Hírek egyetemi sportélet címkével

A Debreceni Egyetem átvállalja a 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságra benevezett két ukrajnai csapat költségeit, ezzel támogatja a háború sújtotta ország sportolóit. Július 15-e és 19-e között negyven csapat verseng majd az egyetem Főépülete előtt.

Kétnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) delegációja. A küldöttek a pénteki, budapesti tájékoztató után szombaton a jövő évi Európai Egyetemi Játékok (EUG) helyszíneit tekintették meg Miskolcon és Debrecenben, különös figyelmet szentelve a 3x3-as kosárlabda viadalnak helyt adó Egyetem térnek, amely idén július 15-19. között az Egyetemi Európa-bajnokság helyszíne is lesz.

A DE Sporttudományi Koordinációs Intézet szervezésében több mint ezer hallgató teljesítette idén a testnevelés tárgyat a Debreceni Egyetem fitneszcentrumában, az UniFit Fitness&Gym Centerben. A lehetőség kiemelkedően kedvelt a hallgatók körében, mert sokféle mozgásformából válogathatnak és könnyen beilleszthetik azokat az órarendjükbe.

A DEAC Életmód és Szabadidősport Szakosztálya szervezésében indul a Debreceni Egyetem Dolgozói Sportbajnoksága (DEDS). A verseny célja a mozgás, a sport és a versenyzés mellett a szórakozás és a közösségépítés is.

A Debrecen-Miskolc 2024 Európai Egyetemi Játékok (EUG2024) szervezői, köztük a Debreceni Egyetem képviselői mutatták be a rendezvénnyel kapcsolatban eddig megvalósult terveket és a következő hónapok legfontosabb feladatait Horvátországban a hétvégén.

Az előzetesen kitűzöttnél sokkal jobb idővel, 21 óra 53 perc alatt futotta körbe a Balatont a DEAC UB-csapata. Az egyetemi klub 4+2 fős alakulata mellett még sok-sok egyetemi dolgozó teljesítette sikerrel a 211 kilométeres Balaton-kerülő versenyt.

Áprilisban már két külön kategóriában versenyeztek a Debreceni Egyetem szervezeti egységei a Dolgozói Mozgásprogramban. Külön díjazták az 50 fő alatti és az 50 fő feletti egységeket.

Kiemelkedően szerepeltek a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája diákjai a Torna Diákolimpia országos döntőjében. Az intézmény tanulói 7 arany, 4 ezüst és 2 bronzérmet szereztek.

Megnyitotta kapuit az év legjelentősebb hazai egyetemi multisport rendezvénye, a MEFOB Feszt, amelynek Debrecen ad otthont április 28. és május 1. között. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság döntőin nyolc sportágban csaknem ezer sportoló küzd a győzelemért egy felejthetetlen fesztiválon.

Idén először indul DEAC-csapat az NN Ultrabalatonon. Közép-Európa legnépszerűbb futóversenyét május 4-e és 7-e között rendezik meg, balatonfüredi rajttal. A kizárólag a Debreceni Egyetem dolgozóiból álló, négyfős csapat 211 kilométert fog teljesíteni futva a „magyar tenger” körül.

A Rektori-Kancellári Kabinet lett a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram (DEDM) legaktívabb szervezeti egysége márciusban, letaszítva a dobogó legfelső fokáról a Jogi Igazgatóságot.

Új épületszárnyakkal, tantermekkel, irodákkal, kiállítótérrel bővítették, valamint felújították a DEAC 1928-ban épült, műemlék jellegű lelátóját. A létesítmény átadóján Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elismeréssel beszélt a Debreceni Egyetemen megvalósuló sportkoncepcióról.

Jelentősen megnőtt a Debreceni Egyetem dolgozóinak sportos aktivitása februárban. Az év második hónapjában már kisebb részekre bontott szervezeti egységek versenyeztek, ez pedig motiváló volt a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram (DEDM) résztvevői számára.

Egyedülálló ösztöndíjrendszer, kitüntetések, innovatív húskészítmények, reményt nyújtó óvodások, Marco Rossi és Komondor az egyetemen – ismét a Debreceni Egyetem legfontosabb híreiről, eseményeiről tudósított a Díszudvar magazin.

Milyen lehet röplabdázni kerekesszékben? Hogyan lehet focizni szemünk világa nélkül? A debreceni tesisek már tudják. Első alkalommal szervezett érzékenyítő programot kedden a magyar parasport napja alkalmából a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete.

A címvédő Socca Hungary-Sinter FC nyerte a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupát és a Kozma Mihály Futsal Kupát. Az izgalmas tét- és gálamérkőzéseknek a Sporttudományi Oktatóközpont (DESOK) adott otthont szerdán, ahol a torna névadójáról is megemlékeztek.

Több újítást is hozott a 2023-as év a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram (DEDM) életében. A DEAC szabadidősport szakosztálya által szervezett játékos megmérettetés ezentúl még motiválóbb lehet. A cél, hogy minél több egyetemi dolgozó mozogjon és tegyen ezzel az egészségéért.

Miért jobb Leónál Komondor, miként lehet jól szerepelni az egyetemi vizsgákon, milyen kalandokat élt át Petőfi Sándor Debrecenben és mely díjakkal ismerték el a DEAC versenyzőit az M4 sport - Az Év Sportolója Gálán – egyebek mellett erről szól az Egyetemi Élet című lap új száma.

A Könyvtár után a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar is elnyerte a címet, amelyet akkor ítél oda a DEAC szabadidő szakosztálya, ha egy munkahelyi kollektíva három hónapban is a legaktívabbnak bizonyul.

A Debreceni Egyetem Atlétikai Club (DEAC) e-sport szakosztályának tagjai próbálhatták ki a napokban az intézmény új, oktatási és sportcélokat szolgáló E-sport Központját. A nyílt napra mintegy félszáz sportoló látogatott el.

A DExpóról, a gólyabálokról, az egykori Hortobágy malomról és a Tisza-tó egyik szigetén forgatott Jóreménység-sziget című filmről is beszámol decemberi számában a Debreceni Egyetem lapja.

Egy hónapon át gyűltek az édességek az UniFit Fitness & Gym Centerben, hogy aztán mosolyt csalhassanak a Kuruc Utcai Óvoda gyermekeinek arcára. A Debreceni Egyetem fitneszcentruma – tovább ápolva a sokéves hagyományt – a vendégekkel összefogva kedveskedett a kicsinyeknek.

A gátfutó Kozák Luca portréfotójával a címlapon jelent meg az Egyetemi Élet friss száma, amelyből egyebek mellett kiderül, hogy a Debreceni Egyetem is díjazott alkotásokat a Malter Filmfesztiválon. A lap bemutatja Deák Bill Gyulát, Szaffkó Pétert és az idén 140 éves Zsuzsi kisvasutat is.

Battai Sugár Katinka kardvívó fotójával a címlapon jelent meg az Egyetemi Élet friss kiadása. Az újságban olvashatnak egyebek mellett arról a különleges vacsoráról, amivel a külföldi cserediákokat vendégelték meg a Debreceni Egyetemen, illetve azokról a szakmai programokról, melyeken a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék hallgatói és tanárai vettek részt a Noszvaj-síkfőkúti Soó Rezső Kutatóházban.

A Debreceni Egyetem több száz hallgatója és dolgozója kapcsolódott be az Európai Unió legnagyobb szabadidősport-programja, a #BeActive eseményeibe. Egy héten át kilenc sportágban küzdöttek a mozogni vágyó egyetemi polgárok az érmekért.