Hírek köznevelés címkével

A legújabb pedagógiai módszereket, jó gyakorlatokat és a tehetséggondozás új eszközeit mutatták be a Vezetőtanítók és Vezetőtanárok XIV. Országos Módszertani Konferenciáján a Debreceni Egyetemen. A Gyakorlóiskolák Szövetségének szakmai rendezvényén nyolc szekcióban csaknem száz előadás hangzott el.

A Debreceni Egyetem (DE) Tanárképzési Központjával együttműködve a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) is bekapcsolódik a Tanítsunk Magyarországért (TMO) programba, gyarapítva ezzel a mentorhallgatók és a mentorált általános iskolások továbbtanulási lehetőségeit.

Játékos vetélkedők keretében ismerkedhettek meg egymással a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának mentortáborában a „Tanítsunk Magyarországért!” programrésztvevői. A kétnapos esemény zárásaként pénteken 41 mentor találkozott a 259 leendő mentorált diákkal.

Látványos standokkal és szakmai programokkal készül a Debreceni Egyetem agrárkara és több szervezeti egysége az augusztus 17-én nyíló Farmer Expóra. A Böszörményi úti campus fejlesztésének köszönhetően minden idők legnagyobb hazai, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutatója is összeállhat a rendezvényen.

Ötven éve érettségizett a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának egykori 4. E osztálya. Az 1968- 1972 között az intézmény padjait közösen koptató egykori diákok idén újra találkoztak, hogy felelevenítsék az eltelt fél évszázad emlékeit.

Az elmúlt három év felvételi eredményei alapján speciális középiskolai rangsorokat készített a Debreceni Egyetem (DE), emellett egy olyan honlapot is fejlesztett az intézmény, amely országosan egyedülálló módon segítheti az egyetemre jelentkezők szak- és tantárgyválasztását.

Kimagaslóan szerepeltek a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma diákjai a XXVI. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozón. A Hortobágyon megrendezett szakmai megmérettetésen valamennyi versenyszámban dobogóra állhattak a fiatalok.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából „Add tovább a dalt!” jelmondattal szervezett megemlékezést a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A kezdeményezéshez az egyetem énekkórusának tagjai is csatlakozott.

Pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepséget a Debreceni Egyetem az Aulában. Az eseményen Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjjal, valamint Jausz Béla-díjjal ismerték el a DE gyakorlóiskoláiban és partnerintézményeiben oktató pedagógusok munkáját

Idén nyáron is várja a természettudományok iránt érdeklődő, továbbtanulás előtt álló középiskolásokat a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A TTK augusztus végi egyhetes Nyári Táborába július 1-ig lehet jelentkezni.

Májusfatánc, árnyjáték, robotika bemutató, látványos fizikai és kémiai kísérletek – különleges programokon keresztül mutatták be kiemelkedő tudásukat a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának diákjai. A keddi Tehetségnapot hat szekcióban rendezték meg.

Portugáliában és Görögországban jártak a Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája diákjai az Erasmus+ iskolai, óvodai partnerségek pályázat keretében. Az Our Heritage in the Colours of the Rainbow elnevezésű projekt révén nemzetközi csoportokban ismerkedtek meg a helyi nevezetességekkel, a portugál, illetve a görög kultúrával.

A Magyar Honvédség által biztosított továbbtanulási lehetőségek bemutatásáról és a katonai pálya népszerűsítéséről állapodott meg hétfőn a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara a DE Gyakorló Óvodájával közösen játékos ismeretterjesztő napot szervez a legkisebbeknek május 6-án, pénteken, a felelős állattartás napján. A cél, hogy már óvodáskorban felhívják a gyerekek figyelmét az állatvédelemre.

Az írásbeli magyar nyelv és irodalom vizsgákkal megkezdődtek az érettségik. A Debreceni Egyetem közoktatási intézményeiben a következő hetekben összesen 278 diák ad számot tudásáról – 2019 óta először, járványügyi korlátozások nélkül.

A Debreceni Egyetem Kossuth Gimnáziumának három diákja is továbbjutott a Brain Bee nevű nemzetközi természettudományi vetélkedő első fordulójából. A verseny fő célja, hogy a középiskolások körében felkeltse az érdeklődést az agy- és az idegkutatások iránt.

Két új iskolafogászati alapellátási körzetet hoztak létre a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának Kossuth utcai feladatellátási helyén. A csütörtökön átadott iskolai rendelőkben 2200 diák fogorvosi vizsgálatait végzik.

A Torna Diákolimpia Országos döntő legeredményesebb intézménye lett a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A lányok csapat- és egyéni bajnoki címeket szereztek, összesen öt arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza.

A Debreceni Egyetem Óvodája is aktívan kiveszi részét a háború elől menekülő ukrajnai és kárpátaljai családok megsegítésére szervezett adománygyűjtésből. A napokban az oviba járó gyermekek családjai és a dolgozóik körében indítottak jótékonysági akciót.

Arany János 205 éve született. Idén is rendezvénysorozattal emlékezik egykori névadójára a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. Március 2. és 9. között a meséké, a verseké és a regényeké a főszerep az Arany János téri feladatellátási helyen.

Pályaorientációs napon ismerkedtek a Debreceni Egyetem nyújtotta lehetőségekkel a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola középiskolás diákjai. A szerdai rendezvény keretében a tanulók az intézmény karain kaptak információt az egyetem képzési kínálatáról.

Online fogadó órán mutatja be képzéseit a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma. A virtuális térben megrendezett szülői tájékoztatón a 2022/23-as tanévben induló képzésekről és a felvételi eljárás rendjéről is szó lesz.

A tudatos pénzügyi döntések meghozatalát segítő órákat tartott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának hat hallgatója az elmúlt hetekben debreceni és vidéki gimnáziumokban, valamint általános iskolákban.

Sporttudományi orientációs szaktantermet avattak a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikumában, Gimnáziumában és Kollégiumában csütörtökön. A speciális oktatási célokra kialakított helyiségben a testneveléshez kapcsolódó elméleti ismereteket sajátíthatják el a diákok.

Befejeződött a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) Pedagógiai Könyvtárának felújítása a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon. A korszerűsítés során olvasóbarát tereket alakítottak ki a könyvtárban.