Hírek sport címkével

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának, Fábián Lászlónak az előadását hallgathatták meg az érdeklődők kedden a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A korábbi olimpiai és világbajnok sportoló „Olimpiai előkészületek, magyar esélyek Párizsban” című prezentációjában bemutatta, miként kapcsolódik össze a sport és a gazdaság az ötkarikás játékok esetében.

Ráncfelvarráson esett át a Kecskeméti János Tornacsarnok: a Debreceni Egyetem Böszörményi úton található sportcsarnoka új burkolatot kapott, kifestették és rendbe tették a világítását. A nyári EUG egyik kiemelt edzőközpontjának felújítása saját forrásból valósult meg.

Mit kaptak a Debreceni Egyetem joghallgatói a Felező és Végzős Bálon? Miként alakult ki évszázadok alatt a debreceni Dósa nádor tér jelenlegi arculata? Miért tűzték ki a Debreceni Egyetem zászlaját Afrika legmagasabb hegyének csúcsára és miként teljesített az alapszakasz végén a DEAC jégkorong csapata? Egyebek mellett ezekről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara idén másodszor lett a hónap legaktívabb szervezeti egysége, ezzel elsőként került a kiemelt kategóriába, vagyis a legjobbak versengésébe a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramjában (DEDM).

Startol az idei Buzánszky Labdarúgó Egyetemi Kupa. A DE hallgatói labdarúgó kupasorozatára ebben az évben 112, köztük 7 női csapat nevezett. A szervezők idén nagyszabású ünnepségre is készülnek, ugyanis húsz éves a Buzánszky Kupa.

Külföldi hallgatók ismerkedtek a magyar farsangi népszokásokkal a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán; hol voltak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnevesebb debreceni helyszínei; mivel foglalkozik a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészeti Központja és hogyan jutott be a DEAC jégkorong csapata a rájátszásba. Egyebek mellett erről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

Több mint ezer belépő kelt már el – de még van lehetőség vásárlásra – a Debreceni Egyetem szektoraiba a szerda esti, 19 órától kezdődő DVSC-FTC MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőre. Az összecsapás kiemelt jelentőségű, nem csupán a két klub és a szurkolóik között régóta fennálló rivalizálásból kifolyólag, hanem abból a szempontból is, hogy aki túllép az ötödik fordulón, marad esélye a végső sikerre a kupában.

Nagy csatákat hoztak a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa szerdai nagydöntői a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A díjakat egyetemi vezetők és a honi sportélet meghatározó tagjai adták át a legjobbaknak.

Sikeres és elismert labdarúgók, illetve szakemberek elmélkedtek a magyar foci múltjáról, jelenéről és jövőjéről a DELAB kedd esti díszelőadásán az oDEon Színházban. Abban minden meghívott egyetértett, hogy hazánk legkedveltebb sportága ismét felszálló ágban van, így sikeres szereplést várnak a válogatottól a nyári Európa-bajnokságon.

A magyar parasport napjához csatlakozva a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) idén is szervezett érzékenyítő programot. Sor- és váltóverseny, ülőröplabda, csörgőlabda és petanque bemutató szerepelt a kínálatban, a debreceni tesisek beleláthattak, milyen lehet azoknak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek és úgy sportolnak.

Folytatódik a Debreceni Egyetem Labdarúgás elmélete és gyakorlata (DELAB) címet viselő kurzusa, melynek második állomása igazi kuriózum lesz. A DE Futballünnep rendezvénysorozat keddi díszelőadásán mások mellett Gelei József olimpiai bajnok, illetve Korhut Mihály, a DVSC egykori, a DEAC jelenlegi kiváló labdarúgója is megosztja majd sportágával kapcsolatos meglátásait.

Újra gyűjtik a sportos aktivitásokért járó pontokat a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram (DEDM) résztvevői. Januárban a Rektori-Kancellári Kabinet és a Gazdaságtudományi Kar dolgozói sportoltak a legtöbbet.

