Hírek rektor címkével

Vírus- és baktériumalapú gyógyszerhatóanyagok, vakcinák fejlesztésére, gyártására szolgáló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. A létesítmény keddi ünnepélyes átadásán Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter példaértékűnek nevezte a Debreceni Egyetem innovációs tevékenységét.

Hatalmas a Debreceni Egyetem innovációs potenciálja – állapította meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az intézményben tett szerdai látogatásán. Bódis László a Nemzeti Innovációs Ügynökség tudáshasznosítási igazgatójával, Barabás Rékával az egyetem több létesítményét is megtekintette.

A Debreceni Egyetemen indul hazánkban elsőként az az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy, amelynek keretében a hallgatók két félév alatt egy alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt – hangzott el a Honvédelmi Minisztérium területvédelmi tartalékos-toborzókampányának rendezvényén Budapesten.

Az egészségiparhoz kapcsolódó kutatásokkal és képzésekkel ismerkedett a Debreceni Egyetemen az elsősorban az egészségügyben és a gyógyszerészetben komoly pozíciókat betöltő nőket tömörítő 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány delegációja. A vendégek a Gyógyszerésztudományi Kar nemrég átadott új épületében is látogatást tettek.

Egyetemi elismerések és címzetes egyetemi tanár cím adományozásáról, szervezeti módosításokról, valamint új kitüntetések alapításáról is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa a 2023/2024-es tanév utolsó ülésén. A testület több új képzés létesítését és indítását, illetve együttműködési megállapodások megkötését támogatta.

Hithű kommunista vagy edzőzseni volt Sebes Gusztáv? Miként állt össze a legendás Aranycsapat? Hogyan viszonyult a sporthoz a politika, és miért lettek a terror áldozatai sportolók is az 1950-es években? Többek között ezekről is hallhattak a résztvevők a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa 20. évfordulója alkalmából rendezett Aranycsapat Konferencián.

Az élelmiszeripari fejlesztésekhez kapcsolódó együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Debreceni Egyetem és a hazai baromfiágazat kiemelkedő vállalatcsoportja, a Master Good vezetése Kisvárdán.

Élményekben gazdag napot tölthettek együtt a Debreceni Egyetem dolgozói és hozzátartozóik a Dolgozói DErbin pénteken. A családbarát szellemiség jegyében a szervezők immár hetedik éve törekednek arra, hogy olyan alkalmakat is teremtsenek, ahol a kikapcsolódásé, a feltöltődésé, a közvetlenebb kapcsolatépítésé a főszerep – idén is több ezren éltek a lehetőséggel.

Az oktatásban, a tehetséggondozásban és a tanárképzésben kiemelkedően teljesítő oktatóit köszöntötte pedagógusnap alkalmából a Debreceni Egyetem. Az ünnepségen az intézmény vezetése Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjjal, valamint a Jausz Béla-díjjal ismerte el a szakemberek tevékenységét.

Tovább bővíti a Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata 2019-ben kötött megállapodását – jelentették be az egyetem és a város vezetői. A térség gazdasági, turisztikai fejlesztése mellett a Tisza-tóhoz kapcsolódó hidrobiológiai, limnológiai és agrártudományi kutatások is fókuszba kerülnek az együttműködésben.

Elkészült a Debreceni Egyetem Műszaki Karának új közösségi tere, a Szárítóműhely a DMK Tímárház szomszédságában, a Szombathi István utcán. A kétszintes, csaknem 180 négyzetméteres házat a múlt század közepéig a tímármesterség gyakorlói használták. Az átépítés után elsősorban a Debreceni Egyetem építészmérnök hallgatói gyakorlati képzését szolgálja, valamint közösségi helyként előadásoknak, kiállításoknak is helyet ad.

Csaknem száz helyet lépett előre a QS nemzetközi rangsorán a Debreceni Egyetem. A neves angol rangsorkészítő Quacquarelli Symonds által vizsgált több mint ötezerötszáz intézmény között a DE az 574. helyet szerezte meg.

A gyermekek legmagasabb szintű sürgősségi és baleseti ellátását biztosítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az új Gyermeksürgősségi Központban. A legmodernebb eszközökkel, műszerekkel felszerelt épületet több mint három és fél milliárd forintból alakították ki. Az új központot hétfőn adták át ünnepélyesen.

Megrendezte hagyományos tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem. A pénteki eseményen öt tudományterület 130 új doktora vehette át oklevelét, átadták a habilitált doktori, a professor emeritus, valamint az emeritus tanácsadó címeket. Helmut Flacheneckert, a németországi Würzburgi Egyetem professzorát díszdoktorai sorába avatta az intézmény, Aradi Csaba ökológus pedig Pro Universitate-díjban részesült.

Siófok után Hajdúszoboszlót is bekapcsolja a felsőoktatásba a Debreceni Egyetem: a gyógyturizmushoz, termálturizmushoz kötődően az egészségipar teljes gyakorlati képzési spektrumával megjelenik az intézmény a fürdővárosban. A tervezett legújabb egyetemi campusról, annak képzési kínálatáról, valamint egyedülálló struktúrájáról szerdán állapodtak meg az intézmény és a város vezetői.

Többmilliárdos fejlesztések zajlanak a Debreceni Egyetemen, amelyek az oktatási infrastruktúra mellett a korszerű orvoslás, kutatás feltételeit javítják. Az elmúlt hetek legjelentősebb eseményeiről, a beruházások céljáról, az általuk teremtett új lehetőségekről, valamint a közeljövő terveiről is beszélt Bács Zoltán kancellár, illetve Szilvássy Zoltán rektor a DTV Esti Közelkép című műsorában.

A Debreceni Egyetem Vezér utcai ipari parkjában felavatott Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete az oktatás mellett gyógyszerkutatásra és -gyártásra egyaránt alkalmas. A három emeletes, csaknem hétezer négyzetméteres komplexum egy év alatt épült fel mintegy 12 milliárd forintból.

Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Hajdúnánás-Kendereskertben. Az erről szóló oktatási és kutatási megállapodást pénteken írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

A debreceni járműipar jelenéről és jövőbeli lehetőségeiről volt szó a Debrecen Drive pénteki szakmai konferenciáján. Az ország legnagyobb járműipari seregszemléje részeként rendezett tanácskozáson a Debreceni Egyetem szakemberei és az iparági szereplők tekintették át az aktuális kérdéseket.

A közelmúltban felfedezett új antibiotikum-hatóanyagokról is beszámolnak a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatói azon a három napos, debreceni gyógyszerész konferencián, amelyen 650 hazai és külföldi szakember vesz részt. A DE GYTK közreműködésével a Magyar- és az Európai Gyógyszerésztudományi Társaságok által rendezett, szombatig tartó Congressus Pharmaceuticus Hungaricuson összesen csaknem 330 előadást és posztert tartanak.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból. Az összeget az agrártudományi oktatást és kutatást szolgáló tangazdaságának, kutatóintézeteinek, bemutatókertjének és Innovációs Központjának fejlesztésére fordítja az intézmény.

A Debreceni Egyetemen folytatódott szerdán az intézmény Tanárképzési Központjának szervezésében a tanári pályát népszerűsítő, „Akik arra születtek…” Pedagógus álláshelyek 2024. országos rendezvénysorozat. A Főépület Aulájában rendezett szakmai találkozón részt vevő hallgatók az előadások mellett az álláshelyeket kínáló intézmények nyújtotta lehetőségekkel is megismerkedhettek.

Rangos külföldi előadók plenáris előadásaival kezdődött, majd csaknem kétszáz résztvevő magyar és angol nyelvű tudományos prezentációjával folytatódott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Állam- és Jogtudományi Kar és Műszaki Kar, valamint a Magyar Nemzeti Bank szervezésében megrendezett Fenntartható gazdaság – fenntartható társadalom című konferencia a Böszörményi úti campuson. A tudományos fórummal a debreceni közgazdasági és üzleti felsőoktatási képzés 30. évfordulóját is ünnepelték.

A Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet szervezésében, a Makroszkóp rendezvénysorozat keretében tartottak konferenciát A blokkosodás gazdasági hatásai címmel az oDEon Színházban. A szakemberek megoldási lehetőségeket is felvázoltak előadásaikban.

Siófokon jön létre a Debreceni Egyetem legújabb campusa, amely DE Siófok Campus néven működik majd. Az új egység létrehozásáról szóló megállapodást pénteken írták alá az egyetem és a város vezetői.