Hírek Kémia címkével

Általános iskolás gyerekeknek mutattak be látványos, érdekes kémiai kísérleteket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának munkatársai az intézmény Díszudvarán hétfőn. A rendezvénnyel egyrészt a Föld napjához kapcsolódtak, másrészt igyekeztek kedvet csinálni a gyógyszerész hivatás elsajátításához.

Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK) tartottak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetében. Tizenhárom fiatal kutató mutatta be pályamunkáját, az értékelő bizottság döntése alapján a dolgozatot készítők közül minden pályázó indulhat 2025-ben az OTDK-n.

Megkezdődtek a Kémia Épület belső felújítási munkálatai. Az építkezés miatt lezárták az épület mögötti területet, változik a forgalom rendje és a parkolók elérhetősége a környéken.

A Debreceni Egyetem Kémia Koordinációs Intézete középiskolásoknak és egyetemre készülő érdeklődőknek szervez a közép-, illetve az emelt szintű kémia érettségi témaköreire épülő, ingyenes, egyetemi előkészítő kurzusokat. Az óráknak a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézete, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási-, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar ad otthont.

Lihi Norbert adjunktus, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének oktatója kapta a Polányi Mihály Fiatal Kutatói Díjat. Az MTA Fizikai Kémiai Tudományos Bizottságának kitüntetése a fizikai kémia területén az elmúlt 5-10 évben elért nemzetközi jelentőségű tudományos eredmény elismerése.

Bizonyos mikroműanyagok képesek átjutni a vér-agy gáton és bekerülnek az agyszövetbe – ezt bizonyították a Debreceni Egyetem és a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói közös vizsgálatukban. A kutatás eredményeit összegző tanulmány nemrégiben jelent meg a Nanomaterials című nemzetközi tudományos folyóiratban.

Tircsó Gyula, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Kar (TTK) tanszékvezető egyetemi tanára a Hevesy György-előadássorozat keretében neves német egyetemeken számol be kutatásairól a következő hónapokban. A külföldi, neves kutatóktól érkezett felkérés rangos szakmai elismerésnek számít.

Több mint kétszáz 9. és 10. osztályos diák vett részt az Irinyi János Országos Középiskolai Kémia Versenyen. A megmérettetést a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézete rendezte meg a Debreceni Egyetemen április 14-e és 16-a között.

Fájdalommal és megdöbbenéssel értesültünk a hírről, hogy a mindannyiunk által nagyra becsült és szeretett E. Kövér Katalin akadémikus a húsvéti ünnepeket követően, 2023. április 15-én, súlyos betegsége következtében eltávozott közülünk.

Az aerogélek megismerésével, leírásával és karakterizálásával foglalkozik az a nemzetközi tudományos konferencia, melyet a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar szervezett. Az Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés (Europian Cooperation of Science and Technology- COST) keretein belül megrendezett eseményen tizenhat ország szakemberei mutatják be a legfrissebb kutatási eredményeiket szerdától péntekig.

Több százan vettek részt a Debreceni Egyetem Kémia Koordinációs Intézetének négy állomásból álló előadás-sorozatán. A roadshow rendezvényein a kémia tudományterület oktatásával, kutatásával foglalkozó karok mutatkoztak be. A hétfői záróelőadáson a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar intézetei és kutatócsoportjai ismertették tevékenységüket.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán folytatódott a Kémia Koordinációs Intézet előadás-sorozata. A pénteki programon a kar tanszékeinek és kutatócsoportjainak oktatási és tudományos tevékenységét ismerhették meg a résztvevők.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán tartották a Kémia Koordinációs Intézet előadás-sorozatának újabb rendezvényét. Az intézet célja, hogy a karok kémiai tevékenységének összefogásával, együttműködésük támogatásával hatékonyabbá tegyék az oktatást és a kutatást. Pénteken a TTK Kémiai Intézet tanszékei és kutatócsoportjai mutatták be munkájukat.

A Debreceni Egyetemen folytatott kémiai tudományos és oktatómunka összehangolására jött létre a Kémia Koordinációs Intézet. A szervezet célja, hogy elősegítse a karok közötti együttműködést. Az egyetem kémiával foglalkozó intézetei egy előadás-sorozaton ismerhetik meg egymás munkáját, elsőként pénteken az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézete mutatkozott be.

A Debreceni Egyetem több oktatója, munkatársa részesült elismerésben a Magyar Tudomány Ünnepén, amelynek országos megnyitóját Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), városi nyitányát pedig a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában rendezték.

A szénhidrátok kémiájával és biológiájával foglalkozó konferenciát rendeznek a Debreceni Egyetemen. A Learning Centerben szerdán kezdődött háromnapos, angol nyelvű tanácskozáson 15 európai országból és az USA-ból, valamint Magyarországról mintegy 100 szakember vesz részt.

Nemzetközi űrtechnológiai projektben vesznek részt a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatói egy "EU HORIZON" pályázat keretében. A szakemberek űreszközök hőszigeteléséhez fejlesztenek ki és gyártanak speciális polimer aerogéleket a novemberben induló 3 millió eurós összköltségvetésű programban. Az aerogélek kutatásával 17 éve foglalkoznak a TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékén.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Kémiai Tanszék Környezeti Kolloidok kutatócsoportjának cikkét választotta májusban a hónap publikácójának a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Osztálya. A szén aerogélek és a víz kölcsönhatásáról szóló kutatás eredménye a Carbon tudományos folyóiratban jelent meg.