Hírek konferencia címkével

A Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikája szervezte idén a Magyar Tüdőgyógyász Társaság nagygyűlését. A Kölcsey Központban június 12-e és 15-e között megrendezett szakmai konferencián a szakemberek megvitatták többek között a tüdőbetegségek legmodernebb terápiás lehetőségeit, a tüdőgyógyászattal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, emellett szóba kerültek a megelőzéssel kapcsolatos témák is.

A Debreceni Egyetemen tartották idei kongresszusukat az európai membránkutatók. A június 12-e és 14-e között megrendezett konferencián (European Joint Theory/Experiment Meeting on Membranes, EJTEMM) a szakterület legújabb kutatási eredményeit vitatták meg a résztvevők. A tanácskozást az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének munkatársai szervezték.

Az emberi jogok és a klímavédelem kapcsolatáról, a kis lélekszámú települések fejlesztési lehetőségeiről, valamint a jegyzői jogállás változásáról szóló kutatásokról is beszámoltak hallgatók a Debreceni Egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának Doktorandusz Konferenciáján. A pénteki rendezvényen 65-en mutatták be legújabb kutatási eredményeiket.

A legújabb haltani kutatási eredményekről, a horgászturizmus helyzetéről, valamint az idegenhonos halfajok hazai természetes vizekben betöltött szerepéről is szó volt a Magyar Haltani Társaság XX., jubileumi konferenciáján a Debreceni Egyetemen. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke által szervezett tudományos rendezvényen 24 előadás hangzott el, amelyeket szakmai vita követett.

Hithű kommunista vagy edzőzseni volt Sebes Gusztáv? Miként állt össze a legendás Aranycsapat? Hogyan viszonyult a sporthoz a politika, és miért lettek a terror áldozatai sportolók is az 1950-es években? Többek között ezekről is hallhattak a résztvevők a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa 20. évfordulója alkalmából rendezett Aranycsapat Konferencián.

A Debreceni Egyetemen rendezik meg az elméleti orvostudományok egyik legfontosabb hazai seregszemléjét, a Magyar Élettani Társaság vándorgyűlését. A szerdán kezdődött háromnapos konferencia résztvevői áttekintik az élettani, kórélettani kutatások teljes spektrumát, a sejt és molekuláris élettani alapkutatásoktól a humán élettani vizsgálatokig. A szakmai programban a Debreceni Egyetem szakemberei is bemutatják legújabb kutatási eredményeiket.

Debrecenben jött létre az ország első Pozitron Emissziós Tomográf (PET) Központja, a PET Centrum harminc évvel ezelőtt. A technológia alkalmazása lehetővé teszi az onkológiai betegségek korai felismerését, biztosítja a célzott, személyre szabott terápia pontosabb tervezését. A Debreceni Egyetemen folytatott kutatások pedig elősegítik új gyógyszermolekulák kifejlesztését és a diagnosztikát szolgáló, új képalkotó eljárások kidolgozását.

Négy szekcióban 28 pályamunkát mutattak be a hallgatók a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Tavaszi Tudományos Diákköri Konferenciáján. A zsűri értékelése alapján 13 TTK-s hallgató vehet részt jövőre a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

A mese- és művészetterápiával, a kortárs irodalommal, valamint az asztali szerepjátékokkal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket mutatták be pénteken a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán.

A VR-technológiák alkalmazásának, az eredmények oktatásba történő beépítésének lehetőségeiről, valamint az újabb kihívások megoldásairól tanácskoztak informatikusok és művészetpedagógusok, koreográfiával és kognitív tudományokkal foglalkozó szakemberek a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A résztvevők hallhattak a táncpedagógiában használt mozgóképek és videófelvételek, a motion capture és egyéb VR-technológia jelentőségéről, illetve a virtuális valóságban alkalmazott avatárok előadóművészeti szerepéről is.

A debreceni járműipar jelenéről és jövőbeli lehetőségeiről volt szó a Debrecen Drive pénteki szakmai konferenciáján. Az ország legnagyobb járműipari seregszemléje részeként rendezett tanácskozáson a Debreceni Egyetem szakemberei és az iparági szereplők tekintették át az aktuális kérdéseket.

A közelmúltban felfedezett új antibiotikum-hatóanyagokról is beszámolnak a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatói azon a három napos, debreceni gyógyszerész konferencián, amelyen 650 hazai és külföldi szakember vesz részt. A DE GYTK közreműködésével a Magyar- és az Európai Gyógyszerésztudományi Társaságok által rendezett, szombatig tartó Congressus Pharmaceuticus Hungaricuson összesen csaknem 330 előadást és posztert tartanak.

