Hírek egészségtudomány címkével

Csaknem kilencvenen vették át oklevelüket a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának diplomaosztó ünnepi tanácsülésén, a Főépület Díszudvarán. Az ünnepségen kari és hallgatói önkormányzati kitüntetéseket is átadtak.

Tanszékvezetői és intézetigazgatói megbízásokat adott át a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja csütörtökön. Négyen tanszékvezetői, ketten megbízott tanszékvezetői, egy fő megbízott intézetigazgatói, nyolcan pedig egyetemi docensi kinevezéseket kaptak. Az Orvostudományi Kar Kiváló Dolgozója kitüntetést is kiosztották.

Az egészségtudományok területén innovatív digitális tananyagfejlesztésben, az e-learning rendszerek széleskörű használatának segítésében vett részt egy nemzetközi program keretében a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, a Sapientia Egyetem, az Eperjesi Egyetem, a Selye János Egyetem és a Magyar Digitális Oktatásért Egyesület. A projektben egy összefoglaló e-kézikönyv és animációs film készült, valamint új e-kurzusok alapjait is lerakták a szakemberek.

Az egészségiparhoz kapcsolódó kutatásokkal és képzésekkel ismerkedett a Debreceni Egyetemen az elsősorban az egészségügyben és a gyógyszerészetben komoly pozíciókat betöltő nőket tömörítő 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány delegációja. A vendégek a Gyógyszerésztudományi Kar nemrég átadott új épületében is látogatást tettek.

A SET Központban mutatták be a május elején megrendezett „Mozdulj EGYÜTT Debrecen – 10 nap a mozgás jegyében” eseménysorozat eredményeit. A kampányhoz a Debreceni Egyetem több ponton, például a DEAC Családi Nappal vagy a DEDM 24 órás mozgáskihívásával is kapcsolódott.

A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjába (SET) látogatott Kovács Katalin háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok kajakozó. A kiváló sportoló és munkatársai a Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia leendő egészségügyi központjához gyűjtöttek szakmai tapasztalatokat a SET-ben.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumokról és új terápiás lehetőségekről is szó volt a Fertőző Betegségek Egy Egészség Kontextusban című nemzetközi online konferencián. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar „Egy Egészség” Intézete, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Debreceni Egyetem Metagenomikai Intézete, valamint az Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Magyar Kutatói Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja által rendezett szakmai esemény célja a vita és a tudáscsere elősegítése volt.

Debreceni diák sikerével zárult a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának középiskolásoknak meghirdetett harmadik Természettudományos Versenye, a GYKTV. A 15 versenyzőnek négyféle feladatot kellett megoldani. A döntősök olyan felvételi pontokkal gazdagodhattak, amelyek sokat érhetnek majd akkor, ha a debreceni gyógyszerészképzésben akarnak továbbtanulni.

Buen Vivir, vagyis valódi változás a közös jövőért - ez volt a mottója a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán (ETK) a szociális munka világnapja alkalmából megrendezett eseménynek. A március 22-ei programot az ETK Szociális és Társadalomtudományi Intézete, a Társadalomtudományi és Szociális Munka Tanszék, valamint a szociális ismeretek tanára mesterképzés hallgatói szervezték.

A gyógyszerészi pálya szépségeit bemutató filmsorozat elkészítésére nyert támogatást a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának csapata a Richter Anna Díj jóvoltából. A 10 + 1 részes ismeretterjesztő alkotás a tervek szerint nagyjából egy év múlva kerülhet fel a legnagyobb internetes videómegosztóra.

Hatalmas elismerés érte a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központját (SET), miután a napokban megnyitotta a BMW Group Gyár Debrecen egészségügyi központjában kialakított fizikoterápiás- és gyógytornász komplexumát. A létesítmény a dolgozók rehabilitációját segíti majd.

Számos súlyos betegség gyógyításánál szerepet játszhatnak a jövőben azok a tumor-, és vírusellenes hatóanyagokkal kémiai rokonságot mutató új típusú, fluortartalmú vegyületek, amelyeket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán állítottak elő. Az erről szóló tudományos cikket a januári kiemelt publikációk közé választotta a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya.

