Hírek kancellár címkével

Sikeres és elismert labdarúgók, illetve szakemberek elmélkedtek a magyar foci múltjáról, jelenéről és jövőjéről a DELAB kedd esti díszelőadásán az oDEon Színházban. Abban minden meghívott egyetértett, hogy hazánk legkedveltebb sportága ismét felszálló ágban van, így sikeres szereplést várnak a válogatottól a nyári Európa-bajnokságon.

Aktuális teendőket, az elmúlt időszak jogszabályi változásait és a jövőbeni terveket tekintették át a Debreceni Egyetem többségi tulajdonában lévő vállalkozások vezetői. Az Innovációs Központban tartott találkozón Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a következő időszakban újabb feladatok várnak az egyetemi cégekre, különös tekintettel az innovációs, tudáshasznosítási irányokra.

Az elmúlt év egyetemi sikereiről, eredményeiről, a modellváltás hatásairól, a Debreceni Egyetem egészégiparban betöltött szerepéről és az ehhez kapcsolódó tervekről is beszélt Bács Zoltán kancellár az FM90 Campus Rádió Városi Élet című műsorában. Az interjúban szó volt az intézmény oktatási kínálatáról és a hallgatói életről is.

A Debreceni Egyetem legújabb egészségipari kutatás-fejlesztési tevékenységéről, az ágazati kabinetek bővítéséről, valamint bérfejlesztésről is szó volt a januári szenátusi ülésen. A testület határozata nyomán Fogászati Klinikává alakul a Fogorvosi Szolgálat, és létrejön az önálló Gyermeksürgősségi Központ.

A szépapja támogatásával alapított Debreceni Egyetemen tanul Greta Grof-Tisza. Habár az ifjú hallgató tudta, hogy az egykori miniszterelnök, gróf Tisza István leszármazottja, hagyatékának jelentőségét csak a helyszínen tapasztalta meg. A néhai miniszterelnök leszármazottját Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fogadta a Főépületben.

A gazdaságtudományi képzés fejlesztéséről és egy új kihelyezett tanszék létrehozásáról állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet. Az erről szóló együttműködési megállapodást György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos jelenlétében írták alá az egyetem és az intézet vezetői pénteken.

Január 4-én ünnepli 90. születésnapját Szlovákia korábbi köztársasági elnöke, Rudolf Schuster. A politikusnak – aki meghatározó szerepet játszott a szlovák-magyar kapcsolatok elmélyítésében – 2016-ban adományozta a Debreceni Egyetem egyik legrangosabb elismerését, a Civis Honoris Causa díjat.

A kihívások ellenére sikeres évet zárt a Debreceni Egyetem, köszönhetően annak a dolgozókból, hallgatókból és hozzátartozóikból álló csaknem százezres közösségnek, amely egy családként gondolkodva folyamatosan halad előre – ezt az üzenetet fogalmazta meg Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Kossa György kuratóriumi elnök az intézmény karácsonyi rendezvényén.

Hazai viszonylatban egyedülálló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. Az oktatási célokat is szolgáló, csaknem 5,2 milliárd forintból felépített létesítménynek köszönhetően lényegesen lerövidülhet az új típusú vakcinák forgalomba hozatali ideje – hangzott el a projekt csütörtöki zárórendezvényén.

Projektzáró rendezvényen mutatták be kedden a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának hamarosan elkészülő új épületét, illetve a hozzá kapcsolódó, gyógyszergyártásra, annak oktatására, valamint gyógyszerkutatásra egyaránt alkalmas Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet.

Az intézmény nemzetközi kapcsolatairól, a BMW és az akkumulátorgyártók érkezéséhez kapcsolódó feladatokról és a Konfuciusz Intézet tevékenységéről is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának decemberi ülésén. A testület címzetes egyetemi tanári cím és Pro Universitate-díj adományozásáról, valamint több szabályzat módosításáról is döntött.

Negyedévszázada íródik a Campus Nonprofit Közhasznú Kft. sikertörténete, melyben a Debreceni Egyetem és a város támogató szövetségben van jelen hosszú évek óta – hangzott el a jubileum kapcsán rendezett csütörtöki ünnepi eseményen a Lovardában.

Versenyképességünk alapja a tudás, ez a legnagyobb érték a 21. században – hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének pénteki, a Parlamentben tartott kihelyezett ülésén, ahol a három hazai agrárképző egyetem és egy kutatóintézet kötött szövetségi és együttműködési megállapodásokat.

A Debreceni Egyetem 16 hallgatója kapta meg idén az Év Egyetemi Sportolója Díjat a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) csütörtöki gáláján. A fővárosban rendezett eseményen Bács Zoltán kancellár is elismeréseket adott át.

A DE sportökoszisztémáját és az élsportolók kettős karrierjét támogató programját is bemutatták azon a szerdai konferencián, melyen a Debreceni Egyetemmel és más hazai felsőoktatási intézményekkel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a Kettőskarrier-program kapcsán.

Fennállásának 20. évfordulóján tudományos szimpóziumot tartott a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A kar óriási fejlődést tudhat maga mögött és hamarosan ismét szintet lép.

A térség sikeres vállalatainak vezetővel találkozhattak és köthettek mentori együttműködést a Debreceni Egyetem hallgatói kedd este a DEViK évadzáró eseményén. A vállalkozószellemű fiatalok az Innovációs Ökoszisztéma Központ támogató programjai közül is válogathattak a Kazánházban tartott rendezvényen.

Bács Zoltán kancellár, Miklósvölgyi Péter, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője és Battai Sugár Katinka világbajnok kardvívó olimpikon, a Debreceni Egyetem hallgatója is Prima-díjat vehetett át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének gáláján. Az ünnepséget a Csokonai Fórumban tartották szombat este.

A Real Madrid legendás utánpótlásedzője, Tóth-Zele József pályafutásáról szóló portréfilmet tekinthették meg a Debreceni Egyetem hallgatói és munkatársai kedd este az egyetemi színházteremben. A közönségtalálkozóval egybekötött bemutatón a 88 éves szakember és a film producere, Kovács Barnabás nagykövet is részt vett.

Nincs másik felsőoktatási intézmény hazánkban, amelyben a képzés, a versenyszervezés, a szabadidősport és az infrastruktúra olyan egyedülálló sportökoszisztémát alkot, mint a Debreceni Egyetemen. Ezt a páratlan egységet mutatja be szombaton a TV2 Értékteremtők magazinja, melyben Bács Zoltán kancellárt faggatva arra keresik a választ, mi a titok, mivel tudják rávenni a dolgozókat, hallgatókat a rendszeres mozgásra.

A Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerének fejlesztéséről és új együttműködési megállapodások megkötéséről is szó volt az intézmény Szenátusának októberi ülésén. A testület számos szabályzatot módosított és új szakok indításáról is döntött.

A Debreceni Egyetem példaértékű sportstratégiája, a többezer verseny- és szabadidősortolót kiszolgáló DEAC, az intézmény sporttudományi képzései és kutatásai, valamint a SET központ is bemutatkozik az Életmódi Magazinban. A riport vasárnap délelőtt látható az országos csatornán.

A Debreceni Egyetem hazánkban egyedülálló sportökoszisztémáját, széleskörű sporttudományi képzéseit és innovációit is megismerhették az érdeklődők az ország legnagyobb sportkonferenciáján. A rendezvényre több előadással és egyedüli felsőoktatási intézményként standdal is készültek a Sporttudományi Koordinációs Intézet szakemberei.

A compliance-rendszer bevezetésével a Debreceni Egyetem példát mutat a hazai felsőoktatásnak, átláthatóbb és szabályozottabb működés mellett tervezheti a jövőjét – hangzott el kedden a DE Főépület Aulájában rendezett konferencián. A tanácskozáson állami szervezetek és az üzleti szektor képviselői vitatták meg a compliance-rendszer aktuális kérdéseit, kihívásait és beszélgettek a lehetséges fejlődési irányokról.

Néhány hónap múlva már a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő szuperszámítógép termelte hővel fűtik a Debreceni Sportuszodát. A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: Magyarország jelenlegi legnagyobb kapacitású HPC-rendszerének köszönhetően akár 400 kW hulladékhő hasznosulhat a Sportuszodában.