Hírek társadalomtudomány címkével

Korszerű képzési rendszer, gyakorlatorientált oktatás, biztos elhelyezkedés. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara szociál-, óvoda- és gyógypedagógia, csecsemő- és kisgyermeknevelő, továbbá romológia szakon várja leendő hallgatóit.

A Magyar Tudomány Ünnepe négy önálló programot felölelő esemény-sorozat zárórendezvényén szakmai előadásokon, kerekasztal-beszélgetésen számoltak be az észak-alföldi régióra jellemző társadalmi kihívásokról, kutatási eredményekről, az időskori és munkaerőpiaci aktualitásokról, valamint az egészségügyi ellátás legfontosabb tudományos kérdéseiről a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának szakemberei Nyíregyházán.

Az idősödő generáció társadalmi szerepvállalásáról, az időskori aktív életmód kihívásairól, az öregedéssel járó nehézségek és az elmagányosodás megoldásáról, a legújabb tudományos eredményekről és kihívásokról is egyeztettek a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán tizenhatodik alkalommal megrendezett Gerontológiai Napok Nemzetközi Tudományos Konferencián.

A gerontológia különféle tématerületeivel foglalkozó tíz tanulmányból álló kötetet mutatott be a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara (ETK) a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár közösségi terében, a Szigetben. A Pozitív idősödés I. című könyv ingyenesen hozzáférhető a Debreceni Egyetemi Kiadó weboldalán.

Életpályájuk elismeréseként a Debreceni Egyetem 56 egykori hallgatója vette át vas, gyémánt és arany díszoklevelét a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon. A szombati ünnepségen a hajdúböszörményi kar korábbi dékánja és több neves oktatója is jubileumi diplomát kapott.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara elsőként a Szolnok Campuson indította el harminc hallgató részvételével az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban dolgozó óvodai és iskolai szociális segítők képzését. A kar ezzel támogatja a térség szociális szakembereinek tudásbővítését.

A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar tevékenységéről, eredményeiről és jövőbeli terveiről is tájékozódott a Gróf Tisza István a Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma pénteken Hajdúböszörményben. Kossa György kuratóriumi elnök elismerően szólt a GYGYK oktatási és kutatási tevékenységéről.

Két különböző gazdasági modell tükrében keresték a válaszokat a hazánk és Európa előtt álló legfontosabb fenntarthatósági, társadalmi kérdésekre hallgatók bevonásával a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) és az Új Esélyegyenlőség magazin közös rendezvényén a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekció megmérettetése a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar rendezésében. A Főépület Aulájában pénteken tartott záróünnepségen összesen 84 versenyző vehette át I., II. és III. helyezéséért járó oklevelét, 31-en pedig különdíjban részesültek.

Tizennégy ország több mint hetven szakembere osztotta meg a különleges bánásmódot igénylő gyerekek oktatásával, nevelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményeit a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán szervezett konferencián.

Húsz év elteltével ismét a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezi április 12-14. között a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójának megmérettetéseit. A tanácskozás során 12 tudományterületen 29 tagozatban 30 intézmény több mint 300 hallgatója ad számot tudományos kutatásainak eredményeiről.

Középiskolásoknak szóló vetélkedővel ünnepelte a szociális munka világnapját a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara. A rendezvénnyel ezúttal is a társadalmi felelősségvállalásra, a sokszínűség tiszteletben tartására hívták fel a figyelmet.

Miként válhat az egykor támogatott fiatalból professzionális segítő szakember? Roma származású hallgatók figyelemreméltó élettörténeteit mutatja be az a dokumentumfilm-sorozat, melynek legújabb darabját pénteken mutatták be a Debreceni Egyetem Lippai Balázs Roma Szakkollégium kulturális estjén.

Online konferencián számolhattak be kutatási eredményeikről hétfőn a Debreceni Egyetem hallgatói, akik a 2022. évi Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatán az első félévre nyertek el ösztöndíjat, így szakmai programjuk január végén lezárul.

A társadalom- és egészségtudomány, bölcsészettudomány és a neveléstudomány területén végzett legújabb kutatásaik eredményeit mutatták be a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán megrendezett XIV. Nemzetközi Nyíregyházi Doktorandusz és Posztdoktori Konferencián. Tizenkilenc szekcióban összesen 137 előadás hangzott el.

Száztíz jelölt vette át a PhD-fokozat megszerzését igazoló oklevelét a Debreceni Egyetem őszi doktoravató ünnepségén. A Főépület Aulájában szombaton tartott eseményen emellett habilitált doktori és professor emeritus címeket adtak át, és felavatták az intézmény új díszdoktorait is.

A legújabb életmód- és egészségkutatások eredményeit és a keleti határmenti térség fejlesztési lehetőségeit mutatták be, valamint az oktatási helyzet aktuális kérdéseiről tanácskoztak a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar, a Magyar Tudományos Akadémia DAB Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakbizottsága és a Szatmár Bereg Megyei Önkormányzat közös konferenciáján, Nyíregyházán.

Tanulmánykötetet bemutató konferenciával és hallgatói ösztöndíjak átadásával ünnepelte a Tudomány Napját a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. A tanácskozás fókuszában a roma integráció kérdése állt.

Négy év kutatás eredményét összegzi az a könyv és dokumentumfilm-sorozat, melyet a Péli Tamás kulturális esten mutatott be a Debreceni Egyetem Lippai Balázs Roma Szakkollégiuma. A kötet a lokális magyar és roma közösségek együttélési kapcsolatait vizsgáló kilenc videó elemzéséhez nyújt tudományos hátteret.

A Debreceni Egyetem csaknem 200 fiatal kutatója adott számot az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) sikeres pályázatainak keretében született tudományos eredményeiről az intézmény Tudományos Igazgatóságának június 13-i online konferenciáján.

A szociális munka világnapja alkalmából tartottak szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol a gyakorlatorientált képzés és a tudományos tevékenység eredményeinek bemutatása mellett díjazták a karral együttműködő partnerintézményeket.

Bemutatkozó konferencia keretében tartotta nyitórendezvényét pénteken a Magyar Tudományos Akadémia-Debreceni Egyetem-Családok és Tanárok Kooperációja Kutatócsoport közösen a programban résztvevő partnerintézmények képviselőivel.

Hiánypótló, országosan egyedülálló szakvédőnő mesterképzést indít szeptembertől nappali és levelező tagozaton a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A szakindítás célja, hogy interdiszciplináris ismeretekkel bővítsék a védőnők tudását.

Képzéseinek, hallgatói szolgáltatásainak népszerűsítésére online nyílt napot tart a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara január 13-án, csütörtökön 10 órától.

Széleskörű képzési portfóliót, angol nyelvű szakokat, mesterképzéseket, azonnali elhelyezkedési lehetőséget kínál a továbbtanuló fiataloknak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Az egészségügyi képzések mellett a társadalomtudományhoz kapcsolódó segítő szakmák is várják a felvételi előtt álló diákokat Nyíregyházán.