Tudományos Diákkori Konferencián ismertették kutatási eredményeiket az Egészségtudományi Kar hallgatói többek között az infokommunikációval, a dohányzási szokások felmérésével, a derék-hátfájás és nyaki fájdalom vizsgálatával, a táplálkozással, a fizikai aktivitással, valamint az időskori marginalizációval kapcsolatban. A társadalomtudományi szekcióban összesen húsz fiatal kutató tartott előadást.

Piacképes tudás, gyakorlati tapasztalatszerzés, széleskörű képzési portfólió, gyakorlatorientált oktatás és újonnan induló egészségügyi bioinformatika mesterszak – többek között ezeket kínálja a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, mely Debrecen mellett Nyíregyházán és Szolnokon is hirdet szakokat.

Hazai viszonylatban egyedülálló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. Az oktatási célokat is szolgáló, csaknem 5,2 milliárd forintból felépített létesítménynek köszönhetően lényegesen lerövidülhet az új típusú vakcinák forgalomba hozatali ideje – hangzott el a projekt csütörtöki zárórendezvényén.

Jelentősen javítani lehetne egyes gyógyszerek hatékonyságát annak az új módszernek a segítségével, amit a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgoztak ki. A megoldásnak köszönhetően lehetőség nyílhat a betegek gyorsabb gyógyulását elősegítő terápiák kialakítására. A kutatók eredményeit összefoglaló cikket az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

Tanulmányi és szakmai eredményei elismeréseként Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat kapott a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar hét hallgatója. A díjazottakat a kar általános és tudományos dékánhelyettese köszöntötte szerdán.

A mozgásszervi medicina mellett a bőrgyógyászatban és a daganatos betegek kezelésében is hatékony a balneológia – hangzott el a Magyar Balneológiai Egyesület hétvégi nagygyűlésén. A tanácskozáson – melynek idén a Debreceni Egyetem adott otthont – a szakterület újdonságairól és a mesterséges intelligencia fürdőgyógyászatban való alkalmazási lehetőségeiről is szó volt.

Az eddigi szakmai tapasztalatokról, az iskolavédőnői hivatás legújabb kihívásairól, fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán. Az eseményen elhangzott: a védőnői tevékenységben kiemelkedő jelentősége van az innovációnak.

Nemcsak szervezőként és házigazdaként, hanem versenyzőként is kiválóan szerepeltek a Debreceni Egyetem képviselői az első flexitáriánus konferencián. A növényi alapú étrend népszerűsítését célzó pénteki rendezvénynek a Gazdaságtudományi Kar adott otthont, ahol kiderült: az eseményhez kapcsolódó marketing-kommunikációs pályázatot is megnyerték a DE GTK hallgatói.

Csaknem harminc tehetséges fiatal kutató mutatta be tudományos tevékenységét a VII. Cseri Julianna Módszertani Konferencián. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dietetikus, népegészségügyi ellenőr, valamint gyógytornász szakirányán tanuló hallgatók részletesen megismerkedhettek a kutatói tevékenységekkel és szakmai tapasztalatokat cserélhettek arról, milyen módszereket alkalmaztak szakmai munkájuk során.

A gyakorlati készségfejlesztést segítő szimulációs oktatásról és módszertani kihívásairól tanácskoztak az egészségügyi képzéseket folytató intézmények és klinikai gyakorlóhelyek szakemberei a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán rendezett II. Nyíregyházi Egészségügyi Szimulációs Konferencián. A résztvevők megismerhették a szimulációs oktatásban rejlő lehetőségeket és tájékozódhattak az ápoló, a szülésznő, a mentőtiszt és a védőnő képzésekre fókuszáló skill laborok működéséről is.

A fizioterápiás egység szakmai vezetését látta el Szántó Sándor, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ orvosigazgatója, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének vezetője a világbajnokságon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezető orvosai elismerően beszéltek az egység felépítéséről és működéséről.

Több mint kétmillió forint értékben kapott orvosi eszközöket a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus Gyermekosztálya a K&H Gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatának köszönhetően. Az új berendezések tovább növelik a berettyóújfalui campus betegellátásának színvonalát.

A járvány hatására a turizmusban bekövetkezett változásokra nemzetközi gyakorlati innovációk létrehozásával, a turisztikai képzések tananyagának modernizálásával, együttműködések kialakításával, valamint a hallgatói mobilitás elősegítésével reagált partnereivel közösen a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara. A hároméves HEAL ALL-projekt eredményeit zárókonferencián foglalták össze a szakemberek.