Hírek kultúra címkével

Újabb neveket hoztak nyilvánosságra pénteken a Campus Fesztivál szervezői. Kilenc nemzetközi előadóval és hetven hazai fellépővel bővült az idei kínálat, a magyar kedvencek listáján pedig már összesen száznegyven név található - olvasható a fesztivál programjával kapcsolatban kiadott friss közleményben.

Király Linda és Király Viktor osztotta meg sikereinek kulisszatitkait a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című sorozatában kedd este az oDEon egyetemi színházban. A testvérek meséltek a család zenei gyökereiről, valamint arról is, hogyan kerültek közel a zenei pályához és milyen viszontagságokon, próbatételeken keresztül vezetett az út a világsikerig.

Az Abigél című regény musical változatával ünnepelte a Magyar Kultúra Napját az oDEon Egyetemi Musical Színház.

Az egyetemi épületek díszkivilágításáról, a Zöld Börzéről, egy különleges összművészeti rendezvényről, a Debreceni Nagytemplom kalandos történetéről, a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban történő megjelenéséről és a DEAC futballistáinak szerepléséről is lehet olvasni az Egyetemi Élet című lap idei utolsó számában.

Félévzáró gálakoncerten léptek közönség elé és mutatták meg tehetségüket a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének hallgatói a Liszt teremben. A hallgatók hazai és külföldi előadóktól adtak elő kortárs és néhány évtizeddel ezelőtt megjelent slágereket.

A tudományos folyóirat idei negyedik lapszáma visszatekintést nyújt - többek között - a debreceni agrárképzés múltjának egyes mozzanatairól, valamint aktualitásairól, önálló fejezetben eleveníti fel Bolyai Farkas és Bolyai János életművét, emellett konferenciabeszámolókat és a könyvajánló rovat újdonságait is olvashatják az érdeklődők.

A Montrealban élő magyarság múltjának kutatása is része annak a megállapodásnak, amelyet decemberben kötött Magyarország Montreali Főkonzulátusa és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara.

Egy első és egy harmadik helyezést, valamint két rektori különdíjat is begyűjtöttek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói a XVIII. Országos Klarinétversenyen. Az idei kiírásra hazánk minden pontjáról, így például Miskolcról, Pécsről, Szegedről is érkeztek hallgatók Debrecenbe.

Milyen hangulatban teltek a gólyabálok és a DExpó napjai a Főépületben, miként alakult a debreceni mozik története az elmúlt bő száz évben, műfordítói pályázatot hirdetett a DESzínház, illetve remekül szerepelnek a DEAC férfi röplabdázói – egyebek mellett ezekről olvashatunk a Debreceni Egyetem lapjának decemberi számában.

Először léptek együtt színpadra a Debreceni Egyetem szeptemberben indult kortárs könnyűzene alapképzésének hallgatói. A tehetséges fiatalok hangos sikert arattak első közös koncertjükön. A húszfős, énekesekből és zenészekből álló együttes magyar és külföldi szerzeményeket játszott a Nagyerdei Víztoronyban.

Rendhagyó művészeti esten mutatták be a Petőfi Sándor lírájában rejlő zeneiséget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (ZK) hallgatói és oktatói. Az eseményen közreműködött a Debreceni Egyetem Művészeti Központja és a DESzínház is.

Négyezerötszáz dokumentumból álló japán nyelvű gyűjteményt adományozott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a Károli Gáspár Református Egyetemnek. A gyűjteménnyel a fővárosi intézmény japán nyelvi képzését támogatja a DEENK.

Jelenlegi és egykori táncosok közreműködésével nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának hetvenéves évfordulóját az oDEon Színházban a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese.

Szellemek, léghajók és illegális magyar bevándorlók címmel Venkovits Balázs, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet igazgatója tart előadást a Science Caféban.

Megtartották alakuló üléseiket a kari Hallgatói Önkormányzatok, a Friedrich-Schiller Egyetemen jártak a TTK hallgatói és szüreti kavalkádot rendeztek a Böszörményi úti campuson, a Kazánházban. Egyebek mellett ezekről lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának új számában.

Games and Language címmel 12 ország részvételével rendezett angol nyelvű kétnapos nemzetközi konferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete. A szakmai tanácskozás az első hazai esemény, amely a humán tudományok felől közelítve ismertette a játéktudomány eddig elért eredményeit.

Megnyitásának harmincadik évfordulóját ünnepli Magyarország legfiatalabb osztrák könyvtára, a Debreceni Ausztria Könyvtár. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a jubileum kapcsán ünnepi tanácskozást szervezett, melyen az osztrák könyvtár állományának színes kínálatára, a bibliotéka mint kulturális csomópont lehetőségeire hívták fel a figyelmet.

A Kutatók Éjszakájáról és a Könnyű?zenész Életutak sorozat első estéjéről is szól egyebek mellett az Egyetemi Élet legújabb száma, amelyből azt is megtudhatjuk, hol vannak Csokonai-emlékhelyek Debrecenben, valamint arra is fény derül, hogyan zajlik a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa.

Milyen volt egykor a színházi élet a cívisvárosban, miként kommunikálnak a fák egymással és hogyan változott a DEAC kosárlabdacsapatának a kerete – címszavak a Debreceni Egyetem újságjának friss számából.

A Tankcsapda zenekar volt az első vendége a Debreceni Egyetem és az oDEon közös interjúsorozatának. A beszélgetésből többek között az is kiderült, hogy a rocksztárrá válás nem vágyálom, hanem kötelesség.

Több mint negyven színvonalas klasszikus zenei koncertet kínál a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hamarosan kezdődő őszi évada. Folytatódik a Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen és a Steinway hangversenysorozat, a Régi Zenei hangversenyek, valamint a Lélekmelengető. A Hang-Játék-Zene Ifjúsági élménykoncertek és a Zene-Matiné alkalmai is különleges pillanatokban gazdag produkciókat kínálnak majd a látogatóknak.

Minden eddiginél többen köszöntötték az új tanévet a Debreceni Egyetem tanévnyitó stadionshow-ján, a hetedik yoUDay-en. 23 ezren buliztak együtt az Európában egyedülálló rendezvényen, ahol többek között Dzsúdló, a Valmar, valamint Korda György és Balázs Klári adott koncertet.

A tervezetthez képest egy héttel korábban kezdődik a Könnyű?zenész életek című beszélgetős programsorozat az oDEon Egyetemi Színházban. Az első vendég Debrecen és az ország egyik legnépszerűbb rockzenekara, a Tankcsapda lesz. Őket háromhetente közkedvelt és gazdag zenei életúttal büszkélkedő zenészlegendák követik majd a sorban.

Un siècle de dialogues címmel nemzetközi szakmai konferenciával folytatódott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Francia Tanszékének centenáriumi programsorozata. Az augusztus 31-szeptember 1-je között rendezett tanácskozásnak az intézmény Főépülete adott otthont.

Valmar, Dzsúdló, Korda György és Balázs Klári – idén is a hazai zenei élet sztárjai lépnek fel a Debreceni Egyetem stadionshow-ján szeptember 13-án, szerdán. Az Európában egyedülálló tanévnyitóra páros VIP-belépőket lehet nyerni a yoUDay Instagram-oldalán.