Hírek zeneművészet címkével

Több mint negyven színvonalas klasszikus zenei koncertet kínál a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hamarosan kezdődő őszi évada. Folytatódik a Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen és a Steinway hangversenysorozat, a Régi Zenei hangversenyek, valamint a Lélekmelengető. A Hang-Játék-Zene Ifjúsági élménykoncertek és a Zene-Matiné alkalmai is különleges pillanatokban gazdag produkciókat kínálnak majd a látogatóknak.

A tervezetthez képest egy héttel korábban kezdődik a Könnyű?zenész életek című beszélgetős programsorozat az oDEon Egyetemi Színházban. Az első vendég Debrecen és az ország egyik legnépszerűbb rockzenekara, a Tankcsapda lesz. Őket háromhetente közkedvelt és gazdag zenei életúttal büszkélkedő zenészlegendák követik majd a sorban.

A hazai felsőoktatásban egyedülálló interjúsorozattal és zenés produkciókkal kezdődik hamarosan az oDEon Egyetemi Színház következő évada. A Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetével közös programban népszerű magyar zenészeket hívnak meg, akik élettapasztalatukkal és szakmai sikereikkel példát mutathatnak az egyetemistáknak. Az idei szezonban mutatkozik be az oDEon Opera és az oDEon Táncszínház is.

Az elmúlt hetekben harminckét művész irányításával huszonkét egyéni mesterkurzust tartottak a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, melyen tizennégy országból több mint százhatvan hallgató vett részt. Az eseménysorozat keretében köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából Vásáry Tamás zongoraművészt, karmestert, aki idén is elvállalta a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar vezetését.

Egy életút, mely példát mutat, egységbe kovácsol mindenkit, akinek fontos a művészet, a vallás, és aki képes beleérezni abba a mennyei világba, amelyből a zene is fakad - hangozott el Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Debreceni Egyetem díszdoktorának kilencvenedik születésnapja alkalmából, a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája záróhangversenyén a Nagytemplomban. Idén már tizenharmadik alkalommal vezényelte az ünnepelt művész a nyári akadémia zenekarát, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart.

Intenzív zenei képzésben, színvonalas koncerteken vehettek részt, valamint nemzetközi szinten egyedülálló gitárversenyen is kipróbálhatták magukat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar által rendezett Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóján a gitáros növendékek. Csaknem harminc fiatal zenész töltötte meg játékával a kar épületét és fejlesztette szakmai tudását.

A világ minden tájáról, tizenkilenc országból több mint százhatvan zenész növendék érkezik a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának eseményén megalakuló világzenekart ezúttal is Vásáry Tamás vezeti, akit 90. születésnapja alkalmából köszöntenek is a találkozón.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar diplomaosztó ünnepségén nappali és levelező tagozaton összesen hetvenkét hallgató vehette át oklevelét. A szombati eseményen díjazták a kar kiemelkedő munkát végző oktatóit is.

A Hang-Játék-Zene élménykoncertek emlékezetes pillanatait ábrázoló ötven pályaművet állított ki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A debreceni iskolások zenei élményeiket és az előadásokat örökítették meg a ZK galériájában megtekinthető rajzokon.

A Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének féléves kurzusát mintegy harminc hallgató fejezi be május végén. Az egyetemisták hagyományos módon ezúttal is a Liszt teremben, a szemeszterzáró gálakoncerten mutathatják meg, mennyit fejlődött hangszeres játékuk és énektudásuk.

Sorra nyeri a külföldi versenyeket a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar klasszikus énekművész mesterképzési szak operaének szakirányán tanuló elsőéves hallgató, Fujita Júlia. A tehetséges énekes az utóbbi időben rangos londoni, moszkvai és szlovéniai operaénekes-megmérettetéseken végzett az élen.

Nívódíjat kapott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóiból álló trió a hagyományos XIX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen. A szervező DE ZK célja ezúttal is a kortárs kamarazenei művek népszerűsítése volt.

