Hírek TTK címkével

Háromszáz szakember részvételével, a Debreceni Egyetemen rendezik a napokban a 36. Eurosensors Nemzetközi Konferenciát. A nagyszabású tudományos tanácskozás nulladik napján egy nemzetközi iskola keretén belül a PhD-hallgatók ismerkedhettek meg a legújabb eredményekkel. Hétfőn a hivatalos megnyitóval pedig kezdetét vette a háromnapos konferencia, melyre mintegy negyven országból érkeztek.

Idén is nagy sikert aratott a Debreceni Egyetem TTK Nyári Tábora. A 11. alkalommal életre hívott, középiskolásoknak meghirdetett táborban ezúttal 105 szerencsés diák vehetett részt, akik innovatív kutatási projektekbe kapcsolódhattak be, emellett pedig a kar intézeteivel és képzéseivel ismerkedhettek.

A Debreceni Egyetem Siófok Campus adott otthont az intézmény és a Balatoni Polgári Klub hagyományos nyári egyetemének, ahol az intézmény siófoki oktatási és kutatási terveit ismertették. Az egyetemi, városi és vállalati vezetők részvételével szervezett tanácskozáson bejelentették, hogy már idén szeptemberben megkezdődik az oktatás a Balaton-parti városban, az Egészségtudományi Kar egy féléves óvodai és iskolai szociális segítő továbbképzést indít.

A Debreceni Egyetem ad otthont a Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) Aktuális kihívások a meteorológiában – fókuszban a megújulóenergia-szektor meteorológiai támogatása címmel meghirdetett, XXXIX. Vándorgyűlésének. A konferencián egyebek mellett az energiaszektor igényei, valamint a megújuló energiatermelés számára fontos sugárzás- és szél-előrejelzéssel kapcsolatos meteorológiai fejlesztések is szóba kerülnek.

Három csoportban, a közép- és az emelt szintű kémia érettségi témaköreire épülő, ingyenes egyetemi előkészítő kurzusokat szervez a Debreceni Egyetem Kémia Koordinációs Intézete a 2024/25-ös tanévben is, nem csak középiskolás diákok számára. Az elméleti képzés teljesítéséért felvételi többletpont jár.

A sugarasúszójú halakat vizsgálva, több mint 7600 faj elemzését követően arra jutottak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán működő HUN-REN-DE Reproduktív Stratégiák Evolúciója Kutatócsoport tagjai, hogy a gondozás evolúciósan instabil tulajdonság a halaknál, viszont a belső megtermékenyítés különféle módjai képesek stabilizálni. Az erről szóló publikáció a neves Evolution folyóiratban jelent meg.

A klímaváltozás és az édesvizek szervesanyag-tartalmának növekedése miatt olyan cianobaktériumok is elszaporodtak, amelyek a vízi életközösségekre, de akár az emberi egészségre nézve is káros hatású toxinokat termelnek. A Debreceni Egyetem TTK BÖI Növénytani Tanszék Növényi Sejt- és Fejlődésbiológiai Kutatócsoportja ezeknek a toxinoknak a sejtszintű hatásait vizsgálta modell- és vízinövényekben, laboratóriumi körülmények között.

Poszterdíjjal jutalmazták a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar másodéves kémia PhD-hallgatója, Sándor Balázs munkáját Európa legnagyobb kémiai kongresszusán, a EuChemS Chemistry Congress-en.

Bár túl vagyunk a hőség tetőzésén, a folytatásban is 30 fokot meghaladó hőmérséklet várható, és a trendek azt mutatják, a klímaváltozás hatására a hőhullámokra hosszútávon is számíthatunk. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar szakemberei hőkamerával végzett mérései is bizonyították a napokban, hogy a különböző borítású felszínek között óriási különbség lehet a hőmérsékletet illetően.

Több mint háromszázan szereztek diplomát a most záruló félévben a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán, a frissen végzettek a csütörtökön tartott ünnepségeken tettek esküt és vehették át okleveleiket a Főépület Díszudvarán.

A nemzetközi hírű debreceni algebrai iskola vezetője, a Halle-Wittenbergi Luther Márton Egyetem modern algebrai iskolájának alapítója, Kertész Andor életpályáját elevenítette fel a Debreceni Egyetem Matematikai Intézete és az MTA Debreceni Területi Bizottság Matematikai Munkabizottsága. A jogelőd Kossuth Lajos Tudományegyetem Algebra és Számelmélet Tanszék egykori tanszékvezető egyetemi tanárára tanítványai és tisztelői emlékeztek halálának ötvenedik évfordulója alkalmából.

