Hírek kultúra címkével

Több mint száz hallgatója lesz ezen a nyáron a Debreceni Nyári Egyetemnek, harminc országból érkeznek a magyar nyelvet és kultúrát, illetve történelmet tanulók a következő hetekben. Hétfőn nagyszabású nyitóünnepségen köszöntötték az első kurzusokra érkezett résztvevőket az egyetem Főépületében.

Tizenhét mesterkurzussal, csaknem harminc mesteroktatóval várja a tizennégy országból érkező százötven résztvevőt a XXIII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A hagyományoknak megfelelően ismét megalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, melyet ezúttal is Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester vezet.

Nagy sikerrel zárult az a rajzpályázat, amit alsó tagozatos általános iskolásoknak hirdetett a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara és a PHOENIX Pharma Zrt. A felhívásra több mint hatszáz rajz érkezett. A jelentkezők feladata az volt, hogy alkotásaikkal mutassák meg, mit tehetünk az egészségünkért.

Tízéves jubileumához érkezik a mádi Jó éjszakát! rendezvény, mely az évforduló alkalmából idén háromnapossá bővül. A Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia, Mád Önkormányzata és Mád Hegyközség közös rendezvénye zenei és irodalmi csemegéket, valamint magyar vidéki csúcsgasztronómiát kínál június 21. és 23. között, a programokat könyvkiadók is gazdagítják.

Két komoly elismerést kapott a Debreceni Egyetem kiadványa a DUE Médiahálózattól. Az Egyetemi Élet Az év online diákmédiuma kategóriában harmadik lett, a lap munkatársa, Pótor Balázs pedig Az év diákújságírója kitüntetésben részesült. A középiskolák versenyében a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Médiastúdiója második helyen végzett.

Elkészült a Debreceni Egyetem Műszaki Karának új közösségi tere, a Szárítóműhely a DMK Tímárház szomszédságában, a Szombathi István utcán. A kétszintes, csaknem 180 négyzetméteres házat a múlt század közepéig a tímármesterség gyakorlói használták. Az átépítés után elsősorban a Debreceni Egyetem építészmérnök hallgatói gyakorlati képzését szolgálja, valamint közösségi helyként előadásoknak, kiállításoknak is helyet ad.

Színvonalas koncertet adtak a kortárs könnyűzenei alapképzési szak első évfolyamos hallgatói szerda este a Víztorony kerthelyiségében. A Debreceni Egyetem országosan egyedülálló képzésében részt vevő fiatalok a hatvanas és hetvenes évek slágereiből válogattak, többek között Jimi Hendrix és Gloria Gaynor dalai is felcsendültek.

Sikeresen szerepeltek a Debreceni Egyetem hallgatói a Pécsi Tudományegyetemen rendezett XXIII. Kínai Híd nemzetközi kínai nyelvi versenyen. Kota Abigél dobogós helyen végzett, Szekeres János pedig különdíjat vehetett át a nemzetközi megmérettetés hazai elődöntőjén.

Az ország különböző pontjairól érkező középiskolai és egyetemi színjátszó társulatok mutatkoznak be produkcióikkal május 24-26. között Debrecenben. Az angol nyelvű drámafesztivált közösen szervezi a Debreceni Egyetem és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával az American Corner.

Jó esély van arra, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Kar építészmérnök hallgatói által készített néhány művészeti alkotás helyet kapjon a BMW épülő debreceni autógyárában. A német autógyár felkérésére készült festmények, grafikák, szobrok, plasztikák, animációk vasárnapig még láthatók a debreceni Modemben.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Éjféli koncertjén tartották meg ezúttal a Könnyűzenei Intézet szabadon választható kurzusán tanuló hallgatók szemeszterzáró gáláját is. Rajtuk kívül színpadra lépett még vasárnap este Aranyosi Péter humorista és a Quest zenekar, valamint a ZK hallgatói is bemutatkoztak a közönségnek. 

Idén a XV. Deszka Fesztivál keretében tartották az „…egy sima, egy fordított…” drámaszöveg-fordítói pályázat eredményhirdetését és díjátadóját. Az eseménynek – stílszerűen – a Csokonai Fórum Simor Ottó Orfeum terme adott otthont.

