Hírek BTK címkével

Dal, zene, néphagyomány, mitológia a kínai kultúrában és nyelvoktatásban címmel rendezte idei hagyományos gyomaendrődi konferenciáját a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete. A szombati tanácskozást a szakmai előadások mellett kínai és magyar zenés, táncos bemutató színesítette.

Díszoklevél-átadó ünnepséget rendezett vasárnap a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. Az eseményen a jogelőd Kossuth Lajos Tudományegyetemen 50, 60, 65 és 70 éve végzett egykori hallgatók vehettek át jubileumi arany, gyémánt, vas és rubin oklevelet.

Négy kötetet mutatott be a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, közösen a HUN-REN-DE Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai Kutatócsoporttal, a Déri Múzeummal és a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottság Irodalomtudományi Munkabizottságával.

Ünnepi ülést tartott a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Szlavisztikai Intézete. Az eseményen köszöntötték az intézet 80. születésnapját ünneplő nyugalmazott professzorát, az orosz irodalom, kultúra kiváló tudósát, Hajnády Zoltánt, és mutatták be a Slavica folyóirat idei, tiszteletére szerkesztett számát.

Oklevéllel ismerte el a Debreceni Egyetem (DE) és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) hallgatóinak kínai nyelv és kultúra megismerése terén végzett magas színvonalú munkáját a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Gong Tao szombaton budapesti rezidenciáján fogadta a kitüntetett diákokat és oktatóikat.

A különböző életformák és a család megjelenését vizsgálták elsősorban a 20-21. századi művekben az Életformák (Család – Élet – Irodalom) címmel rendezett kétnapos irodalomtörténeti konferencia előadói. Az október 10-11-i szakmai tanácskozást közösen rendezte a Fiatal Írók Szövetsége és a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete.

A Debreceni Egyetem Műszaki, Informatikai és a Bölcsészettudományi Kara is képviseltette magát Japánban, a Chuo Egyetemen a több földrész egyetemi szakembereinek részvételével tartott CogInfoCom konferencián. A rendezvényen elsősorban az ember és a digitális környezet, valamint a mesterséges intelligencia, az infokommunikáció, illetve a kognitív képességek összeolvadásának lehetőségeivel foglalkoztak.

Oklevélátadóval zárult szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és a Debrecen Business Service Centers (DBSC) Kerekasztal közös pedagógus-továbbképzése. A kurzuson a Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő intézmények munkatársai vettek részt.

A Nemzetközi Inter-regionális Társadalomtörténeti és Néprajzi Kutatóközpont szervezésében folytatódott a Források és értelmezések konferenciasorozat a Debreceni Egyetemen (DE). A Vár és uradalom a középkorban és a kora újkorban című tudományos tanácskozáson neves debreceni, nyíregyházi, kolozsvári és budapesti történészek, valamint PhD-hallgatók mutatták be kutatásaik legújabb eredményeit.

A Debreceni Egyetem (DE) delegációja is köszöntötte Kínában a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Tiencsini Idegennyelvi Egyetemet (TFSU). A két intézmény vezetői a látogatás során szándéknyilatkozatot írtak alá kínai képzés indításáról Debrecenben, emellett a DE részvételével megalakult a TFSU által életre hívott Konfuciusz Intézetek Partnerségi Szövetsége is.

Ünnepi ülést rendezett a debreceni pszichológusképzés félévszázados jubileuma alkalmából a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Pszichológiai Intézete és a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) Pszichológiai Munkabizottsága. A csütörtöki eseményen korábbi és jelenlegi intézetvezetők, oktatók és hallgatók idézték fel az oktatás és kutatás terén elért eredményeket a DAB Székházban.

Felelevenítették a múlt eseményeit és a jelen sikereit is méltatták a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar fennállásának 75. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen csütörtökön. A jubileum alkalmából Pro Facultate és Pro Meritis díjakat adtak át.

A lengyel képzés elindításának ötvenedik évfordulója alkalmából az intézményi Alumni Fesztiválhoz csatlakozva szervezett öregdiák-találkozót a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Szlavisztikai Intézet. Az Egyetemi Templomban rendezett szombati eseményen egykori hallgatók, oktatók idézték fel az elmúlt évtizedek emlékezetes pillanatait.

