Hírek sport címkével

Újabb szervezőbizottsági egyeztetésekkel és az önkéntesek „kick-off” programjával folytatódott a felkészülés Debrecenben a július 12-én kezdődő Európai Egyetemi Játékokra. Az ötezer résztvevőt felvonultató viadal megnyitójáig már csak három hét van.

Az UniFit Fitness&Gym Center szakembere szerint fontos, hogy a nyári hónapokban se hagyjunk fel a sportolással, folyamatosan mozogjunk, hogy megőrizzük egészségünket, fittségünket. A finteszközpont a nyári mozgáskihívásokra és az Európai Egyetemi Játékokra is különleges ajándékkal készül.

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa ’20 és Kozma Mihály Futsal Kupa döntőit rendezték a DEAC műfüves pályáin szerdán. Hiába az eső, a csapatok kiváló összecsapásokat vívtak egymással és a szurkolók is kitettek magukért.

Hithű kommunista vagy edzőzseni volt Sebes Gusztáv? Miként állt össze a legendás Aranycsapat? Hogyan viszonyult a sporthoz a politika, és miért lettek a terror áldozatai sportolók is az 1950-es években? Többek között ezekről is hallhattak a résztvevők a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa 20. évfordulója alkalmából rendezett Aranycsapat Konferencián.

Először lépett a dobogóra, s mindjárt aranyéremmel zárt a nagy szervezeti egységek között a Műszaki Kar a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramjában. A májusi díjakat ezúttal rendkívüli helyszínen, a Dolgozói DErbin adták át a dobogós szervezeti egységek képviselőinek.

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő csapatok szurkolóinak mérkőzéslátogatási motivációját vizsgálták a Gazdaságtudományi Kar kutatói. Azt akarták feltárni, miként növelhető a nézőszám a magyar stadionokban. Eredményeik alapján elmondható, más-más okok indítják a különböző klubok nézőit arra, hogy kilátogassanak a meccsekre.

Minden idők legnagyobb magyar küldöttsége vesz részt az Európai Egyetemi Játékokon Debrecenben és Miskolcon. Huszonkét hazai felsőoktatási intézményből csaknem hétszáz sportoló és hivatalos személy nevezett az összesen több mint ötezer főt számláló multisport világeseményre. Leleplezték a nyári EUG hivatalos kabalaállatát is, aki egy játékos hiúz.

Debrecenben és Miskolcon tájékozódtak az Európai Egyetemi Játékok szervezésének előkészületeiről a részt vevő országok egyetemi sportszövetségeinek képviselői. A kétnapos bejáráson már a legapróbb részletekre is kitértek a felek annak érdekében, hogy a csapatok koordinálása a lehető leggördülékenyebben, legkomfortosabban történjen.

Miskolc és Debrecen izgatottan készül az előttük álló kihívásra, hiszen hamarosan Európa legnagyobb egyetemi sporteseményének, az Európai Egyetemi Játékoknak lesznek a házigazdái.

Miként segíti a Debreceni Egyetem profi sportoló hallgatóit a mentorprogramon keresztül, mi történik az intézmény Noszvaj-Síkfőkúton található Soó Rezső Kutatóházával és hogyan alakul át az afrikai nők gazdaságban betöltött szerepe – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.

Győrben rendezték meg a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női és férfi négyes döntőjét. A DEAC férfi együttese újra felért a csúcsra, míg a debreceni hölgyek a negyedik helyen zártak.

Újabb egység került a kiemelt kategóriába az idén kétéves Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramban (DEDM). A DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai nemcsak sokat mozognak, de a közösségépítésben is élen járnak.

Több mint kétszáz résztvevő csaknem ezer kilométert teljesített a Debreceni Egyetem dolgozóinak 24 órás mozgáskihívásán. Arra vállalkoztak, hogy egy teljes napon át, egymást váltva futnak, illetve gyalogolnak a Dóczy utcai sportcampus rekortán pályáján.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) is csatlakozott a Mozdulj EGYÜTT Debrecen – 10 nap a mozgás jegyében kampányhoz. A sportprogramok között szerepelt FIBA 3x3-as kosárlabdatorna, frizbi- és rögbibemutató, valamint az UniFit is nyílt napot tartott. A kampány a rendszeres testmozgás fontosságára és az egészséges életmódra hívja fel a figyelmet.

