Hírek köznevelés címkével

A Magyar Honvédség által biztosított továbbtanulási lehetőségek bemutatásáról és a katonai pálya népszerűsítéséről állapodott meg hétfőn a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara a DE Gyakorló Óvodájával közösen játékos ismeretterjesztő napot szervez a legkisebbeknek május 6-án, pénteken, a felelős állattartás napján. A cél, hogy már óvodáskorban felhívják a gyerekek figyelmét az állatvédelemre.

Az írásbeli magyar nyelv és irodalom vizsgákkal megkezdődtek az érettségik. A Debreceni Egyetem közoktatási intézményeiben a következő hetekben összesen 278 diák ad számot tudásáról – 2019 óta először, járványügyi korlátozások nélkül.

A Debreceni Egyetem Kossuth Gimnáziumának három diákja is továbbjutott a Brain Bee nevű nemzetközi természettudományi vetélkedő első fordulójából. A verseny fő célja, hogy a középiskolások körében felkeltse az érdeklődést az agy- és az idegkutatások iránt.

Két új iskolafogászati alapellátási körzetet hoztak létre a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának Kossuth utcai feladatellátási helyén. A csütörtökön átadott iskolai rendelőkben 2200 diák fogorvosi vizsgálatait végzik.

A Torna Diákolimpia Országos döntő legeredményesebb intézménye lett a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A lányok csapat- és egyéni bajnoki címeket szereztek, összesen öt arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza.

A Debreceni Egyetem Óvodája is aktívan kiveszi részét a háború elől menekülő ukrajnai és kárpátaljai családok megsegítésére szervezett adománygyűjtésből. A napokban az oviba járó gyermekek családjai és a dolgozóik körében indítottak jótékonysági akciót.

Arany János 205 éve született. Idén is rendezvénysorozattal emlékezik egykori névadójára a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. Március 2. és 9. között a meséké, a verseké és a regényeké a főszerep az Arany János téri feladatellátási helyen.

Pályaorientációs napon ismerkedtek a Debreceni Egyetem nyújtotta lehetőségekkel a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola középiskolás diákjai. A szerdai rendezvény keretében a tanulók az intézmény karain kaptak információt az egyetem képzési kínálatáról.

Online fogadó órán mutatja be képzéseit a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma. A virtuális térben megrendezett szülői tájékoztatón a 2022/23-as tanévben induló képzésekről és a felvételi eljárás rendjéről is szó lesz.

A tudatos pénzügyi döntések meghozatalát segítő órákat tartott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának hat hallgatója az elmúlt hetekben debreceni és vidéki gimnáziumokban, valamint általános iskolákban.

Sporttudományi orientációs szaktantermet avattak a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikumában, Gimnáziumában és Kollégiumában csütörtökön. A speciális oktatási célokra kialakított helyiségben a testneveléshez kapcsolódó elméleti ismereteket sajátíthatják el a diákok.

Befejeződött a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) Pedagógiai Könyvtárának felújítása a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon. A korszerűsítés során olvasóbarát tereket alakítottak ki a könyvtárban.

Az aktuális biológiai kutatásokról, a tudományos vizsgálatok természetvédelemben betöltött szerepéről és a Hortobágy természeti értékeiről tart továbbképzést november 5-én, pénteken a térség általános és középiskolai biológiatanárainak a Debreceni Egyetem és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Az intézmény tehetséggondozási tevékenységéről, az agrár- és az egészségügyi szakképzés fejlesztéséről is egyeztetett a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma a Debreceni Egyetem köznevelési intézményeinek vezetőivel a pénteki online megbeszélésen.

Bemutató foglalkozásokon, iskolai bejárásokon, szülői értekezleten ismerhetik meg a Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája három feladatellátási helyének képzési kínálatát az iskolaválasztás előtt álló diákok, az őket elkísérő szülők és nagyszülők.

Átvették magasabb vezetői megbízásaikat a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája új intézményvezető-helyettesei. A kinevezéseket Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese adta át csütörtökön a Karácsony Sándor Teremben.

Újabb két évre választotta első elnökhelyettesévé Jávor Andrást, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadóját a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága. Az egyetemi professzor többek között a magyar felsőoktatás külhoni képzéseinek erősítésén dolgozik tovább.

A tanév beosztásához igazítva idén nyáron is szervez pedagógus-továbbképzéseket a Debreceni Egyetem Oktatási Igazgatósága. A régió alsós tanítóinak, felsős és középiskolai tanárainak év végéig van lehetőségük, hogy ingyenesen részt vegyenek az intézmény képzésein.

Köznevelési intézményeinek tanárait, tanítóit, óvodapedagógusait, kisgyermeknevelőit köszöntötte pedagógusnap alkalmából a Debreceni Egyetem. Munkájukat apró ajándékkal köszönte meg az intézmény.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának diákjai három országos versenyen értek el első helyezést. A gimnázium tanulói egy gazdasági, irodalmi, valamint egy néprajzi vetélkedőn is a legjobbnak bizonyultak.

Már több mint 145 ezren látták a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájának Jerusalema örömtáncát a legnagyobb videómegosztó oldalon. A táncos kihíváshoz a hajdúböszörményi intézmény valamennyi munkatársai örömmel csatlakozott.

Rendben megkezdődtek az idei érettségi vizsgák a Debreceni Egyetem közintézményeiben. A következő hetekben csaknem háromszáz diák ad számot tudásáról, rendkívüli egészségügyi intézkedések mellett, a kormány döntése alapján írásban.

Előkelő helyet értek el a VI. Semmelweis Egészségversenyen a Debreceni Egyetem gyakorlógimnáziumának diákjai. Háromszázharminc csapatból jutottak, három fordulót követően a döntőbe és szerezték meg a 7. helyet a hétvégén megrendezett fináléban.