Ünnepi ülést tartott pénteken a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) a Néprajzi Tanszék alapításának 75. évfordulója, valamint a Néprajztudományi és Muzeológiai Intézet 2024. évi megalakulása alkalmából. A Főépület Aulájában rendezett ünnepségen kitüntetéseket és kinevezéseket is átadtak.

Vajda Mihály professzor halálának közelgő első évfordulója alkalmából rendezett szakmai találkozót a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófiai Intézete. A Főépületben szeptember 19-20-án tartott kétnapos konferencián tanítványok és pályatársak idézték fel a Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár máig ható munkásságát.

Rangos holland elismerésben részesült Pusztai Gábor, a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Néderlandisztika Tanszék vezetője. A Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (Oranje-Nassau Rend Lovagja) kitüntetést Vilmos-Sándor király nevében a Holland Királyság magyarországi nagykövete adta át.

A kedvezőtlen időjárás sem szegte kedvét a Debreceni Egyetem (DE) kínai közösségének, hogy megtartsák szombaton a hagyományos őszközép ünnepet. A zenés-táncos rendezvény idén a Nagyerdei Kultúrpark Panda-Napi programjaihoz csatlakozott.

Magyar és angol nyelvű kerekasztal-beszélgetésekkel indította idei kurzusait a Debreceni Egyetemen a Debrecen Business Service Centers Kerekasztal. A Karrieralapozó az üzleti szolgáltató szektorban elnevezésű képzés keretében egyetemi szakemberek bevonásával vállalati szakértőktől kaphatnak első kézből információkat a hallgatók.

A Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Kollégium adott otthont szeptember 5-7. között a Reneszánsz-Barokk Kutatócsoport 55. vándorkonferenciájának. A szakmai tanácskozás központi témája Szenci Molnár Albert (1574–1634) író és fordító, zsoltárköltő, bibliakiadó, református lelkész és humanista tudós máig ható munkássága volt, amelyet születésének 450. évfordulója alkalmából idéztek fel a résztvevők.

Idén is megtartja a hagyományos kínai őszközép ünnepet szeptember 14-én, szombaton a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete. A színes, zenés-táncos programokat ezúttal a Nagyerdei Kultúrpark Pandanapjaihoz csatlakozva mutatják be az intézmény kínai hallgatói és oktatói.

A japán nyelv oktatása állt a középpontban azon a nemzetközi, japán nyelvű konferencián, amelynek augusztus 26-27-én első alkalommal adott otthont a Debreceni Egyetem (DE). A Bölcsészettudományi Kar (BTK) Idegennyelvi Központ szervezésében rendezett szakmai tanácskozásra tíz országból érkeztek résztvevők.

Az Egyesült Államok, Belgium, Kuba, Lengyelország, San Marino és hazai egyetemek kutatói tartottak előadásokat az 1924-es amerikai bevándorlási törvény hátteréről és globális hatásairól, illetve a migráció kulcskérdéseiről a Debreceni Egyetemen (DE). A Johnson-Reed 100 Years Later címmel augusztus 22-23-án rendezett nemzetközi, hibrid konferenciát a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézete az American Hungarian Educators Association közösen szervezte.

Angol nyelvű nemzetközi tanácskozást szervez az 1924-es amerikai Johnson-Reed (vagy más néven kvóta) törvény 100. évfordulója alkalmából augusztus 22-23-án a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézete a Nemzetközi Migrációkutatási Központ és az American Hungarian Educators Association társszervezésében. A szakmai rendezvényre online és személyes jelenléttel tíz országból érkeznek előadók és résztvevők.

A Debreceni Egyetem munkatársai is részt vesznek abban a kutatásban, amely nemzetközi megközelítésben, magyar, cseh, lengyel, román és szlovák szakemberek közreműködésével vizsgálja a tanárképzés aktuális kihívásait. A Tanárok egy fenntartható jövőért projekt eddig elért eredményeit egy októberi szimpóziumon ismertetik Debrecenben.

Nemzetközi konferenciával emlékezett a 19. századi orosz irodalom egyik legnagyobb alakjára, Anton Pavlovics Csehovra az író halálának 120. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Szlavisztikai Intézete. A Főépületben július 15-17. között rendezett szakmai tanácskozáson több mint harminc előadó ismertette kutatásai legújabb eredményeit.