Hírek gazdaságtudomány címkével

A nagy sikerű őszi rendezvény után nyáron is várja a középiskolásokat a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (DE GTK) által életre hívott EconoMeet. Korlátozott számban még lehet jelentkezni az ingyenes szakmai élménytáborba, melyen az új ismeretek és kapcsolatok mellé bónuszként 20 felvételi pontot is kaphatnak a résztvevők.

Letette az olimpiai esküt a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat Budapesten, a Művészetek Palotájában. A honi indulók között többen is ott vannak a Debreceni Egyetem hallgatói közül.

Több mint 200 jövendőbeli GTK-s hallgatót vonzott a III. EconoMisteries Nyílt Nap Debrecenben és Szolnokon. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának (DE GTK) rendezvényére azokat a fiatalokat várták, akik a jelenlegi felvételi eljárásban megjelölték a kar valamely szakát. Az esemény gazdag programkínálatával, fontos információival és izgalmas előadásaival maradandó élményt nyújtott minden résztvevő számára.

A Kisvárdai Szakképzési Centrummal kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (DE GTK) az oklevelestechnikus-képzés tekintetében: azon diákok, akik a Kisvárdai SzC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Technikumban a 2022/23-as, vagy az azt követő tanévekben kezdik meg tanulmányaikat, és felvételt nyernek a GTK valamely közgazdász alapképzésére, 30 kreditet tudnak majd beszámoltatni.

Hétszáznál is több végzős hallgató repítette magasba sapkáját szombaton a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának két diplomaosztó ünnepségén. Az oklevelek mellett számos kitüntetést is átadtak.

Az iparági és szakmai ismeretek megosztása, a tehetségmenedzsment és a hallgatói karrierutak, valamint a tudományos, kutatói munka támogatása céljából kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (DE GTK) és a HELL ENERGY Magyarország Kft.

Best in Show díjat kapott a legrangosabb nemzetközi borversenyen a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar PhD-hallgatója, Szilágyi László borászatának 2019-es Gizella 6 puttonyos aszúja. A neves nemzetközi zsűri 57 ország több mint 18 ezer borát értékelte és választotta ki a legjobb ötvenet, köztük a Gizella Pince édes nedűjét.

Elsősorban az adatelemzés és adatvizualizáció, a publikálást támogató módszertanok, valamint a fenntartható fejlődés témakörét érintették azok a Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvalósult módszertani kurzusok, amelyeken részt vehettek a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának (DE GTK) oktatói és PhD-hallgatói.

A Debrecen BSC Kerekasztal 2023 őszén első alkalommal indította el a Debreceni Egyetemmel, a Debreceni Tankerületi Központtal és a Debreceni Szakképzési Centrummal közösen a Nagyköveti Mentorprogramját, melyben 13 középiskola 19 diákja vett részt. Zárásként egy szakmai zsűri előtt prezentáltak a fiatalok.

Harminc kreditet tudnak majd elismertetni középiskolai tanulmányaikból azok a diákok, akik a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium oklevelestechnikus-képzése után a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán (DE GTK) folytatják tanulmányaikat – derült ki a felek között köttetett együttműködési megállapodás aláírásakor.

Rangos külföldi előadók plenáris előadásaival kezdődött, majd csaknem kétszáz résztvevő magyar és angol nyelvű tudományos prezentációjával folytatódott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Állam- és Jogtudományi Kar és Műszaki Kar, valamint a Magyar Nemzeti Bank szervezésében megrendezett Fenntartható gazdaság – fenntartható társadalom című konferencia a Böszörményi úti campuson. A tudományos fórummal a debreceni közgazdasági és üzleti felsőoktatási képzés 30. évfordulóját is ünnepelték.

A Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet szervezésében, a Makroszkóp rendezvénysorozat keretében tartottak konferenciát A blokkosodás gazdasági hatásai címmel az oDEon Színházban. A szakemberek megoldási lehetőségeket is felvázoltak előadásaikban.

Miként segíti a Debreceni Egyetem profi sportoló hallgatóit a mentorprogramon keresztül, mi történik az intézmény Noszvaj-Síkfőkúton található Soó Rezső Kutatóházával és hogyan alakul át az afrikai nők gazdaságban betöltött szerepe – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.