Neves szakemberrel bővült a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet munkatársainak köre. László Csaba személyében olyan tapasztalt mester igazolt Debrecenbe, aki edzői pályafutását Németországban, a Borussia Mönchengladbachnál kezdte, korábban másodedzőként segítette a magyar válogatottat, de Uganda és Litvánia nemzeti együttesét is irányította, valamint a skót Heart of Midlothian és Dundee United gárdájánál is megfordult.

Magyarország legnépszerűbb sportágának múltja, jelene és jövője, illetve a nyáron esedékes labdarúgó Európa-bajnokság került a fókuszba a DELAB keddi díszelőadásán az oDEon Színházban. Az Eb előtti kerethirdetést illetően egyetértés volt abban, hogy a kapuskérdés luxusprobléma. Az esélyekről szólva már eltérőek voltak a vélemények, azonban a csoportból való továbbjutásban minden meghívott reménykedett.

Sikerrel teljesítette a DEAC összes egysége a 18. UltraBalaton távját. Szombat délelőtt mindenki rendben befutott Balatonfüreden a 211 kilométeres tókerülő viadalon. A DE-dolgozókból álló két duó és a négyes csapat jótékonysági céllal vágott neki a távnak, Kneifel Ádin gyógyulásáért.

Négy sportágban: férfi futsalban, vízilabdában, ultimate frizbiben és cheerleadingben indított csapatot, és összesen hét érmet szerzett a Debreceni Egyetem a 2024-es MEFOB Fesztiválon, melynek a győri Széchenyi István Egyetem volt a házigazdája. Az április 30. és május 3. között rendezett nagyszabású sporteseményen huszonhat felsőoktatási intézmény vett részt.

Egymást váltva futnak, gyalogolnak egy teljes napon át a Debreceni Egyetem dolgozói május 9-én reggel 8 órától a Dóczy utcai sportcampuson. A 24 órás mozgáskihívással az egyetemi közösség egyben csatlakozik a Mozdulj EGYÜTT Debrecen május 1-11-e közötti programsorozatához és a Magyar Sport Napjához.

A Debreceni Egyetem is csatlakozott a „Mozdulj EGYÜTT Debrecen – 10 nap a mozgás jegyében” kampányhoz. A DEAC családi nap, a Dolgozói Mozgásprogram 24 órás kihívása és az Unifit nyílt napja is a május elsejétől 11-éig tartó sportprogramsorozat időszakába esik.

Jótékonysági céllal kerülik meg a "magyar tengert" a DEAC terepfutó szakosztályának sportolói az idei UltraBalatonon, a hétvégén. Az UB-csapat tagjai egy ritka genetikai betegséggel küzdő debreceni kisfiú, Kneifel Ádin gyógyulásáért fognak össze.

Egyetlen magyar felsőoktatási intézményként nyerte el a FISU Healthy Campus programjának arany minősítését a Debreceni Egyetem. A nemzetközi listán szereplő 137 felsőoktatási intézményből mindössze tíz rendelkezik hasonló besorolással.

Az egyetemi sportért végzett kiemelkedő tevékenységükért a Debreceni Egyetem képviseletében hatan kaptak díjat a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tisztújító közgyűlésén. Az eseményt Budapesten, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében tartották csütörtökön.

Több mint háromszáz hallgató sportolt együtt a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének (DESKI) szervezésében megvalósult Body & Mind rendezvényen kedd este a DESOK-ban. Először az aerobik, majd a spine up és a stretching volt a középpontban.

Sporttudomány és innováció – produktivitás, és ami mögötte van címmel rendeztek szakmai konferenciát a budai Várnegyedben, a Lónyay-Hatvany Villában. A Kárpát Medencei Tehetségkutató Alapítvány és a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ közös szervezésében, immár harmadik alkalommal megtartott tanácskozáson a Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán, illetve a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Balogh László is szerephez jutott.