Hírek kancellár címkével

Az egyetemi polgárság feltöltődését és kikapcsolódását szolgálja, valamint új kedvezményeket biztosít a Debreceni Egyetem és a ZOO Debrecen új együttműködési megállapodása. A szerződés alapján az idei egyetemi családi napot létszámkorlát nélkül rendezik meg, a belépés és a programok ingyenesek lesznek. A megállapodást Bács Zoltán kancellár és Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója írta alá kedden a debreceni állatkertben.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecen és Miskolc városával közösen 2024. július 12-24. között Európai Egyetemi Játékokat (EUG) rendez. A két városban összesen 17 sportágat felvonultató multisporteseményre várhatóan 40 ország 400 egyeteméről több mint 5000 résztvevő érkezik.

Ráncfelvarráson esett át a Kecskeméti János Tornacsarnok: a Debreceni Egyetem Böszörményi úton található sportcsarnoka új burkolatot kapott, kifestették és rendbe tették a világítását. A nyári EUG egyik kiemelt edzőközpontjának felújítása saját forrásból valósult meg.

Humánerőforrás-képzést, hallgatói ösztöndíjprogramot, közös kutatás-fejlesztési tevékenységet és egy akkumulátorkutató intézet létrehozását érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem az Eve Power Hungary Kft-vel. A világ kilencedik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power Debrecenben építi fel első európai üzemét.

Állami kitüntetést vett át a Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Az egyetemi vezetőt ennek kapcsán hívták meg a DTV stúdiójába, ahol pályaválasztásáról, karrierállomásairól és az elismerésről is beszélt.

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

Hosszútávú együttműködésre törekszik a Debreceni Egyetemmel a SEMCORP Hungary Kft. – jelentette ki a lítium-ion akkumulátorokban használt szeparátorfóliák gyártásában világelső cég vezérigazgatója. Hu Tao azt megelőzően beszélt erről, hogy közös kutatás-fejlesztési és oktatási célokat rögzítő megállapodást írt alá az intézmény vezetőivel.

Elfogadta a Debreceni Egyetem 2024. évi működési és üzleti tervét az intézmény Szenátusa. A testület februári ülésén egyebek mellett új egyetemi tulajdonú cég alapításáról, az Öltözködési Kódex módosításáról, angol nyelvű képzések indításáról és együttműködési megállapodások megkötéséről is szavazott.

A gazdaságra és a munkaerőpiacra való nyitottság, a jövőképesség, a nemzetközi versenyképesség, az értékőrzés és értékformálás terén iránymutató a Debreceni Egyetem – jelentette ki Hankó Balázs államtitkár az intézmény gazdasági évindító partnertalálkozóján. A pénteki eseményen Bács Zoltán kancellár az elmúlt év gazdasági eredményeiről, beruházásairól, valamint a jövőbeni tervekről és elképzelésekről is beszélt.

Sikeres és elismert labdarúgók, illetve szakemberek elmélkedtek a magyar foci múltjáról, jelenéről és jövőjéről a DELAB kedd esti díszelőadásán az oDEon Színházban. Abban minden meghívott egyetértett, hogy hazánk legkedveltebb sportága ismét felszálló ágban van, így sikeres szereplést várnak a válogatottól a nyári Európa-bajnokságon.

Aktuális teendőket, az elmúlt időszak jogszabályi változásait és a jövőbeni terveket tekintették át a Debreceni Egyetem többségi tulajdonában lévő vállalkozások vezetői. Az Innovációs Központban tartott találkozón Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a következő időszakban újabb feladatok várnak az egyetemi cégekre, különös tekintettel az innovációs, tudáshasznosítási irányokra.

Az elmúlt év egyetemi sikereiről, eredményeiről, a modellváltás hatásairól, a Debreceni Egyetem egészégiparban betöltött szerepéről és az ehhez kapcsolódó tervekről is beszélt Bács Zoltán kancellár az FM90 Campus Rádió Városi Élet című műsorában. Az interjúban szó volt az intézmény oktatási kínálatáról és a hallgatói életről is.

A Debreceni Egyetem legújabb egészségipari kutatás-fejlesztési tevékenységéről, az ágazati kabinetek bővítéséről, valamint bérfejlesztésről is szó volt a januári szenátusi ülésen. A testület határozata nyomán Fogászati Klinikává alakul a Fogorvosi Szolgálat, és létrejön az önálló Gyermeksürgősségi Központ.

A szépapja támogatásával alapított Debreceni Egyetemen tanul Greta Grof-Tisza. Habár az ifjú hallgató tudta, hogy az egykori miniszterelnök, gróf Tisza István leszármazottja, hagyatékának jelentőségét csak a helyszínen tapasztalta meg. A néhai miniszterelnök leszármazottját Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fogadta a Főépületben.

A gazdaságtudományi képzés fejlesztéséről és egy új kihelyezett tanszék létrehozásáról állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet. Az erről szóló együttműködési megállapodást György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos jelenlétében írták alá az egyetem és az intézet vezetői pénteken.

Január 4-én ünnepli 90. születésnapját Szlovákia korábbi köztársasági elnöke, Rudolf Schuster. A politikusnak – aki meghatározó szerepet játszott a szlovák-magyar kapcsolatok elmélyítésében – 2016-ban adományozta a Debreceni Egyetem egyik legrangosabb elismerését, a Civis Honoris Causa díjat.

A kihívások ellenére sikeres évet zárt a Debreceni Egyetem, köszönhetően annak a dolgozókból, hallgatókból és hozzátartozóikból álló csaknem százezres közösségnek, amely egy családként gondolkodva folyamatosan halad előre – ezt az üzenetet fogalmazta meg Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Kossa György kuratóriumi elnök az intézmény karácsonyi rendezvényén.

Hazai viszonylatban egyedülálló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. Az oktatási célokat is szolgáló, csaknem 5,2 milliárd forintból felépített létesítménynek köszönhetően lényegesen lerövidülhet az új típusú vakcinák forgalomba hozatali ideje – hangzott el a projekt csütörtöki zárórendezvényén.

Projektzáró rendezvényen mutatták be kedden a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának hamarosan elkészülő új épületét, illetve a hozzá kapcsolódó, gyógyszergyártásra, annak oktatására, valamint gyógyszerkutatásra egyaránt alkalmas Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet.

Az intézmény nemzetközi kapcsolatairól, a BMW és az akkumulátorgyártók érkezéséhez kapcsolódó feladatokról és a Konfuciusz Intézet tevékenységéről is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának decemberi ülésén. A testület címzetes egyetemi tanári cím és Pro Universitate-díj adományozásáról, valamint több szabályzat módosításáról is döntött.

Negyedévszázada íródik a Campus Nonprofit Közhasznú Kft. sikertörténete, melyben a Debreceni Egyetem és a város támogató szövetségben van jelen hosszú évek óta – hangzott el a jubileum kapcsán rendezett csütörtöki ünnepi eseményen a Lovardában.

Versenyképességünk alapja a tudás, ez a legnagyobb érték a 21. században – hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének pénteki, a Parlamentben tartott kihelyezett ülésén, ahol a három hazai agrárképző egyetem és egy kutatóintézet kötött szövetségi és együttműködési megállapodásokat.

A Debreceni Egyetem 16 hallgatója kapta meg idén az Év Egyetemi Sportolója Díjat a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) csütörtöki gáláján. A fővárosban rendezett eseményen Bács Zoltán kancellár is elismeréseket adott át.

A DE sportökoszisztémáját és az élsportolók kettős karrierjét támogató programját is bemutatták azon a szerdai konferencián, melyen a Debreceni Egyetemmel és más hazai felsőoktatási intézményekkel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a Kettőskarrier-program kapcsán.

Fennállásának 20. évfordulóján tudományos szimpóziumot tartott a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A kar óriási fejlődést tudhat maga mögött és hamarosan ismét szintet lép.