Hírek sport címkével

Harminchét ország négyszázhuszonnyolc egyeteméről csaknem ötezer résztvevő érkezett a Debrecen-Miskolc rendezte 2024-es Európai Egyetemi Játékokra. Felejthetetlen élmények, izgalmas mérkőzések, csodálatos hangulat – ezek jellemezték az eseményt mindkét helyszínen.

Három sportágban több mint ezer résztvevővel rendezte meg a Debreceni Egyetem a XVII. Campus Sportfesztivált. Az egyik legnagyobb hazai könnyűzenei fesztivál kísérőprogramjaként szervezett sportversenyen több mint ötven felsőoktatási intézmény hallgatói küzdöttek az értékes nyereményekért július 23-án és 24-én.

A célegyenesbe érkezett a Debrecen-Miskolc közös rendezésű 2024-es Európai Egyetemi Játékok. A debreceni kosarasok és vízilabdázók ma már a negyeddöntőben küzdenek, de kézilabdázók, teniszezők és tollaslabdázók is versenyben vannak még a Debreceni Egyetem színeiben.

Harmadik helyen végzett a Debreceni Egyetem labdarúgócsapata a VII. Európai Egyetemi Játékokon, miután a szerdai bronzmeccsen tizenegyesekkel felülkerekedett a német Karlsruhe Institute of Technology együttesén. A kick-boxoló Tímár Boglárka hétvégi ezüstérme után így egy csapatsport-bronzzal gazdagodott a társrendező DE éremkollekciója.

Tímár Boglárka a Debreceni Egyetem első medálját szerezte az Európai Egyetemi Játékokon szombaton, a kick-boxolók 65 kg feletti súlycsoportjában. Hibátlan teljesítménnyel jutott tovább a legjobb nyolc közé a férfi labdarúgócsapat is, amely hétfő kora este már a kieséses szakaszban folytatja.

Sportolói és játékvezetői eskütétellel, valamint az Európai Egyetem Sportszövetség (EUSA) zászlójának felvonásával hivatalosan is elkezdődött az Európai Egyetemi Játékok. A nagyszabású miskolci nyitóünnepségre Debrecenből mintegy ezer résztvevő utazott rendőri felvezetéssel.

Letette az olimpiai esküt a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat Budapesten, a Művészetek Palotájában. A honi indulók között többen is ott vannak a Debreceni Egyetem hallgatói közül.

Idő előtt le kellett zárni a regisztrációt, annyian jelentkeztek a XVII. Campus Sportfesztiválra. A Debreceni Egyetem az országban egyedülálló módon, az egyik legnagyobb hazai könnyűzenei fesztivál kísérőprogramjaként rendezi meg a felsőoktatási intézmények hallgatói számára a sportos versengést július 23-án és 24-én, idén a Böszörményi úti campuson.

A női és férfi futsal csoportkörök küzdelmeivel rajtolt el az Európai Egyetemi Játékok (EUG) szerdán Debrecenben. Napok óta folyamatosan érkeznek a csapatok és a hivatalos delegáltak, hogy egyetemeiket képviselve 17 sportágban mérjék össze tudásukat Debrecenben és Miskolcon.

Megjelent a Debreceni Egyetem (DE) alumni lapja, a Deja vu magazin legújabb, nyári száma. Most kissé nagyobb hangsúlyt kaptak a sokszínűséget bemutató írások, a művészettel kapcsolatos portrék, valamint a sport, hiszen a DEAC színeiben lesz egyetemi versenyzője a párizsi olimpiának, ám előtte hamarosan megkezdődnek az Európai Egyetemi Játékok megmérettetései.

Néhány nap múlva kezdődik Debrecenben és Miskolcon a világ egyik legnagyobb egyetemi multisporteseménye. Kik lépnek fel a hamarosan kezdődő Campus Fesztiválon, hol jártak a hallgatók legutóbb a Környezetvédelmi Bizottság szervezésében és milyen érdekes épületei vannak a debreceni zsidóságnak – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának legújabb számában.