Színház, irodalom, zene és animáció ötvöződik abban az alternatív előadásban, melyet az oDEon Egyetemi Színház tűz műsorára április 18-án, kedden. A zenekari kísérettel debütáló Pilinszky-estet a Debreceni Egyetem hallgatói kedvezményesen nézhetik meg.

A doktori iskolák közötti együttműködést, valamint a szakmai tapasztalatcserét erősítette a Kutatások a zene és a zenepedagógia világában címmel megrendezett Zenepedagógiai Konferencia. A szakmai eseményre az ország több nagyvárosából és a határon túlról is érkeztek szakemberek.

A legjobbak között végeztek az idei Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres Versenyen és Találkozón a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának versenyzői. A DE tehetségei kiemelkedően erős mezőnyben értek el sikereket, több kategóriában is az első három hely valamelyikét sikerült megszerezniük.

Kivételes teljesítményével a második helyen végzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar ötödéves hallgatója a fővárosi karvezető versenyen. A ZK tehetsége az ország legjobbjai között mérette meg magát és több esélyesnek tartott versenyzőt utasított maga mögé.

Kiemelkedően szerepeltek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói az országos egyetemi szaxofonversenyen, amelyen tizenhat tehetséges fiatal zenész lépett fel a Liszt teremben. A ZK hallgatóinak teljesítményét számos különdíjjal ismerték el.

Pályatársai, egykori és jelenlegi növendékei, valamint barátai köszöntötték Mohos Nagy Éva operaénekest, magánénektanárt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán csütörtökön. A Magánének Tanszék egykori vezetőjéről tantermet neveztek el az intézményben.

Nemcsak a gyerekeket, a családokat is várja a februárban folytatódó Zene-Matiné – Hal(l) a zenében című sorozatában a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A vasárnapi hangversenyekkel a kar célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és népszerűsítse a kortárs klasszikus zenét.

Országosan egyedülálló könnyűzenei képzés, új mesterszakok, kiemelkedő szakmai háttér, magasan kvalifikált oktatói gárda és gyors elhelyezkedési lehetőségek várják azokat, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán folytatják tanulmányaikat. A ZK az ország egyik legszélesebb és legszínvonalasabb zenei képzési portfólióját kínálja a felvételizőknek.

A fővárosban, a Magyar Zene Házában mutatja be szeptemberben induló, hazai és nemzetközi szinten egyaránt egyedülálló Kortárs könnyűzenei alapképzését a Debreceni Egyetem. A január 20-án, pénteken 16 órakor kezdődő prezentáción Wolf Katitól és a Könnyűzenei Intézet vezetőitől tudhatják meg az érdeklődők a részleteket többek között a nyolc választható szakirányról és a szakon oktató hazai művészekről, zenei szakemberekről.

Gálakoncerttel zárta a szemesztert a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézete a Zeneművészeti Kar Liszt termében. A hagyományos félévzáró fellépesen a kurzus hallgatói színvonalas produkciókkal mutatták be, mit tanultak és mennyit fejlődtek az elmúlt hónapokban.

Az Artisjus pedagógiai díját vehette át Szabó István, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanára kiemelkedő zeneoktatói tevékenységéért. Ezzel folytatódik a kar sikersorozata, hiszen az elmúlt hetekben több tehetséges növendék is eredményesen szerepelt rangos hazai és nemzetközi versenyeken.

A képzeletbeli dobogó mindhárom fokára a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói állhattak fel a hétvégén rendezett Országos Klarinétversenyen. Az egyfordulós megmérettetésen hazánk legjobb klarinétszakos hallgatói mérték össze tudásukat.

Kiemelkedő eredményt ért el az Online Musicalada Spain Nemzetközi Művészeti Versenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar operaének mesterszakos hallgatója. Kövér Aida az egyik legnehezebb áriával nevezett a megmérettetésre, amit végül meg is nyert.