Hírek infrastruktúra címkével

Aktuális teendőket, az elmúlt időszak jogszabályi változásait és a jövőbeni terveket tekintették át a Debreceni Egyetem többségi tulajdonában lévő vállalkozások vezetői. Az Innovációs Központban tartott találkozón Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a következő időszakban újabb feladatok várnak az egyetemi cégekre, különös tekintettel az innovációs, tudáshasznosítási irányokra.

A nemzetközi rangsorokban nyújtott kiemelkedő teljesítménnyel, a sikeres felvételi kampány eredményeivel, az egyetemi kutatásokkal, a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületével, a 3x3 Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnoksággal, valamint a DEAC csapatainak sikereivel kapcsolatban jelent meg 2023-ban legtöbbször a Debreceni Egyetem neve a hírekben. Mintegy 30 ezer alkalommal említették az intézményt az országos és helyi médiumok cikkei és tudósításai.

Projektzáró rendezvényen mutatták be kedden a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának hamarosan elkészülő új épületét, illetve a hozzá kapcsolódó, gyógyszergyártásra, annak oktatására, valamint gyógyszerkutatásra egyaránt alkalmas Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet.

Átadták a megújult DASE futópályát a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A korszerűsített atlétikai pálya az egyetem sportnevelési és sporttudományi képzési helyszíne lesz. A pályát a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar hallgatói használják majd, de kapui nyitva állnak az egyetemi polgárság és a városlakók előtt is.

A Debreceni Egyetem stratégiai szerepet tölt be a város fejlődésében, oktatási-kutatási tevékenysége, gazdaságfejlesztési törekvései révén pedig az ingatlanpiac számára is egy megkerülhetetlen tényező – hangzott el a DE Gazdaságtudományi Karán rendezett pénteki ingatlanszakmai konferencián.

Több mint kétszáz új számítástechnikai eszköz segíti a hallgatók oktatását és vizsgáztatását a Debreceni Egyetem két campusán. A Kassai úton és a Böszörményi úton történt informatikai fejlesztések pályázati forrásból valósultak meg.

Befejeződtek a korszerűsítési munkálatok a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában. Több mint 800 millió forintból egyebek mellett tantermeket, folyosókat és vizesblokkokat újítottak fel, valamint a modern informatikai eszközökkel gazdagodtak a feladatellátási helyek.

Korszerű számítógépekkel és új dizájnnal várja a hallgatókat mostantól a Debreceni Egyetem két informatikai terme a Gazdaságtudományi Karon. A beruházások a K&H Bank támogatásával valósultak meg, a pénzintézet 100 laptopot ajánlott fel oktatási célra.

A Debreceni Egyetem több ütemben 4,41 milliárd forint kormányzati támogatást kap a Járműlabor és a kapcsolódó mini tesztpálya kialakítására a debreceni autóipari központ egyes oktatási és innovációs fejlesztéseihez. A komplexum az intézmény Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában épül meg. Az építési területet hétfőn vette át a kivitelező HUNÉP Zrt.

Megkezdődött a Debreceni Egyetem Műszaki Karának épületfelújítása és bővítése. Az Ótemető utcai oktatási egység modernizálásának célja, hogy a DE a legmagasabb szintű infrastrukturális hátteret biztosítsa a műszaki mérnökképzés gyakorlati és elméleti oktatásának, igazodva a város járműiparban betöltött meghatározó szerepéhez. A komplexum új épületszárnnyal bővül, csaknem 4500 négyzetméterrel nő a területe.

Modern belső térrel, teljesen új környezetben várja a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma a diákjait a következő tanévben. Az iskola központi épületének felújítása során egyebek mellett korszerűsítik a tantermeket és a tanári szobákat, valamint az iskola informatikai rendszerét is fejlesztik.

A Debreceni Egyetem 800 millió forintból modernizálja a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolát. A korszerűsítés során egyebek mellett tantermeket, folyosókat és vizesblokkokat újítanak fel. A feladatellátási helyek gépparkjai a legmodernebb informatikai eszközökkel gazdagodnak.

