Hírek Set központ címkével

Hatalmas elismerés érte a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központját (SET), miután a napokban megnyitotta a BMW Group Gyár Debrecen egészségügyi központjában kialakított fizikoterápiás- és gyógytornász komplexumát. A létesítmény a dolgozók rehabilitációját segíti majd.

A Debreceni Egyetem példaértékű sportstratégiája, a többezer verseny- és szabadidősortolót kiszolgáló DEAC, az intézmény sporttudományi képzései és kutatásai, valamint a SET központ is bemutatkozik az Életmódi Magazinban. A riport vasárnap délelőtt látható az országos csatornán.

A fizioterápiás egység szakmai vezetését látta el Szántó Sándor, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ orvosigazgatója, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének vezetője a világbajnokságon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezető orvosai elismerően beszéltek az egység felépítéséről és működéséről.

Közeleg a tavasz és ezzel együtt a különböző kültéri, szabadidős tevékenységek is egyre dominánsabbak lesznek. A téli, inaktívabb életmód után célzott gyógytornával, a különböző izmok munkájának összehangolásával kell felkészíteni testünket a sportolásra. A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában (SET) szakemberek segítségével végezhetők el ezek a feladatok.

A fizioterápia, a pályaellátás és a gyógytorna területén nagy hatékonysággal alkalmazható berendezésekkel gazdagodott a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjának (SET) eszközparkja. A 11 milliós forintos beruházással a rehabilitációs és a diagnosztikai lehetőségek is bővülnek.

A nyári felkészülési időszak mindig izgalmas és kihívásokkal teli periódus a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ (SET) életében, nem volt ez másképp idén sem. Ezúttal 10 csapat 250 élsportolójának felméréseit végezték el a Debreceni Egyetem szakemberei júliusban és augusztusban.

Egészségesebb, fittebb mindennapokra vágyóknak indított 12 hetes életmódprogramot a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központja (SET). A résztvevőknek sportorvos, szakedző, dietetikus és gyógytornász ad útmutatást abban, hogyan is kell tudatosan, célravezetően sportolni.

Kihelyezett ülést tartott Mádon a Debreceni Egyetem Operatív Szervezőbizottsága. A testület meghatározta a három év múlva esedékes Európai Egyetemi Játékok szervezési feladatait, valamint egy új nemzetközi sportesemény elindításáról is döntött.

Záróvizsgát tett a DE országosan egyedülálló, kétféléves sportanalitikus képzésének első évfolyama. A tavaly indult posztgraduális kurzus a sportkluboknál, akadémiáknál dolgozó szakembereknek ad megfelelő tudást a modern teljesítménydiagnosztikai eszközök használatához és az eredmények értelmezéséhez.

A rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás nemcsak az izmok erősítésére szolgál, hanem az agyat is karban lehet vele tartani. A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének vezetője a Szenior Egyetem előadásán mutatta be a fizikai aktivitás idegrendszerre gyakorolt hatásait.

Disszeminációs szakmai zárókonferencián mutatták be a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség, valamint a DEAC konzorciumában létrehozott „Több, mint egy klub” program eredményeit szerdán a Nagyerdei Stadionban, ahol a DE kancellárja a helyi sportökoszisztémáról beszélt.

Az időskorban végzett rendszeres mozgás egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI). A hat héten át tartó kutatásban tizenhét hatvanöt év feletti önkéntes állapotát figyelték speciális diagnosztikai eszközök segítségével.

Sportpályák használata és munkahelyi étkezdék, büfék, egészségügyi intézmények büféinek működése a Debreceni Egyetemen 2020.11.11-től a veszélyhelyzet alatt alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10) Kormányrendelet értelmében.

A Debreceni Egyetem fitneszközpontjában a járványügyi szabályok betartása és optimalizált látogatói létszám mellett várják a kötelező testnevelés tárgyat teljesíteni akaró és a mozogni vágyó egyetemistákat. Egy korszerű, negatív nyomású légtechnikai rendszert is üzembe helyeztek.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének létrehozásával sikertörténet kezdődött 2015-ben. A testkultúrával, az egészséges életmóddal, sportinnovációval, a rendszeres testedzéssel és az ezek hátterében álló folyamatok vizsgálatával kapcsolatban is magasabb szintre lépett a DE.

Az irodai munkát végzők jelentős része a koronavírus felbukkanása előtt szinte csak a munkába járás során végzett némi testmozgást. A most otthonról dolgozók közül sokan még ennyi erőfeszítést sem tesznek. Elsősorban nekik igyekeznek segíteni a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének munkatársai.

A DVSC kiváló játékosa, Tóvizi Petra egyetemi hallgatóként küzd meg az olimpiai részvételért. A Debreceni Egyetem sporttudományi szakembere, Balogh László a magyar női kézilabda válogatott tagjainak mentális felkészítését végzi a közelgő olimpiai selejtezős tornára.

Mozgásszervi állapotfelméréssel, edzésélettani előadásokkal és prevenciós mozgástani foglalkozásokkal is készülnek a DE sporttudományi szakemberei a következő FőnixFittre. Háromezer négyzetméteren standok és a legjobb erőnléti edzők várják majd a látogatókat.

Kerékpározással, szűrésekkel, életmód-tanácsadással hívták fel a figyelmet a megelőzés fontosságára a szív világnapján Debrecenben. A Nagyerdei Stadionban található egyetemi sportkomplexumokat, az Unifit-et és a SET-et is ingyen próbálhatták ki a látogatók. Több mint ezren vettek részt a programon.

A szív- és érrendszeri betegségek több mint a fele megelőzhető - erre hívják fel a figyelmet világszerte szeptember utolsó vasárnapján, a Szív Világnapján. A programot idén a Debreceni Egyetem közreműködésével rendezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága a Nagyerdei Stadionnál.

Szűrések, tanácsadások, sportolási lehetőség és ételkóstoló is várja a látogatókat a Szívünk Napján. A szeptember 29-ei rendezvényen arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében az életmódnak, beleértve a mozgást és a sportot is.

Több mint kétezren sportoltak együtt szombaton a FőnixFitten, ahol a mozgás mellett a tudomány is fontos szerepet kapott. Sokan voltak kíváncsiak a Debreceni Egyetem sporttudományi előadásaira, és népszerűek voltak a SET Központ vizsgálatai is.

Keményen edzel, de nincs meg a kellő eredménye? A Debreceni Egyetem szakemberei elárulják, hogyan sportolhatsz a leghatékonyabban. Gyere el a FőnixFittre, ahol több óratípuson is tesztelheted a tested reakcióit, amiket szakértők segítenek kiértékelni.

Idén először saját színpaddal várja a mozogni vágyókat az UNIFIT a sportparádén. A Debreceni Egyetem szakemberei előadásokkal, a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ pedig ingyenes vizsgálatokkal készül a januári fitnesz rendezvényre.

A hatékonyabb edzéstervek kidolgozásában és az élsportolók teljesítményének növelésében segítenek azok a diagnosztikai módszerek, amelyeket a Debreceni Egyetem sporttudományi szakemberei kedden mutattak be a trénereknek.