Rangos nemzetközi tudományos képzési programhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem. Az intézmény idén először rendezte meg a 2025 Redox Kémia/Biokémia Posztgraduális Nyári Kurzust. Az ötnapos konferencián a téma huszonegy nemzetközi szinten elismert kutatója tartott előadást, illetve a partnerintézmények legkiválóbb PhD-hallgatói mutatták be kutatásaikat.
Hírek MÉK címkével
Letették vizsgáikat az első, a Debreceni Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által közösen indított horgászvezető-képzés végzős hallgatói. A Magyar Országos Horgász Szövetséggel szoros együttműködésben kialakított kurzus záróvizsgáját 20-an teljesítették.
Alig ötszáz példány él Magyarországon abból a gidrán fajtából, melynek legifjabb tagja áprilisban született a Debreceni Egyetem génmegőrző programja keretében. A DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont saját gyártású tudományos, ismeretterjesztő sorozatának legújabb riportjában nemcsak UD Ingót csodálhatják meg, hanem az intézmény idén 30 éves Lovasakadémiájáról és fajtafenntartó tudományos tevékenységéről is mindent megtudhatnak.
A mezőgazdaság előtt álló kihívások csakis a tudomány és a gyakorlat között élő kapcsolat által oldhatók meg – hangzott el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kihívások és megoldások a szántóföldi növénytermesztésben című tudományos ülésén. A tanácskozáson 70. születésnapja alkalmából köszöntötték Pepó Péter professzort, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Doktori Tanácsának elnökét.
Részt vett a Kína (Ningbo) – Közép- és Kelet-Európai Országok Együttműködési Fórumán, valamint stratégiai együttműködési megállapodásokat írt alá vezető kínai intézményekkel a Debreceni Egyetem delegációja május végén. Pető Károly általános rektorhelyettes és Stündl László, az agrárkar dékánjának látogatása hosszútávú tudományos és oktatási partnerséget alapoz meg a Zhejiang Wanli Egyetemmel és a Zhejiang Gyógyszerészeti Egyetemmel.
Immunerősítő bajor kolbász, antioxidánsokkal dúsított, fehérjedús debreceni, prebiotikus csirke- és pulykamellsonka és funkcionális fekete-erdei sonka – egyebek mellett ezeket az új, egészségvédő húskészítményeket fejlesztette ki a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint a Gulyás János és Társa Kft. közös kutatás-fejlesztési programjában. A kétéves projekt eredményeiről zárórendezvényen számoltak be a szakemberek.
Okostelefonnal vetni, drónnal permetezni – a digitalizáció ma már az agráriumban is aktívan jelen van. De miből áll valójában a precíziós mezőgazdaság? Honnan lehet naprakész tudásra szert tenni a hatékony és sikeres gazdaság működtetéséhez? A Debreceni Egyetem rektorhelyettese elárulja a Debrecen Televízió legfrissebb egyetemi magazinműsorában.
A világ idén a valaha volt legtöbb, 799 millió tonnás búzatermést várja, ezzel szemben hazánkban átlagos, hektáronként 5 tonna feletti termést prognosztizálnak a szakemberek. A magyar búzatermesztőknek az egyre erősebb versenytársakkal is meg kell küzdeniük – hangzott el a Debreceni Egyetemen rendezett XXXII. Búzatanácskozáson. A hazai és nemzetközi búzapiac helyzete mellett a szakmai rendezvény központi témái voltak még az új trendek, kutatási eredmények, a precíziós mezőgazdaság és a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségei is.
A tudományos eredmények gyakorlati alkalmazhatóságára, valamint azok szélesebb körű társadalmi és szakmai megismertetésére fektették a fő hangsúlyt az V. Debreceni Alkalmazott Rovartani Konferencián. A Zoo Debrecenben tartott eseményen a rovartani kutatások aktuális, a mezőgazdaság és környezetvédelem szempontjából is releváns kérdéseit járták körül.
Hűen a hagyományhoz, látványos felvonulással búcsúztak a Debreceni Egyetemtől a MÉK és a GTK végzősei. Harminc nemzet ételeit lehetett megkóstolni a Food Day-en, ahol a külföldi hallgatók adtak ízelítőt országuk gasztronómiai kínálatából. A Balaton-kerülő futóverseny váltó- és frissítőpontja volt a Debreceni Egyetem Siófok Campusa. Egyebek mellett ezekről lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.
Új korszakot nyit a Debreceni Egyetem történetében az intézmény és a Dél- Dakotai Állami Egyetem együttműködési megállapodása – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a partneri szerződés aláírásakor. A kettős diploma létrehozásáról szóló megállapodás csütörtöki aláírásán a Dél-Dakotai Egyetem rektora mellett az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is részt vett.
Megkezdte működését a Zöld Őrszem nevű Debreceni Környezeti Ellenőrző Rendszer, amelyet Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata és a Debreceni Egyetem közösen hozott létre és működtet. A legkorszerűbb műszerekkel 16 helyszínen mérik a levegő, a víz, a föld, a zaj és a biodiverzitás állapotát a városban. A projekt keretében a Debreceni Egyetemen folytatott magas színvonalú tudományos tevékenység a gyakorlatban is a debreceniek szolgálatába áll.