Több mint hetven előadás hangzik el és tizenöt cég mutatja be szolgáltatásait, termékeit a 15. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon a Debreceni Egyetemen. A legmodernebb eszközökről, a legfrissebb fejlesztésekről és tudományos eredményekről tanácskoznak a szakemberek a csütörtökön kezdődött kétnapos, országos rendezvényen.

Rangos külföldi előadók plenáris előadásaival kezdődött, majd csaknem kétszáz résztvevő magyar és angol nyelvű tudományos prezentációjával folytatódott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Állam- és Jogtudományi Kar és Műszaki Kar, valamint a Magyar Nemzeti Bank szervezésében megrendezett Fenntartható gazdaság – fenntartható társadalom című konferencia a Böszörményi úti campuson. A tudományos fórummal a debreceni közgazdasági és üzleti felsőoktatási képzés 30. évfordulóját is ünnepelték.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának több oktatója és kutatója is előad a gyógyszerésztudomány legnagyobb hazai konferenciáján, amit május 23-a és 25-e között Debrecenben tartanak. A Congressus Pharmaceuticus Hungaricuson elsősorban a gyógyszerészet jövőjét és a gyógyszerészeti tudományok legújabb eredményeit vitatják meg a szakemberek.

A Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet szervezésében, a Makroszkóp rendezvénysorozat keretében tartottak konferenciát A blokkosodás gazdasági hatásai címmel az oDEon Színházban. A szakemberek megoldási lehetőségeket is felvázoltak előadásaikban.

A külföldi diákokat tömörítő International Student Union (ISU) szervezésében tartottak konferenciát csütörtökön a Learning Centerben: a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) angol nyelvű képzéseiben részt vevő hallgatók a tudományos munkáról, a TDK lehetőségeiről és az intézmény tehetséggondozási programjairól hallhattak előadásokat.

Tíz tagozatban ismertették tudományos munkájuk eredményeit a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar (DE GTK) hallgatói kedden. Idén először középiskolások is beszámolhattak az őket foglalkoztató témákban íródott munkájukról a kar Tudományos Diákköri Konferenciáján.

A mesterséges intelligencia, illetve a robotsebészet gyógyításban, oktatásban és kutatásban betöltött jelenlegi és jövőbeli szerepét vitatták meg a résztvevők a Debreceni Egyetemen rendezett hétfői szakmai fórumon. Az előadók bemutatták többek között a legújabb egyetemi fejlesztés, a Da Vinci robotsebészeti rendszer alkalmazását.

Országos Boncmesteri és Asszisztensi Továbbképzést tartottak a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus Pathologiai Osztálya szervezésében pénteken és szombaton Berettyóújfaluban. A tanácskozáson a boncmesterek és szakasszisztensek szakmai ismereteik bővítését szolgáló új eljárásokkal ismerkedtek, illetve a legfrissebb kutatási eredményeiket mutatták be.

A várandósság és a korai életszakasz, valamint a szülést követő tágabb időszakkal kapcsolatos tudományos eredményeket, szakmai tapasztalatokat osztották meg egymással a harmadik alkalommal megrendezett Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferencia résztvevői a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán. Az eseményen a kora gyermekkori elsősegélynyújtás, valamint a fogyatékos gyermekeket nevelő családok segítése is napirendre került.

Megtartotta Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferenciáját a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma. Hét szekcióban hatvan előadás hangzott el pénteken a DAB Székházban, ahol új tanácstagokat is kineveztek.

Sporttudomány és innováció – produktivitás, és ami mögötte van címmel rendeztek szakmai konferenciát a budai Várnegyedben, a Lónyay-Hatvany Villában. A Kárpát Medencei Tehetségkutató Alapítvány és a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ közös szervezésében, immár harmadik alkalommal megtartott tanácskozáson a Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán, illetve a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Balogh László is szerephez jutott.

A XXIV. Debreceni Fogászati Napok ismét Debrecenbe vonzotta a szakma résztvevőit, ahol elsősorban a fogorvoslás elméleti, gyakorlati és oktatási aktualitásairól, eredményeiről és a jövő lehetőségeiről esett szó.

Az alacsonynövés, a gyerekeket érintő pajzsmirigytumorok és a túlsúly volt a központi témája az idei ENDOPED konferenciának. Az országos szakmai fórumot a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika endokrin szakrendelésének munkatársai szervezték. Az orvosok és a szakdolgozók a gyermekendokrinológiát és diabetológiát érintő legújabb terápiás lehetőségeket tekintették át a csütörtökön kezdődött kétnapos tudományos ülésen, Hajdúszoboszlón.