Hírek DE KK Nagyerdei Campus címkével

A Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján hétfőn átadták azt a hibrid műtőt, ahol elsősorban speciális szívkatéteres beavatkozásokat végeznek, de alkalmas akár nyitott szívműtétek elvégzésére is. A legfejlettebb technológiát képviselő műtőt mintegy egymilliárd forintból alakították ki.

Április elsejétől Kiséry Mariann reumatológus szakorvos, klinikai főorvos vezeti a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fürdőgyógyászati Centrumát. Az új vezető Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől kedden vette át megbízólevelét.

Orvosi műszer beszerzésére fordítja a DOTE Gyermeksebészetéért Alapítvány azt az adományt, amely a korábban rendezett gardróbvásárokon gyűlt össze. A jótékony célú 150 ezer forint értékű felajánlást a szervező Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet és a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program (DETEP) képviselői hétfőn adták át a Gyermeksebészeti Pavilonban rendezett házi ünnepségen.

Több új műtéti technikát is bevezettek az elmúlt hónapokban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. A legmodernebb eljárások alkalmazása lehetővé teszi, hogy a betegek a lehető legjobb életminőség mellett folytathassák mindennapi tevékenységüket, munkájukat.

A járványügyi mutatók kedvező alakulása következtében március 26-tól, azaz keddtől megszűnt a kötelező maszkhasználat a Debreceni Egyetem Klinikai Központ mindhárom campusán.

Ismét lehet látogatni a betegeket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az intézményben március 22-től, péntektől feloldották a látogatási tilalmat. A maszkviselés egyelőre továbbra is kötelező.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Auguszta telepén is befejeződött a járóbeteg-ellátás informatikai fejlesztése. A beruházás részeként a rendszer működtetéséhez szükséges szoftvereket, sorszámnyomtató automatákat, monitorokat helyeztek üzembe a szakrendeléseken. A korszerűsítés eredményeként szervezettebb és az eddiginél is színvonalasabb lesz a betegellátás folyamata a Klinikai Központban.

Gyorsabban és biztonságosabban végezhetők el a gyermeksebészeti műtétek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján egy most beszerzett 3 dimenziós képalkotásra képes laparoszkópos toronynak köszönhetően. A több mint 40 millió forint értékű eszközt a klinika alapítványainak összefogásával és több cég jelentős összegű felajánlásából vásárolták.

Magyarországon mintegy másfél millió ember szenved krónikus vesebetegségben. Sokan nem is tudnak róla, hogy betegek, mert a tünetek csak későn jelentkeznek. Pedig az időben elkezdett terápiával megelőzhető, illetve lassítható a vesekárosodás további romlása. A vese világnapján a szűrővizsgálatokra és a megelőzésre, az egészséges életmódra, a helyes táplálkozás és a testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem és a város Mozdulj, Debrecen! mozgalmának közös csütörtöki rendezvényén.

A zöldhályog, vagyis a glaukóma a vakság harmadik leggyakoribb oka. A betegség korai szakaszában elkezdett kezeléssel azonban megelőzhető a teljes látásvesztés. Éppen ezért hangsúlyozzák a szakemberek a szűrővizsgálatok fontosságát a glaukóma világhéten, március 10-e és 16-a között. A világhét kapcsán kedden a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ főépületét is zöld színnel világították meg, hogy ily módon is ráirányítsák a figyelmet a betegségre.

A koszorúér-betegségek, a szívelégtelenség és a szívritmuszavarok mellett a társbetegségek, többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve az elhízás legújabb kezelési lehetőségeit is megvitatják a szakemberek a csütörtökön kezdődött 29. Debreceni Kardiológiai Napokon. A Debreceni Egyetemen rendezett tanácskozáson mintegy ötszáz kardiológus, nefrológus, diabetológus és háziorvos vesz részt.

Megjelent a Magyar Neuroimmunológiai Társaság legújabb szakmai ajánlása a sclerosis multiplex diagnosztikájáról és kezeléséről. Az ajánlás vezető szerzője Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem docense, a Neurológiai Klinika szakorvosa. A szakemberek az irányelvek megfogalmazásával szeretnék segíteni az orvosokat a betegeik számára legeredményesebb terápia kiválasztásában.

