Hírek orvostudomány címkével

Anyatejjel az elhízás ellen címmel Röszer Tamás, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet tudományos főmunkatársa tart előadást a Science Café idei utolsó rendezvényén.

A mozgásszervi medicina mellett a bőrgyógyászatban és a daganatos betegek kezelésében is hatékony a balneológia – hangzott el a Magyar Balneológiai Egyesület hétvégi nagygyűlésén. A tanácskozáson – melynek idén a Debreceni Egyetem adott otthont – a szakterület újdonságairól és a mesterséges intelligencia fürdőgyógyászatban való alkalmazási lehetőségeiről is szó volt.

Az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjának nyertesei mutatják be tudományos munkáikat, eredményeiket, valamint a neves külföldi folyóiratokban megjelent cikkek közlése óta zajló kutatásaikat a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Journal Club elnevezésű rendezvényén. Első alkalommal Fazekas Attila, Haimhoffer Ádám, Murányi Mihály, Somodi Laura és Székvölgyi Lóránt díjnyertes közleményét és kutatási eredményeit ismerhette meg a közönség.

A Debreceni Egyetem több kara és programja is bemutatkozik a Hello szakma! – Út a jövőbe című pályaorientációs kiállításon, amelyet október 5-6-án harmadik alkalommal rendez meg a Debreceni Szakképzési Centrum.

Vezető testületének tagjává választotta Csernoch László professzort, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettesét, az Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet igazgatóját szeptemberi, Tallinban rendezett tanácskozásán a Federation of European Physiological Societies (Európai Élettani Társaságok Szövetsége).

A fizioterápiás egység szakmai vezetését látta el Szántó Sándor, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ orvosigazgatója, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének vezetője a világbajnokságon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezető orvosai elismerően beszéltek az egység felépítéséről és működéséről.

Több mint kétmillió forint értékben kapott orvosi eszközöket a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus Gyermekosztálya a K&H Gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatának köszönhetően. Az új berendezések tovább növelik a berettyóújfalui campus betegellátásának színvonalát.

Minden eddiginél több, összesen 33 középiskolás részvételével kezdődött meg hétfőn a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári tudományos tábora. A szeptembertől végzős gimnazisták két héten át tanulmányozhatják a Debreceni Egyetemen zajló orvos-biológiai kutatásokat.

A szövetminták elektronmikroszkópos vizsgálatához szükséges előkészületekről és az ezzel összefüggő gyakorlati problémák megoldásáról tanulnak a Debreceni Egyetemen hétfőn kezdődött ötnapos nyári iskola résztvevői. A NeurotechEU nemzetközi egyetemi szövetségi együttműködés keretében szervezett képzésen 9 országból érkezett 14 hallgató, valamint laboránsok, asszisztensek bővítik ismereteiket.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának friss lapszámában egyebek mellett arról lehet olvasni, hogy az integrációval hazánk egyik legnagyobb és legegységesebb egészségügyi ellátórendszere jön létre Debrecenben.

A svéd fővárosban tartotta a tág értelemben vett idegtudományok terén történő együttműködés fokozására létrejött NeurotechEU európai egyetemi konzorcium soros rektori találkozóját. A kiegészítő rendezvényként meghirdetett NeurotechEU Hackathon versenyen olyan nemzetközi csapat nyerte az első díjat a fiatalok mentális betegségeinek kezelésére vázolt megoldási javaslatukkal, amelynek a Debreceni Egyetem kutatója is tagja volt.

Kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar egyik hallgatója a lengyel fővárosban a kutatásokat végző orvostanhallgatók nemzetközi kongresszusán. Székely Mihály, aki egy, daganatok leküzdésével foglalkozó debreceni kutatócsoport tagja, megnyerte saját szekcióját.

Az emberi agy működéséről és fejlődéséről tartott három előadást a Debreceni Egyetemen elsősorban orvostanhallgatóknak az Oxfordi Egyetem híres idegtudósa, agykutatója Molnár Zoltán. A 35 éve az Egyesült Királyságban élő professzor elsősorban azt vizsgálja, milyen szerepet játszanak az emberi agy változásában, evolúciójában a gének, illetve a környezet. Molnár Zoltán a NeurotechEU meghívására érkezett.

