Hírek külkapcsolatok címkével

Sikeresen zárult a montreáli magyarság kutatására indított program első szakasza, amelynek eredményeit közösen ismertették a Concordia Egyetemen a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar és Magyarország Montreáli Főkonzulátusának munkatársai. A Kanadában június közepén rendezett eseményen azt is bejelentették, hogy tovább bővült a kutatásban résztvevők köre.

Oktatási, kutatási, innovációs fejlődési irányait, jó gyakorlatait és nemzetközi kapcsolatait mutatta be a Debreceni Egyetem a Hungarian Summiton, Floridában. Az eseményen részt vett Pető Károly általános rektorhelyettes, Nagy Péter, a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke, valamint Bács Zalán, a Sporttudományi Koordinációs Intézet képviseletében.

Oktatói-kutatói csereprogramok, valamint hallgatóik számára elérhető angol nyelvű képzési lehetőségek, rövid nyári programok, egy-két szemeszteres tanulmányok iránt érdeklődött pénteken a Debreceni Egyetemen öt amerikai egyetem küldöttsége. A delegáció három karon tett látogatást.

Átvették magyar szakos diplomájukat a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar kínai hallgatói, akik az intézmény és a kar történetében elsőként szereztek mesterfokozatot. A végzősök közül többen tervezik, hogy Magyarországon kamatoztatják tudásukat a jövőben.

A Debreceni Egyetem képzési és kutatási struktúrájával, nemzetközi kapcsolatrendszerével és széleskörű ipari partnerhálózatával ismerkedett Norvégia magyarországi nagykövete pénteken. Trine Skymoen szeretné elérni a DE-n tanuló norvég hallgatók számának növekedését.

Újabb közös kutatási és tudományos programmal bővül a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar (BTK) és a malajziai Sunway University együttműködése. A két intézmény oktatói Xántus János, a híres magyar utazó, természettudós 1870-es borneói útját dolgozzák fel angol és magyar nyelven, két kötetben.

A nemzetközi kapcsolatok és a tudománykommunikáció erősítésére szervezett szimpóziumot a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézet Brit Kultúra Tanszéke. Az eseményen az intézet vendégoktatója mellett neves külföldi kutatók tartottak előadást a kulturális emlékezet, a poszt-koloniális kultúra témakörében.

Tudományos együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Debreceni Egyetemen Irán budapesti nagykövete. Morteza Moradian szerdai látogatása részeként Debrecenben tanuló iráni hallgatókkal is találkozott.

Shanghai és Nanjing több egyetemén tett látogatást a Debreceni Egyetem küldöttsége április végén. Az intézményi vezetők a 13. Educational Global Partners Conference keretében tartott kínai-magyar felsőoktatási fórumon is részt vettek.

A fülöp-szigeteki hallgatók meghívására a délkelet-ázsiai szigetállam budapesti nagykövete is ellátogatott a Debreceni Egyetem nemzetközi gasztronómiai fesztiváljára, az International Food Day-re. Frank R. Cimafrancát és küldöttségét Szilvássy Zoltán rektor is fogadta.

Kutatási és oktatási együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem az indiai Vishwakarma Informatikai Intézettel. A partnerségi szerződésnek köszönhetően főként műszaki, informatikai és természettudományi területeken valósulhatnak meg közös képzések, valamint hallgatói szakmai gyakorlati cserék a jövőben.

A Debreceni Egyetem és az egyesült államokbeli Indiana állam felsőoktatási intézményei közötti tudományos és mobilitási partnerségek kialakításáról egyeztetett Indiana állam külügyminisztere. Diego Morales hétfői látogatása során Szilvássy Zoltán rektorral tárgyalt, és hallgatókkal is találkozott az egyetem agrárkarán.

Új doktori iskola indításáról, valamint a szervezeti egységek 2024. évi működési és üzleti terveiről is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa. A testület áprilisi ülésén elfogadta a 2024/2025-ös tanév időbeosztását, valamint új szakok létesítéséről és indításáról is szavazott.

