Hírek

Folytatódik a Könnyű? Zenész ÉLETutak beszélgetéssorozat. A következő alkalommal, április 25-én, csütörtökön Tóth Vera életútját, zenei pályájának tapasztalatait és személyes történeteit hallhatja majd a közönség.

Az immunológiai betegek korábbinál is magasabb színvonalú ellátását szolgálja a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a május elsejével megalakuló Reumatológiai és Immunológiai Klinika, valamint a Belgyógyászati Immunológiai Központ. A két intézmény szoros együttműködésének köszönhetően hatékonyabb lehet a betegutak szervezése, a páciensek gyorsabban juthatnak a megfelelő kezeléshez. A szervezeti egységek vezetőinek kinevezését Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke adta át.

Hetvenhét kutató, köztük a Debreceni Egyetem (DE) öt munkatársa nyerte el 2023-ban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók kedden az Országos Széchényi Könyvtárban vehették át oklevelüket.

A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjába (SET) látogatott Kovács Katalin háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok kajakozó. A kiváló sportoló és munkatársai a Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia leendő egészségügyi központjához gyűjtöttek szakmai tapasztalatokat a SET-ben.

A madarak agya a testméretükhöz képest nagyobb lett az utóbbi hetven millió évben végbement evolúciós változások eredményeként – derül ki egy nemzetközi tudóscsoport kutatásából, amely a madárfajok legátfogóbb és legrészletesebb családfáját tette közzé a Nature folyóiratban. A munkában a Debreceni Egyetem evolúcióbiológusa, Székely Tamás is részt vett.

Több mint háromszáz hallgató sportolt együtt a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének (DESKI) szervezésében megvalósult Body & Mind rendezvényen kedd este a DESOK-ban. Először az aerobik, majd a spine up és a stretching volt a középpontban.

Kiválóan szerepeltek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék hallgatói a Zeneakadémián rendezett Fiatal Karvezetők Országos Versenyén. A ZK diákjai mindketten döntőbe jutottak, majd első és harmadik helyezést értek el az ország legjobbjait felvonultató mezőnyben.

A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club idén május 1-jén, szerdán rendezi az immár hagyományos és nagy népszerűségnek örvendő családi napját, amelyen számos sportággal ismerkedhetnek meg a kilátogatók.

Megemlékeztek a Föld napjáról a Debreceni Egyetem Műszaki Karán is, a Környezetmérnöki Tanszéken egy debreceni általános iskola hatodikos tanulóinak látványos, interaktív bemutatót tartottak. A környezet védelme a műszaki felsőoktatásban is egyre hangsúlyosabb.

Sporttudomány és innováció – produktivitás, és ami mögötte van címmel rendeztek szakmai konferenciát a budai Várnegyedben, a Lónyay-Hatvany Villában. A Kárpát Medencei Tehetségkutató Alapítvány és a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ közös szervezésében, immár harmadik alkalommal megtartott tanácskozáson a Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán, illetve a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Balogh László is szerephez jutott.

Az agrártudományi oktatás és kutatás aktuális kérdéseiről egyeztetett Nagy István miniszter hétfőn a Debreceni Egyetemen. A tárcavezetőt Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fogadta.

Általános iskolás gyerekeknek mutattak be látványos, érdekes kémiai kísérleteket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának munkatársai az intézmény Díszudvarán hétfőn. A rendezvénnyel egyrészt a Föld napjához kapcsolódtak, másrészt igyekeztek kedvet csinálni a gyógyszerész hivatás elsajátításához.

A Debreceni Egyetem és az egyesült államokbeli Indiana állam felsőoktatási intézményei közötti tudományos és mobilitási partnerségek kialakításáról egyeztetett Indiana állam külügyminisztere. Diego Morales hétfői látogatása során Szilvássy Zoltán rektorral tárgyalt, és hallgatókkal is találkozott az egyetem agrárkarán.

Átadták a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika épületében működő Klinikai Fiziológiai Tanszék felújított helyiségeit. A fejlesztéssel a klinikai betegellátással szorosan összefüggő oktatói és kutatói munka feltételei tovább javultak az intézményben.

DEAC hírek

A ZTE nyerte a negyeddöntő ötödik mérkőzését, így a dunántúliak jutottak a legjobb négy közé. A DEAC a két túlórában aratott győzelmét követően a mindet

The post Óriásit küzdött a DEAC, de végül egy ponttal alulmaradt Zalaegerszegen appeared first on DEAC.

Nem született meglepetés a DEAC és a Komárom meccsén a floorball OB I-ben. Az első helyen álló SZPK Sárosi Optika Komárom látogatott Debrecenbe a férfi

The post Elvitte a pontokat a listavezető appeared first on DEAC.

Edzőmérkőzésen lépett pályára kedden tehetségközpontunk két csapata Nagyváradon. A növekvő elvárások és az akadémiai szintű ellenfelekkel történő versenyeztetés megköveteli, hogy a gyerekek hét közben is

The post Gőzerővel folynak az edzések és a mérkőzések csapatainknál appeared first on DEAC.

Képgalériák