Hírek sport címkével

A Debreceni Egyetem több oktatója és munkatársa is elismerésben részesült a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) éves közgyűlésén, melyet a MEFOB Fesztivál keretében a Miskolci Egyetemen tartottak pénteken. Az eseményen bejelentették, hogy jövőre Debrecen lesz a MEFOB Feszt házigazdája.

A Nagyerdei Stadionban ülésezett a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottsága szerdán és csütörtökön. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a testnevelőtanár-képzés, a gyógytestnevelőtanár-képzés megújítása időszerű és elengedhetetlen.

A Debreceni Egyetem kilenc hallgatója vehetett át sportösztöndíjat kedden a Megyeházán. A díjazottak között vannak labdarúgók, kézilabdázók, vízilabdázók, egy atléta, egy íjász és egy karatéka is. Többségük a Gazdaságtudományi Kar hallgatója, de vannak ösztöndíjasok a jogi, illetve a népegészségügyi karról is.

Inkluzív Egészség- és Sportnapot tartottak csütörtökön Nyíregyházán a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Verzár Frigyes Szakkollégiuma és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség szervezésében. A rendezvényen egészséges és értelmi fogyatékossággal élő fiatalok együtt sportoltak.

Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram néven indít szervezeti egységek közötti sportos vetélkedést az intézmény és a DEAC Szabadidősport Szakosztálya. A cél egy jó hangulatú, pozitív, motiváló közösség létrehozása, emellett pedig minden hónapban kiderül, melyik szervezeti egység volt a legsportosabb, legaktívabb.

Két aranyérmet szereztek a Debreceni Egyetem sportolói az elmúlt napok MEFOB viadalain. Porcsin Levente hegyikerékpárban, míg az aerobik csapat dance aerobik kategóriában nyert egyetemi bajnoki címet.

Egészségügyi szűréseken, életmód-tanácsadáson is részt vehetnek, de akár a helyes nyújtás lépéseit is megtanulhatják a mozogni vágyók a Debreceni Egyetem programjain az V. FőnixFitten. Több ezer résztvevőt várnak Kelet-Magyarország legnagyobb fitneszrendezvényére szombaton, a Főnix Csarnokba.

Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, világkupagyőztes és sokszoros magyar bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaolin Sándor tartott élménybeszámolót csütörtök délután a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

Nagyszerű szereplés után összesen négy éremmel tértek haza a Debreceni Egyetem hallgatói az idei Sportlövő MEFOB-ról. Fleischer Bernadett egy egyéni arany és egy egyéni ezüst mellett csapatban is érmesként zárt, míg Polgár János szintén aranymedálnak örülhetett.

Harmadik helyen végeztek a Debreceni Egyetem medikusai a hazai orvostudományi egyetemek sportcsúcseseményén, a hétvégén megrendezett 49. Medikus Kupán. A viadalt hagyományosan a négy hazai orvosképző intézmény részvételével rendezték meg Pécsett.

Négy aranyérmet szerzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának sportszervező szakos hallgatója, Liu Shaoang. A Ferencváros 24 éves gyorskorcsolyázója 500, 1500 és 1000 méteren is győzött, így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, és megvédte címét összetettben is.

Pontosan 100 nap múlva kezdődik az Európai Egyetemi Játékok (EUG – European Universities Games) 2022-es viadala a lengyelországi Lodz-ban. A Debreceni Egyetem különítménye összeállt, az intézmény négy sportágban mintegy 40 sportolóval képviselteti magát a július 17-én kezdődő játékokon.

Puskás Ferenc születésének 95. évfordulója alkalmából tartott előadást a Böszörményi úti campuson Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete.

Aranyérmet szerzett a Debreceni Egyetem cheerleadercsapata a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon a hétvégén. A pomponos lányok a Senior Freestyle Pom Team kategóriában utasították maguk mögé a teljes mezőnyt.

Néhány perc erejéig bárki kosárlabdasztárnak érezhette magát csütörtök délelőtt a Debreceni Egyetemen. A Főépület Díszudvarában állították ki ugyanis a férfi kosárlabda Európa-bajnokság győztesének járó díszes serleget.

A Torna Diákolimpia Országos döntő legeredményesebb intézménye lett a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A lányok csapat- és egyéni bajnoki címeket szereztek, összesen öt arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza.

Debütálhat a magyar felnőtt labdarúgó-válogatottban a Debreceni Egyetem sport- és rekreációszervező szakos hallgatója, a DVSC játékosa, Baráth Péter. A Loki 20 esztendős saját nevelésű tehetsége nagyszerű sportteljesítménye mellett az egyetemen is kimagaslóan teljesít.

Kisorsolták a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa (BJLEK) tavaszi félévének mérkőzéseit szerda este a Nagyerdei Stadion Red and White bárjában. Az Év Szabadidős Sporteseményének megválasztott viadalon összesen csaknem 80 csapat és 1000 egyetemista küzd majd a legjobbaknak járó serlegekért.

Csaknem félezer egyetemista sportolt együtt kedden a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének (DESKI) programjain. Csocsó- és pókerkupát is rendeztek, valamint nőnap alkalmából aerobik és jóga programokon vehettek részt a fiatalok.

Rekordmennyiségű felajánlás gyűlt össze a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének kedd esti, jótékonysági korcsolyaestjén a Jégcsarnokban. Az adományt a Magyar Vöröskereszt segítségével az ukrajnai háború sújtotta gyermekek, valamint családjaik megsegítésére ajánlják fel.

A Debreceni Egyetem, a DEAC és a Debreceni Hoki Klub összefogásának köszönhetően menekült meg az ukrán-orosz háború borzalmai elől 36 zaporizzsjai és dnyiprói, többségében jégkorongozó fiatal és családtagjaik, leginkább anyukák, testvérek. Az ukrajnai csoport biztonságban, a Kartács utcai egyetemi kollégiumban várhatja a fegyveres konfliktus végét.

Kétnapos futballünnepet tartott a Debreceni Egyetem február 22-én és 23-án. A kapitányi kerekasztal-beszélgetésen a magyar futball jövőjéről tanácskoztak, míg a pályán eldőlt a Buzánszky Kupa és Kozma Mihály Futsal Kupa aranyérmeinek sorsa.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének, Kossa Györgynek ítélte oda a Dehir.hu által indított Év embere szavazás szakmai zsűrije a fődíjat. A kategóriák győztesei, köztük több egyetemi polgár a Kölcsey Központban rendezett díjátadó ünnepségen vehette át az elismerést.

Idén is közös korizásra hívja dolgozóit a Debreceni Egyetem a Derék utcai Jégcsarnokba. A csúszós délelőttöt március 6-án, vasárnap rendezik meg az intézmény Családbarát Egyetem programjaként.

Aranyérmével sporttörténeti sikert ért el Liu Shaoang, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának sportszervező szakos hallgatója a pekingi téli ötkarikás játékokon. Az 500 méteres viadal olimpiai bajnokát az intézmény küldöttsége is köszöntötte hazaérkezésekor.