Hírek DE KK Nagyerdei Campus címkével

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából a Debreceni Egyetem több munkatársa is állami kitüntetésben részesült. Az elismeréseket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója tiszteletére rendezett budapesti ünnepségen vehették át.

Milyen szerepe van az életmódnak az allergológiai és immunológiai betegségek kialakulásában, lefolyásában? Ezt a témát vitatták meg a szakemberek egy regionális bőrgyógyászati fórumon a DAB Székházban. A mintegy száz résztvevő a terület legújabb kutatási eredményeivel is megismerkedett. A kétnapos szakmai tanácskozáson a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika elmúlt száz évéről is megemlékeztek.

Március elsejével létrejött az integrált Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az átalakítást követően a fekvőbetegeket a Nagyerdei Campuson, a járóbetegeket pedig a Nagyerdei Campus mellett a Bethlen utcai Szakellátási Központban kezelik. A Kenézy Gyula Campuson a sürgős fül-orr-gégészeti eseteket továbbra is ellátják.

Csodát láttunk a Debreceni Egyetemen - így összegezte a Klinikai Központban végzett retinaműtétet a Kossuth Rádió szerkesztője. A közmédia stábja az elmúlt hónapokban a Szemklinika mellett az Urológiai Klinikán végrehajtott egyedülálló beavatkozásokról tudósított A hely című műsorában.

A Kenézy Gyula Campus Sürgősségi Betegellátó Osztályának beolvadásával létrejött az integrált Sürgősségi Klinika a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az intézmény március elsejétől két telephelyen, egységes szakmai irányítás alatt működik. A klinika az integrációval az ország egyik legnagyobb sürgősségi betegellátó központjává vált.

A betegellátás minőségének és biztonságának folyamatos javítása érdekében az elmúlt hetekben több átalakítás is történt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán. Februártól új, korszerű helyen fogadja a baleseti sérülteket az újonnan kialakított traumatológiai triázs, létrehozták az ortopédiai és traumatológiai szeptikus osztályt, az Egynapos Sebészeti Központ pedig új helyen folytatja működését. A fejlesztésekről a Klinikai Központ vezetősége hétfőn a helyszínen tájékozódott.

A Debreceni Egyetem hat professzora vehette át a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának kitüntetését. Az elismeréseket Páles Zsolt, a DAB elnöke adta át szerdán a szervezet éves közgyűlésén.

A hazai egyetemi centrumok közül elsőként a Debreceni Egyetem szerezte be a legújabb típusú FibroScan készüléket, amelyet a májbetegek komplex non-invazív kivizsgálásában alkalmaznak. Az eszköz az eddiginél is magasabb színvonalú és hatékonyabb betegellátást tesz lehetővé. A mintegy hatvanmillió forint értékű, egyetemi forrásból megvásárolt készüléket hétfőn adták át ünnepélyesen a Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinikáján.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ nyolc szakdolgozója vehetett át elismerést magas színvonalú és példamutató szakmai munkájáért pénteken az intézményben rendezett ünnepségen. A Kiváló Dolgozó Kitüntetést és Jutalomdíjat minden évben a magyar ápolók napjához kapcsolódóan adják át.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ mindkét campusának valamennyi fekvőbeteg részlegén február 14-től, keddtől látogatási tilalom lép életbe. A rendelkezés visszavonásig érvényes.

Február elsején elsőként Hajdú-Bihar vármegyében indult el az új ügyeleti rendszer, melyet fokozatosan vezetnek be az egész országban. Az átalakítás célja, hogy az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt rendszer működjön. Debrecenben a felnőtt háziorvosi és a sürgősségi ügyelet továbbra is a DE Klinikai Központ Sürgősségi Klinika épületében működik. A gyermekek ügyeleti ellátásában nincs változás.

3D nyomtatással készítenek többek között csont- és ízületpótló implantátumokhoz kapcsolódó egyedi eszközöket a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriumában. Tevékenységüket, illetve a 3D technika orvosi alkalmazási lehetőségeit ismeretterjesztő filmekben mutatják be a labor munkatársai. A nemrégiben elkészült ötrészes sorozat a Debreceni Egyetem YouTube-csatornáján is megtekinthető.

