Hírek intézményi címkével

Nagy sikerrel zárult az a rajzpályázat, amit alsó tagozatos általános iskolásoknak hirdetett a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara és a PHOENIX Pharma Zrt. A felhívásra több mint hatszáz rajz érkezett. A jelentkezők feladata az volt, hogy alkotásaikkal mutassák meg, mit tehetünk az egészségünkért.

Tanszékvezetői és intézetigazgatói megbízásokat adott át a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja csütörtökön. Négyen tanszékvezetői, ketten megbízott tanszékvezetői, egy fő megbízott intézetigazgatói, nyolcan pedig egyetemi docensi kinevezéseket kaptak. Az Orvostudományi Kar Kiváló Dolgozója kitüntetést is kiosztották.

Hatalmas a Debreceni Egyetem innovációs potenciálja – állapította meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az intézményben tett szerdai látogatásán. Bódis László a Nemzeti Innovációs Ügynökség tudáshasznosítási igazgatójával, Barabás Rékával az egyetem több létesítményét is megtekintette.

A felvételizőknek július 10-ig, szerdáig van lehetőségük arra, hogy módosítsák a jelentkezési lapon megjelölt felsőoktatási intézmények sorrendjét a 2024. évi általános felvételi eljárásban. A felvételi során mindenki csak egy helyre vehető fel, ezért érdemes a döntés előtt alaposan megfontolni, melyik intézmény, mely képzését jelölik meg a jelentkezők az első helyen.

Oktatási, kutatási, innovációs fejlődési irányait, jó gyakorlatait és nemzetközi kapcsolatait mutatta be a Debreceni Egyetem a Hungarian Summiton, Floridában. Az eseményen részt vett Pető Károly általános rektorhelyettes, Nagy Péter, a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke, valamint Bács Zalán, a Sporttudományi Koordinációs Intézet képviseletében.

Összesen kétszázhuszonöt, nappali és levelező tagozaton végzett hallgató vehette át oklevelét a Debreceni Egyetem Informatikai Kar diplomaosztó ünnepségén. Hajdu András, a kar dékánja kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemen diplomázott az ország első adattudósa, valamint arról is beszélt, hogy az informatikai szakemberek olyan tudást szereztek tanulmányaik során, mellyel felkészültek a modern kor kihívásaira.

A Debreceni Egyetemen indul hazánkban elsőként az az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy, amelynek keretében a hallgatók két félév alatt egy alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt – hangzott el a Honvédelmi Minisztérium területvédelmi tartalékos-toborzókampányának rendezvényén Budapesten.

A Debreceni Egyetem compliance szervezetének felépítéséről, feladatairól és tevékenységéről, valamint a visszaélésbejelentő-rendszerről tartott előadást a Debreceni Egyetem Compliance Önálló Osztályának igazgatója szerdán a Klinikai Központban.

Tízéves jubileumához érkezik a mádi Jó éjszakát! rendezvény, mely az évforduló alkalmából idén háromnapossá bővül. A Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia, Mád Önkormányzata és Mád Hegyközség közös rendezvénye zenei és irodalmi csemegéket, valamint magyar vidéki csúcsgasztronómiát kínál június 21. és 23. között, a programokat könyvkiadók is gazdagítják.

A Gyógyszerésztudományi Kar nemrég átadott épületéről, a Farewell Dinner-ről, a Zeneművészeti Kar hallgatóinak Éjféli Koncertjéről, a városban élő zsidó közösségről és a Pásti utcai Zsinagóga történetéről, valamint a DEAC labdarúgóinak jó szerepléséről is lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának első nyári számában.

Oktatói-kutatói csereprogramok, valamint hallgatóik számára elérhető angol nyelvű képzési lehetőségek, rövid nyári programok, egy-két szemeszteres tanulmányok iránt érdeklődött pénteken a Debreceni Egyetemen öt amerikai egyetem küldöttsége. A delegáció három karon tett látogatást.

Egyetemi elismerések és címzetes egyetemi tanár cím adományozásáról, szervezeti módosításokról, valamint új kitüntetések alapításáról is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa a 2023/2024-es tanév utolsó ülésén. A testület több új képzés létesítését és indítását, illetve együttműködési megállapodások megkötését támogatta.

Alkalomszerű létesítményi tűzoltóság állt szolgálatba a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusán és a Kenézy Gyula Campuson. A negyvenórás tűzoltóképzést elvégző, huszonnégy fős csapat tagjai a mentőhelikopter műszaki paramétereivel ismerkedtek és egy leszállás közben történt vészhelyzet elhárítását szimulálták a Kenézy Gyula Campuson tartott pénteki gyakorlaton.

