Hírek egészségtudomány címkével

A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjába (SET) látogatott Kovács Katalin háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok kajakozó. A kiváló sportoló és munkatársai a Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia leendő egészségügyi központjához gyűjtöttek szakmai tapasztalatokat a SET-ben.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumokról és új terápiás lehetőségekről is szó volt a Fertőző Betegségek Egy Egészség Kontextusban című nemzetközi online konferencián. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar „Egy Egészség” Intézete, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Debreceni Egyetem Metagenomikai Intézete, valamint az Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Magyar Kutatói Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja által rendezett szakmai esemény célja a vita és a tudáscsere elősegítése volt.

Debreceni diák sikerével zárult a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának középiskolásoknak meghirdetett harmadik Természettudományos Versenye, a GYKTV. A 15 versenyzőnek négyféle feladatot kellett megoldani. A döntősök olyan felvételi pontokkal gazdagodhattak, amelyek sokat érhetnek majd akkor, ha a debreceni gyógyszerészképzésben akarnak továbbtanulni.

Buen Vivir, vagyis valódi változás a közös jövőért - ez volt a mottója a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán (ETK) a szociális munka világnapja alkalmából megrendezett eseménynek. A március 22-ei programot az ETK Szociális és Társadalomtudományi Intézete, a Társadalomtudományi és Szociális Munka Tanszék, valamint a szociális ismeretek tanára mesterképzés hallgatói szervezték.

A gyógyszerészi pálya szépségeit bemutató filmsorozat elkészítésére nyert támogatást a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának csapata a Richter Anna Díj jóvoltából. A 10 + 1 részes ismeretterjesztő alkotás a tervek szerint nagyjából egy év múlva kerülhet fel a legnagyobb internetes videómegosztóra.

Hatalmas elismerés érte a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központját (SET), miután a napokban megnyitotta a BMW Group Gyár Debrecen egészségügyi központjában kialakított fizikoterápiás- és gyógytornász komplexumát. A létesítmény a dolgozók rehabilitációját segíti majd.

Számos súlyos betegség gyógyításánál szerepet játszhatnak a jövőben azok a tumor-, és vírusellenes hatóanyagokkal kémiai rokonságot mutató új típusú, fluortartalmú vegyületek, amelyeket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán állítottak elő. Az erről szóló tudományos cikket a januári kiemelt publikációk közé választotta a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya.

Tudományos Diákkori Konferencián ismertették kutatási eredményeiket az Egészségtudományi Kar hallgatói többek között az infokommunikációval, a dohányzási szokások felmérésével, a derék-hátfájás és nyaki fájdalom vizsgálatával, a táplálkozással, a fizikai aktivitással, valamint az időskori marginalizációval kapcsolatban. A társadalomtudományi szekcióban összesen húsz fiatal kutató tartott előadást.

Piacképes tudás, gyakorlati tapasztalatszerzés, széleskörű képzési portfólió, gyakorlatorientált oktatás és újonnan induló egészségügyi bioinformatika mesterszak – többek között ezeket kínálja a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, mely Debrecen mellett Nyíregyházán és Szolnokon is hirdet szakokat.

Hazai viszonylatban egyedülálló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. Az oktatási célokat is szolgáló, csaknem 5,2 milliárd forintból felépített létesítménynek köszönhetően lényegesen lerövidülhet az új típusú vakcinák forgalomba hozatali ideje – hangzott el a projekt csütörtöki zárórendezvényén.

Jelentősen javítani lehetne egyes gyógyszerek hatékonyságát annak az új módszernek a segítségével, amit a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgoztak ki. A megoldásnak köszönhetően lehetőség nyílhat a betegek gyorsabb gyógyulását elősegítő terápiák kialakítására. A kutatók eredményeit összefoglaló cikket az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

Tanulmányi és szakmai eredményei elismeréseként Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat kapott a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar hét hallgatója. A díjazottakat a kar általános és tudományos dékánhelyettese köszöntötte szerdán.

A mozgásszervi medicina mellett a bőrgyógyászatban és a daganatos betegek kezelésében is hatékony a balneológia – hangzott el a Magyar Balneológiai Egyesület hétvégi nagygyűlésén. A tanácskozáson – melynek idén a Debreceni Egyetem adott otthont – a szakterület újdonságairól és a mesterséges intelligencia fürdőgyógyászatban való alkalmazási lehetőségeiről is szó volt.

Az eddigi szakmai tapasztalatokról, az iskolavédőnői hivatás legújabb kihívásairól, fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán. Az eseményen elhangzott: a védőnői tevékenységben kiemelkedő jelentősége van az innovációnak.

Nemcsak szervezőként és házigazdaként, hanem versenyzőként is kiválóan szerepeltek a Debreceni Egyetem képviselői az első flexitáriánus konferencián. A növényi alapú étrend népszerűsítését célzó pénteki rendezvénynek a Gazdaságtudományi Kar adott otthont, ahol kiderült: az eseményhez kapcsolódó marketing-kommunikációs pályázatot is megnyerték a DE GTK hallgatói.

Csaknem harminc tehetséges fiatal kutató mutatta be tudományos tevékenységét a VII. Cseri Julianna Módszertani Konferencián. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dietetikus, népegészségügyi ellenőr, valamint gyógytornász szakirányán tanuló hallgatók részletesen megismerkedhettek a kutatói tevékenységekkel és szakmai tapasztalatokat cserélhettek arról, milyen módszereket alkalmaztak szakmai munkájuk során.

A gyakorlati készségfejlesztést segítő szimulációs oktatásról és módszertani kihívásairól tanácskoztak az egészségügyi képzéseket folytató intézmények és klinikai gyakorlóhelyek szakemberei a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán rendezett II. Nyíregyházi Egészségügyi Szimulációs Konferencián. A résztvevők megismerhették a szimulációs oktatásban rejlő lehetőségeket és tájékozódhattak az ápoló, a szülésznő, a mentőtiszt és a védőnő képzésekre fókuszáló skill laborok működéséről is.

A fizioterápiás egység szakmai vezetését látta el Szántó Sándor, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ orvosigazgatója, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének vezetője a világbajnokságon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezető orvosai elismerően beszéltek az egység felépítéséről és működéséről.

Több mint kétmillió forint értékben kapott orvosi eszközöket a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus Gyermekosztálya a K&H Gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatának köszönhetően. Az új berendezések tovább növelik a berettyóújfalui campus betegellátásának színvonalát.

A járvány hatására a turizmusban bekövetkezett változásokra nemzetközi gyakorlati innovációk létrehozásával, a turisztikai képzések tananyagának modernizálásával, együttműködések kialakításával, valamint a hallgatói mobilitás elősegítésével reagált partnereivel közösen a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara. A hároméves HEAL ALL-projekt eredményeit zárókonferencián foglalták össze a szakemberek.

Ígéretesen alakulnak azok a kutatások a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, amelyek legfőbb célja a hirtelen szívhalál megelőzését szolgáló, valamint a rákos daganatok sejtjeinek szaporodását gátló új gyógyszerhatóanyagok kifejlesztése.

A szövetminták elektronmikroszkópos vizsgálatához szükséges előkészületekről és az ezzel összefüggő gyakorlati problémák megoldásáról tanulnak a Debreceni Egyetemen hétfőn kezdődött ötnapos nyári iskola résztvevői. A NeurotechEU nemzetközi egyetemi szövetségi együttműködés keretében szervezett képzésen 9 országból érkezett 14 hallgató, valamint laboránsok, asszisztensek bővítik ismereteiket.

Frissen végzett ápolók, dietetikusok, gyógytornász-fizioterapeuták, mentőtisztek, szülésznők és védőnők vették át oklevelüket az Egészségtudományi Kar pénteki diplomaosztó ünnepségén. A kar második oklevélátadó eseményén összesen csaknem kétszáz jelölt kapott diplomát.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának friss lapszámában egyebek mellett arról lehet olvasni, hogy az integrációval hazánk egyik legnagyobb és legegységesebb egészségügyi ellátórendszere jön létre Debrecenben.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar diplomaosztó ünnepségén összesen 234 hallgató vette át oklevelét. A most végzett szakemberek többek között szociális munkásként, ápolóként, védőnőként, dietetikusként helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon. A diplomák átadása mellett díjazták azokat a hallgatókat is, akik kiemelkedő eredményeket értek el az elmúlt tanévben a karon.