Hírek kultúra címkével

Kiváló eredményeket értek el az idei Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozón és Versenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói. A DE tehetségei nagyon erős mezőnyben, több kategóriában is az első három között végeztek.

Folytatódik a Könnyű? Zenész ÉLETutak beszélgetéssorozat. A következő alkalommal, március 20-án, szerdán Radics Gigi életútját, zenei pályájának tapasztalatait és személyes történeteit hallhatja majd a közönség.

Az emlékév programsorozatának megnyitásaként A holokauszt oktatása napjainkban címmel tartott nemzetközi pedagóguskonferenciát közösen a Debreceni Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem (DE). Az eseményen előadást tartott az egyetem több oktatója is.

A Debreceni Egyetemen diplomát szerzett, az élet különféle területein tevékenykedő, ismert debreceni szakemberek idézik fel egyetemista emlékeiket, kötődéseiket az intézményhez a most induló Alumni Akadémián. A beszélgetéssorozat első vendége Süli András lesz.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc korszakának oktatásügyet érintő kérdéseit vitatták meg rangos neveléstörténészek közreműködésével szerdán a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) Székházában. A kerekasztal-beszélgetést a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete szervezte nemzeti ünnepünk alkalmából.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Muzsikás együttes tartott rendhagyó énekórát a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájában. Az előadásával a Royal Albert Hall-t és a Carnegie Hall-t is megtöltő zenekar hétfői rendkívüli bemutatóján csaknem hatszáz diák kapott ízelítőt a magyar népzene világából.

Új kötetekkel gyarapodott a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (DE) Olasz Tanszékének Italianistica Pannonica sorozata. A három, közös olasz-magyar történelmi eseményeket feldolgozó kiadványt csütörtökön a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Könyvtárában ismerhették meg az érdeklődők.

Külföldi hallgatók ismerkedtek a magyar farsangi népszokásokkal a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán; hol voltak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnevesebb debreceni helyszínei; mivel foglalkozik a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészeti Központja és hogyan jutott be a DEAC jégkorong csapata a rájátszásba. Egyebek mellett erről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

Újabb neveket hoztak nyilvánosságra pénteken a Campus Fesztivál szervezői. Kilenc nemzetközi előadóval és hetven hazai fellépővel bővült az idei kínálat, a magyar kedvencek listáján pedig már összesen száznegyven név található - olvasható a fesztivál programjával kapcsolatban kiadott friss közleményben.

Király Linda és Király Viktor osztotta meg sikereinek kulisszatitkait a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című sorozatában kedd este az oDEon egyetemi színházban. A testvérek meséltek a család zenei gyökereiről, valamint arról is, hogyan kerültek közel a zenei pályához és milyen viszontagságokon, próbatételeken keresztül vezetett az út a világsikerig.

Az Abigél című regény musical változatával ünnepelte a Magyar Kultúra Napját az oDEon Egyetemi Musical Színház.

Az egyetemi épületek díszkivilágításáról, a Zöld Börzéről, egy különleges összművészeti rendezvényről, a Debreceni Nagytemplom kalandos történetéről, a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban történő megjelenéséről és a DEAC futballistáinak szerepléséről is lehet olvasni az Egyetemi Élet című lap idei utolsó számában.

Félévzáró gálakoncerten léptek közönség elé és mutatták meg tehetségüket a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének hallgatói a Liszt teremben. A hallgatók hazai és külföldi előadóktól adtak elő kortárs és néhány évtizeddel ezelőtt megjelent slágereket.

A tudományos folyóirat idei negyedik lapszáma visszatekintést nyújt - többek között - a debreceni agrárképzés múltjának egyes mozzanatairól, valamint aktualitásairól, önálló fejezetben eleveníti fel Bolyai Farkas és Bolyai János életművét, emellett konferenciabeszámolókat és a könyvajánló rovat újdonságait is olvashatják az érdeklődők.

A Montrealban élő magyarság múltjának kutatása is része annak a megállapodásnak, amelyet decemberben kötött Magyarország Montreali Főkonzulátusa és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara.

Egy első és egy harmadik helyezést, valamint két rektori különdíjat is begyűjtöttek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói a XVIII. Országos Klarinétversenyen. Az idei kiírásra hazánk minden pontjáról, így például Miskolcról, Pécsről, Szegedről is érkeztek hallgatók Debrecenbe.

Milyen hangulatban teltek a gólyabálok és a DExpó napjai a Főépületben, miként alakult a debreceni mozik története az elmúlt bő száz évben, műfordítói pályázatot hirdetett a DESzínház, illetve remekül szerepelnek a DEAC férfi röplabdázói – egyebek mellett ezekről olvashatunk a Debreceni Egyetem lapjának decemberi számában.

Először léptek együtt színpadra a Debreceni Egyetem szeptemberben indult kortárs könnyűzene alapképzésének hallgatói. A tehetséges fiatalok hangos sikert arattak első közös koncertjükön. A húszfős, énekesekből és zenészekből álló együttes magyar és külföldi szerzeményeket játszott a Nagyerdei Víztoronyban.

Rendhagyó művészeti esten mutatták be a Petőfi Sándor lírájában rejlő zeneiséget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (ZK) hallgatói és oktatói. Az eseményen közreműködött a Debreceni Egyetem Művészeti Központja és a DESzínház is.

Négyezerötszáz dokumentumból álló japán nyelvű gyűjteményt adományozott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a Károli Gáspár Református Egyetemnek. A gyűjteménnyel a fővárosi intézmény japán nyelvi képzését támogatja a DEENK.

Jelenlegi és egykori táncosok közreműködésével nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának hetvenéves évfordulóját az oDEon Színházban a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese.

Szellemek, léghajók és illegális magyar bevándorlók címmel Venkovits Balázs, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet igazgatója tart előadást a Science Caféban.

Megtartották alakuló üléseiket a kari Hallgatói Önkormányzatok, a Friedrich-Schiller Egyetemen jártak a TTK hallgatói és szüreti kavalkádot rendeztek a Böszörményi úti campuson, a Kazánházban. Egyebek mellett ezekről lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának új számában.

Games and Language címmel 12 ország részvételével rendezett angol nyelvű kétnapos nemzetközi konferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete. A szakmai tanácskozás az első hazai esemény, amely a humán tudományok felől közelítve ismertette a játéktudomány eddig elért eredményeit.

Megnyitásának harmincadik évfordulóját ünnepli Magyarország legfiatalabb osztrák könyvtára, a Debreceni Ausztria Könyvtár. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a jubileum kapcsán ünnepi tanácskozást szervezett, melyen az osztrák könyvtár állományának színes kínálatára, a bibliotéka mint kulturális csomópont lehetőségeire hívták fel a figyelmet.