Hírek MÉK címkével

Ropogós vekni, illatos fehér, barna, félbarna, rozs-, durum- vagy éppen teljes kiőrlésű kenyér, amelynek lelke a kovász. Innovatív kovászolási technológián alapuló, egészségmegőrző péktermékcsalád fejlesztése a célja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Balmaz-Sütöde Kft. konzorciumában most induló kutatóprogramnak. A hároméves projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be a szakemberek.

Bár az ökológiai termelők száma megnégyszereződött és a termőterületek mérete is dinamikusan nőtt az utóbbi években, a legfrissebb adatok szerint a hazai élelmiszerek mindössze 0,8 százaléka származik ökológiai gazdaságból – hangzott el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Ágazati Szakmai Napján. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán tartott rendezvényen szántóföldi, kertészeti és állattenyésztési témakörben csaknem harminc előadás hangzott el.

A magyar növénynemesítés és a hozzá köthető tudományterületek legfrissebb kutatási eredményeit mutatták be a XXXI. Növénynemesítési Tudományos Napokon. A Debreceni Egyetemen rendezett konferencián szó volt a zöldség- és gyümölcs-, a dísznövény valamint a szántóföldi növénynemesítés aktualitásai mellett az ágazat környezeti társadalomtudományi megítéléséről is.

Négy hazai gabonaféléből készültek azok a növényi alapú tejitalok, puding- és tejberizs-helyettesítők, melyeket a Debreceni Egyetem két kutatója fejlesztett ki. A termékek nemcsak finomak és egészségesek, de előállításuk is gazdaságos, fenntartható. Részletek a DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont saját gyártású tudományos, ismeretterjesztő sorozatának legújabb riportjában.

Innovatív természetvédelem állatokkal: legeltetés, regeneratív mezőgazdaság és visszavadítás címmel rendezték meg a II. Debreceni Biodiverzitás Konferenciát a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában. Az eseményen a Debreceni Egyetem szakemberei is kifejtették álláspontjukat.

Fejlődés, siker, előrelépés; ez jellemzi leginkább a Debreceni Egyetemet, amely mindig kiemelt feladatának tekintette a folyamatos fejlődés előre mozdítását, az oktatás és kutatás színvonalának emelését, valamint és a régió gazdaságának megerősítését – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar által szervezett Stratégiai Partnertalálkozón. A rendezvény keretében az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem stratégiai megállapodást írt alá, az agrárkar pedig 37 partnervállalattal újította meg együttműködését, egyebek mellett a kihelyezett tanszékek működtetéséről.

Hazánkban a felsőoktatási hallgatók kevesebb mint egy százaléka vesz részt duális képzésben, annak ellenére, hogy a hallgatók nyolcvan százaléka a képzést követően partnervállalatnál kap munkát – jelentette ki Lencsés Gergő, a Duális Képzési Tanács elnöke a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a MAG Praktikum Gyakorlatvezető Központ által szervezett idei Gyakornoki és Duális Fórumon. A rendezvényen csaknem harminc partnervállalat tájékoztatta a hallgatókat a szakmai gyakorlati lehetőségekről.

Tíz új professzora van a Debreceni Egyetemnek. Az egyetemi tanárok kinevezésüket Szilvássy Zoltán rektortól vették át az intézményben rendezett keddi ünnepségen.

Városfejlesztés, városépítészet, zöldfelületek kialakítása a hatékony vízgazdálkodás jegyében, a régió felszíni és talajvízkészletének mennyisége és minősége, az ivóvíz-szolgáltatás, a csatornázás és a szennyvíztisztítás helyzete, továbbá a térség ipari, mezőgazdasági és erdészeti vízgazdálkodásának aktuális kérdései – egyebek mellett ezekről volt szó a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete, valamint a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor víz világnapja alkalmából rendezett konferenciáján.

Termőtalajaink állapotára és fontosságára, a talajdegradáció jelentette komplex, a földrész és a bolygó lakosságát érintő problémákra kívánja felhívni a figyelmet a Magyar Talajtani Társaság TALAJ a talpad alatt címmel meghirdetett országos kampánya. A rendezvényhez idén immár második alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrokémiai és Talajtani Intézete, a Körforgásos Gazdálkodási és Környezettechnológiai Tanszék,valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete.

