Hírek rektor címkével

Minden eddiginél többen köszöntötték az új tanévet a Debreceni Egyetem tanévnyitó stadionshow-ján, a hetedik yoUDay-en. 23 ezren buliztak együtt az Európában egyedülálló rendezvényen, ahol többek között Dzsúdló, a Valmar, valamint Korda György és Balázs Klári adott koncertet.

A kihívásokra a tudásban rejlik a válasz, a Debreceni Egyetemen elérhető legszéleskörűbb tudományokban találhatók meg azok a lehetőségek, amelyek nélkülözhetetlenek a nemzet fennmaradásához – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az intézmény tanévnyitó ünnepségén a Főnix Arénában. A 2023/24-es tanévben összesen csaknem tizenkétezer elsőéves kezdi meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen.

Címzetes egyetem tanári címet adományozott a Debreceni Egyetem Béres János altábornagy, a hadtudományok doktora számára. Az oklevelet szerdán, a Főépület Karácsony Sándor termében rendezett ünnepségen vehette át a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója.

Az összefogás és szakmai partnerség fontosságát hangsúlyozták a részvevők – köztük Nagy István agrárminiszter – a 32. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár csütörtöki megnyitóján. Az idei agrár seregszemlén húszezer négyzetméteren, több mint 280 kiállítóval várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán augusztus 17-e és 20-a között.

A szakemberképzésre és a kutatás-fejlesztésre is kiterjedő együttműködést kötött a Debreceni Egyetem és a BMW Group Gyár Debrecen. Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Szilvássy Zoltán rektor és Hans-Peter Kemser elnök-vezérigazgató.

Történelmi jelentőségű projektek, pedagógus-napi elismerések, együttműködés az MLSZ-szel, monumentális könyvsorozat, 3X3-as kontinensviadal és DErbi– a Debreceni Egyetem legfontosabb eseményeiről, aktualitásairól láthatnak tartalmas riportokat az intézmény saját gyártású magazinműsorában. Az új adás már megtekinthető az unideb.hu-n és az egyetem YouTube-csatornáján.

Az oktatást, kutatást és gazdaságfejlesztést érintő komplex megállapodás előkészítéséről egyeztetett a Debreceni Egyetem és a kazahsztáni Astana IT University vezetése. Az online tanácskozáson Magyarország Kazahsztánba delegált tiszteletbeli konzulja is részt vett.

Tarolt a Debreceni Egyetem idei Dolgozói DErbije és családi napja, amelyet a Nagyerdei Stadion szomszédságában tartottak pénteken. Az egyetemi dolgozók összetartozásának erősítését, a csapatépítést és a közös szórakozást szolgáló rendezvényen – az egy hetes halasztás és a délutánra rosszra fordult időjárás ellenére is – több ezren vettek részt.

Együttműködés a GE HealthCare-rel, Sárgulás, International Food Day, MEFOB Feszt, 3X3-as egyetemi kosárlabda Európa-bajnokság pályatesztje – a Debreceni Egyetem legfontosabb eseményeiről, aktualitásairól láthatnak tartalmas riportokat, interjúkat az intézmény saját gyártású magazinműsorában. Az új adás már megtekinthető az unideb.hu-n és az egyetem Youtube-csatornáján.

Minden eddiginél több, 24 nemzet ételeit kóstolhatták meg az ide Food Day-en. A Debreceni Egyetem külföldi hallgatói közössége immár 16. alkalommal rendezte meg a gasztrofesztivált, amely idén is jótékonysági célt szolgál.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, Bárdos Szabolcs nemzetbiztonsági vezérőrnagy tartott előadást a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak, oktatóinak és a partnercégek képviselőinek az intézmény gazdasági konferenciáján. A csütörtöki rendezvényen a gazdaság-, vállalatbiztonság aktuális kérdései kerültek előtérbe.

Sugárterápiás gyógyítást segítő kutatás-fejlesztési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a GE HealthCare. Európában elsőként az Onkoradiológiai Klinikán tesztelik a nagyon komplex sugárkezelési eljárásokat rendszerbe fogó GE HealthCare szoftvert. Az alkalmazást egyelőre csak tesztelési környezetben használják, de ha bekerül a betegellátásba, hatékonyabb onkoradiológiai kezeléseket tehet lehetővé.

