A Science Cafe ezúttal a gasztroenterológia rejtelmeibe kalauzolja el az érdeklődőket.
A tudományág elsősorban az emésztőrendszeri betegségek kezelésére, úgy mint a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a végbél, a máj, az epehólyag- és az epevezeték, valamint a hasnyálmirigy betegségeire specializálódott tudományág.
A Ha a bél szivárog, miért issza meg a levét a máj? című előadás az emberi test belső szerveinek útvesztőibe nyújt virtuális laparoszkópos betekintést.
- A bélrendszer nem csupán az emésztésért felelős, feladata elválasztani a külvilágot a szervezet belső tereitől és folyamataitól, amely az egész szervezet működése szempontjából létfontosságú. Azonban a bélrendszer és a máj között fennálló szoros élettani kapcsolat révén – amelyet bél-máj tengelynek is szokás nevezni – a bél védelmi vonalának (bél-barrier) állapota a májbetegségekben különös fontossággal bír – mondta a hirek.unideeb.hu portálnak Tornai Dávid.
A Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai Tanszék tudományos munkatársának előadása bemutatja, hogy a bél-barrier károsodása hogyan fokozhatja a gyulladásos folyamatokat a májban, ami végső soron a májbetegség rosszabbodását okozza. Emellett az is kiderül, melyek azok az új, vérből kimutatható biomarkerek, melyek segíthetnek felmérni a bél-barrier károsodás mértékét és előre jelezni a májbetegség kimenetelét.
Időpont: 2025. november 19., szerda 17 óra
Helyszín: Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó (Debrecen, Nagytemplom mögötti Emlékkert)
Sajtóközpont - BZs