Hírek külkapcsolatok címkével

Rangos holland elismerésben részesült Pusztai Gábor, a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Néderlandisztika Tanszék vezetője. A Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (Oranje-Nassau Rend Lovagja) kitüntetést Vilmos-Sándor király nevében a Holland Királyság magyarországi nagykövete adta át.

A japán nyelv oktatása állt a középpontban azon a nemzetközi, japán nyelvű konferencián, amelynek augusztus 26-27-én első alkalommal adott otthont a Debreceni Egyetem (DE). A Bölcsészettudományi Kar (BTK) Idegennyelvi Központ szervezésében rendezett szakmai tanácskozásra tíz országból érkeztek résztvevők.

Az Egyesült Államok, Belgium, Kuba, Lengyelország, San Marino és hazai egyetemek kutatói tartottak előadásokat az 1924-es amerikai bevándorlási törvény hátteréről és globális hatásairól, illetve a migráció kulcskérdéseiről a Debreceni Egyetemen (DE). A Johnson-Reed 100 Years Later címmel augusztus 22-23-án rendezett nemzetközi, hibrid konferenciát a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézete az American Hungarian Educators Association közösen szervezte.

A Nyári Egyetem kurzuszáró megmérettetésén a második két hétre érkezők és a már egy hónapja itt tanulók egyaránt vizsgáztak, többségük írásban. A tanárok által összeállított tesztekben a tanult nyelvtan és szókincs szerepel, melyeket egyaránt kiválóan sajátítottak el a diákok. 50 hallgató vizsgázott le a Debreceni Nyári Egyetem zárónapján.

Harmadik helyezést ért el a legjobb előadások versenyében a Debreceni Egyetem Műszaki Karának delegációja egy szingapúri konferencián. Az International Conference on E-Learning in Industrial Electronics című tanácskozás fő célja a modern oktatás és az elektronikus tanulási módszerek összefüggéseinek bemutatása volt.

Angol nyelvű nemzetközi tanácskozást szervez az 1924-es amerikai Johnson-Reed (vagy más néven kvóta) törvény 100. évfordulója alkalmából augusztus 22-23-án a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézete a Nemzetközi Migrációkutatási Központ és az American Hungarian Educators Association társszervezésében. A szakmai rendezvényre online és személyes jelenléttel tíz országból érkeznek előadók és résztvevők.

Hetek óta kitartóan tanulják a magyar nyelvet, ismerkednek a várossal és a régióval, a magyar kultúrával és a gasztronómiával, valamint sportolnak is a Debreceni Nyári Egyetem hallgatói. Az első két hetet követően hatvanöten kaptak tanúsítványt. Közülük huszonöten folytatják tovább tanulmányaikat, hozzájuk harmincegy új diák érkezett a második két hétre.

Több mint száz hallgatója lesz ezen a nyáron a Debreceni Nyári Egyetemnek, harminc országból érkeznek a magyar nyelvet és kultúrát, illetve történelmet tanulók a következő hetekben. Hétfőn nagyszabású nyitóünnepségen köszöntötték az első kurzusokra érkezett résztvevőket az egyetem Főépületében.

A Debreceni Egyetem munkatársai is részt vesznek abban a kutatásban, amely nemzetközi megközelítésben, magyar, cseh, lengyel, román és szlovák szakemberek közreműködésével vizsgálja a tanárképzés aktuális kihívásait. A Tanárok egy fenntartható jövőért projekt eddig elért eredményeit egy októberi szimpóziumon ismertetik Debrecenben.

Nemzetközi konferenciával emlékezett a 19. századi orosz irodalom egyik legnagyobb alakjára, Anton Pavlovics Csehovra az író halálának 120. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Szlavisztikai Intézete. A Főépületben július 15-17. között rendezett szakmai tanácskozáson több mint harminc előadó ismertette kutatásai legújabb eredményeit.

Sikeresen zárult a montreáli magyarság kutatására indított program első szakasza, amelynek eredményeit közösen ismertették a Concordia Egyetemen a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar és Magyarország Montreáli Főkonzulátusának munkatársai. A Kanadában június közepén rendezett eseményen azt is bejelentették, hogy tovább bővült a kutatásban résztvevők köre.

