Hírek egyetemi sportélet címkével

Az Informatikai Kar lett a legaktívabb szervezeti egység a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram (DEDM) májusi versengésében. Az egy hónapja meghirdetett, az egyetem dolgozóinak sportolását szorgalmazó programnak a legnagyobb közösségi oldalon már csaknem félezer tagja van.

A Debreceni Egyetem Mádi Borakadémiája szervezésében idén is megrendezik a Mad Run futóversenyt. A harmadik mádi megmérettetés résztvevői háromféle versenytáv közül választhatnak a Tokaji Hegyvidék legszebb részeit bejárva.

Tizenegy érmet szereztek a Debreceni Egyetem sportolói az első alkalommal megrendezett MEFOB Fesztiválon, amelyen 27 felsőoktatási intézmény részvételével 8 sportág 95 versenyszámában avattak országos egyetemi bajnokot. A négynapos viadalon mintegy ezer egyetemista versengett.

Inkluzív Egészség- és Sportnapot tartottak csütörtökön Nyíregyházán a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Verzár Frigyes Szakkollégiuma és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség szervezésében. A rendezvényen egészséges és értelmi fogyatékossággal élő fiatalok együtt sportoltak.

Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram néven indít szervezeti egységek közötti sportos vetélkedést az intézmény és a DEAC Szabadidősport Szakosztálya. A cél egy jó hangulatú, pozitív, motiváló közösség létrehozása, emellett pedig minden hónapban kiderül, melyik szervezeti egység volt a legsportosabb, legaktívabb.

Egészségügyi szűréseken, életmód-tanácsadáson is részt vehetnek, de akár a helyes nyújtás lépéseit is megtanulhatják a mozogni vágyók a Debreceni Egyetem programjain az V. FőnixFitten. Több ezer résztvevőt várnak Kelet-Magyarország legnagyobb fitneszrendezvényére szombaton, a Főnix Csarnokba.

Nagyszerű szereplés után összesen négy éremmel tértek haza a Debreceni Egyetem hallgatói az idei Sportlövő MEFOB-ról. Fleischer Bernadett egy egyéni arany és egy egyéni ezüst mellett csapatban is érmesként zárt, míg Polgár János szintén aranymedálnak örülhetett.

Mivel foglalkoznak a Debreceni Egyetem Lovasakadémiáján? Mit csinálnak a DE Bölcsészettudományi Karához tartozó Pszichológiai Intézetben és miről szól a fair trade kereskedelem? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a friss Egyetemi Életben.

Harmadik helyen végeztek a Debreceni Egyetem medikusai a hazai orvostudományi egyetemek sportcsúcseseményén, a hétvégén megrendezett 49. Medikus Kupán. A viadalt hagyományosan a négy hazai orvosképző intézmény részvételével rendezték meg Pécsett.

Négy aranyérmet szerzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának sportszervező szakos hallgatója, Liu Shaoang. A Ferencváros 24 éves gyorskorcsolyázója 500, 1500 és 1000 méteren is győzött, így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, és megvédte címét összetettben is.

Pontosan 100 nap múlva kezdődik az Európai Egyetemi Játékok (EUG – European Universities Games) 2022-es viadala a lengyelországi Lodz-ban. A Debreceni Egyetem különítménye összeállt, az intézmény négy sportágban mintegy 40 sportolóval képviselteti magát a július 17-én kezdődő játékokon.

Néhány perc erejéig bárki kosárlabdasztárnak érezhette magát csütörtök délelőtt a Debreceni Egyetemen. A Főépület Díszudvarában állították ki ugyanis a férfi kosárlabda Európa-bajnokság győztesének járó díszes serleget.

A Debreceni Egyetem lapjának márciusi számában egyebek mellett arról lehet olvasni: miért jó az új Learning Centerbe járni, kiderül, hogy mire jó a madárgyűrűzés, és azt is megtudhatjuk, milyen rangos díjat kapott a Debreceni Egyetem Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa.

Debütálhat a magyar felnőtt labdarúgó-válogatottban a Debreceni Egyetem sport- és rekreációszervező szakos hallgatója, a DVSC játékosa, Baráth Péter. A Loki 20 esztendős saját nevelésű tehetsége nagyszerű sportteljesítménye mellett az egyetemen is kimagaslóan teljesít.

Kisorsolták a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa (BJLEK) tavaszi félévének mérkőzéseit szerda este a Nagyerdei Stadion Red and White bárjában. Az Év Szabadidős Sporteseményének megválasztott viadalon összesen csaknem 80 csapat és 1000 egyetemista küzd majd a legjobbaknak járó serlegekért.

Csaknem félezer egyetemista sportolt együtt kedden a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének (DESKI) programjain. Csocsó- és pókerkupát is rendeztek, valamint nőnap alkalmából aerobik és jóga programokon vehettek részt a fiatalok.

Rekordmennyiségű felajánlás gyűlt össze a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének kedd esti, jótékonysági korcsolyaestjén a Jégcsarnokban. Az adományt a Magyar Vöröskereszt segítségével az ukrajnai háború sújtotta gyermekek, valamint családjaik megsegítésére ajánlják fel.

Kétnapos futballünnepet tartott a Debreceni Egyetem február 22-én és 23-án. A kapitányi kerekasztal-beszélgetésen a magyar futball jövőjéről tanácskoztak, míg a pályán eldőlt a Buzánszky Kupa és Kozma Mihály Futsal Kupa aranyérmeinek sorsa.

Idén is közös korizásra hívja dolgozóit a Debreceni Egyetem a Derék utcai Jégcsarnokba. A csúszós délelőttöt március 6-án, vasárnap rendezik meg az intézmény Családbarát Egyetem programjaként.

Aranyérmével sporttörténeti sikert ért el Liu Shaoang, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának sportszervező szakos hallgatója a pekingi téli ötkarikás játékokon. Az 500 méteres viadal olimpiai bajnokát az intézmény küldöttsége is köszöntötte hazaérkezésekor.

Futballünnep néven indít új programsorozatot a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata. A rendezvény nyitó állomását február 22-én és 23-án tartják neves hazai labdarúgó szakemberek részvételével.

A Debreceni Egyetem sportinfrastruktúrája küzdősport teremmel bővült a Böszörményi úti campuson. A közel 100 négyzetméteres helyiséget elsősorban a sporttudományi képzésben részt vevő hallgatók használják majd, de akár élsportolók is készülhetnek itt versenyeikre.

Záróvizsgát tett a DE országosan egyedülálló, kétféléves sportanalitikus képzésének első évfolyama. A tavaly indult posztgraduális kurzus a sportkluboknál, akadémiáknál dolgozó szakembereknek ad megfelelő tudást a modern teljesítménydiagnosztikai eszközök használatához és az eredmények értelmezéséhez.