Hírek DE KK Nagyerdei Campus címkével

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ több mint negyven munkatársa vehetett át kitüntetést kimagasló és példamutató tevékenységéért az intézmény Semmelweis-napi ünnepségen. A pénteki eseményen Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke adta át az Elnöki Elismerő Okleveleket, a Klinikai Főorvosi Címeket, a Klinikai Központ Betegellátásáért Emlékérmet, valamint a Kiváló Orvos Kitüntetést és Jutalomdíjat az Elnöki Hivatal felújított tanácstermében.

Július elsején, Semmelweis-napon szünetelnek a szakrendelések a Debreceni Egyetem Klinikai Központ mindhárom campusán, a Nagyerdei Campuson, a Kenézy Gyula Campuson, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Campuson, illetve a Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központban. A sürgősségi ellátás azonban folyamatos lesz.

Felújították a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Elnöki Hivatalának tanácstermét. Az épületben 1918-ban IV. Károly és felesége, Zita királyné avatta fel a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetemet. A beruházás során a helyiség történelmi jelentőségéhez méltó megjelenést kapott.

A csecsemők és a kisgyermekek minimálisan invazív műtéteihez használható kamerafejjel bővül a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának eszközparkja. A kamerafejet a DOTE Gyermeksebészetéért Alapítvány cégek és magánszemélyek támogatásából vásárolja meg. Az eszköz beszerzéséhez több vállalkozás összefogásával a BNI Északkelet-Magyarország Régió egymillió forinttal járult hozzá.

Több mint egymillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő szervezet, az International Student Union (ISU) az idei Food Day bevételéből a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak. A pénzt a gyermekhematológiai-onkológiai osztályon egy speciális steril szoba kialakítására fordítják.

Folytatta klinikai látogatásait az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület ezúttal a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikán, a Patológián, valamint az Urológiai Klinikán ismerkedett meg a klinikai egységek eddigi eredményeivel, céljaival és feladataival.

Hogyan vigyázzunk a tüdőnk egészségére? Ezzel kapcsolatban kaphattak hasznos tanácsokat a résztvevők a Debreceni Egyetem és a Mozdulj, Debrecen! mozgalom csütörtöki rendezvényén. Az eseményen a szűrővizsgálatokra és a megelőzésre, az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet. A Végy egy mély lélegzetet! szlogennel meghirdetett program egy közös sétával zárult a Nagyerdőn.

Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának célja, hogy megismerje a DE Klinikai Központ egységeit. Az Asszisztált Reprodukciós Centrumban, valamint a Sebészeti Klinikán tartott előadásában Kossa György kuratóriumi elnök egyebek mellett az intézményi autonómia eredményeiről, valamint az egyetem legfontosabb feladatairól beszélt.

Juhász Éva, a Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje júniustól szakmai koordinátorként irányítja a Debreceni Egyetem új Gyermeksürgősségi Központját. Megbízását kedden vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől.

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepli idén az Egészségközpont magazin. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ kiadványának most megjelent jubileumi, tavaszi-nyári számában 2024 első félévének legmeghatározóbb eseményeiről, eredményeiről és a legfontosabb tervekről is olvashatnak.

A terhesgondozással, a szüléssel és az újszülött ellátásával kapcsolatban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakembereitől kaphattak hasznos tanácsokat az érdeklődők az intézmény nyílt napján. A kismamák többek között az ultrahangos ambulanciát, a szülőszobát és a gyermekágyas részleget is megtekintették. A Kenézy Campuson és a Nagyerdei Campuson is megrendezett programon több mint háromszázan vettek részt.  

A gyermekek legmagasabb szintű sürgősségi és baleseti ellátását biztosítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az új Gyermeksürgősségi Központban. A legmodernebb eszközökkel, műszerekkel felszerelt épületet több mint három és fél milliárd forintból alakították ki. Az új központot hétfőn adták át ünnepélyesen.

Június elsejétől Bíró Lajos adjunktus látja el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika Kenézy Gyula Campus telephely szakmai koordinátori feladatait. Bíró Lajos kinevezését Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől vette át az Elnöki Hivatalban.

