Hírek sporttudományok címkével

Harmadik helyen végzett a Debreceni Egyetem labdarúgócsapata a VII. Európai Egyetemi Játékokon, miután a szerdai bronzmeccsen tizenegyesekkel felülkerekedett a német Karlsruhe Institute of Technology együttesén. A kick-boxoló Tímár Boglárka hétvégi ezüstérme után így egy csapatsport-bronzzal gazdagodott a társrendező DE éremkollekciója.

Tímár Boglárka a Debreceni Egyetem első medálját szerezte az Európai Egyetemi Játékokon szombaton, a kick-boxolók 65 kg feletti súlycsoportjában. Hibátlan teljesítménnyel jutott tovább a legjobb nyolc közé a férfi labdarúgócsapat is, amely hétfő kora este már a kieséses szakaszban folytatja.

Letette az olimpiai esküt a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat Budapesten, a Művészetek Palotájában. A honi indulók között többen is ott vannak a Debreceni Egyetem hallgatói közül.

A női és férfi futsal csoportkörök küzdelmeivel rajtolt el az Európai Egyetemi Játékok (EUG) szerdán Debrecenben. Napok óta folyamatosan érkeznek a csapatok és a hivatalos delegáltak, hogy egyetemeiket képviselve 17 sportágban mérjék össze tudásukat Debrecenben és Miskolcon.

Ünnepélyes csapatértekezleten, fogadalomtétellel búcsúztatta el a Debreceni Egyetem azt a 120 sportolóját és kísérőiket, akik az intézmény színeit képviselik a jövő szerdán rajtoló Európai Egyetemi Játékokon. Hazánk a valaha volt legnagyobb multisport eseményére készül, amelyre már csak pár napot kell várni.

Újabb szervezőbizottsági egyeztetésekkel és az önkéntesek „kick-off” programjával folytatódott a felkészülés Debrecenben a július 12-én kezdődő Európai Egyetemi Játékokra. Az ötezer résztvevőt felvonultató viadal megnyitójáig már csak három hét van.

Hithű kommunista vagy edzőzseni volt Sebes Gusztáv? Miként állt össze a legendás Aranycsapat? Hogyan viszonyult a sporthoz a politika, és miért lettek a terror áldozatai sportolók is az 1950-es években? Többek között ezekről is hallhattak a résztvevők a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa 20. évfordulója alkalmából rendezett Aranycsapat Konferencián.

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő csapatok szurkolóinak mérkőzéslátogatási motivációját vizsgálták a Gazdaságtudományi Kar kutatói. Azt akarták feltárni, miként növelhető a nézőszám a magyar stadionokban. Eredményeik alapján elmondható, más-más okok indítják a különböző klubok nézőit arra, hogy kilátogassanak a meccsekre.

Minden idők legnagyobb magyar küldöttsége vesz részt az Európai Egyetemi Játékokon Debrecenben és Miskolcon. Huszonkét hazai felsőoktatási intézményből csaknem hétszáz sportoló és hivatalos személy nevezett az összesen több mint ötezer főt számláló multisport világeseményre. Leleplezték a nyári EUG hivatalos kabalaállatát is, aki egy játékos hiúz.

Neves szakemberrel bővült a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet munkatársainak köre. László Csaba személyében olyan tapasztalt mester igazolt Debrecenbe, aki edzői pályafutását Németországban, a Borussia Mönchengladbachnál kezdte, korábban másodedzőként segítette a magyar válogatottat, de Uganda és Litvánia nemzeti együttesét is irányította, valamint a skót Heart of Midlothian és Dundee United gárdájánál is megfordult.

Magyarország legnépszerűbb sportágának múltja, jelene és jövője, illetve a nyáron esedékes labdarúgó Európa-bajnokság került a fókuszba a DELAB keddi díszelőadásán az oDEon Színházban. Az Eb előtti kerethirdetést illetően egyetértés volt abban, hogy a kapuskérdés luxusprobléma. Az esélyekről szólva már eltérőek voltak a vélemények, azonban a csoportból való továbbjutásban minden meghívott reménykedett.

Sporttudomány és innováció – produktivitás, és ami mögötte van címmel rendeztek szakmai konferenciát a budai Várnegyedben, a Lónyay-Hatvany Villában. A Kárpát Medencei Tehetségkutató Alapítvány és a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ közös szervezésében, immár harmadik alkalommal megtartott tanácskozáson a Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán, illetve a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Balogh László is szerephez jutott.

