Hírek akadémia címkével

A Debreceni Egyetem három fiatal kutatója kapta meg az MTA Akadémiai Ifjúsági Díját. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar két szakembere, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar fiatal tudósa Kollár László Pétertől, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárától vehette át az elismerést Budapesten.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának két oktatója, Bányai István egyetemi tanár és Kalmár József egyetemi docens vett át Polányi Mihály-díjat a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felolvasótermében tartott ünnepi ülésen.

A Honismereti Szövetség legmagasabb kitüntetését, a Bél Mátyás - Notitia Hungariae Emlékplakettet vehette át több évtizedes munkája elismeréseként Papp Klára, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének egyetemi tanára.

A Debreceni Egyetem három professzora részesült a Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Díjában idén. A BTK, az IK és a TTK egyetemi tanárai az MTA 194. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén vették át a tudományos elismeréseket.

Huszonegyezer pályázó jelölte meg a Debreceni Egyetemet fogadó intézményként a most lezárult 2021/22-es Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében, ez az összes jelentkezés 42%-át teszi ki. A legnépszerűbbek a DE népegészségügyi és műszaki képzései voltak.

Akadémiai Díjjal tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége Tóthmérész Bélát, a Debreceni Egyetem Természettudományi Kar Ökológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát, az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport vezetőjét.

A Debreceni Egyetem több oktatója is magas rangú szakmai elismerést vehetett át a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Bizottságának (MTA DAB) február 26-án tartott éves közgyűlésén.

A betegellátást, az orvosképzést és az intézmény kinevezési gyakorlatát érintő módosításokról volt szó a Debreceni Egyetem október 4-ei szenátusi ülésén. A testület a Debrecenben létesülő BMW-gyárhoz kapcsolódóan is fogadott el előterjesztést.

A Debreceni Egyetem 34 tudósa nyert összesen több mint egymilliárd forint támogatást felfedező kutatásokra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idei pályázatain. Az NKFIH csütörtökön tette közzé a nyertesek névsorát.

A vegetációtudományi szakma egyik vezető lapjában, az Applied Vegetation Science -ben publikált az erdősztyeppekről szóló átfogó szintézist a Debreceni Egyetem MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoportja.

Rangos tudományos kitüntetésben, a Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Díjában részesült Debreczeni Attila, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet egyetemi tanára.

A Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének közreműködésével, „A biodiverzitásról másképp 3. - A víz: áldás és/vagy átok – gondoljuk újra” címmel rendeztek konferenciát a vizes élőhelyek biodiverzitásáról az MTA DAB Székházban.

Tizennyolc fiatal kutató – köztük a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanészékének adjunktusa, Valkó Orsolya – vehette át az MTA kutatóközpontjaiban és kutatócsoportjaiban dolgozó 35 év alatti tudósok elismerését, az Akadémiai Ifjúsági Díjat.

A Debreceni Egyetem kutatóinak közreműködésével tisztázták a növényi terjedésbiológia egyik vitatott kérdését. Az eredményeket a rangos nemzetközi folyóiratban, az Ecology and Evolutionben publikálták a szakemberek.

A fiatal kutatókat tömörítő európai szervezet, a Young Academy of Europe a tagjai közé választotta Török Péter biológus-ökológust, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének egyetemi docensét.

A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa, Valkó Orsolya nyerte el agrártudományok kategóriában a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket nőnapon díjazták a Magyar Tudományos Akadémián.

Bekerült a legjobb kétszáz közé a Debreceni Egyetem gyógyszerészeti képzése, a hazai felsőoktatásban pedig itt a legerősebb a biológiai képzés. Emellett orvos-, agrár-, valamint természettudományban is a világ legjobb egyetemei közé sorolja az intézményt a legfrissebb QS-rangsor.

A Debreceni Egyetem 14 kutatócsoportjának működését támogatja a Magyar Tudományos Akadémia 2017 júliusa és 2022 júniusa között. Tíz már működő és négy új kutatócsoport kap költségvetési támogatást.

A Debreceni Egyetem két fiatal kutatója, Szőke Melinda és Kavecsánszki Máté vette át az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémián. Az elismerést idén tizennyolcan kapták meg.

Színes kutatási tevékenység, innovatív oktatási módszerek – dinamikusan fejlődik az egyetem Orvosi Vegytani Intézete, mely idén 95 éves. A keddi jubileumi tudományos ülésen a 70 éves Gergely Pált is köszöntötték.

A Debreceni Egyetem tizenöt új professzora vette át egyetemi tanári kinevezését Szilvássy Zoltán rektortól csütörtökön a Rektori Tanácsteremben.

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának főigazgatója mutatta be a Nemzeti Víztudományi Programot csütörtökön a Debreceni Hidrobiológus Fórumon.

Több ország szakemberei – köztük az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoportjának tagjai – dolgoztak együtt az eurázsiai és észak-afrikai sztyeppék biodiverzitását ismertető egyedülálló tanulmányköteten.

Az 1956-os emlékév keretében és a Barcelonai Magyar Főkonzulátus meghívására november 21-én Barta Róbert, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének tanszékvezető egyetemi docense tartott előadást Barcelonában 1956 emlékezete címmel.

Antal László hidrobiológus és Kardos Ádám fizikus magyar tudomány kategóriában kapott Junior Prima díjat. Az elismeréseket kedden adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában.