Hírek intézményi címkével

Tudományos és képzési együttműködéseket szorgalmaz a Debreceni Egyetem és hazája felsőoktatási intézményei között a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete. Guillermo Vázquez Moreno az intézmény Vezér utcai ipari parkjába is ellátogatott.

Életének 89. évében elhunyt Orosz István történész, a Debreceni Egyetem (DE) professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, az újkori magyar és egyetemes agrártörténet neves kutatója, Debrecen díszpolgára.

A Debreceni Egyetemet és a Református Egyházat az oktatás terén összeköti a közös múlt, de a két intézmény akkor is képes az összefogásra, ha segíteni kell a bajbajutottaknak –- mondta ünnepi beszédében Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a napokban megrendezett Református Bálon.

A Debreceni Egyetem képzési portfóliójával, széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett az Ománi Szultánság magyarországi nagykövete az intézményben tett keddi látogatásán. Malallah Albalushi az ománi hallgatók számának növelési lehetőségéről is érdeklődött a Szilvássy Zoltán rektorral folytatott megbeszélésén.

Konzultációs lehetőséget kínál a tartós betegséggel élő vagy hosszabb idejű betegségből visszatérő munkatársai számára a Debreceni Egyetem Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központja, amely a kedvezményekről és juttatásokról is részletes tájékoztatást ad az érintettek számára.

Frissen végzett informatikai szakemberek kapták meg diplomájukat az Informatikai Kar oklevélátadó ünnepségén. A Debreceni Egyetem Díszudvarán tartott ceremónián mintegy kétszáz, nappali és levelező tagozaton végzett hallgató vehette át a diplomáját.

Több új szakkal bővült az idei általános felvételi eljárásban elérhető képzések listája a Debreceni Egyetemen. A felvételi tájékoztató legfrissebb kiegészítésében eddig még meg nem hirdetett mesterszakokat kínál az intézmény, valamint egy újabb alapképzés is elérhetővé vált a felvi.hu-n, így a DE 2024 szeptemberétől összesen tizenhárom új szakkal várja a jelentkezőket.

Miként készülnek az utolsó vizsgaidőszakban a végzés előtt álló hallgatók, mitől sikeres a DEAC vívója, Battai Sugár Katinka, milyen jeles események helyszíne volt 1849-ben Debrecen és jól teljesít mostanában a Debreceni Egyetem férfi kosárlabdacsapata. Egyebek mellett ezekről olvashatunk az Egyetemi Élet legújabb számában.

Az elmúlt év egyetemi sikereiről, eredményeiről, a modellváltás hatásairól, a Debreceni Egyetem egészégiparban betöltött szerepéről és az ehhez kapcsolódó tervekről is beszélt Bács Zoltán kancellár az FM90 Campus Rádió Városi Élet című műsorában. Az interjúban szó volt az intézmény oktatási kínálatáról és a hallgatói életről is.

A Debreceni Egyetem legújabb egészségipari kutatás-fejlesztési tevékenységéről, az ágazati kabinetek bővítéséről, valamint bérfejlesztésről is szó volt a januári szenátusi ülésen. A testület határozata nyomán Fogászati Klinikává alakul a Fogorvosi Szolgálat, és létrejön az önálló Gyermeksürgősségi Központ.

Újabb klinikai egységeket keresett fel a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai a klinikák működéséről, eredményeiről, terveiről tájékozódtak. Az elmúlt napokban a DE KK Onkológiai Klinikáján, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán, az Onkoradiológiai Klinikán, valamint a Sportegészségügyi Klinikán tett látogatást a kuratórium.

Az elmúlt napokban a sajtóban megjelentekkel ellentétben már nem a Debreceni Egyetem hallgatója az a nigériai férfi, akit a Szent István bazilikában vettek őrizetbe a rendőrök.

Tovább növelte hallgatói létszámát a Debreceni Egyetem, a tavalyi keresztféléves eljárás eredményéhez képest mintegy tíz százalékkal több, összesen több mint négyszáz jelentkező nyert felvételt az intézménybe. Az idei eljárásban a Gazdaságtudományi Kar képzéseire jutottak be a legtöbben.

