Hírek DE Klinikai Központ címkével

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar kutatója, Bagoly Zsuzsa 190 millió forint támogatást nyert a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kiválósági programjának pályázatán egy új kutatócsoport létrehozására. Bagoly Zsuzsa és munkatársai kutatási eredményeikkel az egyénre szabott, még hatékonyabb stroke-kezelés alapjainak megteremtéséhez szeretnének hozzájárulni.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ több mint negyven munkatársa vehetett át kitüntetést kimagasló és példamutató tevékenységéért az intézmény Semmelweis-napi ünnepségen. A pénteki eseményen Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke adta át az Elnöki Elismerő Okleveleket, a Klinikai Főorvosi Címeket, a Klinikai Központ Betegellátásáért Emlékérmet, valamint a Kiváló Orvos Kitüntetést és Jutalomdíjat az Elnöki Hivatal felújított tanácstermében.

Július elsején, Semmelweis-napon szünetelnek a szakrendelések a Debreceni Egyetem Klinikai Központ mindhárom campusán, a Nagyerdei Campuson, a Kenézy Gyula Campuson, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Campuson, illetve a Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központban. A sürgősségi ellátás azonban folyamatos lesz.

Tanszékvezetői és intézetigazgatói megbízásokat adott át a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja csütörtökön. Négyen tanszékvezetői, ketten megbízott tanszékvezetői, egy fő megbízott intézetigazgatói, nyolcan pedig egyetemi docensi kinevezéseket kaptak. Az Orvostudományi Kar Kiváló Dolgozója kitüntetést is kiosztották.

Felújították a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Elnöki Hivatalának tanácstermét. Az épületben 1918-ban IV. Károly és felesége, Zita királyné avatta fel a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetemet. A beruházás során a helyiség történelmi jelentőségéhez méltó megjelenést kapott.

A csecsemők és a kisgyermekek minimálisan invazív műtéteihez használható kamerafejjel bővül a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának eszközparkja. A kamerafejet a DOTE Gyermeksebészetéért Alapítvány cégek és magánszemélyek támogatásából vásárolja meg. Az eszköz beszerzéséhez több vállalkozás összefogásával a BNI Északkelet-Magyarország Régió egymillió forinttal járult hozzá.

Több mint egymillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő szervezet, az International Student Union (ISU) az idei Food Day bevételéből a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak. A pénzt a gyermekhematológiai-onkológiai osztályon egy speciális steril szoba kialakítására fordítják.

A Debreceni Egyetem compliance szervezetének felépítéséről, feladatairól és tevékenységéről, valamint a visszaélésbejelentő-rendszerről tartott előadást a Debreceni Egyetem Compliance Önálló Osztályának igazgatója szerdán a Klinikai Központban.

Folytatta klinikai látogatásait az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület ezúttal a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikán, a Patológián, valamint az Urológiai Klinikán ismerkedett meg a klinikai egységek eddigi eredményeivel, céljaival és feladataival.

109 éve jött létre az Országos Stefánia Szövetség, ezen belül pedig megalakult a Védőnői Szolgálat. Ebből az alkalomból a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a város közös ünnepségen köszöntötte a védőnőket. A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai épületében rendezett eseményen a legkiemelkedőbb tevékenységet végző védőnőket díjazták is.

Hogyan vigyázzunk a tüdőnk egészségére? Ezzel kapcsolatban kaphattak hasznos tanácsokat a résztvevők a Debreceni Egyetem és a Mozdulj, Debrecen! mozgalom csütörtöki rendezvényén. Az eseményen a szűrővizsgálatokra és a megelőzésre, az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet. A Végy egy mély lélegzetet! szlogennel meghirdetett program egy közös sétával zárult a Nagyerdőn.

Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának célja, hogy megismerje a DE Klinikai Központ egységeit. Az Asszisztált Reprodukciós Centrumban, valamint a Sebészeti Klinikán tartott előadásában Kossa György kuratóriumi elnök egyebek mellett az intézményi autonómia eredményeiről, valamint az egyetem legfontosabb feladatairól beszélt.