Két részből tevődött össze a DEViK Klub aktuális félévének zárófelvonása: a résztvevők előbb egy kanapébeszélgetést hallgathattak meg, a téma a generáción átívelő családi vállalkozás volt. Az est második felében pedig következett a mentortalálkozó, melyen lehetőségük volt a hallgatóknak kötetlenebb módon beszélgetni tapasztalt vezetőkkel és szakemberekkel.

A középosztály forradalma – Meritokratikus stratégia a 21. századra című könyvét mutatta be György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos a Debreceni Egyetemen. A szerző arra törekedett, hogy Magyarország példáján keresztül mutassa be a középosztály megtámasztásának meritokratikus stratégiáját.

Az elektromobilitás és a fenntarthatóság lesz a központi témája a Debreceni Egyetem által szervezett konferenciának és szakmai fórumnak az idei Debrecen Drive-on. Az ország legnagyobb járműipari seregszemléjén minden eddiginél több szakmai rendezvénnyel, több mint nyolcszáz különböző járművel, oldtimerek és prémiumkategóriás csúcsragadozó autókkal és látványos night drive show-val várják a látogatókat május 24-től három napon át a Nagyerdei Stadion környékén.

Tíz tagozatban ismertették tudományos munkájuk eredményeit a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar (DE GTK) hallgatói kedden. Idén először középiskolások is beszámolhattak az őket foglalkoztató témákban íródott munkájukról a kar Tudományos Diákköri Konferenciáján.

Fogatokon és hintókon vonultak végig a városon a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar végzős hallgatói pénteken, csaknem félévszázados hagyományuknak megfelelően így búcsúztak a várostól és az intézménytől. Az idei Sárguláson csaknem 550 hallgató ünnepelte egyetemi tanulmányai végét.

A gyógyászati segédeszközök gyártásával és értékesítésével foglalkozó Coloplast Hungary Kft-vel kötött duális képzésről szóló megállapodást a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara. Az együttműködés révén a vállalatgazdaságtan MSc szakon tanulók gazdagodhatnak értékes tapasztalatokkal a világszerte több mint tizenkétezer alkalmazottat foglalkoztató dán székhelyű cégnél.

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolája hirdette meg üzleti doktori képzését. A tervek szerint szeptemberben induló DBA (Doctor of Business Administration) programra mesterképzésben szerzett diplomával és üzleti vezetői gyakorlattal rendelkezők jelentkezhetnek majd.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar oktatói, PhD-hallgatói márciustól több, a kar képzési és kutatási palettájához igazodó módszertani képzésen vehetnek részt a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. A tématerületek szakértőinek bevonásával megvalósuló kurzusok célja az új kutatási trendek és gyakorlatok megismerése, beépítése a mindennapi oktatói és kutatói munkába.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet rendezésében, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával tartották meg a IV. Ács Antal Esettanulmány Megoldó Versenyt. A megmérettetésen nyolc egyetem képviseletében három határon túli és öt hazai csapat mérte össze tudását, kreativitását, problémamegoldó készségét.

Dupla rendezvénnyel jelentkezett a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézete (MÜZLI). A Learning Centerben tartott Pódiumon a Gartner magyarországi és bulgáriai képviseletének vezetője, Papp László osztotta meg gondolatait a kor technológiai kihívásait illetően, az Alumni Party-n pedig a MÜZLI mesteroktatói vezetői tapasztalataikról, karrierváltásról beszélgettek a hallgatókkal.

A nők helyzetéről, karrierlehetőségeiről, a munka és a magánélet egyensúlyáról esett szó a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete és a Humán Szakemberek Országos Szövetsége Debreceni HR Klub által szervezett kanapébeszélgetésén, ahol az agrárium területén dolgozó négy sikeres női vezető osztotta meg gondolatait.

A tőzsde egy szent dolog – hangzott el a Gazdaságtudományi Karon tartott előadáson, melyen Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója vázolta fel a Debreceni Egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai számára, mi is az a tőzsde, milyen szerepe van a gazdaságban és kik a szereplői. A PwC Németország partnere, Mark Dinko Orlic pedig a Generative AI-ról beszélt.