A január 30-ai átadás-átvétel nyomán immár a Debreceni Egyetem tulajdonában van a 32 ezer négyzetméteres Tüzér utcai ingatlan. A jövőben Forest Center néven működő komplexumban a bérlő piaci vállalatok mellett az egyetem saját tevékenysége és a térítéses betegellátás kap helyet a tervek szerint.

Magyarországon évente több száz nő halálát okozza a méhnyakrák, pedig a betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. Erre hívták fel a figyelmet a szakemberek a január 23-a és 29-e között megrendezett Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten. A kampányhoz a Debreceni Egyetem Klinikai Központja is csatlakozott.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusára költözött a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály, ahol a súlyos állapotú, végső stádiumban lévő daganatos betegeket ápolják. Az új környezet a korábbinál is színvonalasabb ellátást tesz lehetővé. Az osztály tevékenységéről a Klinikai Központ vezetősége szerdán a helyszínen tájékozódott.

Negyedmillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika alapítványának a Solar Panel Solutions Kft. és a Bástya Kupa főszervezője. A cég és a kupa rendezője a decemberi jótékonysági labdarúgótornán összegyűlt pénzt pénteken adta át az intézmény vezetőjének. A 250 ezer forintos támogatást a gyermekrehabilitáció fejlesztésére fordítják.

Páll Dénest, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökhelyettesét, a Gyógyszer- és Élelmiszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatóját választották meg a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a MOTESZ következő elnökének. Páll Dénes megbízatása 2025-től két évre szól.

Hunor született 2023-ban elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A kisfiú január elsején 0 óra 12 perckor jött a világra.

A tervek szerint jövő őszre véget érhet az intézményi integráció a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában – mondta el Szabó Zoltán professzor, a DE KK elnöke a Debrecen Televízió Köz-Ügy című műsorában. A klinikai vezető kifejtette, hogy az eddigi átalakításoknak köszönhetően európai színvonalú, szakmailag magas szinten elismert betegellátási rendszer jött létre a Debreceni Egyetemen.

Kiemelkedő szakmai munkája és példamutató gyógyító tevékenysége elismeréseként Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke 91 orvosnak adományozott klinikai főorvosi címet. Az erről szóló oklevelet az egyetem Aulájában rendezett keddi ünnepségen vehették át a Klinikai Központ munkatársai.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ ingyenes ismeretterjesztő magazinjának legújabb, őszi-téli lapszámában az intézmény kiemelkedő eseményeiről, híreiről és a legfontosabb tervekről olvashatnak. A lapban bemutatkoznak az integrációs folyamat részeként létrejött új szervezeti egységek, megismerhetik Szekanecz Zoltán professzor több mint két évtizedes szakmai tevékenységét és hosszabb interjú olvasható a Klinikai Központ elnökével, Szabó Zoltánnal.

Pontosabb sebészi beavatkozást tesz lehetővé az a csúcstechnológiának számító holografikus eszköz, amelyet a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma vásárolt a Karikó Katalin által felajánlott összegből. A kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.

Több száz játékot kaptak pénteken a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai részlegén gyógyuló kis betegek. Az ajándékokat a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete által meghirdetett akcióban gyűjtötték össze. A kezdeményezéshez Debrecen városa, a DVSC Futball Zrt. és a Cívis Szociális Étkezési Központ is csatlakozott.

A Központi Röntgen Intézet 1922 májusában kezdte meg működését a Debreceni Egyetemen. Az elmúlt 100 évben a debreceni sugárterápia számos szerkezeti, szervezeti változáson fejlődésen ment át. A múlt legjelentősebb eseményeit idézték fel, illetve a jelen és a jövő kihívásait vitatták meg a résztvevők a jubileum alkalmából rendezett pénteki ünnepségen az Onkoradiológiai Klinikán.

Két telephelyen: a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson, egységes vezetés alatt, egységes klinikai elvek szerint folytatja működését a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika. Az integráció célja a betegellátás színvonalának további fejlesztése. Az integrált Urológiai Klinika december elsején kezdte meg működését.