Hírek hallgatók címkével

Összesen több mint hétezerötszáz elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen szeptembertől. A 2024-es általános felvételi eljárásban felvett hallgatók létszáma a következő napokban még tovább emelkedhet, így a pótfelvételivel, a határon túli felvételivel és az angol nyelvű képzésekre felvettekkel együtt az elsőéves hallgatók létszáma várhatóan meghaladja majd a tízezret.

Harminchét ország négyszázhuszonnyolc egyeteméről csaknem ötezer résztvevő érkezett a Debrecen-Miskolc rendezte 2024-es Európai Egyetemi Játékokra. Felejthetetlen élmények, izgalmas mérkőzések, csodálatos hangulat – ezek jellemezték az eseményt mindkét helyszínen.

Hivatalos megnyitóval, központi Pont Ott Partival, 21 programhelyszínnel és az Európai Egyetemi Játékok záróünnepségével kezdődött meg szerdán az ország második legnagyobb fesztiválja. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a ponthatárváró eseményen bejelentette: a legjobb felvételi eredményt a vidéki egyetemek közül a Debreceni Egyetem érte el.

Poszterdíjjal jutalmazták a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar másodéves kémia PhD-hallgatója, Sándor Balázs munkáját Európa legnagyobb kémiai kongresszusán, a EuChemS Chemistry Congress-en.

Tíz országból érkezett százötven hallgató és több mint harminc mesteroktató vett részt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a XXIII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, ahol ismét Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezényelte a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjeit. A nyári akadémián Európában egyedülálló módon tizenhét mesterkurzus és több kiegészítő szakmai foglalkozás közül választhattak a hallgatók.

Sportolói és játékvezetői eskütétellel, valamint az Európai Egyetem Sportszövetség (EUSA) zászlójának felvonásával hivatalosan is elkezdődött az Európai Egyetemi Játékok. A nagyszabású miskolci nyitóünnepségre Debrecenből mintegy ezer résztvevő utazott rendőri felvezetéssel.

Letette az olimpiai esküt a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat Budapesten, a Művészetek Palotájában. A honi indulók között többen is ott vannak a Debreceni Egyetem hallgatói közül.

Idő előtt le kellett zárni a regisztrációt, annyian jelentkeztek a XVII. Campus Sportfesztiválra. A Debreceni Egyetem az országban egyedülálló módon, az egyik legnagyobb hazai könnyűzenei fesztivál kísérőprogramjaként rendezi meg a felsőoktatási intézmények hallgatói számára a sportos versengést július 23-án és 24-én, idén a Böszörményi úti campuson.

Néhány nap múlva kezdődik Debrecenben és Miskolcon a világ egyik legnagyobb egyetemi multisporteseménye. Kik lépnek fel a hamarosan kezdődő Campus Fesztiválon, hol jártak a hallgatók legutóbb a Környezetvédelmi Bizottság szervezésében és milyen érdekes épületei vannak a debreceni zsidóságnak – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának legújabb számában.

Több mint 200 jövendőbeli GTK-s hallgatót vonzott a III. EconoMisteries Nyílt Nap Debrecenben és Szolnokon. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának (DE GTK) rendezvényére azokat a fiatalokat várták, akik a jelenlegi felvételi eljárásban megjelölték a kar valamely szakát. Az esemény gazdag programkínálatával, fontos információival és izgalmas előadásaival maradandó élményt nyújtott minden résztvevő számára.

A vidék legerősebb egyeteme a Debreceni Egyetem, amely az oktatás, a kutatás és a gazdálkodás egyensúlyában teremti meg az előrelépés, a nemzetközi együttműködések lehetőségét –fogalmazott Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának keddi diplomaosztóján. Az ünnepségen 364 végzett hallgató vehette át a diplomáját.

Csaknem kilencvenen vették át oklevelüket a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának diplomaosztó ünnepi tanácsülésén, a Főépület Díszudvarán. Az ünnepségen kari és hallgatói önkormányzati kitüntetéseket is átadtak.

