Hírek rektor címkével

Mintegy ezer hallgató és harminckét vállalati partner részvételével rendezett Szakmai Napot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A diákok megismerhették a TTK-val kapcsolatban álló cégek profilját, követelményrendszerét, az általuk kínált karrierlehetőségeket. Most először angol nyelvű szekcióval is készültek a szervezők.

Az agrártudományi oktatás és kutatás aktuális kérdéseiről egyeztetett Nagy István miniszter hétfőn a Debreceni Egyetemen. A tárcavezetőt Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fogadta.

A Debreceni Egyetem és az egyesült államokbeli Indiana állam felsőoktatási intézményei közötti tudományos és mobilitási partnerségek kialakításáról egyeztetett Indiana állam külügyminisztere. Diego Morales hétfői látogatása során Szilvássy Zoltán rektorral tárgyalt, és hallgatókkal is találkozott az egyetem agrárkarán.

Új doktori iskola indításáról, valamint a szervezeti egységek 2024. évi működési és üzleti terveiről is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa. A testület áprilisi ülésén elfogadta a 2024/2025-ös tanév időbeosztását, valamint új szakok létesítéséről és indításáról is szavazott.

Több tudományterületen tervez kutatási együttműködést a Debreceni Egyetemmel a Németország öt vezető felsőoktatási intézménye között nyilvántartott Bonni Egyetem. A két intézmény az idegtudományok fejlődését és a kutatások összehangolását célzó NeurotechEU-programban megkezdett kooperációt bővíti, a kapcsolat kiterjesztéséről kétnapos debreceni látogatáson egyeztettek az egyetemi vezetők.

A Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján hétfőn átadták azt a hibrid műtőt, ahol elsősorban speciális szívkatéteres beavatkozásokat végeznek, de alkalmas akár nyitott szívműtétek elvégzésére is. A legfejlettebb technológiát képviselő műtőt mintegy egymilliárd forintból alakították ki.

A tőzsde egy szent dolog – hangzott el a Gazdaságtudományi Karon tartott előadáson, melyen Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója vázolta fel a Debreceni Egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai számára, mi is az a tőzsde, milyen szerepe van a gazdaságban és kik a szereplői. A PwC Németország partnere, Mark Dinko Orlic pedig a Generative AI-ról beszélt.

Oktatói, kutatói és hallgatói mobilitást, valamint közös képzéseket és kutatási projekteket kezdeményez a Debreceni Egyetemmel a Samarkand State Architecture and Construction University, az erről szóló megállapodást az intézmények rektorai írták alá csütörtökön. Cigdem Turkyilmaz a Műszaki és a Gazdaságtudományi Karra is ellátogatott.

A Debreceni Egyetem működési struktúrájának elmúlt tíz évben történt átalakulásáról, az intézmény oktatásban és kutatásban elért eredményeiről, a nemzetközi együttműködések fontosságáról és az iparral összehangolt innovációs tevékenységéről számolt be Szilvássy Zoltán rektor az FM90 Campus Rádió Városi Élet című magazinműsorában adott interjújában. Az egyetemi vezető arról is beszélt, hogy mi jelentheti az intézmény számára a fejlődés kulcsát a jövőben.

A Debreceni Egyetem szakembereinek szerkesztésében elkészült a Hajdúnánás története – A kezdetektől napjainkig című kötet, amely az őskortól a jelenig mutatja be a település történetét. A kiadvány bemutatóját szerdán tartották a Főépület Karácsony Sándor termében.

A Debreceni Egyetem ipari együttműködéseiről tartott online előadást Szilvássy Zoltán rektor a XIII. Atomexpo Nemzetközi Fórumon. A Szocsiban rendezett kétnapos szakmai tanácskozáson több mint 24 ország szakemberei vettek részt. Az Atomexpo 2024 HRD ülésén „Nemzetközi egyetemi-ipari projektek: az elmélettől a gyakorlatig” címmel vitatták meg az ipar és a felsőoktatás aktuális kérdéseit.

Humánerőforrás-képzést, hallgatói ösztöndíjprogramot, közös kutatás-fejlesztési tevékenységet és egy akkumulátorkutató intézet létrehozását érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem az Eve Power Hungary Kft-vel. A világ kilencedik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power Debrecenben építi fel első európai üzemét.

