Hírek egészségipar címkével

A Debreceni Egyetem egyik legdinamikusabban fejlődő kara a húsz éves Gyógyszerésztudományi Kar, ahol osztatlan, magyar és angol nyelven egyaránt elérhető ötéves gyógyszerészképzés várja a felvételizőket. Szeptembertől elindítják a gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment mesterképzési szakot is.

Hazai viszonylatban egyedülálló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. Az oktatási célokat is szolgáló, csaknem 5,2 milliárd forintból felépített létesítménynek köszönhetően lényegesen lerövidülhet az új típusú vakcinák forgalomba hozatali ideje – hangzott el a projekt csütörtöki zárórendezvényén.

Projektzáró rendezvényen mutatták be kedden a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának hamarosan elkészülő új épületét, illetve a hozzá kapcsolódó, gyógyszergyártásra, annak oktatására, valamint gyógyszerkutatásra egyaránt alkalmas Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet.

Az év végéig elkészül a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épülete a Debreceni Egyetem ipari parkjában, mely új szintre emeli az intézmény gyógyszerészképzését. A beruházás illeszkedik abba az egyetemi koncepcióba, mely egy összetett egészségipari ökoszisztéma létrehozását tűzte ki célul – olvasható egy az index.hu hírportálon megjelent cikkben.

A Debreceni Egyetem magánegészségügyi szolgáltatója, az UD youMED stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Yapi Merkezi török építőipari óriással, amely a Debrecenbe betelepülő egyik nagy iparvállalat gyárépítésének projektjében vesz részt. A partnerség középpontjában a magánegészségügyi szolgáltatások és a munkavállalók egészségének támogatása áll.

A járvány hatására a turizmusban bekövetkezett változásokra nemzetközi gyakorlati innovációk létrehozásával, a turisztikai képzések tananyagának modernizálásával, együttműködések kialakításával, valamint a hallgatói mobilitás elősegítésével reagált partnereivel közösen a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara. A hároméves HEAL ALL-projekt eredményeit zárókonferencián foglalták össze a szakemberek.

Történelmi jelentőségű projektek, pedagógus-napi elismerések, együttműködés az MLSZ-szel, monumentális könyvsorozat, 3X3-as kontinensviadal és DErbi– a Debreceni Egyetem legfontosabb eseményeiről, aktualitásairól láthatnak tartalmas riportokat az intézmény saját gyártású magazinműsorában. Az új adás már megtekinthető az unideb.hu-n és az egyetem YouTube-csatornáján.

Mészár Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa egy nemzetközi csapat tagjaként nyert első díjat a NeurotechEU Hackathon stockholmi versenyén. Azt a feladatot kapták, hogy találjanak innovatív megoldást mentális betegséggel küzdő fiatalok problémájára.

Együttműködés a GE HealthCare-rel, Sárgulás, International Food Day, MEFOB Feszt, 3X3-as egyetemi kosárlabda Európa-bajnokság pályatesztje – a Debreceni Egyetem legfontosabb eseményeiről, aktualitásairól láthatnak tartalmas riportokat, interjúkat az intézmény saját gyártású magazinműsorában. Az új adás már megtekinthető az unideb.hu-n és az egyetem Youtube-csatornáján.

Miért fontos az anya és a magzat közötti kötődés, a várandósság alatti mentális egészség? A védőnői és a szülésznői hivatás aktuális szakmai tapasztalatairól és kihívásairól tanácskoztak a szakemberek a Várandósság hete programsorozathoz kapcsolódóan rendezett tudományos konferencián a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán.

Az újszülött diabétesz kezelésében elért forradalmi eredményeiért az Oxford Egyetem Élettani Intézeteinek professzora, Dame Frances Mary Ashcroft részesült a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” elismerésben 2020-ban. A covid miatt csak idén tudta átvenni az ioncsatornák fiziológiájával foglalkozó brit professzor a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar díját Csernoch Lászlótól, a DE tudományos rektorhelyettesétől és Mátyus László dékántól.

Letették a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épületének alapkövét. A Debreceni Egyetem legújabb létesítménye az intézmény Vezér utcai ipari parkjában kapott helyet. Az átadáson résztvevő innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár modellértékűnek nevezte a Debreceni Egyetem oktatást és kutatás-fejlesztést összekapcsoló tevékenységét.