Gyerekek és közösségek jövőjét építhetik a legnagyobb hozzáértéssel mostantól azok a friss diplomás szakemberek, akik a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán szereztek végzettséget. Az újonnan avatott gyógy- és óvodapedagógusok, csecsemő- és kisgyermeknevelők, valamint szociálpedagógusok a pályán több évtizedet eltöltött egykori hallgatókkal közösen vehették át okleveleiket a kar hétfői ünnepségén.

Orvosi diagnosztikai analitikusokat, okleveles egészségpszichológusokat, klinikai laboratóriumi kutatókat és molekuláris biológusokat avattak vasárnap a Debreceni Egyetemen. Az Általános Orvostudományi Kar osztott képzésein most végzett több mint kilencven hallgató vette át diplomáját a tanévzáró ünnepi ülésen.

Hétszáznál is több végzős hallgató repítette magasba sapkáját szombaton a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának két diplomaosztó ünnepségén. Az oklevelek mellett számos kitüntetést is átadtak.

A végzősök hatalmas száma miatt három diplomaosztót is tartott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. A Főépület Díszudvarán június 28-án, pénteken rendezett ünnepségeken több mint hétszáz végzős vehette át oklevelét. Az eseményeken kari kitüntetéseket és a Hallgatói Önkormányzat elismeréseit is átadták.

Bekerült a legjobbak közé a CASA 15 nemzetközi építészhallgatói tervpályázaton a Debreceni Egyetem Műszaki Karának egyik hallgatója. Horváth Kornélt a debreceni Szepességi utca egyik üres telkének beépítésére vonatkozó terveiért jutalmazták.

Több mint háromszázan szereztek diplomát a most záruló félévben a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán, a frissen végzettek a csütörtökön tartott ünnepségeken tettek esküt és vehették át okleveleiket a Főépület Díszudvarán.

Átvették diplomáikat a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzősei az intézmény Főépületének Díszudvarán szerdán. Jogász szakon ezúttal 76-an, európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzésen 13-an, igazságügyi igazgatási alapszakon, valamint jogi felsőoktatási szakképzésen 221-en feleltek meg a követelményeknek.

Best in Show díjat kapott a legrangosabb nemzetközi borversenyen a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar PhD-hallgatója, Szilágyi László borászatának 2019-es Gizella 6 puttonyos aszúja. A neves nemzetközi zsűri 57 ország több mint 18 ezer borát értékelte és választotta ki a legjobb ötvenet, köztük a Gizella Pince édes nedűjét.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán csaknem kétszáz hallgató szerzett diplomát a most záruló félévben. A végzettek a Főépület Díszudvarán, ünnepélyes keretek között tettek esküt az agrárium szolgálatára és kapták meg okleveleiket.

Csaknem kilencven hallgató kapott diplomát a Debreceni Egyetem gyógyszerészdoktor-avató tanácsülésén. Az intézmény Díszudvarán tartott ünnepségen elhangzott: a most diplomát szerzett gyógyszerészeknek nincs könnyű feladatuk, hiszen az egészségtudomány a legintenzívebb innovációs terület, ahol naponta jelennek meg új technológiák, módszerek és hetente fejlesztenek ki új gyógyszereket.

Második helyen végzett a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója a Magyarország Ügyészsége által meghirdetett Kozma Sándor Tudományos Pályázaton. Kocsner Dalma a díjat az ügyészség napja alkalmából tartott ünnepségen Polt Péter legfőbb ügyésztől vette át.

Összesen kétszázhuszonöt, nappali és levelező tagozaton végzett hallgató vehette át oklevelét a Debreceni Egyetem Informatikai Kar diplomaosztó ünnepségén. Hajdu András, a kar dékánja kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemen diplomázott az ország első adattudósa, valamint arról is beszélt, hogy az informatikai szakemberek olyan tudást szereztek tanulmányaik során, mellyel felkészültek a modern kor kihívásaira.

A Debreceni Egyetemen indul hazánkban elsőként az az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy, amelynek keretében a hallgatók két félév alatt egy alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt – hangzott el a Honvédelmi Minisztérium területvédelmi tartalékos-toborzókampányának rendezvényén Budapesten.