Hírek sport címkével

Debrecenben és Miskolcon tájékozódtak az Európai Egyetemi Játékok szervezésének előkészületeiről a részt vevő országok egyetemi sportszövetségeinek képviselői. A kétnapos bejáráson már a legapróbb részletekre is kitértek a felek annak érdekében, hogy a csapatok koordinálása a lehető leggördülékenyebben, legkomfortosabban történjen.

Miskolc és Debrecen izgatottan készül az előttük álló kihívásra, hiszen hamarosan Európa legnagyobb egyetemi sporteseményének, az Európai Egyetemi Játékoknak lesznek a házigazdái.

Miként segíti a Debreceni Egyetem profi sportoló hallgatóit a mentorprogramon keresztül, mi történik az intézmény Noszvaj-Síkfőkúton található Soó Rezső Kutatóházával és hogyan alakul át az afrikai nők gazdaságban betöltött szerepe – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.

Győrben rendezték meg a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női és férfi négyes döntőjét. A DEAC férfi együttese újra felért a csúcsra, míg a debreceni hölgyek a negyedik helyen zártak.

Újabb egység került a kiemelt kategóriába az idén kétéves Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramban (DEDM). A DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai nemcsak sokat mozognak, de a közösségépítésben is élen járnak.

Több mint kétszáz résztvevő csaknem ezer kilométert teljesített a Debreceni Egyetem dolgozóinak 24 órás mozgáskihívásán. Arra vállalkoztak, hogy egy teljes napon át, egymást váltva futnak, illetve gyalogolnak a Dóczy utcai sportcampus rekortán pályáján.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) is csatlakozott a Mozdulj EGYÜTT Debrecen – 10 nap a mozgás jegyében kampányhoz. A sportprogramok között szerepelt FIBA 3x3-as kosárlabdatorna, frizbi- és rögbibemutató, valamint az UniFit is nyílt napot tartott. A kampány a rendszeres testmozgás fontosságára és az egészséges életmódra hívja fel a figyelmet.

Neves szakemberrel bővült a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet munkatársainak köre. László Csaba személyében olyan tapasztalt mester igazolt Debrecenbe, aki edzői pályafutását Németországban, a Borussia Mönchengladbachnál kezdte, korábban másodedzőként segítette a magyar válogatottat, de Uganda és Litvánia nemzeti együttesét is irányította, valamint a skót Heart of Midlothian és Dundee United gárdájánál is megfordult.

Magyarország legnépszerűbb sportágának múltja, jelene és jövője, illetve a nyáron esedékes labdarúgó Európa-bajnokság került a fókuszba a DELAB keddi díszelőadásán az oDEon Színházban. Az Eb előtti kerethirdetést illetően egyetértés volt abban, hogy a kapuskérdés luxusprobléma. Az esélyekről szólva már eltérőek voltak a vélemények, azonban a csoportból való továbbjutásban minden meghívott reménykedett.

Sikerrel teljesítette a DEAC összes egysége a 18. UltraBalaton távját. Szombat délelőtt mindenki rendben befutott Balatonfüreden a 211 kilométeres tókerülő viadalon. A DE-dolgozókból álló két duó és a négyes csapat jótékonysági céllal vágott neki a távnak, Kneifel Ádin gyógyulásáért.

Négy sportágban: férfi futsalban, vízilabdában, ultimate frizbiben és cheerleadingben indított csapatot, és összesen hét érmet szerzett a Debreceni Egyetem a 2024-es MEFOB Fesztiválon, melynek a győri Széchenyi István Egyetem volt a házigazdája. Az április 30. és május 3. között rendezett nagyszabású sporteseményen huszonhat felsőoktatási intézmény vett részt.

Egymást váltva futnak, gyalogolnak egy teljes napon át a Debreceni Egyetem dolgozói május 9-én reggel 8 órától a Dóczy utcai sportcampuson. A 24 órás mozgáskihívással az egyetemi közösség egyben csatlakozik a Mozdulj EGYÜTT Debrecen május 1-11-e közötti programsorozatához és a Magyar Sport Napjához.

