Hírek közgyűjtemény címkével

Az adatkezeléshez szükséges digitális készségek fejlesztése áll a középpontjában annak a nemzetközi online projektnek, amelyet négy ország – Hollandia, Magyarország, Németország, Spanyolország – részvételével rendez július 11-15. között a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK).

Rektorhelyettesi, dékáni és főigazgatói megbízásokat adtak át a Debreceni Egyetemen. A megbízóleveleket Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár adta át csütörtökön a Debreceni Egyetem Főépületének Rektori Tanácstermében.

Angol nyelvű tudományos kiadványsorozatot indított a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete és a Debreceni Egyetemi Kiadó. A HJEAS Books első kötetének, Donald E. Morse It’s Time: What Living in Time Is Like című könyvének bemutatóját kedden rendezték az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban.

A Debreceni Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Nyílt Tudományos Állásfoglaláshoz (Open Science). Az erről szóló oklevelet szerdán vehette át Szabó Istvántól, az NKFIH elnökhelyettesétől Szilvássy Zoltán rektor.

„Nyílt tudományos gyakorlatok az élettudományokban és a társadalomtudományokban” címmel 4. alkalommal szervezett online fórumot csütörtökön a FAIR1 kutatási adatkezelés módszertanának bemutatására a National Initiatives for Open Sciene in Europe projekt tagjaként a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára.

Ötven alkotás érkezett a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár versíró pályázatára, amelyet hagyományosan a magyar költészet napja alkalmából hirdetett meg a DEENK. Az idei feladathoz ihletet adhatott az a hat ex libris is, amelyből választva elkészülhettek a képhez kacsolódó költemények.

A magyar költészet napja alkalmából idén is megszervezi versíró pályázatát a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). Hat ex libris szerepel a kínálatban, amelyből egyet választva várják a szervezők április 10-ig a költeményeket.

Középiskolás diákok tartottak bemutatót szerdán a Debreceni Egyetemen a német nyelv napja alkalmából. Az intézmény a programmal a Wunderbar Fesztivál március 28. és április 2. között rendezett országos népszerűsítő sorozatához csatlakozott.

„Kultúra és Mém” elnevezéssel rendezett kerekasztal-beszélgetést egyetemi oktatók bevonásával a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) a Szigetben. A találkozó központi témája a mémek kulturális jelentősége volt.

„Vakrandi egy könyvvel" - ezzel a címmel szervezett Valentin-nap alkalmából egyhetes könyvajánló akciót a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK).

„Fókuszban az állásfoglalás a nyílt tudományról” címmel rendezett online fórumot a National Initiatives for Open Sciene in Europe (NI4OS-Europe) projekt tagjaként a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK).

„Kettő az egyben” akcióvá bővítette idén hagyományos karácsonyi könyvmeglepetés ajándékozását a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. A DEENK ebben az évben édességgyűjtéssel is csatlakozott az ünnepi jótékonykodáshoz.

Emlékülést szervezett Csűry István születésének 100. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). A december 2-i eseményen előadásokkal egybekötött kerekasztal-beszélgetésen emlékeztek meg a könyvtár egykori főigazgatójáról.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének „Hungarian Journal of English and American Studies” című folyóiratát is indexeli a jövőben a világ egyik vezető tudományos publikációs adatbázisa, a Scopus.

Kerekasztal-beszélgetést rendezett a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) kedden a nemzetközi Open Acces Week alkalmából. Az online eseményen a kutatási adatok kezelésének XXI. századi gyakorlatait vitatták meg a különböző tudományterületeket képviselő szakemberek.

Befejeződött a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) Pedagógiai Könyvtárának felújítása a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon. A korszerűsítés során olvasóbarát tereket alakítottak ki a könyvtárban.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékének folyóiratát, a Kitaibeliát is indexeli a jövőben a világ egyik vezető tudományos publikációs adatbázisa, a Scopus. Az egyetem két éve hozott létre programot az intézményi folyóiratok támogatására.

Vándorkiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Főépületében Ludwig Wittgenstein: „A Tractatus-odüsszeia - 100 éves a Logikai-filozófiai értekezés” című munkájának centenáriuma alkalmából.

Eszközbeszerzés, digitalizálás, hallgatóbarát beruházások, tananyagfejlesztés – többek között ezeket az elemeket tartalmazza az a projekt, amelyet 305,5 millió forint pályázati forrás felhasználásával valósít meg a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára.

Új eszközzel, egy 3D nyomtatóval gyarapodott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár eszközállománya. A próbaüzem során 150 darab, a maszk biztonságosabb viselését segítő csipeszt alkottak, amelyeket a HÖK segítségével juttatnak el a kollégiumban tartózkodó külföldi diákokhoz.

A magyar költészet napja alkalmából versíró pályázatot hirdetett közösségi felületein a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). A „2021” témájú poétikai megmérettetésre 39 pályázótól 73 költemény érkezett.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően április 8-tól korlátozott formában újra biztosítja valamennyi egységében a kölcsönzés lehetőségét a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK).

A költészet napja alkalmából versíró pályázatot hirdet a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). A pályázat témája: 2021, vagyis az idei esztendő. A költemények beküldési határideje április 8-a.

A Német Lovagrend történetével foglalkozó rangos könyvsorozatot kapott ajándékba a DE BTK Történelmi Intézete. A Németországban az elmúlt csaknem öt évtized alatt megjelent köteteket a témával foglalkozó kutatók, hallgatók egyaránt forgathatják majd az Intézet könyvtárában.