Hírek agrártudomány címkével

A tudományos életpálya népszerűsítése volt a célja annak az ötéves, most lezáruló projektnek, amelyben a hazai agráregyetemek fogtak össze. A Debreceni Egyetem által vezetett konzorciumban 7 doktori iskola működött együtt az akadémiai utánpótlás támogatásáért.

Agrármérnökök, élelmiszermérnökök, kertész-, természetvédelmi, mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnökök, vadgazdák és növényorvosok vehették át okleveleiket szombaton a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar 193 végzős hallgatója tett esküt a diplomaosztó ünnepségen.

A Debreceni Egyetem két professor emeritusa is rangos elismerésben részesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pénteki tanévzáró ünnepségén. A Gödöllőn rendezett eseményen Nagy Jánost az intézmény díszdoktorává avatták, Orosz István pedig Kosáry Domokos-díjban részesült.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a piacon is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése. A termésnövelő anyag a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság szakembereinek 7 éves kutatómunkájának eredménye.

A Debreceni Egyetem csaknem 200 fiatal kutatója adott számot az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) sikeres pályázatainak keretében született tudományos eredményeiről az intézmény Tudományos Igazgatóságának június 13-i online konferenciáján.

Letették záróvizsgájukat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar osztatlan, ötéves mesterszakon végzett agrármérnök-hallgatói. A kar előremutató képzésfejlesztése révén 2004 óta ők az elsők, akik a klasszikus 5 éves szakon végeznek.

A kenyérgabona hazai és világpiaci árának alakulása, a várható termésminőség és a búza tápanyagellátása volt a Debreceni Egyetemen rendezett XXIX. Búzatanácskozás témája. Az eseményen elhangzott: lesz elegendő búza Magyarországom, de a gabona rekordmagas ára az élelmiszerek jelentős drágulását fogja okozni a közeljövőben.

A megtermékenyítés és korai embriófejlődés sejt- és molekuláris szintű folyamatairól tartott előadást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a Purdue Egyetem professzora. Macháty Zoltán a sejt- és embrió fejlődésbiológia területén elért eredményeiért szombaton veheti át a Debreceni Egyetem díszdoktora címet.

Lezárult a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság közös, négy régió banki szakembereinek szóló gyakorlatorientált képzése. Az oktatói program célja az agrárfinanszírozás hatékonyságának fejlesztése volt.

Oktatói és kutatói együttműködésről, a nemzetközi kapcsolatok előmozdításáról állapodott meg a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint az indonéz Gadjah Mada Egyetem Állattudományi Kara. A megállapodás nyomán tudományos csereprogramot hoznak létre az intézmények.

Az Év Agrárszakembere Életmű díjat vehette át Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa szombaton Egerben. Az Agrotrend Csoport 8 éve díjazza 10 kategóriában a legkiemelkedőbb agrárszakembereket.

Hazánk őshonos pontytájfajtái jelentős genetikai tartalékokkal rendelkeznek – derült ki a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ kutatóinak vizsgálatából. A DE szakembereinek eredményei kitörési lehetőséget jelenthetnek a hazai halgazdálkodásnak.

Többoldalú szakmai együttműködést kötött a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint az AVE Ásványvíz Gyártó és Forgalmazó Kft. A megállapodás révén a DE hallgatói és diákjai a legmodernebb technológiai körülmények között szerezhetnek valós gyakorlati tudást az ásványvíz-termékeket előállító üzemében, bekapcsolódva a vállalat termelési-, és minőségbiztosítási folyamataiba.

Tradicionális rendezvényükkel, a sárgulással búcsúztak a Debreceni Egyetemtől a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, valamint a Gazdaságtudományi Kar hallgatói. Pénteken mintegy 500 végzős fiatal vonult végig hagyományos népviseletben hintókon és lovasfogatokon Debrecen utcáin.

A Debreceni Egyetem élelmiszeripari képzéseinek fejlesztése a célja a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Alföldi Tej Kft. szerdán kötött együttműködési megállapodásának. A partnerség révén a DE hallgatói a szakmai gyakorlatok mellett részt vehetnek akár a vállalat termékfejlesztésében is.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar tudományos főmunkatársát, Nagy Sándor Alexet választotta elnökének a Magyar Haltani Társaság pénteken a XVIII. Magyar Haltani Konferencián. A Debreceni Egyetemen rendezett két napos szakmai tanácskozáson a természetes vizek élővilágának legfrissebb kutatási eredményeit mutatták be a szakemberek.

Betakarították a Debreceni Egyetem űrpaprikáit az Álmok Álmodói 20 kiállításon elhelyezett speciális űrkapszulában, a Capsitronban. A DE SPACE kutatási programban speciális, zárt technológiájú rendszerben zamatos és ropogós zöldségek nevelkedtek. A projektben a DE szakemberei több paprika fajtát is vizsgálnak. A cél a legkisebb alapterületen, nulla emisszióval, a legtöbb termést előállítani.

A juhtenyésztés korszerűsítésében végzett kimagasló munkáját, Jávor András professzor iskolateremtő tevékenységét méltatta Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető az ágazatot érintő új támogatásokról is beszámolt pénteken a Debreceni Egyetem agrárkarának juhtenyésztési konferenciáján, ahol a MÉK új professzor emeritusának munkássága előtt tisztelegtek.

Bővül a Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem 25 éve meglévő együttműködése. Az oktatási és kutatási partnerség mellett a doktori képzések összehangolósáról írt alá szerdán megállapodást a két intézmény. A szerződés értelmében a DE és a Nagyváradi Egyetem közös szemináriumokat, szimpóziumokat, tudományos előadásokat is szervez.

Régi hagyományt elevenítettek fel a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar végzős agrármérnök hallgatói: tapasztalatszerző körútra indultak záróvizsgájuk előtt. Az országjáráson a korszerű állattenyésztés, növénytermesztés, valamint a kertészeti ágazat legmeghatározóbb hazai vállalatait látogatták meg a DE MÉK hallgatói.

A növények epigenetikai mechanizmusait és a változó környezethez való alkalmazkodásban betöltött szerepüket vizsgálják a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ kutatói. A nemzetközi együttműködésben végzett kutatások a környezeti változásokkal toleráns, illetve azokkal szemben ellenálló növényfajták létrehozását is segítik.

A hazai házigalamb-tenyésztés fejlesztése a célja a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjában folyó széleskörű vizsgálatoknak. A genetikai és genomikai kutatások a precíziós technológiák bevezetését és a különleges hústermékek fejlesztését is támogatják.

A Debreceni Egyetem több, kiemelkedő tudományos, szakmai munkát végző oktatója, kutatója és egy hallgatója is állami elismerésben részesült a nemzeti ünnepen. Széchenyi-díjat vehetett át S. Varga Pál irodalomtörténész, akadémikus, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzor emeritusa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kimagasló elismerését vehette át Jávor András professzor. A Debreceni Egyetem rektori főtanácsadójának Orbán Viktor miniszterelnök adta át a Károlyi Sándor díjat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kongresszusán Budapesten.

Az ipari előállításra leginkább alkalmas őszibúza-fajta kiválasztása, optimális termesztéstechnológiai elemek és új élelmiszeripari receptek kidolgozása volt a célja egyebek mellett annak a több mint négy éves projektnek, amely most zárult a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.