Új épületszárnyakkal, tantermekkel, irodákkal, kiállítótérrel bővítették, valamint felújították a DEAC 1928-ban épült, műemlék jellegű lelátóját. A létesítmény átadóján Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elismeréssel beszélt a Debreceni Egyetemen megvalósuló sportkoncepcióról.

A sikeres vállalkozásépítésről, az innováció megvalósításának nehézségeiről és feltételeiről, a fegyelmezett gazdálkodás alapjairól, a tudatos cégirányításról, valamint pályafutásának legfontosabb állomásairól is beszélt a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetének (MÜZLI) első pódiumbeszélgetésén Kossa György, az ITK Holding elnök-vezérigazgatója.

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint az Informatikai Kar tehetséges kutatói mutatták be legfrissebb tudományos eredményeiket a Debreceni Egyetemet fenntartó GTIDEA által indított Professzori Teaház csütörtöki rendezvényén. Kossa György kuratóriumi elnök bevezetőjében a Debreceni Egyetem elmúlt időszakban nyújtott gazdasági teljesítményéről számolt be az Aulában.

A január 30-ai átadás-átvétel nyomán immár a Debreceni Egyetem tulajdonában van a 32 ezer négyzetméteres Tüzér utcai ingatlan. A jövőben Forest Center néven működő komplexumban a bérlő piaci vállalatok mellett az egyetem saját tevékenysége és a térítéses betegellátás kap helyet a tervek szerint.

Üzembe helyezték Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán. A Komondor nevet viselő gép a DE oktatói és kutatói munkáját is segíti a jövőben. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) új gépe megtízszerezi az itthon elérhető jelenlegi HPC-kapacitást.

Jelentős események, rekordszámú híradás és egy megrázó veszteség – a sajtóban is nehéz, de eredményes évet zárt a Debreceni Egyetem. Mintegy ezer egyetemi hírt adott közre és több mint 30 ezer médiamegjelenéshez nyújtott segítséget idén az elhunyt sajtófőnök, M. Tóth Ildikó nevét viselő, átalakított sajtóközpont.

Megkezdte működését a Belgyógyászati Klinika Szubintenzív Osztálya a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán. A Belgyógyászati Klinika „D” épületében kialakított osztályon a súlyos állapotú belgyógyászati betegeket kezelik.

A Debreceni Egyetem nemzetközi szerződéseiről és idei közbeszerzési tervéről is szó volt egyebek mellett az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának legutóbbi ülésén.

Átadták a Debreceni Egyetem E-Sport Központját, amely hazánk egyedülálló, legnagyobb és kifejezetten oktatási célokat szolgáló e-sport sportlétesítménye. A mintegy 330 négyzetméteres központ a Nagyerdei Stadionban kapott helyet, és 300 millió forintból valósult meg.

A 2023. évi, illetve a 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás követelményeiről, új természettudományi mesterképzési szak indításáról és több szabályzat módosításáról döntött októberi ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa. A tanácskozáson szó volt az Agárkabinet kihelyezett üléséről is, melyet az Országházban tartottak.

Dolgozói körlevélben tájékoztatta a Debreceni Egyetem oktatóit, kutatóit és dolgozóit az intézmény kancellárja az energiafogyasztás mérséklését célzó beavatkozási lehetőségekről. Az intézkedések október 1-jétől a tanulmányi időszak végig december 9-ig hatályosak, és nem korlátozzák az oktatási, illetve vizsgáztatási tevékenységet.

Húsz pályamunka érkezett be a Debreceni Egyetem új – egykori Kartács utcai Parkhotel étterem helyén tervezendő – UniGreen Hotel innovációs oktatószálloda, tankonyha és tanétterem című tervpályázatára. A hotel névhez illően erdei környezetben megvalósuló, innovációs oktatószálloda, tankonyha és tanétterem elősegíti az egészségiparban meghatározó rekreációhoz és turizmushoz kapcsolódó képzések fejlesztését a Debreceni Egyetemen.

Tudományos tanácsadói pályázatokat rangsorolt és doctor honoris causa-cím adományozásáról is döntött a tanév első ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa. A testület szavazott a karok képzési programjának módosításáról, valamint számos együttműködési megállapodás megkötését támogatta.