A legújabb haltani kutatási eredményekről, a horgászturizmus helyzetéről, valamint az idegenhonos halfajok hazai természetes vizekben betöltött szerepéről is szó volt a Magyar Haltani Társaság XX., jubileumi konferenciáján a Debreceni Egyetemen. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke által szervezett tudományos rendezvényen 24 előadás hangzott el, amelyeket szakmai vita követett.

Interaktív tudományos showműsorban volt része annak a mintegy 1200 fiatalnak, aki ellátogatott a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (DE TTK) által életre hívott Kalandozások a természet- és műszaki tudományokban című rendezvénysorozat második előadására. A Kölcsey Központ Nagytermében tartott eseményen Kiss László akadémikus mutatta be a csillagászat érdekességeit.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Fizikai Kémiai Tanszék vezetője, Tircsó Gyula nyerte el idén a Polányi Mihály-fődíjat. Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűléséhez kapcsolódó rendezvénysorozatán adták át. A DE egyetemi tanára ezzel a díjjal nívós társaságba került be.

Négy szekcióban 28 pályamunkát mutattak be a hallgatók a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Tavaszi Tudományos Diákköri Konferenciáján. A zsűri értékelése alapján 13 TTK-s hallgató vehet részt jövőre a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

Új ipari szereplővel, a TopoLynx Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (DE TTK). A felek mind az oktatási, mind a kutatási tevékenységek területén segítik majd egymást, illetve a cég szoftverhozzáférési lehetőséget biztosít a TTK oktatói és hallgatói részére.

Több mint hetven előadás hangzik el és tizenöt cég mutatja be szolgáltatásait, termékeit a 15. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon a Debreceni Egyetemen. A legmodernebb eszközökről, a legfrissebb fejlesztésekről és tudományos eredményekről tanácskoznak a szakemberek a csütörtökön kezdődött kétnapos, országos rendezvényen.

A külföldi diákokat tömörítő International Student Union (ISU) szervezésében tartottak konferenciát csütörtökön a Learning Centerben: a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) angol nyelvű képzéseiben részt vevő hallgatók a tudományos munkáról, a TDK lehetőségeiről és az intézmény tehetséggondozási programjairól hallhattak előadásokat.

A Debreceni Egyetem kiemelt kutatási infrastruktúráit ismerhették meg a résztvevők a Kémia Koordinációs Intézet csütörtöki rendezvényén. A workshop célja az volt, hogy elősegítse, erősítse a különböző karok, intézetek és kutatócsoportok közötti együttműködéseket, ezzel is hozzájárulva az egyetem tudományos teljesítményének növeléséhez.

A neves Science Advances folyóiratban jelent meg egy, a kakukkok tojókra korlátozott polimorfizmus evolúcióját és genetikai architektúráját vizsgáló kutatásról szóló cikk. A 2020 óta tartó munkában a Debreceni Egyetem több tudósa is részt vett.

A hagyományokhoz híven idén is a Debreceni Egyetem adott otthon a Less Nándor Földrajzverseny döntőjének. A megmérettetésre az ország minden részéről, még Győrből is érkeztek általános és középiskolás diákok, több mint négyszázan.

Ismét rangsorolták a tudományos folyóiratokat, köztük a Scopus adatbázis idézettségi adatai alapján a DE Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékén készülő botanikai-természetvédelmi folyóiratot, a Kitaibeliát. A Scimago Journal Rankings legfrissebb adatai szerint a folyóirat bekerült a 2. kvartilisbe.

Életének 81. évében 2024. április 23-án elhunyt Borbély György nyugalmazott egyetemi tanár, az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának volt dékánja.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszékének asszisztense, Luis Guallichico ecuadori születésű grafikusművész növényi témájú alkotásai is felkerültek a brit Ökológiai Társaság blogjára. A HUN-REN-UD Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport laboránsának műveihez a csoportban dolgozó botanikusok és ökológusok munkája, illetve elkötelezettsége adott inspirációt.

Mintegy ezer hallgató és harminckét vállalati partner részvételével rendezett Szakmai Napot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A diákok megismerhették a TTK-val kapcsolatban álló cégek profilját, követelményrendszerét, az általuk kínált karrierlehetőségeket. Most először angol nyelvű szekcióval is készültek a szervezők.