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki az immunológiai, allergológiai hátterű bőrbetegségek célzott kezelésében. A tabletta formában szedhető készítmények a betegség kiváltó okára hatnak, így alkalmazásukkal eredményesebb lehet a terápia. A legújabb kezelési módokat a Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórumon vitatták meg a szakemberek. A pénteken kezdődött kétnapos szakmai rendezvényt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke szervezte.

Eredményesebb lehet az onkológiai kezelés, ha a daganatos betegek lelki problémáik feldolgozásában is támogatást kapnak. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában húsz éve működő onkopszichológiai munkacsoport szakemberei egyéni, csoport- és családterápiákon segítik a pácienseket. Tapasztalataikról és a legújabb módszerekről a Magyar Pszichoonkológiai Társaság kétnapos kongresszusán számoltak be az Onkológiai Klinikán.

Országos szakfelügyelő főorvossá nevezték ki Bodor Miklóst, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlegének vezetőjét. A szakember célja, hogy szakfelügyelői tevékenységével is hozzájáruljon a belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcsere betegségek szakterületének fejlődéséhez, a betegellátás színvonalának további emeléséhez.

Átadták a Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíjat. A magyar ápolók napja alkalmából nyolc szakdolgozó vehette át az elismerést magas színvonalú és példamutató szakmai munkájáért a Debreceni Egyetemen rendezett hétfői ünnepségen. Az ünnepi eseményen Elnöki Díszoklevél adományozására és főorvosi kinevezések átadására is sor került.

Az óvodások beteg társaiknak szánt jókívánságaikat lila léggömbökre erősítették, majd közösen repítették fel a Debreceni Egyetem Főépülete előtti téren. Hétfő délelőtt több száz környezetbarát lufi szállt az ég felé. A Hallják meg az égiek jókívánságainak elnevezésű akciót a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 2016 óta minden évben megrendezi.

Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma folytatta látogatásait a DE Klinikai Központ egységeiben. A testület tagjai a klinikák működéséről, terveiről, szervezeti felépítéséről tájékozódtak. Ezúttal a Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás, Ortopédiai és Traumatológiai, Szülészeti és Nőgyógyászati, Sürgősségi, valamint Neurológiai Klinikáján, illetve az Egynapos Szemészeti Központban járt a kuratórium elnöke és a testület több tagja.

Látogatási tilalom lép életbe február 8-tól a Debreceni Egyetem Klinikai Központ valamennyi campusán. A rendelkezés visszavonásig érvényes.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusán működő Tüdőgyógyászati Klinikán, a Neurológiai Klinikán és a Belgyógyászati Klinika "A" épületében február 2-től látogatási tilalom lép életbe. A maszkviselés pedig továbbra is kötelező a Klinikai Központ valamennyi betegellátó egységében.

Február elsején kezdte meg működését a Debreceni Egyetem Klinikai Központ legújabb szervezeti egysége, a Fogászati Klinika. A klinika igazgatója, Bágyi Kinga egyetemi docens, a Fogorvostudományi Kar dékánja kinevezését Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől vette át.

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Szemklinikáján vezették be azt az eljárást, amellyel a szemgolyó megtartásával kezelhető az érhártya melanoma. Először a daganatot képalkotás-vezérléssel, precíziós külső besugárzással elpusztítják, majd a daganatszövetet a retinasebész eltávolítja a szemgolyó belsejéből. A kezeléshez az Onkoradiológiai Klinika, az Orvosi Képalkotó Klinika és a Szemklinika szoros együttműködése szükséges.

Megtartotta székfoglaló előadását Fülesdi Béla professzor a Szent István Tudományos Akadémián. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója bemutatta az intézményben működő kutatócsoportokat, kiemelve a szervdonáció területén végzett tudományos tevékenységet.

Január 18-tól, csütörtöktől megszűnik a látogatási tilalom a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán, az Ortopédiai és Traumatológiai, valamint az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinikán. Így jelenleg a Klinikai Központ valamennyi betegellátó egységében lehet látogatni a betegeket. A maszkviselés viszont továbbra is kötelező.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában tett kétnapos látogatást a BMW Group Gyár Debrecen delegációja. A vállalat képviselőit Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke fogadta. A küldöttség a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson folytatott megbeszéléseken ismerhette meg a Klinikai Központ szervezeti egységeinek működését, valamint a betegellátással kapcsolatos jövőbeli terveket.