Juhász Éva, a Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje júniustól szakmai koordinátorként irányítja a Debreceni Egyetem új Gyermeksürgősségi Központját. Megbízását kedden vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől.

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepli idén az Egészségközpont magazin. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ kiadványának most megjelent jubileumi, tavaszi-nyári számában 2024 első félévének legmeghatározóbb eseményeiről, eredményeiről és a legfontosabb tervekről is olvashatnak.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ két egységéhez látogatott el a napokban az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai ezúttal a DE KK Hospice-Palliatív Terápiás Osztályának, valamint Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Osztályának tevékenységével, eddigi eredményeivel ismerkedett meg.

Mesealakok és állatfigurák díszítik a falakat a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának rehabilitációs részlegén. A dekorációt a Gravic Hungary Kft. munkatársai álmodták meg és készítették el. A falmatricákkal kellemesebbé szeretnék tenni a kis betegek intézményben töltött mindennapjait.

A terhesgondozással, a szüléssel és az újszülött ellátásával kapcsolatban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakembereitől kaphattak hasznos tanácsokat az érdeklődők az intézmény nyílt napján. A kismamák többek között az ultrahangos ambulanciát, a szülőszobát és a gyermekágyas részleget is megtekintették. A Kenézy Campuson és a Nagyerdei Campuson is megrendezett programon több mint háromszázan vettek részt.  

A gyermekek legmagasabb szintű sürgősségi és baleseti ellátását biztosítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az új Gyermeksürgősségi Központban. A legmodernebb eszközökkel, műszerekkel felszerelt épületet több mint három és fél milliárd forintból alakították ki. Az új központot hétfőn adták át ünnepélyesen.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján emlékfát ültettek és emléktáblát helyeztek el a szenvedélybetegség áldozatainak emlékére. A pénteki rendezvény célja az volt, hogy felhívják a társadalom figyelmét a szenvedélybetegség veszélyeire és a segítés lehetőségeire.

A hajdú-bihari vadászok mintegy másfél millió forinttal segítették a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikát. A tavaly decemberben megrendezett Országos Jótékonysági Vadászaton felajánlott összegből szaturációmérő eszközöket, pulzoximétereket vásárolt az intézmény. Az adományról szóló oklevelet a vadászok csütörtökön adták át a gyermekklinikán.

Június elsejétől Bíró Lajos adjunktus látja el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika Kenézy Gyula Campus telephely szakmai koordinátori feladatait. Bíró Lajos kinevezését Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől vette át az Elnöki Hivatalban.

Horváth Ildikó egyetemi tanár vezeti június elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikáját. Az új igazgató kiemelt célja az intézmény további fejlesztése annak érdekében, hogy a legkorszerűbb körülmények között a legmagasabb szintű ellátást biztosíthassák a betegeknek. Horváth Ildikó kinevezését kedden vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől.

Debrecenben jött létre az ország első Pozitron Emissziós Tomográf (PET) Központja, a PET Centrum harminc évvel ezelőtt. A technológia alkalmazása lehetővé teszi az onkológiai betegségek korai felismerését, biztosítja a célzott, személyre szabott terápia pontosabb tervezését. A Debreceni Egyetemen folytatott kutatások pedig elősegítik új gyógyszermolekulák kifejlesztését és a diagnosztikát szolgáló, új képalkotó eljárások kidolgozását.

A Debreceni Egyetem Vezér utcai ipari parkjában felavatott Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete az oktatás mellett gyógyszerkutatásra és -gyártásra egyaránt alkalmas. A három emeletes, csaknem hétezer négyzetméteres komplexum egy év alatt épült fel mintegy 12 milliárd forintból.

Életének 67. évében, 2024. május 5-én elhunyt Szendrői Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika egykori klinikai főorvosa, érsebész szakorvosa. Halálával a szakterület meghatározó alakja távozott.