Szakmai konferencián idézték fel Bényei Miklós, a Hajdú-Bihar Vármegyei Könyvtár volt igazgatóhelyettesének, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanárának emlékét a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában. A néhai szakembernek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 1989-ben elindult az egyetemen az informatikus könyvtáros képzés.

A jazz és a világzenei színtér egyik legkiemelkedőbb alakja, Chieli Minucci ad hamarosan koncertet a Djabéval a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében. A klasszis gitáros olyan híres zenészekkel dolgozott korábban együtt, mint Jennifer Lopez, Celine Dion vagy Anastasia.

Lezárult a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által a magyar költészet napja alkalmából szervezett versíró pályázat. A sorozatban negyedik alkalommal elindított megmérettetés rekordszámú pályázatot hozott.

Folyamatos telt ház mellett, többezres nézőközönség előtt rendezték meg a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének országosan egyedülálló Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című interjúsorozatát, melynek a Tankcsapda, Wolf Kati és Wolf Péter, a Kowalsky meg a Vega, Király Viktor és Király Linda, Radics Gigi, valamint Tóth Vera voltak a meghívott vendégei. A beszélgetések nem csak az egyetemistáknak mutattak példát, hanem a debreceni közönség számára is sok tanulsággal szolgáltak.

Több mint százféle ételkülönlegességgel várta 29 nemzet 30 csapata a nemzetközi ízek szerelmeseit a Debreceni Egyetem gasztronómiai fesztiválján, az International Food Day-en, amely ebben az évben minden eddiginél nagyobb, izgalmasabb és ízletesebb volt.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszékének asszisztense, Luis Guallichico ecuadori születésű grafikusművész növényi témájú alkotásai is felkerültek a brit Ökológiai Társaság blogjára. A HUN-REN-UD Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport laboránsának műveihez a csoportban dolgozó botanikusok és ökológusok munkája, illetve elkötelezettsége adott inspirációt.

A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Művészeti Központ és a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium beszélgetésre invitálta Csikos Sándort, a Csokonai Nemzeti Színház művészét. A Szigetben május 10-én, pénteken 17 órakor kezdődő eseményen Lakó Zsigmond, a Művészeti Központ igazgatója beszélget a Nemzet Színészével.

Folytatódik a Könnyű? Zenész ÉLETutak beszélgetéssorozat. A következő alkalommal, április 25-én, csütörtökön Tóth Vera életútját, zenei pályájának tapasztalatait és személyes történeteit hallhatja majd a közönség.

Milyen témát járt körbe az Állam- és Jogtudományi Kar legutóbbi Lex Cafe előadása, mely karok hallgatói ünnepeltek együtt a tanári bálon, hogyan nyerte el mai formáját a Nagytemplom és a Református Kollégium között található Emlékkert és miként alakult a DEAC férfi röplabdacsapatának negyeddöntője a Pénzügyőr ellen – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke is csatlakozott a hang világnapja (World Voice Day) rendezvénysorozathoz. A kedd este tartott ünnepi hangversenyen a tanszék hallgatói, oktatói és vendégei mutattak be válogatást Mozart, Bizet és Wagner műveiből a Liszt teremben.

A Kit Kat Klub pezsgését, a jazz lüktetését és a nyomasztó befelé fordulásnak hátat fordító bohém életérzést mutatja be a Londonban és a budapesti Vígszínházban egyaránt hatalmas sikerrel futott Cabaret című musical, melyet hamarosan az oDEon Egyetemi Színház is műsorára tűz. A hét Olivier-díjjal jutalmazott előadás egy igazi koprodukció, melyben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar növendékei mellett az ország legtehetségesebb fiatal művészei lépnek színpadra.

Kötelességünknek érezzük, hogy emlékezzünk, és emlékezni tanítsuk a következő generációkat – hangsúlyozta Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szombat este a Nagytemplom előtt, ahol Magyarország függetlenségének 175. évfordulója alkalmából az épület homlokzatára vetített különleges animációval elevenítették fel a történelmi eseményeket.

A Debreceni Egyetem külföldi és magyar hallgatói közül többen kedvenc versidézetüket írták fel a DE Élet- és Természettudományi Könyvtár üvegfalára. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) kezdeményezésére indított közösségi megmozdulással kapcsolódik az intézmény ebben az évben is a költészet napjához.