Két komoly elismerést kapott a Debreceni Egyetem kiadványa a DUE Médiahálózattól. Az Egyetemi Élet Az év online diákmédiuma kategóriában harmadik lett, a lap munkatársa, Pótor Balázs pedig Az év diákújságírója kitüntetésben részesült. A középiskolák versenyében a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Médiastúdiója második helyen végzett.

Hétvégén megkezdődnek a Debreceni Egyetem (DE) nyári diplomaosztó ünnepségei. Június 15-e és július 2-a között az intézmény 13 karának csaknem négyezer végzőse veheti át oklevelét.

Az élelmiszeripari fejlesztésekhez kapcsolódó együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Debreceni Egyetem és a hazai baromfiágazat kiemelkedő vállalatcsoportja, a Master Good vezetése Kisvárdán.

Élményekben gazdag napot tölthettek együtt a Debreceni Egyetem dolgozói és hozzátartozóik a Dolgozói DErbin pénteken. A családbarát szellemiség jegyében a szervezők immár hetedik éve törekednek arra, hogy olyan alkalmakat is teremtsenek, ahol a kikapcsolódásé, a feltöltődésé, a közvetlenebb kapcsolatépítésé a főszerep – idén is több ezren éltek a lehetőséggel.

Az oktatásban, a tehetséggondozásban és a tanárképzésben kiemelkedően teljesítő oktatóit köszöntötte pedagógusnap alkalmából a Debreceni Egyetem. Az ünnepségen az intézmény vezetése Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjjal, valamint a Jausz Béla-díjjal ismerte el a szakemberek tevékenységét.

Elkészült a Debreceni Egyetem Műszaki Karának új közösségi tere, a Szárítóműhely a DMK Tímárház szomszédságában, a Szombathi István utcán. A kétszintes, csaknem 180 négyzetméteres házat a múlt század közepéig a tímármesterség gyakorlói használták. Az átépítés után elsősorban a Debreceni Egyetem építészmérnök hallgatói gyakorlati képzését szolgálja, valamint közösségi helyként előadásoknak, kiállításoknak is helyet ad.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ két egységéhez látogatott el a napokban az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai ezúttal a DE KK Hospice-Palliatív Terápiás Osztályának, valamint Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Osztályának tevékenységével, eddigi eredményeivel ismerkedett meg.

A Gyermeknevelési és Gyógypedagógia Kar, valamint a Fogorvostudományi Kar egy-egy tehetséges kutatója mutatta be tudományos eredményeit hétfőn a Professzori Teaházban. A Debreceni Egyetem egyetemi tanárai és professor emeritusai a digitális fogászati technológiák térnyeréséről, valamint a internethasználattal kapcsolatos digitális egyenlőtlenségekről hallhattak.

Megrendezte hagyományos tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem. A pénteki eseményen öt tudományterület 130 új doktora vehette át oklevelét, átadták a habilitált doktori, a professor emeritus, valamint az emeritus tanácsadó címeket. Helmut Flacheneckert, a németországi Würzburgi Egyetem professzorát díszdoktorai sorába avatta az intézmény, Aradi Csaba ökológus pedig Pro Universitate-díjban részesült.

A Debreceni Egyetem képzési és kutatási struktúrájával, nemzetközi kapcsolatrendszerével és széleskörű ipari partnerhálózatával ismerkedett Norvégia magyarországi nagykövete pénteken. Trine Skymoen szeretné elérni a DE-n tanuló norvég hallgatók számának növekedését.

Siófok után Hajdúszoboszlót is bekapcsolja a felsőoktatásba a Debreceni Egyetem: a gyógyturizmushoz, termálturizmushoz kötődően az egészségipar teljes gyakorlati képzési spektrumával megjelenik az intézmény a fürdővárosban. A tervezett legújabb egyetemi campusról, annak képzési kínálatáról, valamint egyedülálló struktúrájáról szerdán állapodtak meg az intézmény és a város vezetői.

Többmilliárdos fejlesztések zajlanak a Debreceni Egyetemen, amelyek az oktatási infrastruktúra mellett a korszerű orvoslás, kutatás feltételeit javítják. Az elmúlt hetek legjelentősebb eseményeiről, a beruházások céljáról, az általuk teremtett új lehetőségekről, valamint a közeljövő terveiről is beszélt Bács Zoltán kancellár, illetve Szilvássy Zoltán rektor a DTV Esti Közelkép című műsorában.