Hírek külföldi hallgatók címkével

Magyar és angol nyelvű ünnepi szenátusi tanácsülések keretében tartotta a Debreceni Egyetem Műszaki Kara diplomaosztó ünnepségeit az intézmény Főépületének Díszudvarán vasárnap. A rendezvényen kitüntetéseket, elismeréseket is átadtak.

Hétszáznál is több végzős hallgató repítette magasba sapkáját szombaton a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának két diplomaosztó ünnepségén. Az oklevelek mellett számos kitüntetést is átadtak.

Több mint háromszázan szereztek diplomát a most záruló félévben a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán, a frissen végzettek a csütörtökön tartott ünnepségeken tettek esküt és vehették át okleveleiket a Főépület Díszudvarán.

Csaknem kilencven hallgató kapott diplomát a Debreceni Egyetem gyógyszerészdoktor-avató tanácsülésén. Az intézmény Díszudvarán tartott ünnepségen elhangzott: a most diplomát szerzett gyógyszerészeknek nincs könnyű feladatuk, hiszen az egészségtudomány a legintenzívebb innovációs terület, ahol naponta jelennek meg új technológiák, módszerek és hetente fejlesztenek ki új gyógyszereket.

Több mint egymillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő szervezet, az International Student Union (ISU) az idei Food Day bevételéből a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak. A pénzt a gyermekhematológiai-onkológiai osztályon egy speciális steril szoba kialakítására fordítják.

Általános orvosokat avattak pénteken a Debreceni Egyetemen. Az ünnepségen az Általános Orvostudományi Kar több mint száznegyven most végzett magyar és külföldi hallgatója tette le esküjét és vette át diplomáját.

Hétvégén megkezdődnek a Debreceni Egyetem (DE) nyári diplomaosztó ünnepségei. Június 15-e és július 2-a között az intézmény 13 karának csaknem négyezer végzőse veheti át oklevelét.

Átvették magyar szakos diplomájukat a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar kínai hallgatói, akik az intézmény és a kar történetében elsőként szereztek mesterfokozatot. A végzősök közül többen tervezik, hogy Magyarországon kamatoztatják tudásukat a jövőben.

Megrendezte hagyományos tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem. A pénteki eseményen öt tudományterület 130 új doktora vehette át oklevelét, átadták a habilitált doktori, a professor emeritus, valamint az emeritus tanácsadó címeket. Helmut Flacheneckert, a németországi Würzburgi Egyetem professzorát díszdoktorai sorába avatta az intézmény, Aradi Csaba ökológus pedig Pro Universitate-díjban részesült.

A Debreceni Egyetem képzési és kutatási struktúrájával, nemzetközi kapcsolatrendszerével és széleskörű ipari partnerhálózatával ismerkedett Norvégia magyarországi nagykövete pénteken. Trine Skymoen szeretné elérni a DE-n tanuló norvég hallgatók számának növekedését.

Négy szekcióban 28 pályamunkát mutattak be a hallgatók a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Tavaszi Tudományos Diákköri Konferenciáján. A zsűri értékelése alapján 13 TTK-s hallgató vehet részt jövőre a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

A külföldi diákokat tömörítő International Student Union (ISU) szervezésében tartottak konferenciát csütörtökön a Learning Centerben: a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) angol nyelvű képzéseiben részt vevő hallgatók a tudományos munkáról, a TDK lehetőségeiről és az intézmény tehetséggondozási programjairól hallhattak előadásokat.

A fülöp-szigeteki hallgatók meghívására a délkelet-ázsiai szigetállam budapesti nagykövete is ellátogatott a Debreceni Egyetem nemzetközi gasztronómiai fesztiváljára, az International Food Day-re. Frank R. Cimafrancát és küldöttségét Szilvássy Zoltán rektor is fogadta.

Több mint százféle ételkülönlegességgel várta 29 nemzet 30 csapata a nemzetközi ízek szerelmeseit a Debreceni Egyetem gasztronómiai fesztiválján, az International Food Day-en, amely ebben az évben minden eddiginél nagyobb, izgalmasabb és ízletesebb volt.

Előételnek kínai jiaozi, főételnek a Srí-lankai konyhából egy pol roti lunu mirisszel vagy egy tunéziai fogás, a phat kaphrao, desszertnek pedig bibingka a Fülöp-szigetekről. Egyebek mellett ezeket az ételeket is megkóstolhatják az érdeklődők az idei Food Day-en. Május 3-án, pénteken a Nagyerdei Stadion északi kapujánál, a Hall előtti téren harminc csapat csaknem száz fogása közül válogathatnak az idén immár 17. alkalommal megrendezett gasztronómiai eseményen.

Csaknem 800 négyzetméteren 80 kiállító és több mint kétezer állás várta a látogatókat a régió legnagyobb állásbörzéjén a Debreceni Egyetem Főépületében. A kínálat ezúttal is kiemelkedő volt, nem csak pozíciókat találhattak a hallgatók, hanem szakmai gyakorlati helyeket, önkéntes munka-lehetőségeket és külföldi ösztöndíjakat is.

A Debreceni Egyetem történelmével, képzéseivel, ipari együttműködéseivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett Ausztrália nagykövete az intézményben tett hétfői látogatásán. Ian D.G. Biggs az Angol-Amerikai Intézet hallgatóival is találkozott.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartották a CASA 15 nemzetközi építész hallgatói tervpályázat idei nyitórendezvényét. A megmérettetésen három országból csaknem kétszáz másodéves építészmérnök hallgató azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy közösségi funkcióval ellátott lakóházat egy debreceni telekre. A házigazda Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékét hatvan hallgató képviseli.

A Debreceni Egyetemen járt és a bangladesi hallgatók számának növelési lehetőségeiről egyeztetett a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének delegációja. A diplomaták a Műszaki Karra is ellátogattak.

Huszonegy országból érkezett kilencvenhárom diákot fogadott a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és az intézmény Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága szerdán. A hagyományos Welcome Dinner keretében a tavaszi szemeszterre érkezett külföldi hallgatók néptáncosok és a Szeredás együttes révén ízelítőt kaphattak a magyar folklórból és közös tánccal zárták a programot.

A Debreceni Egyetem és iraki felsőoktatási intézmények közötti tudományos és mobilitási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel az Iraki Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének delegációja pénteken. A küldöttség a Debreceni Egyetemen tanuló iraki hallgatókkal is találkozott.

A Debreceni Egyetem és a francia intézmények közötti együttműködés további elmélyítése érdekében érkezett az egyetemre Franciaország magyarországi nagykövete. Látogatásának célja, hogy francia felsőoktatási intézményekkel és vállalatokkal kapcsolják össze a DE oktatási és tudományos tevékenységét.

Csaknem 80 kiállító és több mint ezer álláslehetőség várta a látogatókat a Debreceni Egyetem őszi Állásbörzéjén és Karriernapján. A szervezők ezúttal is kettős célt tűztek ki: ne csak munkát találjanak az álláskeresők, tanulják meg azt is, hogyan tudják kiválasztani az ideális munkahelyet.

Az együttműködések szélesítését szorgalmazta Egyiptom magyarországi nagykövete a Debreceni Egyetemen szerdán tett látogatásán. Mohamed Ibrahim Elshinawy az itt tanuló egyiptomi hallgatókkal is találkozott.

A hagyományokhoz híven Welcome Dinner-rel köszöntötte az Erasmus-ösztöndíjprogram keretében 21 országból érkezett 130 diákot csütörtökön a Főépület Aulájában a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és az intézmény Hallgatói Külügyi Bizottsága.