Hírek ZK címkével

Kiváló eredményeket értek el az idei Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozón és Versenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói. A DE tehetségei nagyon erős mezőnyben, több kategóriában is az első három között végeztek.

Folytatódik a Könnyű? Zenész ÉLETutak beszélgetéssorozat. A következő alkalommal, március 20-án, szerdán Radics Gigi életútját, zenei pályájának tapasztalatait és személyes történeteit hallhatja majd a közönség.

Kiemelt nívódíjat, rektori különdíjat és az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának különdíját is megkapta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának két hallgatója az országosan egyedülálló XX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen. Az eseményen a DE hallgatói mellett szegedi, győri és miskolci egyetemisták léptek színpadra a Liszt teremben.

Színvonalas könnyűzenei képzés, magasan képzett zenészoktatók, folyamatosan bővülő nemzetközi hallgatói közösség, modern stúdiótechnikai eszközökkel felszerelt koncertterem és kiváló elhelyezkedési lehetőségek várják azokat, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karát választják.

Az egyetemi épületek díszkivilágításáról, a Zöld Börzéről, egy különleges összművészeti rendezvényről, a Debreceni Nagytemplom kalandos történetéről, a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban történő megjelenéséről és a DEAC futballistáinak szerepléséről is lehet olvasni az Egyetemi Élet című lap idei utolsó számában.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar három szakembere vehetett át elismeréseket kreatív alkotói tevékenységének, valamint sajátos, virtuóz előadásmódjának köszönhetően. Az oktatók hazai és nemzetközi megmérettetésen végeztek a legjobbak között.

Félévzáró gálakoncerten léptek közönség elé és mutatták meg tehetségüket a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének hallgatói a Liszt teremben. A hallgatók hazai és külföldi előadóktól adtak elő kortárs és néhány évtizeddel ezelőtt megjelent slágereket.

Az Észak-alföldi régióban működő általános iskolák 4. és 6. évfolyamos diákjainak zenei nevelését vizsgáló tanulmánykötetet mutattak be a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A Zeneművészeti Kar egyetemi tanára által írt tudományos munka öt aspektusból vizsgálta a tanulókat érintő zenei hatások megjelenését.

Egy első és egy harmadik helyezést, valamint két rektori különdíjat is begyűjtöttek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói a XVIII. Országos Klarinétversenyen. Az idei kiírásra hazánk minden pontjáról, így például Miskolcról, Pécsről, Szegedről is érkeztek hallgatók Debrecenbe.

Először léptek együtt színpadra a Debreceni Egyetem szeptemberben indult kortárs könnyűzene alapképzésének hallgatói. A tehetséges fiatalok hangos sikert arattak első közös koncertjükön. A húszfős, énekesekből és zenészekből álló együttes magyar és külföldi szerzeményeket játszott a Nagyerdei Víztoronyban.

A nemzetközileg elismert francia előadóművész, Christian Wirth volt az idei SaxFest vendége. A népszerű szaxofonos mesterkurzust tartott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóinak, majd az egyetemistákkal együtt lépett színpadra.

Rendhagyó művészeti esten mutatták be a Petőfi Sándor lírájában rejlő zeneiséget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (ZK) hallgatói és oktatói. Az eseményen közreműködött a Debreceni Egyetem Művészeti Központja és a DESzínház is.

A Debreceni Egyetem 13 oktatója vette át egyetemi tanári kinevezését a Főépület Aulájában csütörtökön. Az okiratot az intézmény új professzorainak Szilvássy Zoltán rektor adta át.

Tizennyolc együttest megelőzve, kategóriájának győzteseként nyerte meg a paráliai XI. Music and See Nemzetközi Kórusversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Bárdos Lajos Leánykara. Rajtuk kívül a Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék énekegyüttese is kategóriagyőzelmet aratott.

Több mint negyven színvonalas klasszikus zenei koncertet kínál a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hamarosan kezdődő őszi évada. Folytatódik a Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen és a Steinway hangversenysorozat, a Régi Zenei hangversenyek, valamint a Lélekmelengető. A Hang-Játék-Zene Ifjúsági élménykoncertek és a Zene-Matiné alkalmai is különleges pillanatokban gazdag produkciókat kínálnak majd a látogatóknak.

Új professzorokkal gyarapodott a Debreceni Egyetem oktatói gárdája. A kinevezésekről a kulturális és innovációért felelős miniszter javaslata alapján döntött Novák Katalin köztársasági elnök.

A hazai felsőoktatásban egyedülálló interjúsorozattal és zenés produkciókkal kezdődik hamarosan az oDEon Egyetemi Színház következő évada. A Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetével közös programban népszerű magyar zenészeket hívnak meg, akik élettapasztalatukkal és szakmai sikereikkel példát mutathatnak az egyetemistáknak. Az idei szezonban mutatkozik be az oDEon Opera és az oDEon Táncszínház is.

Az elmúlt hetekben harminckét művész irányításával huszonkét egyéni mesterkurzust tartottak a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, melyen tizennégy országból több mint százhatvan hallgató vett részt. Az eseménysorozat keretében köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából Vásáry Tamás zongoraművészt, karmestert, aki idén is elvállalta a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar vezetését.

Egy életút, mely példát mutat, egységbe kovácsol mindenkit, akinek fontos a művészet, a vallás, és aki képes beleérezni abba a mennyei világba, amelyből a zene is fakad - hangozott el Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Debreceni Egyetem díszdoktorának kilencvenedik születésnapja alkalmából, a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája záróhangversenyén a Nagytemplomban. Idén már tizenharmadik alkalommal vezényelte az ünnepelt művész a nyári akadémia zenekarát, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart.

Intenzív zenei képzésben, színvonalas koncerteken vehettek részt, valamint nemzetközi szinten egyedülálló gitárversenyen is kipróbálhatták magukat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar által rendezett Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóján a gitáros növendékek. Csaknem harminc fiatal zenész töltötte meg játékával a kar épületét és fejlesztette szakmai tudását.

A világ minden tájáról, tizenkilenc országból több mint százhatvan zenész növendék érkezik a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának eseményén megalakuló világzenekart ezúttal is Vásáry Tamás vezeti, akit 90. születésnapja alkalmából köszöntenek is a találkozón.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar diplomaosztó ünnepségén nappali és levelező tagozaton összesen hetvenkét hallgató vehette át oklevelét. A szombati eseményen díjazták a kar kiemelkedő munkát végző oktatóit is.

A Hang-Játék-Zene élménykoncertek emlékezetes pillanatait ábrázoló ötven pályaművet állított ki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A debreceni iskolások zenei élményeiket és az előadásokat örökítették meg a ZK galériájában megtekinthető rajzokon.

Idén is megrendezte hagyományos pedagógusnapi ünnepségét a Debreceni Egyetem. A Főépület Aulájában tartott szerdai eseményen kitüntetéseket és intézményvezetői megbízást adott át az egyetemi vezetés.

A Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének féléves kurzusát mintegy harminc hallgató fejezi be május végén. Az egyetemisták hagyományos módon ezúttal is a Liszt teremben, a szemeszterzáró gálakoncerten mutathatják meg, mennyit fejlődött hangszeres játékuk és énektudásuk.