Ünnepélyes csapatértekezleten, fogadalomtétellel búcsúztatta el a Debreceni Egyetem azt a 120 sportolóját és kísérőiket, akik az intézmény színeit képviselik a jövő szerdán rajtoló Európai Egyetemi Játékokon. Hazánk a valaha volt legnagyobb multisport eseményére készül, amelyre már csak pár napot kell várni.

Újabb két szervezeti egység lépett az elit kategóriába a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramjában (DEDM). A Jogi Igazgatóság és a Műszaki Kar kollektívája egyaránt tartalmas, mozgással teli hónapot tudhat maga mögött. A program csapatát mostantól nagykövetekkel is erősítik, hogy minél több egyetemi dolgozó csatlakozzon a DEDM-hez.

Újabb szervezőbizottsági egyeztetésekkel és az önkéntesek „kick-off” programjával folytatódott a felkészülés Debrecenben a július 12-én kezdődő Európai Egyetemi Játékokra. Az ötezer résztvevőt felvonultató viadal megnyitójáig már csak három hét van.

Az UniFit Fitness&Gym Center szakembere szerint fontos, hogy a nyári hónapokban se hagyjunk fel a sportolással, folyamatosan mozogjunk, hogy megőrizzük egészségünket, fittségünket. A finteszközpont a nyári mozgáskihívásokra és az Európai Egyetemi Játékokra is különleges ajándékkal készül.

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa ’20 és Kozma Mihály Futsal Kupa döntőit rendezték a DEAC műfüves pályáin szerdán. Hiába az eső, a csapatok kiváló összecsapásokat vívtak egymással és a szurkolók is kitettek magukért.

Hithű kommunista vagy edzőzseni volt Sebes Gusztáv? Miként állt össze a legendás Aranycsapat? Hogyan viszonyult a sporthoz a politika, és miért lettek a terror áldozatai sportolók is az 1950-es években? Többek között ezekről is hallhattak a résztvevők a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa 20. évfordulója alkalmából rendezett Aranycsapat Konferencián.

Először lépett a dobogóra, s mindjárt aranyéremmel zárt a nagy szervezeti egységek között a Műszaki Kar a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramjában. A májusi díjakat ezúttal rendkívüli helyszínen, a Dolgozói DErbin adták át a dobogós szervezeti egységek képviselőinek.

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő csapatok szurkolóinak mérkőzéslátogatási motivációját vizsgálták a Gazdaságtudományi Kar kutatói. Azt akarták feltárni, miként növelhető a nézőszám a magyar stadionokban. Eredményeik alapján elmondható, más-más okok indítják a különböző klubok nézőit arra, hogy kilátogassanak a meccsekre.

Minden idők legnagyobb magyar küldöttsége vesz részt az Európai Egyetemi Játékokon Debrecenben és Miskolcon. Huszonkét hazai felsőoktatási intézményből csaknem hétszáz sportoló és hivatalos személy nevezett az összesen több mint ötezer főt számláló multisport világeseményre. Leleplezték a nyári EUG hivatalos kabalaállatát is, aki egy játékos hiúz.

Debrecenben és Miskolcon tájékozódtak az Európai Egyetemi Játékok szervezésének előkészületeiről a részt vevő országok egyetemi sportszövetségeinek képviselői. A kétnapos bejáráson már a legapróbb részletekre is kitértek a felek annak érdekében, hogy a csapatok koordinálása a lehető leggördülékenyebben, legkomfortosabban történjen.

Miskolc és Debrecen izgatottan készül az előttük álló kihívásra, hiszen hamarosan Európa legnagyobb egyetemi sporteseményének, az Európai Egyetemi Játékoknak lesznek a házigazdái.

Miként segíti a Debreceni Egyetem profi sportoló hallgatóit a mentorprogramon keresztül, mi történik az intézmény Noszvaj-Síkfőkúton található Soó Rezső Kutatóházával és hogyan alakul át az afrikai nők gazdaságban betöltött szerepe – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.

Győrben rendezték meg a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női és férfi négyes döntőjét. A DEAC férfi együttese újra felért a csúcsra, míg a debreceni hölgyek a negyedik helyen zártak.

Újabb egység került a kiemelt kategóriába az idén kétéves Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramban (DEDM). A DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai nemcsak sokat mozognak, de a közösségépítésben is élen járnak.