A Debreceni Egyetem is csatlakozott a „Mozdulj EGYÜTT Debrecen – 10 nap a mozgás jegyében” kampányhoz. A DEAC családi nap, a Dolgozói Mozgásprogram 24 órás kihívása és az Unifit nyílt napja is a május elsejétől 11-éig tartó sportprogramsorozat időszakába esik.

Jótékonysági céllal kerülik meg a "magyar tengert" a DEAC terepfutó szakosztályának sportolói az idei UltraBalatonon, a hétvégén. Az UB-csapat tagjai egy ritka genetikai betegséggel küzdő debreceni kisfiú, Kneifel Ádin gyógyulásáért fognak össze.

Egyetlen magyar felsőoktatási intézményként nyerte el a FISU Healthy Campus programjának arany minősítését a Debreceni Egyetem. A nemzetközi listán szereplő 137 felsőoktatási intézményből mindössze tíz rendelkezik hasonló besorolással.

Az egyetemi sportért végzett kiemelkedő tevékenységükért a Debreceni Egyetem képviseletében hatan kaptak díjat a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tisztújító közgyűlésén. Az eseményt Budapesten, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében tartották csütörtökön.

Több mint háromszáz hallgató sportolt együtt a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének (DESKI) szervezésében megvalósult Body & Mind rendezvényen kedd este a DESOK-ban. Először az aerobik, majd a spine up és a stretching volt a középpontban.

Sporttudomány és innováció – produktivitás, és ami mögötte van címmel rendeztek szakmai konferenciát a budai Várnegyedben, a Lónyay-Hatvany Villában. A Kárpát Medencei Tehetségkutató Alapítvány és a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ közös szervezésében, immár harmadik alkalommal megtartott tanácskozáson a Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán, illetve a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Balogh László is szerephez jutott.

Sport, játék, szórakozás – ez várta mindazokat, akik idén is ellátogattak a Családi Jégkarneválra, amelyet 9. alkalommal szervezett meg a Jégcsarnokban a Debreceni Egyetem dolgozói és családtagjai számára a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (DEMEK) a Lelkierő Egyesülettel közösen az egyetemi családbarát program keretében. A szombati eseményen több mint ötszázan vettek részt.

Biztonságos és emlékezetes verseny rendezése a célja a Debreceni Egyetemnek, minden nemzetközi szabályt betartva, rendezett körülmények között látja majd vendégül a júliusi Európai Egyetemi Játékok (EUG) delegációit – hangzott el a szervezőbizottság legutóbbi szakmai egyeztetésén.

Debrecen adott otthont a hétvégén a négy magyarországi orvosképző intézmény közös sporteseményének, az 51. Medikus Kupának, melyen rekordot döntött a sportolók és a szurkolók létszáma is. A rendező Debreceni Egyetem férfi kosárlabdacsapata izgalmas meccsek után aranyérmet szerzett, valamint a röplabdás és focista hölgyek is a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

Debreceni és környékbeli alsó tagozatos gyermekek, mintegy kétszázan vettek részt különböző kézilabda-specifikus aktivitásokban a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában szombaton. A fesztivált a Magyar Kézilabda Szövetség és a sportállamtitkárság háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség szervezte a Sportoló Nemzet Program keretében, célzottan a debreceni női kézilabda olimpiai selejtező idejére.

További önkéntesek jelentkezését várja az Európai Egyetemi Játékok helyi szervezőbizottsága az EUG debreceni versenyeinek lebonyolításához. A kontinens legnagyobb multisporteseményét július 12-24. között rendezik 17 sportágban Miskolcon és a cívisvárosban.

Ismét sokat mozogtak a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramjának (DEDM) résztvevői. A Rektori-Kancellári Kabinet másodszor lett a hónap legaktívabbja a kis szervezeti egységek versenyében, így a kiemelt kategóriában folytathatja a sportos versengést. A szervező DEAC szabadidősport szakosztály 24 órás mozgáskihívást is szervez májusban.

A cívisvárosban jártak hétfőn az EUSA technikai delegációjának tagjai, hogy a nyári Európai Egyetemi Játékok helyszínén tájékozódjanak a verseny előkészületeiről. A szakemberek meggyőződtek arról, hogy a létesítmények felkészítése a lehető legjobb ütemben halad.