Hagyományosan a Sárgulással búcsúztak a Debreceni Egyetemtől a Böszörményi úti campus végzősei. A tradicionális, egyhetes programsorozat pénteken a leglátványosabb eseményéhez érkezett, amikor a GTK és a MÉK hallgatói fogatokon és hintókon vonultak Debrecen főterére, majd az Egyetem térre. A 49. alkalommal megtartott, hagyományőrző rendezvényen csaknem hatszáz fiatal köszönt el az intézménytől.

A Debreceni Egyetem és a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány vezetői a Magyar Fejlesztési Bank szakembereit fogadták csütörtökön az intézményben. A megbeszélésén a lehetséges együttműködési területeket tekintették át.

Új lendületet vehet a Debreceni Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködése – jelentette ki Orbán Gábor szerdán Debrecenben. A nagymúltú gyógyszeripari cég vezérigazgatója kutatásfejlesztési vezetőivel érkezett az egyetemre, hogy a meglévő tudományos, K+F és oktatási együttműködéseket további területekkel bővítsék.

Napjaink környezetvédelmi kihívásairól, a fenntarthatóságról tartott előadást Némethy Sándor professzor a Debreceni Egyetemen. A nemzetközi hírű biológus szerint a jövő kulcsa az ökoszisztéma-központú gondolkodás és a multifunkcionális szakember.

Példaértékűnek nevezte a Debreceni Egyetem vállalati kapcsolatrendszerét és kutatás-fejlesztési tevékenységét Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az intézményben tett látogatásán. A tárcavezető kiemelte, hogy az intézmény az élen jár a jövőbeni gazdaságfejlesztésben meghatározó kutatási területeken az adattudománytól a vízgazdálkodásig.

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem (DE) és az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD). A felsőoktatási intézmény és a globális gyógyszeripari cég magyarországi leányvállalatának kutatás-fejlesztési kooperációja elősegíti a vizsgálatok gyorsabb elindítását és az innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést a betegek számára.

Agrárszakember-találkozót szervezett a 155 éves debreceni agrárfelsőoktatás alkalmából a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Az eseményen köszöntőt mondott az Országgyűlés alelnöke, Jakab István is.

A funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése az egyik meghatározó célja annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet pénteken kötött a Debreceni Egyetem a NAGISZ Zrt-vel. A szerződést Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke írta alá.

Az almaágazatban megvan az akarat, a kormányzat pedig biztosítja a forrásokat ahhoz, hogy megállítsa és megfordítsa a hazai almatermesztés hanyatló folyamatait és ezzel tartós fejlődési pályára állítsa az ágazatot – jelentette ki Nagy István. Az agrárminiszter a Debreceni Egyetem agrárkarán rendezett szakmai tanácskozáson példaértékűnek nevezte az almaágazat megújítását célzó intézményi törekvéseket.

A Debreceni Egyetemen tanuló iraki hallgatók számának növeléséről, valamint kutatásfejlesztési együttműködési lehetőségekről tárgyalt Irak magyarországi nagykövete Szilvássy Zoltán rektorral. Ali Hadi Hameed Al-Bayati a látogatás keretében az egyetemen tanuló iraki hallgatókkal is találkozott.

A Debreceni Egyetem Északkelet-Magyarország gazdasági motorjává vált az elmúlt években, további fejlesztése gazdaságpolitikai, társadalompolitikai, területpolitikai érdek – fogalmazott az intézményben tett csütörtöki látogatásán a területfejlesztésért felelős miniszterelnökségi parlamenti államtitkár. Latorcai Csabát Szilvássy Zoltán rektor fogadta.

A Debreceni Egyetem gyógyszeripari tevékenységéről, az intézmény nemzetközi kapcsolatairól és a sikeres felvételi eljárásról is szó volt a Szenátus márciusi ülésén. A testület elfogadta a 2023. évi működési és üzleti tervet, illetve egyetemi tanári pályázatok rangsorolásáról, doctor honoris causa, címzetes egyetemi tanári és Professor Emeritus cím adományozásáról is döntött.

Új alapokra helyezi a biodiverzitás, a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, valamint a vízgazdálkodás vizsgálatát a Debreceni Egyetem (DE). A folyamatban meghatározó stratégiai szerep jut a tavaly létrehozott Biodiverzitási, Vízgazdálkodási és Klímaváltozási Koordinációs Kutatóközpontnak – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón.