Hírek GYTK címkével

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

Debreceni diák sikerével zárult a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának középiskolásoknak meghirdetett harmadik Természettudományos Versenye, a GYKTV. A 15 versenyzőnek négyféle feladatot kellett megoldani. A döntősök olyan felvételi pontokkal gazdagodhattak, amelyek sokat érhetnek majd akkor, ha a debreceni gyógyszerészképzésben akarnak továbbtanulni.

A gyógyszerészi pálya szépségeit bemutató filmsorozat elkészítésére nyert támogatást a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának csapata a Richter Anna Díj jóvoltából. A 10 + 1 részes ismeretterjesztő alkotás a tervek szerint nagyjából egy év múlva kerülhet fel a legnagyobb internetes videómegosztóra.

Számos súlyos betegség gyógyításánál szerepet játszhatnak a jövőben azok a tumor-, és vírusellenes hatóanyagokkal kémiai rokonságot mutató új típusú, fluortartalmú vegyületek, amelyeket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán állítottak elő. Az erről szóló tudományos cikket a januári kiemelt publikációk közé választotta a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya.

Kiírták a 2024/2025-ös tanév Pannónia Ösztöndíjprogram részképzéseire vonatkozó pályázatokat a Debreceni Egyetemen. Az új mobilitási program segítségével a hallgatók a világ bármely pontján folytathatják tanulmányaikat. A diákok március 5-től, keddtől adhatják be pályázataikat. A jelentkezési határidő március 24. éjfél.

Legfrissebb kutatási eredményeit mutatta be a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának és Gyógyszerésztudományi Karának egy-egy tehetséges PhD-hallgatója az intézmény professzorai előtt. A DE-t fenntartó alapítvány által indított Professzori Teaház idei első rendezvényén Kossa György kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem már a legjobb Közép-Európai Egyetemek közé tartozik.

Az orvos- és egészségtudományi kutatásokat végző hallgatók mutatják be eredményeiket a Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött tudományos diákköri konferencián. A háromnapos rendezvényen több mint háromszáz előadás hangzik el. A helyi TDK-n legjobban teljesítő hallgatók jövőre az országos konferencián képviselhetik az intézményt.

A Debreceni Egyetem egyik legdinamikusabban fejlődő kara a húsz éves Gyógyszerésztudományi Kar, ahol osztatlan, magyar és angol nyelven egyaránt elérhető ötéves gyógyszerészképzés várja a felvételizőket. Szeptembertől elindítják a gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment mesterképzési szakot is.

A Debreceni Egyetemen onkológiai témában kutatásokat végző szakemberek és klinikusok ismerhették meg egymás tudományos tevékenységét egy pénteki konferencián. A szakmai programot a Kémia Koordinációs Intézet szervezte azzal a céllal, hogy elősegítsék további együttműködések és konzorciumok létrejöttét.

Csaknem 15 kiló csokoládét gyűjtöttek össze a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán az elmúlt hetekben az év végi karácsonyi jótékonysági akciójuk keretében. Az adomány rászorulóknak történő szétosztásáról a Debreceni Karitatív Testület fog gondoskodni.

Kihelyezett ülést tartott a Debreceni Egyetemen az Európai Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Elnöksége, a megbeszélésen a XVII. Congressus Pharmaceuticus Hungaricus és EUFEPS Annual Meeting 2024 előkészületeiről egyeztettek. Az elsősorban a gyógyszerésztudomány aktuális kutatási eredményeit bemutató nagyszabású nemzetközi konferenciának jövő év május végén ad otthont Debrecen.

Hazai viszonylatban egyedülálló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. Az oktatási célokat is szolgáló, csaknem 5,2 milliárd forintból felépített létesítménynek köszönhetően lényegesen lerövidülhet az új típusú vakcinák forgalomba hozatali ideje – hangzott el a projekt csütörtöki zárórendezvényén.

Meglévő együttműködések megerősítéséről és további kapcsolatok kiépítéséről egyeztettek a közép-ázsiai országban a Debreceni Egyetem vezetői, illetve három kar képviselői. A küldöttség a Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztériumban, valamint négy egyetemen folytatott tárgyalásokat.

Jelentősen javítani lehetne egyes gyógyszerek hatékonyságát annak az új módszernek a segítségével, amit a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgoztak ki. A megoldásnak köszönhetően lehetőség nyílhat a betegek gyorsabb gyógyulását elősegítő terápiák kialakítására. A kutatók eredményeit összefoglaló cikket az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

Egy elképzelt gyógyszertárban, patikus és beteg között zajló bonyolult kommunikációs helyzetekben kellett helytállniuk a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóinak a csütörtökön tartott Gyógyszerészi Gondozási Versenyen.

Alap- és klinikai kutatások, gyógyszerészet, illetve népegészségügy szekcióban számoltak be tudományos tevékenységükről a Debreceni Egyetem hallgatói a Sántha Kálmán Szakkollégium szombati rendezvényén. A 19. Sántha Kálmán Tudományos Kerekasztalon negyven hallgató mutatta be kutatásait a Learning Centerben.

Fennállásának 20. évfordulóján tudományos szimpóziumot tartott a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A kar óriási fejlődést tudhat maga mögött és hamarosan ismét szintet lép.

Az év végéig elkészül a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épülete a Debreceni Egyetem ipari parkjában, mely új szintre emeli az intézmény gyógyszerészképzését. A beruházás illeszkedik abba az egyetemi koncepcióba, mely egy összetett egészségipari ökoszisztéma létrehozását tűzte ki célul – olvasható egy az index.hu hírportálon megjelent cikkben.

A Debreceni Egyetem Kémia Koordinációs Intézete Tanulásmódszertani Mentorprogramot indít kémiából. Ezzel azoknak a hallgatóknak szeretnének segíteni, akik a kémiatanulás során nehézségekbe ütköztek, illetve szükséges a tanulási technikájuk fejlesztése, tanulási stratégiájuk tökéletesítése. A programra már lehet jelentkezni.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának egyik kutatócsoportja olyan molekulát alkotott, amelynek alkalmazása egyszerűbbé, olcsóbbá tehetné a véralvadásgátló gyógyszerek előállítását. A debreceni tudósok életében mérföldkőnek számító alapkutatást az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

Az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjának nyertesei mutatják be tudományos munkáikat, eredményeiket, valamint a neves külföldi folyóiratokban megjelent cikkek közlése óta zajló kutatásaikat a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Journal Club elnevezésű rendezvényén. Első alkalommal Fazekas Attila, Haimhoffer Ádám, Murányi Mihály, Somodi Laura és Székvölgyi Lóránt díjnyertes közleményét és kutatási eredményeit ismerhette meg a közönség.

A biológiát és a kémiát szerető, az ezekkel kapcsolatos kutatások iránt érdeklődő, a beteg embereken segíteni akaró középiskolásokat várnak a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (DE GYTK) Nyílt Napjára október 27-ére. A rendezvényen nemcsak a képzéssel, hanem a gyógyszerészek munkájával kapcsolatos kérdésekre is választ lehet kapni.

Antibiotikumok hatékonyságának növelésére találtak megoldást a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Egy kutatás keretében olyan lehetséges gyógyszerhatóanyagokat állítottak elő, amelyek multirezisztens baktériumok és akár a Covid ellen is hatékonyak lehetnek. Az erről megjelent tanulmányt a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs díjjal jutalmazta.

A Debreceni Egyetem Kémia Koordinációs Intézete középiskolásoknak és egyetemre készülő érdeklődőknek szervez a közép-, illetve az emelt szintű kémia érettségi témaköreire épülő, ingyenes, egyetemi előkészítő kurzusokat. Az óráknak a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézete, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási-, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar ad otthont.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Debreceni Egyetem több oktatójának is kitüntetést adományozott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. A díjakat Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár adta át a magyar felsőoktatás napja alkalmából pénteken Budapesten rendezett ünnepségen.