Hírek külföldi hallgatók címkével

Tovább nő a külföldi hallgatók száma a Debreceni Egyetemen. Idén mintegy 2000 új hallgató érkezik más országokból az egyetemre, összesen pedig várhatóan több mint 7500 külföldi egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az intézményben.

Magyar és angol nyelvű ünnepi szenátusi tanácsülések keretében tartotta a Debreceni Egyetem Műszaki Kara diplomaosztó ünnepségeit az intézmény Főépületének Díszudvarán vasárnap. A rendezvényen kitüntetéseket, elismeréseket is átadtak.

Hétszáznál is több végzős hallgató repítette magasba sapkáját szombaton a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának két diplomaosztó ünnepségén. Az oklevelek mellett számos kitüntetést is átadtak.

Több mint háromszázan szereztek diplomát a most záruló félévben a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán, a frissen végzettek a csütörtökön tartott ünnepségeken tettek esküt és vehették át okleveleiket a Főépület Díszudvarán.

Csaknem kilencven hallgató kapott diplomát a Debreceni Egyetem gyógyszerészdoktor-avató tanácsülésén. Az intézmény Díszudvarán tartott ünnepségen elhangzott: a most diplomát szerzett gyógyszerészeknek nincs könnyű feladatuk, hiszen az egészségtudomány a legintenzívebb innovációs terület, ahol naponta jelennek meg új technológiák, módszerek és hetente fejlesztenek ki új gyógyszereket.

Több mint egymillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő szervezet, az International Student Union (ISU) az idei Food Day bevételéből a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak. A pénzt a gyermekhematológiai-onkológiai osztályon egy speciális steril szoba kialakítására fordítják.

Általános orvosokat avattak pénteken a Debreceni Egyetemen. Az ünnepségen az Általános Orvostudományi Kar több mint száznegyven most végzett magyar és külföldi hallgatója tette le esküjét és vette át diplomáját.

Hétvégén megkezdődnek a Debreceni Egyetem (DE) nyári diplomaosztó ünnepségei. Június 15-e és július 2-a között az intézmény 13 karának csaknem négyezer végzőse veheti át oklevelét.

Átvették magyar szakos diplomájukat a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar kínai hallgatói, akik az intézmény és a kar történetében elsőként szereztek mesterfokozatot. A végzősök közül többen tervezik, hogy Magyarországon kamatoztatják tudásukat a jövőben.

Megrendezte hagyományos tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem. A pénteki eseményen öt tudományterület 130 új doktora vehette át oklevelét, átadták a habilitált doktori, a professor emeritus, valamint az emeritus tanácsadó címeket. Helmut Flacheneckert, a németországi Würzburgi Egyetem professzorát díszdoktorai sorába avatta az intézmény, Aradi Csaba ökológus pedig Pro Universitate-díjban részesült.

A Debreceni Egyetem képzési és kutatási struktúrájával, nemzetközi kapcsolatrendszerével és széleskörű ipari partnerhálózatával ismerkedett Norvégia magyarországi nagykövete pénteken. Trine Skymoen szeretné elérni a DE-n tanuló norvég hallgatók számának növekedését.

Négy szekcióban 28 pályamunkát mutattak be a hallgatók a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Tavaszi Tudományos Diákköri Konferenciáján. A zsűri értékelése alapján 13 TTK-s hallgató vehet részt jövőre a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

A külföldi diákokat tömörítő International Student Union (ISU) szervezésében tartottak konferenciát csütörtökön a Learning Centerben: a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) angol nyelvű képzéseiben részt vevő hallgatók a tudományos munkáról, a TDK lehetőségeiről és az intézmény tehetséggondozási programjairól hallhattak előadásokat.

A fülöp-szigeteki hallgatók meghívására a délkelet-ázsiai szigetállam budapesti nagykövete is ellátogatott a Debreceni Egyetem nemzetközi gasztronómiai fesztiváljára, az International Food Day-re. Frank R. Cimafrancát és küldöttségét Szilvássy Zoltán rektor is fogadta.

Több mint százféle ételkülönlegességgel várta 29 nemzet 30 csapata a nemzetközi ízek szerelmeseit a Debreceni Egyetem gasztronómiai fesztiválján, az International Food Day-en, amely ebben az évben minden eddiginél nagyobb, izgalmasabb és ízletesebb volt.

Előételnek kínai jiaozi, főételnek a Srí-lankai konyhából egy pol roti lunu mirisszel vagy egy tunéziai fogás, a phat kaphrao, desszertnek pedig bibingka a Fülöp-szigetekről. Egyebek mellett ezeket az ételeket is megkóstolhatják az érdeklődők az idei Food Day-en. Május 3-án, pénteken a Nagyerdei Stadion északi kapujánál, a Hall előtti téren harminc csapat csaknem száz fogása közül válogathatnak az idén immár 17. alkalommal megrendezett gasztronómiai eseményen.

Csaknem 800 négyzetméteren 80 kiállító és több mint kétezer állás várta a látogatókat a régió legnagyobb állásbörzéjén a Debreceni Egyetem Főépületében. A kínálat ezúttal is kiemelkedő volt, nem csak pozíciókat találhattak a hallgatók, hanem szakmai gyakorlati helyeket, önkéntes munka-lehetőségeket és külföldi ösztöndíjakat is.

A Debreceni Egyetem történelmével, képzéseivel, ipari együttműködéseivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett Ausztrália nagykövete az intézményben tett hétfői látogatásán. Ian D.G. Biggs az Angol-Amerikai Intézet hallgatóival is találkozott.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartották a CASA 15 nemzetközi építész hallgatói tervpályázat idei nyitórendezvényét. A megmérettetésen három országból csaknem kétszáz másodéves építészmérnök hallgató azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy közösségi funkcióval ellátott lakóházat egy debreceni telekre. A házigazda Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékét hatvan hallgató képviseli.

A Debreceni Egyetemen járt és a bangladesi hallgatók számának növelési lehetőségeiről egyeztetett a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének delegációja. A diplomaták a Műszaki Karra is ellátogattak.

Huszonegy országból érkezett kilencvenhárom diákot fogadott a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és az intézmény Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága szerdán. A hagyományos Welcome Dinner keretében a tavaszi szemeszterre érkezett külföldi hallgatók néptáncosok és a Szeredás együttes révén ízelítőt kaphattak a magyar folklórból és közös tánccal zárták a programot.

A Debreceni Egyetem és iraki felsőoktatási intézmények közötti tudományos és mobilitási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel az Iraki Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének delegációja pénteken. A küldöttség a Debreceni Egyetemen tanuló iraki hallgatókkal is találkozott.

A Debreceni Egyetem és a francia intézmények közötti együttműködés további elmélyítése érdekében érkezett az egyetemre Franciaország magyarországi nagykövete. Látogatásának célja, hogy francia felsőoktatási intézményekkel és vállalatokkal kapcsolják össze a DE oktatási és tudományos tevékenységét.

Csaknem 80 kiállító és több mint ezer álláslehetőség várta a látogatókat a Debreceni Egyetem őszi Állásbörzéjén és Karriernapján. A szervezők ezúttal is kettős célt tűztek ki: ne csak munkát találjanak az álláskeresők, tanulják meg azt is, hogyan tudják kiválasztani az ideális munkahelyet.

Az együttműködések szélesítését szorgalmazta Egyiptom magyarországi nagykövete a Debreceni Egyetemen szerdán tett látogatásán. Mohamed Ibrahim Elshinawy az itt tanuló egyiptomi hallgatókkal is találkozott.