Hosszútávú együttműködésre törekszik a Debreceni Egyetemmel a SEMCORP Hungary Kft. – jelentette ki a lítium-ion akkumulátorokban használt szeparátorfóliák gyártásában világelső cég vezérigazgatója. Hu Tao azt megelőzően beszélt erről, hogy közös kutatás-fejlesztési és oktatási célokat rögzítő megállapodást írt alá az intézmény vezetőivel.

Debrecen adott otthont a Kárpát-medencei Református Egyetemisták Tavaszi Találkozójának. Az esemény megnyitóját a Debreceni Református Egyetemi Templomban tartották, ahol a Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán is köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepi megemlékezést rendezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem. A hagyományokhoz híven a közös tisztelgés mellett idén is díjazták az egyetem legkiválóbb munkatársait.

Az egyetem, a város és betelepülő vállalatok összefogása révén Debrecennek kiváló esélyei vannak az iparfejlesztés, a zöldítés, a megújuló energia és a fenntarthatóság terén – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a HUMDA Zöld Életre Valók országos roadshow debreceni állomásának workshopján. A DE rektora az energiatermelést és -raktározást érintő kutatások mellett egy akkumulátor kutató intézet felállítását is bejelentette.

Elfogadta a Debreceni Egyetem 2024. évi működési és üzleti tervét az intézmény Szenátusa. A testület februári ülésén egyebek mellett új egyetemi tulajdonú cég alapításáról, az Öltözködési Kódex módosításáról, angol nyelvű képzések indításáról és együttműködési megállapodások megkötéséről is szavazott.

Ismerkedő látogatást tett szerdán a Debreceni Egyetemen Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete. A diplomata elsőként egyetemi vezetőkkel tárgyalt, majd találkozott a Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézetének oktatóival és az intézmény német szakos hallgatóval is.

A gazdaságra és a munkaerőpiacra való nyitottság, a jövőképesség, a nemzetközi versenyképesség, az értékőrzés és értékformálás terén iránymutató a Debreceni Egyetem – jelentette ki Hankó Balázs államtitkár az intézmény gazdasági évindító partnertalálkozóján. A pénteki eseményen Bács Zoltán kancellár az elmúlt év gazdasági eredményeiről, beruházásairól, valamint a jövőbeni tervekről és elképzelésekről is beszélt.

A Debreceni Egyetem képzési portfóliójával, széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett az Ománi Szultánság magyarországi nagykövete az intézményben tett keddi látogatásán. Malallah Albalushi az ománi hallgatók számának növelési lehetőségéről is érdeklődött a Szilvássy Zoltán rektorral folytatott megbeszélésén.

A Debreceni Egyetem legújabb egészségipari kutatás-fejlesztési tevékenységéről, az ágazati kabinetek bővítéséről, valamint bérfejlesztésről is szó volt a januári szenátusi ülésen. A testület határozata nyomán Fogászati Klinikává alakul a Fogorvosi Szolgálat, és létrejön az önálló Gyermeksürgősségi Központ.

A Debreceni Egyetemen onkológiai témában kutatásokat végző szakemberek és klinikusok ismerhették meg egymás tudományos tevékenységét egy pénteki konferencián. A szakmai programot a Kémia Koordinációs Intézet szervezte azzal a céllal, hogy elősegítsék további együttműködések és konzorciumok létrejöttét.

A szépapja támogatásával alapított Debreceni Egyetemen tanul Greta Grof-Tisza. Habár az ifjú hallgató tudta, hogy az egykori miniszterelnök, gróf Tisza István leszármazottja, hagyatékának jelentőségét csak a helyszínen tapasztalta meg. A néhai miniszterelnök leszármazottját Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fogadta a Főépületben.

Az informatika, a gyógyszerész- és az orvostudomány területét érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és hat vietnámi egyetem. A keretmegállapodásokat a vietnami miniszterelnök, a vietnami oktatási és képzési miniszter, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A gazdaságtudományi képzés fejlesztéséről és egy új kihelyezett tanszék létrehozásáról állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet. Az erről szóló együttműködési megállapodást György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos jelenlétében írták alá az egyetem és az intézet vezetői pénteken.