A fél évszázados hagyományt megtartva, lovaskocsikon vonultak végig a városon, közös tánccal és lovasbemutatóval köszöntek el a Debreceni Egyetemtől a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, valamint a Gazdaságtudományi Kar utolsó éves hallgatói. Az idei, 50. Sárguláson a karok és az egyetem vezetőit is táncba vitték a hallgatók.
Megszületett a Debreceni Egyetem Lovasakadémiájának első saját tenyésztésű csikója. A kis kanca egyedi, ritka nevet kapott, UD Ingónak nevezték el.
Feldíszített traktorokkal, különleges módon búcsúztak iskolájuktól, a középiskolai évektől a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma végzős diákjai. Hagyományaikhoz híven, idén négy osztály csaknem száz tanulója és tanáraik vonultak Pallagról a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusára.
A Debreceni Egyetem 27 hallgatója mutatta be pályamunkáját a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójában. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán megrendezett konferencián a DE hallgatóinak 21 szakmai előadását díjazták, illetve ismerték el különdíjjal.
Hagyományteremtő szándékkal szervezett szakember- és alumni találkozót a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. A halászati, halgazdálkodási szakmérnöki szak csaknem hatvan egykori hallgatója találkozott és elevenítette fel a tanulmányaihoz kapcsolódó emlékeket a Böszörményi úti campuson. A rendezvényen bemutatták a halászati szakirányú továbbképzési szak új képzési programját is.
Jelentkezési rekordot döntött a Debreceni Egyetem, a legkorszerűbb technológiával felszerelt laborokkal átadták a Műszaki Kar új épületszárnyát, stratégiai megállapodás az Agrárminisztériummal – ismét a Debreceni Egyetem legfontosabb híreiről, eseményeiről tudósított a Díszudvar magazin.
Ropogós vekni, illatos fehér, barna, félbarna, rozs-, durum- vagy éppen teljes kiőrlésű kenyér, amelynek lelke a kovász. Innovatív kovászolási technológián alapuló, egészségmegőrző péktermékcsalád fejlesztése a célja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Balmaz-Sütöde Kft. konzorciumában most induló kutatóprogramnak. A hároméves projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be a szakemberek.
Bár az ökológiai termelők száma megnégyszereződött és a termőterületek mérete is dinamikusan nőtt az utóbbi években, a legfrissebb adatok szerint a hazai élelmiszerek mindössze 0,8 százaléka származik ökológiai gazdaságból – hangzott el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Ágazati Szakmai Napján. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán tartott rendezvényen szántóföldi, kertészeti és állattenyésztési témakörben csaknem harminc előadás hangzott el.
A magyar növénynemesítés és a hozzá köthető tudományterületek legfrissebb kutatási eredményeit mutatták be a XXXI. Növénynemesítési Tudományos Napokon. A Debreceni Egyetemen rendezett konferencián szó volt a zöldség- és gyümölcs-, a dísznövény valamint a szántóföldi növénynemesítés aktualitásai mellett az ágazat környezeti társadalomtudományi megítéléséről is.
Négy hazai gabonaféléből készültek azok a növényi alapú tejitalok, puding- és tejberizs-helyettesítők, melyeket a Debreceni Egyetem két kutatója fejlesztett ki. A termékek nemcsak finomak és egészségesek, de előállításuk is gazdaságos, fenntartható. Részletek a DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont saját gyártású tudományos, ismeretterjesztő sorozatának legújabb riportjában.
Innovatív természetvédelem állatokkal: legeltetés, regeneratív mezőgazdaság és visszavadítás címmel rendezték meg a II. Debreceni Biodiverzitás Konferenciát a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában. Az eseményen a Debreceni Egyetem szakemberei is kifejtették álláspontjukat.
Fejlődés, siker, előrelépés; ez jellemzi leginkább a Debreceni Egyetemet, amely mindig kiemelt feladatának tekintette a folyamatos fejlődés előre mozdítását, az oktatás és kutatás színvonalának emelését, valamint és a régió gazdaságának megerősítését – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar által szervezett Stratégiai Partnertalálkozón. A rendezvény keretében az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem stratégiai megállapodást írt alá, az agrárkar pedig 37 partnervállalattal újította meg együttműködését, egyebek mellett a kihelyezett tanszékek működtetéséről.
Hazánkban a felsőoktatási hallgatók kevesebb mint egy százaléka vesz részt duális képzésben, annak ellenére, hogy a hallgatók nyolcvan százaléka a képzést követően partnervállalatnál kap munkát – jelentette ki Lencsés Gergő, a Duális Képzési Tanács elnöke a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a MAG Praktikum Gyakorlatvezető Központ által szervezett idei Gyakornoki és Duális Fórumon. A rendezvényen csaknem harminc partnervállalat tájékoztatta a hallgatókat a szakmai gyakorlati lehetőségekről.