Hírek rangsor címkével

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai alapján értékelte az egyetemeket a Times Higher Education legújabb nemzetközi, tematikus rangsorában. A University Impact Ranking listán a Debreceni Egyetem a legjobb 400 intézmény közé került.

Csaknem száz helyet lépett előre a QS nemzetközi rangsorán a Debreceni Egyetem. A neves angol rangsorkészítő Quacquarelli Symonds által vizsgált több mint ötezerötszáz intézmény között a DE az 574. helyet szerezte meg.

Hazánk legjobb száz technikuma közé került a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma. A Technikumi Rangsor TOP 100-as listájának első felében, a 44. helyen áll az egyetem köznevelési intézménye.

A természet- és a társadalomtudományok területén is a legjobb hazai felsőoktatási intézményként szerepel a Times Higher Education 2024-es tematikus rangsorában a Debreceni Egyetem. A neves brit rangsorkészítő most nyilvánosságra hozott listáján az intézmény az informatika területén is javította pozícióját.

A Debreceni Egyetem összehangolt tevékenységének eredménye, hogy a világ mintegy 28 ezer felsőoktatási intézménye között az első 800-ba, a legjobb 3 százalékba került a Times Higher Education legújabb ranglistája szerint. Az egyetem további céljairól és elképzeléseiről szerdán tartottak tájékoztatót az intézmény vezetői.

A legjobb 800 felsőoktatási intézmény között szerepel a Debreceni Egyetem a Times Higher Education legfrissebb listáján. A világ 28 ezer egyeteméből több mint 1900 felsőoktatási intézmény került a szerdán megjelent THE World University Rankings 2024 ranglistára oktatási, kutatási tevékenysége, nemzetközi megítélése és ipari bevételei, szabadalmai alapján.

Javította eredményeit a QS nemzetközi rangsorán a Debreceni Egyetem. A neves angol rangsorkészítő Quacquarelli Symonds által vizsgált intézmények között a DE a 671-680. helyet szerezte meg. Ezzel az eredménnyel a Debreceni Egyetem a világ több mint 28 ezer egyeteme közül a legjobb 2,5 százalékban van.

Legjobb magyar egyetemként a top 400-ba került a Times Higher Education legfrissebb, az ENSZ fenntarthatósági céljai alapján készült rangsoron a Debreceni Egyetem. A neves brit rangsorkészítő listáján három kategóriában és összesítésben is jelentőset lépett előre az intézmény. A Partnerségek a célokért kategóriában az első 100 között van a DE.

A 89. helyet szerezte meg a Debreceni Egyetem a Round University Ranking tematikus rangsorában (természettudományok). Ezzel az eredménnyel a gyémánt ligában szereplő DE egyetlen magyar felsőoktatási intézményként a legjobb 100 között kapott helyet a nemzetközi rangsorkészítő 2022-es szakrangsorain.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatási kínálatáról, iparági kapcsolatairól és nemzetközi megítéléséről is szó volt a Műszaki Karon tartott kihelyezett kuratóriumi ülésen. Az eseményen elhangzott, hogy a SCImago kelet-európai egyetemek műszaki képzéseit rangsoroló összesítésében az előkelő, 43. helyen áll a Műszaki Kar számos rangos intézményt maga mögé utasítva.

Továbbra is a Debreceni Egyetem gimnáziuma a legjobb vidéki gyakorlóközépiskola a HVG legfrissebb rangsora szerint. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája legjobb vidéki intézményként az 5. helyet szerezte meg a gyakorlógimnáziumok rangsorában.

Többek között a Debreceni Egyetem beiskolázási jövőképe, a legfrissebb, külföldiek képzésére vonatkozó felvételi adatok, és az egyetemi tulajdonú vállalatok 2021. évi beszámolói kerültek napirendre a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának legutóbbi ülésén.

