Hírek Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány címkével

Biztonságos és emlékezetes verseny rendezése a célja a Debreceni Egyetemnek, minden nemzetközi szabályt betartva, rendezett körülmények között látja majd vendégül a júliusi Európai Egyetemi Játékok (EUG) delegációit – hangzott el a szervezőbizottság legutóbbi szakmai egyeztetésén.

Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a Klinikai Központ újabb egységeibe látogatott el. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és a testület több tagja a Klinikai Szakpszichológiai Központban, az Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina Klinikán, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán, valamint a Laboratóriumi Medicina Intézetben járt, ahol a gyógyító, oktató, kutató munkáról és a jövőbeli tervekről tájékozódtak.

Az MI-alapú technológiák, az adatbiztonság és az adatkezelés területén kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Informatikai Kara az ACPM IT Zrt-vel, valamint a KITE Zrt-vel a 29. Informatikai Szakmai Napok szerdai megnyitóján. Az eseményen a Continental Autonomous Mobility Hungary Kft. és az Informatikai Kar új, az önvezető járművek innovatív fejlesztésével kapcsolatos ösztöndíj-lehetőségéről is hallhattak a karon tanuló egyetemisták.

Kötelességünknek érezzük, hogy emlékezzünk, és emlékezni tanítsuk a következő generációkat – hangsúlyozta Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szombat este a Nagytemplom előtt, ahol Magyarország függetlenségének 175. évfordulója alkalmából az épület homlokzatára vetített különleges animációval elevenítették fel a történelmi eseményeket.

A vállalkozási és innovációs ismeretek bővítését, a kutatáshasznosítást, a kutatási eredmények piacra kerülését segítő mesterkurzuson vehetnek részt az elkövetkező hetekben a Debreceni Egyetem és a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD-ösztöndíjas doktorandusz hallgatói. Rektori kezdeményezésre Gémesi Zsolt innovációs szakember vezetésével öt alkalommal fejleszthetik ismereteiket annak érdekében, hogy tudományos eredményeiket a jövőben a társadalom szolgálatába állíthassák.

A főbb napirendi pontok között a fenntartó alapítvány kuratóriuma tájékozódott a Debreceni Egyetem nemzetközi szerződéseiről, a karok elmúlt kétéves tevékenységeiről, az intézmény szolgáltató és gazdasági társaságainak működéséről, valamint az újra elérhető életpályaösztönző pályázatok indulásáról.

Meghirdette a tudományos életpályát ösztönző elismerések idei pályázatait a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. Ebben az évben is a kuratórium hozza majd meg a végső döntést arról, hogy kik érdemesek a Publikációs Díjra, a Kiválósági PhD Ösztöndíjra, valamint a GTIDEA Professzora címre.

A Debreceni Egyetem dékánjaival és a GTIDEA professzora címet viselő oktatókkal-kutatókkal találkozott a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán a Kenézy Villában. Kossa György kiemelte, hogy az intézmény számára a tudományos utánpótlás képzése kiemelt stratégia feladat és ebben számít a kari vezetők együttműködésére.

Az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjának nyertesei mutatták be tudományos munkáikat, eredményeiket, aktuális kutatásaikat a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Journal Clubjában. Ezúttal Kalmár Ferenc, Martos Renáta, Szőke Szilvia, Tőzsér Dávid és Safwan Mohammed nyertes tanulmányát és kutatási eredményeit ismerhette meg a közönség.

Új kezdeményezés – a felsőoktatást, a kutatást és a tudományos munkát népszerűsítő –, interaktív látogatás-sorozat indult útjára a Debreceni Egyetemen a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) Kiválósági PhD Ösztöndíj nyerteseinek közreműködésével. Elsőként az egri Nemzeti Tudósképző Akadémia és a Dobó István Gimnázium középiskolás diákjai ismerkedhettek meg az ösztöndíjasok tudományos munkájával.

A publikációs stratégiákról, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár kutatás- és publikációs támogatási tevékenységéről tájékozódtak a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíjával elismert hallgatók. A fiatal kutatók többek között áttekintették a DEENK honlapján elérhető szolgáltatásokat, a hivatkozást segítő szoftvereket, a rangos publikációkkal elnyerhető pályázati lehetőségeket és megismerkedhettek az Open Access módszertanaival is.

Az emlékév programsorozatának megnyitásaként A holokauszt oktatása napjainkban címmel tartott nemzetközi pedagóguskonferenciát közösen a Debreceni Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem (DE). Az eseményen előadást tartott az egyetem több oktatója is.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD-Ösztöndíj nyertesei számára szervezett workshopot pénteken a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). A Szigetben rendezett eseményen a fiatal kutatók a publikálással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információkkal ismerkedtek.

A Debreceni Egyetem stratégiai céljai, feladatai, az intézményt érintő, Szenátus által már jóváhagyott nemzetközi szerződések, a működési és foglalkoztatási szabályzat néhány módosítása, valamint a DE üzleti és vagyongazdálkodási tervei is napirendre kerültek a fenntartó alapítvány kuratóriumának legutóbbi ülésén. Az eseményen a 2023/2024-es tanévre kiírt pályázat egyik ösztöndíjasa, Török Péter, a TTK Ökológiai Tanszék egyetemi tanára átvette a GTIDEA Professzora címét.

A gazdaságra és a munkaerőpiacra való nyitottság, a jövőképesség, a nemzetközi versenyképesség, az értékőrzés és értékformálás terén iránymutató a Debreceni Egyetem – jelentette ki Hankó Balázs államtitkár az intézmény gazdasági évindító partnertalálkozóján. A pénteki eseményen Bács Zoltán kancellár az elmúlt év gazdasági eredményeiről, beruházásairól, valamint a jövőbeni tervekről és elképzelésekről is beszélt.

Legfrissebb kutatási eredményeit mutatta be a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának és Gyógyszerésztudományi Karának egy-egy tehetséges PhD-hallgatója az intézmény professzorai előtt. A DE-t fenntartó alapítvány által indított Professzori Teaház idei első rendezvényén Kossa György kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem már a legjobb Közép-Európai Egyetemek közé tartozik.

Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma folytatta látogatásait a DE Klinikai Központ egységeiben. A testület tagjai a klinikák működéséről, terveiről, szervezeti felépítéséről tájékozódtak. Ezúttal a Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás, Ortopédiai és Traumatológiai, Szülészeti és Nőgyógyászati, Sürgősségi, valamint Neurológiai Klinikáján, illetve az Egynapos Szemészeti Központban járt a kuratórium elnöke és a testület több tagja.

A mezőgazdasági és hidrológiai aszálytrendek megfigyelésén, valamint monitorozó és előrejelző rendszer kidolgozásán dolgoznak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság kutatói. Az eredmények segíthetik a hatékony aszálycsökkentési tervek kidolgozását. A kutatás részleteit a Computers and Electronics in Agriculture című neves tudományos folyóiratban publikálták.

Újabb klinikai egységeket keresett fel a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai a klinikák működéséről, eredményeiről, terveiről tájékozódtak. Az elmúlt napokban a DE KK Onkológiai Klinikáján, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán, az Onkoradiológiai Klinikán, valamint a Sportegészségügyi Klinikán tett látogatást a kuratórium.

Új eljárást fejlesztett ki villanymotorok dinamikai jellemzőinek méréséhez egy, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán működő kutatócsoport. A módszerrel végzett vizsgálatok több, a gyakorlat szempontjából hasznos eredményhez hozzájárultak. Az erről szóló tudományos cikket a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

Konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutató Központja. Magyarország biodiverzitásának helyzetéről, a legújabb kutatási eredményekről, a vizes élőhelyek biodiverzitásának védelméről is szó volt a tanácskozáson kedden, a DE Innovációs Központjában. A zöld jövőért munkálkodó egyetemi kutatóközpont eredményeiből az egész Kárpát-medence profitálhat, hiszen a kutatók világszínvonalon tudják az élővilág változásait figyelni.

Folytatódott a kuratóriumi látogatás a DE Klinikai Központban. Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma a Gyermekgyógyászati és a Gasztroenterológiai Klinikán tájékozódott az egységek működéséről és az elmúlt években elért eredményekről.

A Debreceni Egyetem kutatói szerint az irodák téli szellőztetésére a legjobb módszer, ha gépek segítségével engedünk be friss levegőt célzottan oda, ahol az a legjobban hasznosul. A Műszaki Karon született kutatási eredményeket összefoglaló tudományos cikket a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

A Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma újabb klinikai egységekbe látogatott, hogy a helyszínen tájékozódjon a klinikák működéséről, eredményeiről, terveiről. Ezúttal a DE Klinikai Központ Infektológiai-, Idegsebészeti és Fül-Orr-Gégészeti klinikáján járt a testület elnöke és több tagja.

A kihívások ellenére sikeres évet zárt a Debreceni Egyetem, köszönhetően annak a dolgozókból, hallgatókból és hozzátartozóikból álló csaknem százezres közösségnek, amely egy családként gondolkodva folyamatosan halad előre – ezt az üzenetet fogalmazta meg Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Kossa György kuratóriumi elnök az intézmény karácsonyi rendezvényén.