Hazai és külföldi szakemberek által végzett műtéteket láthatnak élőben a csütörtökön kezdődött 2. Debreceni Endourológiai Napok résztvevői. Az urológusok kétnapos mesterkurzusát a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika szervezte, ahol évek óta eredményesen használják a legmodernebb endourológaiai eljárásokat.

Az újszülött diabétesz kezelésében elért forradalmi eredményeiért az Oxford Egyetem Élettani Intézeteinek professzora, Dame Frances Mary Ashcroft részesült a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” elismerésben 2020-ban. A covid miatt csak idén tudta átvenni az ioncsatornák fiziológiájával foglalkozó brit professzor a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar díját Csernoch Lászlótól, a DE tudományos rektorhelyettesétől és Mátyus László dékántól.

Új Gyermeksürgősségi Központot hoznak létre a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján. A fejlesztésnek köszönhetően a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel felszerelt épületben egységes gyermeksürgősségi ellátás jön létre, ami minőségi változást hoz a gyermekek kezelésében – hangzott el az új egység csütörtöki alapkőletételén.

Az ország vezető kardiológusai osztják meg tapasztalataikat a Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött 28. Debreceni Kardiológiai Napokon. A négynapos rendezvény fókuszában ezúttal a koszorúérbetegség, a szívritmuszavarok, a szívelégtelenség, illetve ezek megelőzése áll.

Egyedülálló ösztöndíjrendszer, Komondor a Kassai úti campuson, világjáró hallgatók, unikális orvosi berendezés, Marco Rossi rendhagyó órája és jótékony ovisok – a Debreceni Egyetem legfontosabb eseményeiről, aktualitásairól láthatnak tartalmas riportokat, interjúkat az intézmény saját gyártású magazinműsorában. A februári adás már megtekinthető az unideb.hu-n és az egyetem Youtube-csatornáján.

A Debreceni Egyetem kutatói is jelentkezhetnek a NeurotechEU ösztöndíjpályázatára, mellyel a neurotechnológiával foglalkozó posztdoktorokat kívánja támogatni a nemzetközi szervezet. A partneregyetemek 15 posztdoktora nyerheti el első körben az ösztöndíjat.

Online konferencián számolhattak be kutatási eredményeikről hétfőn a Debreceni Egyetem hallgatói, akik a 2022. évi Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatán az első félévre nyertek el ösztöndíjat, így szakmai programjuk január végén lezárul.

A tudományos és kulturális folyóirat legújabb számában a Debreceni Egyetem munkatársai, hallgatói egyebek mellett a jogállamiságról, a debreceni Nagyerdő mentális egészségre gyakorolt hatásairól, valamint a DE Angol Tanszékének lektorairól szóló írásaikkal jelennek meg.

Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy életének 62. évében elhunyt Szilvássy Judit egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Tanszék vezetője.

Száztíz jelölt vette át a PhD-fokozat megszerzését igazoló oklevelét a Debreceni Egyetem őszi doktoravató ünnepségén. A Főépület Aulájában szombaton tartott eseményen emellett habilitált doktori és professor emeritus címeket adtak át, és felavatták az intézmény új díszdoktorait is.

Az onkológiát alapjaiban befolyásoló kutatómunkáról, a cisztein aminosav komponensek szerepéről számolt be a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában Nagy Péter professzor, a Debreceni Egyetem Tudományos Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke. A kutatás középpontjában a záptojás szagáért felelős kénhidrogén gázmolekula áll, melynek sokáig csak toxikus hatásait rögzítették a tudósok.

A DE Zeneművészeti Kar is lehetőséget kapott a bemutatkozásra a Magyar Zene Házában. A ZK hallgatói és oktatói négy formációban léptek színpadra, és Zombola Péter zeneszerző, a kar egyetemi docense által írt műveket adták elő a közönségnek.