Az elmúlt három év felvételi eredményei alapján speciális középiskolai rangsorokat készített a Debreceni Egyetem (DE), emellett egy olyan honlapot is fejlesztett az intézmény, amely országosan egyedülálló módon segítheti az egyetemre jelentkezők szak- és tantárgyválasztását.

A világ legjobb 700 felsőoktatási intézménye között szerepel a Debreceni Egyetem a Quacquarelli Symonds legfrissebb globális rangsorán. Az intézmény akadémiai megítélésében és a külföldi oktatók arányában tudott javítani, továbbra is őrzi a második helyét a magyarországi egyetemek között.

A Debreceni Egyetem a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a pénzügyi fenntarthatóság területén a Round University Ranking legfrissebb rangsorán. Az intézmény összesítésben a legjobb hazai tudományegyetemként a 450. helyen szerepel a moszkvai székhelyű, független rangsorkészítő legújabb globális ranglistáján.

A legjobb magyar egyetemként szerepel a Times Higher Education legfrissebb listáján a Debreceni Egyetem a Partnerség a célokért és a Méltányos munka és fenntartható növekedés kategóriákban. A neves brit rangsorkészítő a világ több mint 1400 felsőoktatási intézményét rangsorolta. A DE a 401-600. helyet szerezte meg.

A legjobb 500 egyetem közé került a természettudományok területén a Debreceni Egyetem a QS legfrissebb tematikus listáján. Az agrártudományoknál továbbra is a legjobb hazai intézmény a DE (201-250.), az orvostudomány területén pedig tartja 351-400. helyét a neves londoni székhelyű rangsorkészítő friss tématerületi rangsoraiban.

Továbbra is a térség 40 legkiválóbb felsőoktatási intézménye között szerepel a Debreceni Egyetem a QS World University Rankings Eastern Europe and Central Asia Region rangsorában. Eközben a Green Metric fenntarthatósági listáján nagyot javítva, a 204. helyet szerezte meg az intézmény.

A 25. helyen áll a Debreceni Egyetem a SCImago Institutions Rankings tematikus, kelet-európai rangsorában. A DE olyan neves intézményeket előz meg az energia témakörben mint a moszkvai Lomonoszov Egyetem, a lengyel Jagelló Egyetem és a cseh Károly Egyetem.

Továbbra is legjobb 200 intézmény között van a Debreceni Egyetem a Times Higher Education feltörekvő gazdaságok felsőoktatási intézményeit vizsgáló rangsorán. Az idei listához 50 ország mintegy 700 egyetemét vizsgálta a neves brit rangsorkészítő.

Első alkalommal került fel a Debreceni Egyetem a Times Higher Education informatikai tematikus ranglistájára, amelyen a 601-800. helyet szerezte meg. A mérnöki tudományok területén pedig a 801-1000-es kategóriába került az intézmény a szerdán publikált rangsorban.

Első alkalommal került fel a Debreceni Egyetem a QS foglalkoztatási eredmények alapján összeállított felsőoktatási ranglistájára. A DE a top 500-ban kapott helyet a munkáltatók megítélése, a végzett hallgatók eredményei, valamint vállalati kapcsolatrendszere alapján készített rangsorban.

Legjobb hazai orvostudományi képzőhelyként a 228. helyet szerezte meg a Debreceni Egyetem a Round University Ranking orvostudományi rangsorában. Az intézmény több mint száz pozíciót lépett előre az elmúlt két évben a tematikus listán.

Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a Debreceni Egyetem innovációs parkjában épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban. A szeptember 5-ei alapkőletételen elhangzott, hogy az üzem évente több mint húszmillió, különböző technológiával készülő vakcinát gyárt majd.

A világ legjobb ezer felsőoktatási intézménye között kapott helyet a Debreceni Egyetem a Times Higher Education legújabb ranglistáján. A tizenegy hazai intézmény között a harmadik helyet megszerző DE az oktatás területén érte el a legjobb részeredményt, globálisan a 351. pozíciót.