Oktatási, kutatási, innovációs fejlődési irányait, jó gyakorlatait és nemzetközi kapcsolatait mutatta be a Debreceni Egyetem a Hungarian Summiton, Floridában. Az eseményen részt vett Pető Károly általános rektorhelyettes, Nagy Péter, a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke, valamint Bács Zalán, a Sporttudományi Koordinációs Intézet képviseletében.

Oktatói-kutatói csereprogramok, valamint hallgatóik számára elérhető angol nyelvű képzési lehetőségek, rövid nyári programok, egy-két szemeszteres tanulmányok iránt érdeklődött pénteken a Debreceni Egyetemen öt amerikai egyetem küldöttsége. A delegáció három karon tett látogatást.

Átvették magyar szakos diplomájukat a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar kínai hallgatói, akik az intézmény és a kar történetében elsőként szereztek mesterfokozatot. A végzősök közül többen tervezik, hogy Magyarországon kamatoztatják tudásukat a jövőben.

A Debreceni Egyetem képzési és kutatási struktúrájával, nemzetközi kapcsolatrendszerével és széleskörű ipari partnerhálózatával ismerkedett Norvégia magyarországi nagykövete pénteken. Trine Skymoen szeretné elérni a DE-n tanuló norvég hallgatók számának növekedését.

Újabb közös kutatási és tudományos programmal bővül a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar (BTK) és a malajziai Sunway University együttműködése. A két intézmény oktatói Xántus János, a híres magyar utazó, természettudós 1870-es borneói útját dolgozzák fel angol és magyar nyelven, két kötetben.

A nemzetközi kapcsolatok és a tudománykommunikáció erősítésére szervezett szimpóziumot a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézet Brit Kultúra Tanszéke. Az eseményen az intézet vendégoktatója mellett neves külföldi kutatók tartottak előadást a kulturális emlékezet, a poszt-koloniális kultúra témakörében.

Tudományos együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Debreceni Egyetemen Irán budapesti nagykövete. Morteza Moradian szerdai látogatása részeként Debrecenben tanuló iráni hallgatókkal is találkozott.

Shanghai és Nanjing több egyetemén tett látogatást a Debreceni Egyetem küldöttsége április végén. Az intézményi vezetők a 13. Educational Global Partners Conference keretében tartott kínai-magyar felsőoktatási fórumon is részt vettek.

A fülöp-szigeteki hallgatók meghívására a délkelet-ázsiai szigetállam budapesti nagykövete is ellátogatott a Debreceni Egyetem nemzetközi gasztronómiai fesztiváljára, az International Food Day-re. Frank R. Cimafrancát és küldöttségét Szilvássy Zoltán rektor is fogadta.

Kutatási és oktatási együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem az indiai Vishwakarma Informatikai Intézettel. A partnerségi szerződésnek köszönhetően főként műszaki, informatikai és természettudományi területeken valósulhatnak meg közös képzések, valamint hallgatói szakmai gyakorlati cserék a jövőben.

A Debreceni Egyetem és az egyesült államokbeli Indiana állam felsőoktatási intézményei közötti tudományos és mobilitási partnerségek kialakításáról egyeztetett Indiana állam külügyminisztere. Diego Morales hétfői látogatása során Szilvássy Zoltán rektorral tárgyalt, és hallgatókkal is találkozott az egyetem agrárkarán.

Új doktori iskola indításáról, valamint a szervezeti egységek 2024. évi működési és üzleti terveiről is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa. A testület áprilisi ülésén elfogadta a 2024/2025-ös tanév időbeosztását, valamint új szakok létesítéséről és indításáról is szavazott.

Több tudományterületen tervez kutatási együttműködést a Debreceni Egyetemmel a Németország öt vezető felsőoktatási intézménye között nyilvántartott Bonni Egyetem. A két intézmény az idegtudományok fejlődését és a kutatások összehangolását célzó NeurotechEU-programban megkezdett kooperációt bővíti, a kapcsolat kiterjesztéséről kétnapos debreceni látogatáson egyeztettek az egyetemi vezetők.

Oktatói, kutatói és hallgatói mobilitást, valamint közös képzéseket és kutatási projekteket kezdeményez a Debreceni Egyetemmel a Samarkand State Architecture and Construction University, az erről szóló megállapodást az intézmények rektorai írták alá csütörtökön. Cigdem Turkyilmaz a Műszaki és a Gazdaságtudományi Karra is ellátogatott.