A Debreceni Egyetem és iraki felsőoktatási intézmények közötti tudományos és mobilitási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel az Iraki Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének delegációja pénteken. A küldöttség a Debreceni Egyetemen tanuló iraki hallgatókkal is találkozott.

Az egyetemi épületek díszkivilágításáról, a Zöld Börzéről, egy különleges összművészeti rendezvényről, a Debreceni Nagytemplom kalandos történetéről, a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban történő megjelenéséről és a DEAC futballistáinak szerepléséről is lehet olvasni az Egyetemi Élet című lap idei utolsó számában.

Már elérhető online a felsőoktatási felvételi tájékoztató. A felvételi előtt álló középiskolások, a tanulmányaikat az intézményben folytató egyetemisták az alap- és mesterszakok, a felsőoktatási szakképzések és az osztatlan szakok széles választékát böngészhetik a felvi.hu internetes felületen. A tájékoztatóban emellett megtalálhatók a Debreceni Egyetemre vonatkozó legfontosabb információk is.

A nemzetközi rangsorokban nyújtott kiemelkedő teljesítménnyel, a sikeres felvételi kampány eredményeivel, az egyetemi kutatásokkal, a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületével, a 3x3 Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnoksággal, valamint a DEAC csapatainak sikereivel kapcsolatban jelent meg 2023-ban legtöbbször a Debreceni Egyetem neve a hírekben. Mintegy 30 ezer alkalommal említették az intézményt az országos és helyi médiumok cikkei és tudósításai.

Megjelent a Debreceni Egyetem alumni magazinjának idei téli lapszáma, amelynek megszokott rovataiban ezúttal is az intézményhez kötődő emlékeikről vallanak az egykori hallgatók.

A kihívások ellenére sikeres évet zárt a Debreceni Egyetem, köszönhetően annak a dolgozókból, hallgatókból és hozzátartozóikból álló csaknem százezres közösségnek, amely egy családként gondolkodva folyamatosan halad előre – ezt az üzenetet fogalmazta meg Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Kossa György kuratóriumi elnök az intézmény karácsonyi rendezvényén.

Mobilitási és tehetséggondozási együttműködési lehetőségekről tájékozódott a Debreceni Egyetemen a pekingi székhelyű GEC Academy vezetősége. A szakemberek a Shenyang Institution of Technology képviselőivel érkeztek, hogy megismerjék az egyetem képzési, kutatási és mobilitási rendszerét.

Napjaink zöld kihívásairól, Debrecen új monitoring rendszerének felállításáról, a Debreceni Egyetem környezetvédelemben betöltött szerepéről beszélgettek a JövőMűhely című pódiumbeszélgetés-sorozat pénteki alkalmán a DE szakemberei és Debrecen polgármestere.

A park tiszafái és a karácsonyfa mellett a Debreceni Egyetem Főépülete is ünnepi fénybe öltözött a hétvégén. Az adventi időszakban minden este attraktív díszkivilágítást kap az épület és a tér, amit akár webkamerán keresztül is meg lehet csodálni.

Az intézmény nemzetközi kapcsolatairól, a BMW és az akkumulátorgyártók érkezéséhez kapcsolódó feladatokról és a Konfuciusz Intézet tevékenységéről is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának decemberi ülésén. A testület címzetes egyetemi tanári cím és Pro Universitate-díj adományozásáról, valamint több szabályzat módosításáról is döntött.

Negyedévszázada íródik a Campus Nonprofit Közhasznú Kft. sikertörténete, melyben a Debreceni Egyetem és a város támogató szövetségben van jelen hosszú évek óta – hangzott el a jubileum kapcsán rendezett csütörtöki ünnepi eseményen a Lovardában.

Meglévő együttműködések megerősítéséről és további kapcsolatok kiépítéséről egyeztettek a közép-ázsiai országban a Debreceni Egyetem vezetői, illetve három kar képviselői. A küldöttség a Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztériumban, valamint négy egyetemen folytatott tárgyalásokat.