Horváth Ildikó egyetemi tanár vezeti június elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikáját. Az új igazgató kiemelt célja az intézmény további fejlesztése annak érdekében, hogy a legkorszerűbb körülmények között a legmagasabb szintű ellátást biztosíthassák a betegeknek. Horváth Ildikó kinevezését kedden vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől.

A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjét csaknem húsz évig irányító és nemrég nyugdíjba vonult Papp Lászlót Takács Attila biológus váltotta az igazgatói székben. Az új vezető úgy erősítené a kert kapcsolatait a kutatással, az oktatással és a természetvédelemmel, hogy az közben mind vonzóbb legyen a kikapcsolódásra vágyók körében.

Megérkezett a Da Vinci robotasszisztált sebészeti rendszer a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába. A 21. századi csúcstechnológiát elsősorban az általános sebészeti, az urológiai, a nőgyógyászati, valamint a fül-orr-gégészeti műtéteknél alkalmazzák. Használatával, a precíz és biztonságos műtéti technikáknak köszönhetően kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata és gyorsabb a gyógyulási idő. A több mint egymilliárd forintos robotsebészti beruházást kedden adták át az intézményben.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája 1984-ben első vidéki intézményként nyitotta meg szülőszobáit az apák számára. A klinikán azóta is kiemelten fontos a családbarát szemlélet megvalósítása. Az elmúlt negyven év tapasztalatait tudományos ülésen vitatták meg a szakemberek. Az eseményen a családközpontú szülészeti gyakorlat debreceni elindítójáról, a 2023-ban elhunyt Szeverényi Péterről is megemlékeztek.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikája az onkológiai sebészetben, a nyílt és a laparoszkópos műtétekben is vezető szerepet tölt be Magyarországon. Az intézményben a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák, folyamatos a technológiai fejlesztés. A klinika betegellátó és tudományos tevékenységét, múltját és jövőjét az intézmény megalapításának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett pénteki tudományos ülésen tekintették át a résztvevők.

A gyógyítás mellett a dolgozók testi-lelki egészségének megőrzésében és a kommunikációban is kiemelkedő a Debreceni Egyetem Klinikai Központ tevékenysége. Az intézményben végzett magas színvonalú munkát Családbarát Kórház kitüntető címmel ismerték el. A díjat a Magyar Kórházszövetség kongresszusán, a Klinikai Központ vezetőségének képviseletében Balatoni Ildikó koordinációs alelnök vette át.

A legmodernebb eszközökkel segíti a betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését az a Cornea (szaruhártya) Ambulancia, amelyet csütörtökön adtak át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján. A két rendelőből és kezelőből álló egység eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló. Az ambulancia mellett a 30 éve működő Cornea Bank is hozzájárul a Szemklinika világszínvonalú működéséhez.

Május elsejétől Várkonyi István, az Infektológiai Klinika igazgatója látja el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Központi Sterilizáló vezetői feladatait. Várkonyi István kinevezését pénteken vette át Szabó Zoltán professzortól, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökétől.

Az immunológiai betegek korábbinál is magasabb színvonalú ellátását szolgálja a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a május elsejével megalakuló Reumatológiai és Immunológiai Klinika, valamint a Belgyógyászati Immunológiai Központ. A két intézmény szoros együttműködésének köszönhetően hatékonyabb lehet a betegutak szervezése, a páciensek gyorsabban juthatnak a megfelelő kezeléshez. A szervezeti egységek vezetőinek kinevezését Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke adta át.

Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a Klinikai Központ újabb egységeibe látogatott el. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és a testület több tagja a Klinikai Szakpszichológiai Központban, az Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina Klinikán, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán, valamint a Laboratóriumi Medicina Intézetben járt, ahol a gyógyító, oktató, kutató munkáról és a jövőbeli tervekről tájékozódtak.

A külföldi betegek alapellátásának koordinálásáért, valamint orvosszakmai felügyeletéért és a szakterület fejlesztéséért felelős elnöki megbízottnak nevezte ki Papp Csabát, a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatóját Szabó Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

A Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján hétfőn átadták azt a hibrid műtőt, ahol elsősorban speciális szívkatéteres beavatkozásokat végeznek, de alkalmas akár nyitott szívműtétek elvégzésére is. A legfejlettebb technológiát képviselő műtőt mintegy egymilliárd forintból alakították ki.