Több tudományterületen tervez kutatási együttműködést a Debreceni Egyetemmel a Németország öt vezető felsőoktatási intézménye között nyilvántartott Bonni Egyetem. A két intézmény az idegtudományok fejlődését és a kutatások összehangolását célzó NeurotechEU-programban megkezdett kooperációt bővíti, a kapcsolat kiterjesztéséről kétnapos debreceni látogatáson egyeztettek az egyetemi vezetők.

Oktatói, kutatói és hallgatói mobilitást, valamint közös képzéseket és kutatási projekteket kezdeményez a Debreceni Egyetemmel a Samarkand State Architecture and Construction University, az erről szóló megállapodást az intézmények rektorai írták alá csütörtökön. Cigdem Turkyilmaz a Műszaki és a Gazdaságtudományi Karra is ellátogatott.

A Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézetének meghívására a Debreceni Egyetemre látogatott és Globális szigetek: Írország, Magyarország és az Európai Unió (Global Islands: Ireland, Hungary and the European Union) címmel előadást tartott Ragnar Almqvist. Írország magyarországi nagykövete első alkalommal járt az intézményben.

Megerősítette meglévő oktatási és kulturális együttműködését a Debreceni Egyetemmel a Tianjin Foreign Studies University, az ezt rögzítő megállapodást csütörtökön írták alá. A kínai delegációt vezető Chen Fachun elnök egyúttal a Konfuciusz Intézet további öt évre szóló akkreditációjának dokumentumát is átadta a DE vezetőinek.

A legújabb biztonságtechnikai eszközök, megoldások mellett a vonatkozó munkabiztonsági szabályokat is áttekintették a Debreceni Egyetem Műszaki Karán pénteken rendezett Zuhanásbiztonsági Szakmai Napon. Ezek ismerete kiemelt jelentőségű, hiszen bár a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma kis mértékben mérséklődött tavaly Magyarországon, a súlyos, csonkolással járó esetek száma jelentősen növekedett.

A Debreceni Egyetem történelmével, képzéseivel, ipari együttműködéseivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett Ausztrália nagykövete az intézményben tett hétfői látogatásán. Ian D.G. Biggs az Angol-Amerikai Intézet hallgatóival is találkozott.

Az agrártudományi képzések területén kötött megállapodást a Debreceni Egyetem és a Mansoura Egyetem. A szerződést Mohamed Ayman Ashour egyiptomi felsőoktatásért és tudományos kutatásokért felelős miniszter, valamint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter jelenlétében írta alá Harsányi Endre rektorhelyettes Kairóban.

A környezet büntetőjogi védelméről szóló irányelvek szigorítási lehetőségeit vitatták meg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezett szakmai tanácskozáson. A rendezvényen felszólaló indonéz szakember a probléma globális jellege miatt a közös megoldás kialakítását szorgalmazta.

Hétvégén Brüsszelben ülésezett a Consortium on Applied Research and Professional Education - Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium. A CARPE vezető testületének tanácskozásán a Debreceni Egyetemet Csernoch László tudományos rektorhelyettes és Varga Zsolt tudományos igazgató képviselte.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartották a CASA 15 nemzetközi építész hallgatói tervpályázat idei nyitórendezvényét. A megmérettetésen három országból csaknem kétszáz másodéves építészmérnök hallgató azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy közösségi funkcióval ellátott lakóházat egy debreceni telekre. A házigazda Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékét hatvan hallgató képviseli.

Kiírták a 2024/2025-ös tanév Pannónia Ösztöndíjprogram részképzéseire vonatkozó pályázatokat a Debreceni Egyetemen. Az új mobilitási program segítségével a hallgatók a világ bármely pontján folytathatják tanulmányaikat. A diákok március 5-től, keddtől adhatják be pályázataikat. A jelentkezési határidő március 24. éjfél.

A Debreceni Egyetemen járt és a bangladesi hallgatók számának növelési lehetőségeiről egyeztetett a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének delegációja. A diplomaták a Műszaki Karra is ellátogattak.