További önkéntesek jelentkezését várja az Európai Egyetemi Játékok helyi szervezőbizottsága az EUG debreceni versenyeinek lebonyolításához. A kontinens legnagyobb multisporteseményét július 12-24. között rendezik 17 sportágban Miskolcon és a cívisvárosban.

A cívisvárosban jártak hétfőn az EUSA technikai delegációjának tagjai, hogy a nyári Európai Egyetemi Játékok helyszínén tájékozódjanak a verseny előkészületeiről. A szakemberek meggyőződtek arról, hogy a létesítmények felkészítése a lehető legjobb ütemben halad.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecen és Miskolc városával közösen 2024. július 12-24. között Európai Egyetemi Játékokat (EUG) rendez. A két városban összesen 17 sportágat felvonultató multisporteseményre várhatóan 40 ország 400 egyeteméről több mint 5000 résztvevő érkezik.

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának, Fábián Lászlónak az előadását hallgathatták meg az érdeklődők kedden a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A korábbi olimpiai és világbajnok sportoló „Olimpiai előkészületek, magyar esélyek Párizsban” című prezentációjában bemutatta, miként kapcsolódik össze a sport és a gazdaság az ötkarikás játékok esetében.

Ráncfelvarráson esett át a Kecskeméti János Tornacsarnok: a Debreceni Egyetem Böszörményi úton található sportcsarnoka új burkolatot kapott, kifestették és rendbe tették a világítását. A nyári EUG egyik kiemelt edzőközpontjának felújítása saját forrásból valósult meg.

Nevezési rekordot dönthet a nyári Európai Egyetemi Játékok (EUG). A jelentkezés első szakasza lezárult, az előzetes nevezések alapján a 2024-es megmérettetés lehet minden idők legnagyobb létszámú és legnépszerűbb EUG-je. A július 12-én rajtoló viadal előtt számos sportprogrammal is készül a Debreceni Egyetem.

Többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolók sem bízzák a véletlenre a jövőjüket. Liu Shaoang, Battai Sugár Katinka és Pernyész Dorottya is a Debreceni Egyetemet választotta, hogy irigylésre méltó sportkarrierjük után is olyan hivatást űzhessenek, amiről álmodtak.

Nemzetközileg elismert diploma, kiváló oktatók, ötezer fős multikulturális közösség, modern előadók, saját bulihely és többfunkciós sportlétesítmények – ez várja a leendő hallgatókat a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán széles képzési kínálattal a gazdaság-, a sport-, a bölcsészet- és az agrártudományok területén a szakképzésektől egészen a doktorképzésekig.

Miért érdemes testnevelő-, gyógytestnevelő tanárnak vagy edzőnek tanulni? Milyen képzés és környezet vár a Debreceni Egyetemen? Mi kell a felvételihez? Többek között ezekre a kérdésekre kaptak választ azok, akik ellátogattak kedden a Sporttudományi Oktatóközpontba (DESOK).

Új szakedző képzéssel, multimédiás elméleti képzőhelyekkel, nemzetközi színvonalú sportlétesítményekkel és egyedülálló sportkutatói infrastruktúrával várja leendő testnevelő- és gyógytestnevelő tanár szakos hallgatóit a Debreceni Egyetem.

Közgazdászokat, menedzsereket, mérnököket, tanárokat és sportszakembereket avatott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara. Csaknem 600 friss diplomás vette át oklevelét a pénteken tartott ünnepségeken.

A legnagyobb hazai oktatási szakkiállításon is kiemelt figyelmet kap az Európai Egyetemi Játékok (EUG) eseménye, amelyet a Debreceni és a Miskolci Egyetem közösen rendez idén nyáron. A csütörtökön, a Hungexpón megnyílt szakkiállításon jelentették be, hogy a szervezők mostantól várják az önkéntes segítők jelentkezését a júliusi multisporteseményre.

Szeretnél a sport területén elhelyezkedni? Érdekel a testnevelő-, gyógytestnevelő tanári vagy edzői pálya? Akkor téged is vár a Debreceni Egyetem! Mi kell a felvételihez? Gyere el a január 16-i nyílt napra és minden kérdésedre választ kapsz!