Hírek kancellár címkével

A Campus Fesztivál második napján, csütörtökön is nagy volt a nyüzsgés az egyetemi programhelyszínen. Az intézmény vezetői és a szervezők közösen mutatták be az Egyetem Teret és a számtalan látványos programot, amiket szombat este 20 óráig bárki kipróbálhat.

Hivatalos megnyitóval, központi Pont Ott Partival, 21 programhelyszínnel és az Európai Egyetemi Játékok záróünnepségével kezdődött meg szerdán az ország második legnagyobb fesztiválja. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a ponthatárváró eseményen bejelentette: a legjobb felvételi eredményt a vidéki egyetemek közül a Debreceni Egyetem érte el.

A könnyűzenei élet legnagyobb sztárjaival, csaknem háromszáz zenei produkcióval, különleges fényinstallációval, valamint a Debreceni Egyetem lebilincselő előadásaival startol egy hét múlva Kelet-Magyarország legnagyobb bulija. A Campus Fesztivál idei újdonságairól, rekordjáról, valamint a tavalyi jubileum alkalmából készült könyvről július 16-án, a Forest Offices tetőteraszán számoltak be a szervezők.

A Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Arany János téri épületének energetikai korszerűsítése mellett idén egyebek mellett megújul a Balásházy homlokzata, valamint készülnek a Csengő utcai gimnázium használaton kívüli épületrészének felújítási tervei.

Vírus- és baktériumalapú gyógyszerhatóanyagok, vakcinák fejlesztésére, gyártására szolgáló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. A létesítmény keddi ünnepélyes átadásán Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter példaértékűnek nevezte a Debreceni Egyetem innovációs tevékenységét.

Hatalmas a Debreceni Egyetem innovációs potenciálja – állapította meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az intézményben tett szerdai látogatásán. Bódis László a Nemzeti Innovációs Ügynökség tudáshasznosítási igazgatójával, Barabás Rékával az egyetem több létesítményét is megtekintette.

Egyetemi elismerések és címzetes egyetemi tanár cím adományozásáról, szervezeti módosításokról, valamint új kitüntetések alapításáról is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa a 2023/2024-es tanév utolsó ülésén. A testület több új képzés létesítését és indítását, illetve együttműködési megállapodások megkötését támogatta.

Hithű kommunista vagy edzőzseni volt Sebes Gusztáv? Miként állt össze a legendás Aranycsapat? Hogyan viszonyult a sporthoz a politika, és miért lettek a terror áldozatai sportolók is az 1950-es években? Többek között ezekről is hallhattak a résztvevők a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa 20. évfordulója alkalmából rendezett Aranycsapat Konferencián.

Az élelmiszeripari fejlesztésekhez kapcsolódó együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Debreceni Egyetem és a hazai baromfiágazat kiemelkedő vállalatcsoportja, a Master Good vezetése Kisvárdán.

Élményekben gazdag napot tölthettek együtt a Debreceni Egyetem dolgozói és hozzátartozóik a Dolgozói DErbin pénteken. A családbarát szellemiség jegyében a szervezők immár hetedik éve törekednek arra, hogy olyan alkalmakat is teremtsenek, ahol a kikapcsolódásé, a feltöltődésé, a közvetlenebb kapcsolatépítésé a főszerep – idén is több ezren éltek a lehetőséggel.

Az oktatásban, a tehetséggondozásban és a tanárképzésben kiemelkedően teljesítő oktatóit köszöntötte pedagógusnap alkalmából a Debreceni Egyetem. Az ünnepségen az intézmény vezetése Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjjal, valamint a Jausz Béla-díjjal ismerte el a szakemberek tevékenységét.

Megújította és magasabb szintre emelte több évtizedes együttműködését a Debreceni Egyetem és a Teva Gyógyszergyár Zrt. A megállapodása nyomán újabb területekkel egészül ki a kapcsolat, amely egyebek mellett kiterjed majd a hallgatók gyakorlati képzésének erősítésére is. Elkezdődött a Teva Ösztöndíj Program részleteinek kidolgozása is.

Tovább bővíti a Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata 2019-ben kötött megállapodását – jelentették be az egyetem és a város vezetői. A térség gazdasági, turisztikai fejlesztése mellett a Tisza-tóhoz kapcsolódó hidrobiológiai, limnológiai és agrártudományi kutatások is fókuszba kerülnek az együttműködésben.

Elkészült a Debreceni Egyetem Műszaki Karának új közösségi tere, a Szárítóműhely a DMK Tímárház szomszédságában, a Szombathi István utcán. A kétszintes, csaknem 180 négyzetméteres házat a múlt század közepéig a tímármesterség gyakorlói használták. Az átépítés után elsősorban a Debreceni Egyetem építészmérnök hallgatói gyakorlati képzését szolgálja, valamint közösségi helyként előadásoknak, kiállításoknak is helyet ad.

A gyermekek legmagasabb szintű sürgősségi és baleseti ellátását biztosítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az új Gyermeksürgősségi Központban. A legmodernebb eszközökkel, műszerekkel felszerelt épületet több mint három és fél milliárd forintból alakították ki. Az új központot hétfőn adták át ünnepélyesen.

Siófok után Hajdúszoboszlót is bekapcsolja a felsőoktatásba a Debreceni Egyetem: a gyógyturizmushoz, termálturizmushoz kötődően az egészségipar teljes gyakorlati képzési spektrumával megjelenik az intézmény a fürdővárosban. A tervezett legújabb egyetemi campusról, annak képzési kínálatáról, valamint egyedülálló struktúrájáról szerdán állapodtak meg az intézmény és a város vezetői.

Többmilliárdos fejlesztések zajlanak a Debreceni Egyetemen, amelyek az oktatási infrastruktúra mellett a korszerű orvoslás, kutatás feltételeit javítják. Az elmúlt hetek legjelentősebb eseményeiről, a beruházások céljáról, az általuk teremtett új lehetőségekről, valamint a közeljövő terveiről is beszélt Bács Zoltán kancellár, illetve Szilvássy Zoltán rektor a DTV Esti Közelkép című műsorában.

A Debreceni Egyetem Vezér utcai ipari parkjában felavatott Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete az oktatás mellett gyógyszerkutatásra és -gyártásra egyaránt alkalmas. A három emeletes, csaknem hétezer négyzetméteres komplexum egy év alatt épült fel mintegy 12 milliárd forintból.

Átadták az egyetemi lelkészségek közösségi helyét a Debreceni Egyetem Főépületében. Az új ökumenikus imahely kulcsát Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök vette át hétfőn Bács Zoltántól, a Debreceni Egyetem kancellárjától.

Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Hajdúnánás-Kendereskertben. Az erről szóló oktatási és kutatási megállapodást pénteken írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból. Az összeget az agrártudományi oktatást és kutatást szolgáló tangazdaságának, kutatóintézeteinek, bemutatókertjének és Innovációs Központjának fejlesztésére fordítja az intézmény.

A Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet szervezésében, a Makroszkóp rendezvénysorozat keretében tartottak konferenciát A blokkosodás gazdasági hatásai címmel az oDEon Színházban. A szakemberek megoldási lehetőségeket is felvázoltak előadásaikban.

Siófokon jön létre a Debreceni Egyetem legújabb campusa, amely DE Siófok Campus néven működik majd. Az új egység létrehozásáról szóló megállapodást pénteken írták alá az egyetem és a város vezetői.

Az elektromobilitás és a fenntarthatóság lesz a központi témája a Debreceni Egyetem által szervezett konferenciának és szakmai fórumnak az idei Debrecen Drive-on. Az ország legnagyobb járműipari seregszemléjén minden eddiginél több szakmai rendezvénnyel, több mint nyolcszáz különböző járművel, oldtimerek és prémiumkategóriás csúcsragadozó autókkal és látványos night drive show-val várják a látogatókat május 24-től három napon át a Nagyerdei Stadion környékén.

A mesterséges intelligencia, illetve a robotsebészet gyógyításban, oktatásban és kutatásban betöltött jelenlegi és jövőbeli szerepét vitatták meg a résztvevők a Debreceni Egyetemen rendezett hétfői szakmai fórumon. Az előadók bemutatták többek között a legújabb egyetemi fejlesztés, a Da Vinci robotsebészeti rendszer alkalmazását.