Nevezési rekordot dönthet a nyári Európai Egyetemi Játékok (EUG). A jelentkezés első szakasza lezárult, az előzetes nevezések alapján a 2024-es megmérettetés lehet minden idők legnagyobb létszámú és legnépszerűbb EUG-je. A július 12-én rajtoló viadal előtt számos sportprogrammal is készül a Debreceni Egyetem.

Miként készülnek az utolsó vizsgaidőszakban a végzés előtt álló hallgatók, mitől sikeres a DEAC vívója, Battai Sugár Katinka, milyen jeles események helyszíne volt 1849-ben Debrecen és jól teljesít mostanában a Debreceni Egyetem férfi kosárlabdacsapata. Egyebek mellett ezekről olvashatunk az Egyetemi Élet legújabb számában.

Történelmi diadalt aratott a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma csapata, megnyerte az V-VI. korcsoportos fiú országos kosárlabda diákolimpia Pécsett rendezett döntőjét.

Többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolók sem bízzák a véletlenre a jövőjüket. Liu Shaoang, Battai Sugár Katinka és Pernyész Dorottya is a Debreceni Egyetemet választotta, hogy irigylésre méltó sportkarrierjük után is olyan hivatást űzhessenek, amiről álmodtak.

Miért érdemes testnevelő-, gyógytestnevelő tanárnak vagy edzőnek tanulni? Milyen képzés és környezet vár a Debreceni Egyetemen? Mi kell a felvételihez? Többek között ezekre a kérdésekre kaptak választ azok, akik ellátogattak kedden a Sporttudományi Oktatóközpontba (DESOK).

Új szakedző képzéssel, multimédiás elméleti képzőhelyekkel, nemzetközi színvonalú sportlétesítményekkel és egyedülálló sportkutatói infrastruktúrával várja leendő testnevelő- és gyógytestnevelő tanár szakos hallgatóit a Debreceni Egyetem.

A legnagyobb hazai oktatási szakkiállításon is kiemelt figyelmet kap az Európai Egyetemi Játékok (EUG) eseménye, amelyet a Debreceni és a Miskolci Egyetem közösen rendez idén nyáron. A csütörtökön, a Hungexpón megnyílt szakkiállításon jelentették be, hogy a szervezők mostantól várják az önkéntes segítők jelentkezését a júliusi multisporteseményre.

Szeretnél a sport területén elhelyezkedni? Érdekel a testnevelő-, gyógytestnevelő tanári vagy edzői pálya? Akkor téged is vár a Debreceni Egyetem! Mi kell a felvételihez? Gyere el a január 16-i nyílt napra és minden kérdésedre választ kapsz!

A napokban tartotta díjátadóját és értékelő évzáróját a DEAC Szabadidősport szakosztálya által szervezett Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram (DEDM) a Kazánházban. Az eseményen kiderült, mely szervezeti egységek dolgozói mozogtak a legtöbbet 2023-ban.

Hét éve minden november a csokigyűjtésről szól az UniFit Fitness & Gym Centerben. A Debreceni Egyetem fitneszközpontjának vendégei és dolgozói ezúttal a Kinizsi Pál Általános Iskola alsó tagozatos diákjait örvendeztették meg a mikuláscsomagokkal.

Csordultig megtelt a Víztorony rendezvényterme hétfő délután fiatal önkéntesjelöltekkel. A 2024-es Európai Egyetemi Játékok (European Universities Games, EUG) szervezőcsapata Önkénteskedni jó címmel hívta találkozóra a nyári viadal leendő segítőit, középiskolásokat és egyetemistákat egyaránt.

Milyen hangulatban teltek a gólyabálok és a DExpó napjai a Főépületben, miként alakult a debreceni mozik története az elmúlt bő száz évben, műfordítói pályázatot hirdetett a DESzínház, illetve remekül szerepelnek a DEAC férfi röplabdázói – egyebek mellett ezekről olvashatunk a Debreceni Egyetem lapjának decemberi számában.

A Debreceni Egyetem 16 hallgatója kapta meg idén az Év Egyetemi Sportolója Díjat a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) csütörtöki gáláján. A fővárosban rendezett eseményen Bács Zoltán kancellár is elismeréseket adott át.