Hazai és nemzetközi gyógyszerkutatási, fejlesztési célú projektek eredményeinek bemutatására adott lehetőséget az a nemzetközi gyógyszerészeti konferencia, amelyet a Debreceni Egyetemen, a Learning Centerben rendeztek csütörtökön és pénteken.

A Debreceni Egyetem delegációja is részt vett a NeurotechEU nemzetközi egyetemi együttműködés Spanyolországban tartott negyedik rektori találkozóján, ahol egy francia és egy izlandi intézmény csatlakozásáról is döntöttek. A rendezvényen bemutatott neurotechnológiai kutatások és eredmények lehetőséget adnak újabb együttműködésekre a DE intézetei, szakemberei számára.

Húsz pályamunka érkezett be a Debreceni Egyetem új – egykori Kartács utcai Parkhotel étterem helyén tervezendő – UniGreen Hotel innovációs oktatószálloda, tankonyha és tanétterem című tervpályázatára. A hotel névhez illően erdei környezetben megvalósuló, innovációs oktatószálloda, tankonyha és tanétterem elősegíti az egészségiparban meghatározó rekreációhoz és turizmushoz kapcsolódó képzések fejlesztését a Debreceni Egyetemen.

Az oktatás és kutatás mellett a kisszériás gyógyszer-, medical food- és táplálékkiegészítő-gyártás igényeit is kiszolgálja a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának új épülete. A Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem a Pyxis Nautica Építésziroda tervei alapján épülhet meg 2023-ban.

Szorosabbra fűzi együttműködését a Debreceni Egyetemmel a Technológiai és Ipari Minisztérium az ország szempontjából stratégiai fontosságú területeken. A csütörtökön aláírt hosszútávú megállapodás fókuszában az egészségipar, a járműipar és az energetika áll.

Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet eddig csak néhány európai intézetben alkalmaztak. Az új eljárással Debrecenben először május 12-én kezeltek egy neuroendokrin daganatban szenvedő beteget.

A szociális munka világnapja alkalmából tartottak szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol a gyakorlatorientált képzés és a tudományos tevékenység eredményeinek bemutatása mellett díjazták a karral együttműködő partnerintézményeket.

A Rehabilitációs és Fejlesztési Központ kialakításával minden eddiginél nagyobb jelentőségű egészségügyi beruházást hajt végre Hajdúböszörményben a Debreceni Egyetem és Hajdúböszörmény városa. A több tízmilliárd forintos fejlesztést Palkovics László miniszter, a térség fejlesztésért felelős kormánybiztos jelenlétében tartott sajtótájékoztatón jelentették be szerdán a hajdúvárosban.

Stratégiai megállapodást kötött a klinikai vizsgálatok és a gyógyszerkutatások bővítése, ehhez kapcsolódó oktatási program kialakítása és a tudományos kutatómunka népszerűsítése érdekében a Debreceni Egyetem (DE) a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ) Nonprofit Kft-vel Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Tükörtermében. 

A HEALL ALL nemzetközi projekt keretében közös tantárgyak kidolgozásába kezd az egészségturizmus területén a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem csíkszeredai kara. A programot szervező EK bemutatta a távoktatást segítő rendszert a partneregyetem szakembereinek.

Interjút adott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az FM90 Campus Rádiónak. A csaknem egy órás Városi Élet című műsorban egyebek mellett szó esett az egyetemi modellváltás hasznáról, az intézmény ipari kapcsolatairól és a tervezett beruházásokról.

Magas szintű szakmai ismereteket, folyamatos fejlődési, továbbképzési, valamint gyakorlatorientált képzési lehetőséget kínál a felvételizőknek a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara (NK). Az itt szerzett diplomával biztos álláslehetőséghez juthatnak a hallgatók.

Projektzáró keretében mutatták be azt az új cukorbetegség elleni készítményt, amelyet a Debreceni Egyetem kutatói ipari partnerekkel konzorciumban fejlesztettek. Az étrendkiegészítő a tervek szerint már a jövő évben forgalomba kerülhet.