Hírek külföldi hallgatók címkével

Huszonegy országból érkezett kilencvenhárom diákot fogadott a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és az intézmény Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága szerdán. A hagyományos Welcome Dinner keretében a tavaszi szemeszterre érkezett külföldi hallgatók néptáncosok és a Szeredás együttes révén ízelítőt kaphattak a magyar folklórból és közös tánccal zárták a programot.

A Debreceni Egyetem és iraki felsőoktatási intézmények közötti tudományos és mobilitási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel az Iraki Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének delegációja pénteken. A küldöttség a Debreceni Egyetemen tanuló iraki hallgatókkal is találkozott.

A Debreceni Egyetem és a francia intézmények közötti együttműködés további elmélyítése érdekében érkezett az egyetemre Franciaország magyarországi nagykövete. Látogatásának célja, hogy francia felsőoktatási intézményekkel és vállalatokkal kapcsolják össze a DE oktatási és tudományos tevékenységét.

Csaknem 80 kiállító és több mint ezer álláslehetőség várta a látogatókat a Debreceni Egyetem őszi Állásbörzéjén és Karriernapján. A szervezők ezúttal is kettős célt tűztek ki: ne csak munkát találjanak az álláskeresők, tanulják meg azt is, hogyan tudják kiválasztani az ideális munkahelyet.

Az együttműködések szélesítését szorgalmazta Egyiptom magyarországi nagykövete a Debreceni Egyetemen szerdán tett látogatásán. Mohamed Ibrahim Elshinawy az itt tanuló egyiptomi hallgatókkal is találkozott.

A hagyományokhoz híven Welcome Dinner-rel köszöntötte az Erasmus-ösztöndíjprogram keretében 21 országból érkezett 130 diákot csütörtökön a Főépület Aulájában a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és az intézmény Hallgatói Külügyi Bizottsága.

Új, angol nyelvű kurzust hirdet az őszi félévben a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a nyolc vállalatból álló Debrecen BSC Kerekasztal. Az Applied IT knowledge - choose your career path elnevezésű, szeptemberben induló egy féléves, szabadon választható képzésben 12-15 különböző vállalattól érkező szakembertől tanulhatnak a hallgatók, akik a megszerzett IT-tudást a munkaerőpiacon is hasznosíthatják.

Valmar, Dzsúdló, Korda György és Balázs Klári – idén is a hazai zenei élet sztárjai lépnek fel a Debreceni Egyetem stadionshow-ján szeptember 13-án, szerdán. Az Európában egyedülálló tanévnyitóra páros VIP-belépőket lehet nyerni a yoUDay Instagram-oldalán.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb hallgatói közösségében, a Debreceni Egyetem angol nyelvű képzésein szeptembertől várhatóan több mint 7300-an tanulnak majd. Az egyetem a külföldi hallgatók képzéséből befolyó forrásból tudománytámogatásra posztdoktori ösztöndíjat indít.

Minden eddiginél több, összesen 716 közgazdászt, menedzsert, tanárt, mérnököt és sportszakembert avatott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A végzett hallgatók rendkívül magas száma miatt három diplomaosztó ünnepséget tartottak szombaton és hétfőn.

Most végzett orvosok vették át diplomájukat pénteken a Debreceni Egyetemen az Általános Orvostudományi Kar ünnepi tanácsülésén. Az eskütételt követően száztizenhét magyar, illetve külföldi állampolgárságú általános orvosdoktort avattak.

A University of Applied Sciences and Arts Northwestern tizennégy oktatója és hallgatója vett részt a napokban a DE Egészségtudományi Kar szociális munka terepgyakorlatán.

Magyar alapszakon, magyar nyelven diplomát szerző kínai hallgatóitól köszönt el csütörtökön a Főépületben rendezett tanévzáró ünnepségen a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kara (BTK). A 15 végzős kínai diák egy nemzetközi oktatási együttműködésnek köszönhetően három éve kezdte meg tanulmányait Debrecenben.

Az intézmény történelméről, képzési kínálatáról, az iparvállalati igényekkel harmonizáló kutatási tevékenységéről és a külföldi hallgatók felvételi lehetőségeiről érdeklődött a Debreceni Egyetemen a Kína délkeleti partvidékén fekvő Fujian tartomány küldöttsége. A delegáció a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat vezetőivel érkezett a látogatásra.

Az intézmény képzési kínálatával és a Stipendium Hungaricum nyújtotta ösztöndíj-lehetőségekkel ismerkedtek, valamint itt tanuló dél-afrikai diákokkal is találkoztak a távoli országból érkezett rangos delegáció tagjai a Debreceni Egyetemen.

Együttműködés a GE HealthCare-rel, Sárgulás, International Food Day, MEFOB Feszt, 3X3-as egyetemi kosárlabda Európa-bajnokság pályatesztje – a Debreceni Egyetem legfontosabb eseményeiről, aktualitásairól láthatnak tartalmas riportokat, interjúkat az intézmény saját gyártású magazinműsorában. Az új adás már megtekinthető az unideb.hu-n és az egyetem Youtube-csatornáján.

Több éves kihagyás után újra megrendezték a Zsíros Tibor Kosárlabda Bajnokságot a Debreceni Egyetemen. A torna ismét népszerű volt a magyar és a külföldi hallgatók körében egyaránt, a tanév döntőit hétfőn játszották.

A tavalyi pécsi találkozó után idén a Debreceni Egyetemen tartották konferenciájukat a magyart mint idegen nyelvet tanító szakemberek. Csaknem ötven résztvevő látogatott el szombaton a rendezvényre, amelyet a Debreceni Nyári Egyetem és a MANYE (Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete) közösen szervezett.

Minden eddiginél több, 24 nemzet ételeit kóstolhatták meg az ide Food Day-en. A Debreceni Egyetem külföldi hallgatói közössége immár 16. alkalommal rendezte meg a gasztrofesztivált, amely idén is jótékonysági célt szolgál.

A Bölcsészettudományi Karon második végzős évfolyamként már közel jár a magyar alapszakos diploma megszerzéséhez az a 15 kínai diák, akik egy nemzetközi oktatási együttműködésnek köszönhetően három éve kezdték meg tanulmányaikat magyar nyelven a Debreceni Egyetemen.

A precíziós mezőgazdasági mérnök képzéshez kapcsolódó innovatív képzésfejlesztésbe kezdett az Erasmus+ program keretében a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. A hároméves projektben egy két szemeszteres MSc-képzés kidolgozása a cél. A program eddigi eredményeit szerdán mutatták be a Böszörményi úti campuson.

Hatalmas sikert aratott az oDEonban első alkalommal bemutatott The Lion King musical. Elton John és Tim Rice kétfelvonásos darabjának feldolgozásában is elváráson felül teljesített az egyetemi színház külföldi hallgatókból álló társulata, valamint a most debütált és rögtön főszerepeket játszó gyerekszínészek.

A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítás megnyitójával és a Petőfi 200: kínai-magyar versváltóval ünnepelte csütörtökön a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Konfuciusz Intézete a kínai nyelv napját.

Idei első saját bemutatójára készül az oDEon Egyetemi Színház. Ezúttal a The Lion King (Oroszlánkirály) című musicalt dolgozzák fel. A nagysikerű Hairhez hasonlóan ezt a produkciót is a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóiból álló autentikus társulat viszi színre.

Tradicionális kínai öltözékek bemutatójával, teaszertartással és ételkóstolóval várta szombaton az érdeklődőket a Hagyományos Kínai Népviselet Napja alkalmából szervezett rendezvényen a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete és a Magyarországi Hagyományos Kínai Viseletek Klubja.