A tejfehérje-érzékenyek számára is fogyasztható, allergénmentes és egyben az immunrendszert is támogató, magas biológiai értékű tejtermékek fejlesztésén, valamint előállításán dolgoztak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatói a FINO-FOOD Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. szakembereivel egy most lezárult három éves programban. A pályázat eredményeit projektzáró rendezvény keretében mutatták be Kaposváron.

Minden igényt kielégítő, huszonegyedik századi, többfunkciós olvasói térrel bővült a DEENK Böszörményi úti campusának könyvtára. A 240 négyzetméter alapterületű olvasóteremben előre foglalható tanulószobát alakítottak ki és a fenntarthatóság jegyében teljes körű korszerűsítést végeztek, kiszolgálva a campuson működő karok oktatási és tudományos tevékenységét.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar rendezhet idén nemzetközi konferenciát a Debrecen University Symposium keretében. A pályázat nyerteseiről múlt heti ülésén döntött a Debreceni Egyetem (DE) Tudományos Tanácsa.

A Debreceni Egyetem több, kiemelkedő tudományos, szakmai munkát végző oktatója, kutatója részesült rangos állami kitüntetésben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából.

Ismét nagy érdeklődés közepette rendezte meg az egyetemi madárgyűrűzést a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága. A keddi eseményen Juhász Lajos, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője mutatta be testközelből az egyetem környékén előforduló madárfajokat.

A kutatási és tudományos együttműködés előmozdítása érdekében látogatott a United Arab Emirates University (UAEU) campusára a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar, valamint Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar delegációja. A DE küldöttsége megismerhette az UAEU világszínvonalú kutatási létesítményeit, élvonalbeli infrastruktúráját is.

Hogyan növelhető a hatékonyság a növénytermesztésben, az állattenyésztésben, a gazdálkodásban és miként támogathatja a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságot – egyebek mellett ezekről volt szó csütörtökön a Hatékonyság 2025 Konferencián és Kiállításon, amelyet a Magro.hu piactér és szakportál szervezett a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karával együttműködve. A rendezvényen csaknem negyven előadás hangzott el 350 résztvevő jelenlétében.

A Liu testvérek, Battai Sugár Katinka, Bárány Donát, Mihalik Gergő, Pernyész Dorottya – többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok vagy éppen válogatott sportolók sem bízzák a véletlenre a jövőjüket. Tudják, hogy a Debreceni Egyetemen nem kell választaniuk az élsport és a tanulás között. Így irigylésre méltó sportkarrierjük után is olyan hivatást űzhetnek majd, amiről álmodtak.

Frissen kinevezett egyetemi tanárokkal bővült a DE oktatói gárdája. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Műszaki Kar mellett a Biodiverzitás, Vízgazdálkodás és Klímaváltozás Kompetencia Központ képviseletében köszöntheti új professzorait az intézmény.

Nemzetközi oktatási környezet, kiváló oktatók, modern laborok, átfogó tehetséggondozó program és széles körű szakmai partnerhálózat – a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának nyolc alap- és nyolc mesterszakára, valamint osztatlan agrármérnök képzésére jelentkezhetnek a felvételizők február 15-ig.

Mezőgazdasági partnerséget kezdeményez a Debreceni Egyetemmel Ningbo város Agrár- és Vidékfejlesztési Ügyek Hivatala. A jelentős kínai kikötő és kereskedelmi központ delegációja oktatási és tudományos kapcsolatok indítását tervezi, a részleteket együttműködési megállapodásban rögzítették az egyetemen tett látogatáson.

A szeptemberben induló képzésekről, felvételi praktikákról és a hallgatói életről is részletes információkat kaphattak azok, akik ellátogattak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar keddi nyílt napjára. Érdeklődőkben egyáltalán nem volt hiány.

Hogyan fordítják le a növények az epigenetika nyelvére a növényi kommunikáció jeleit? A Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ kutatói az Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés (COST – European Cooperation in Science and Technology) keretében vizsgálták a növények kommunikációs kémiai vagy fizikai eszközeit. Eredményeiket a növénytudomány vezető nemzetközi szaklapjában, a Trends in Plant Science-ben publikálták.

A Debreceni Egyetem oktatási, kutatási, gazdasági és fejlesztési stratégiáját, valamint a 2024-es év eredményeit is áttekintette Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Kossa György kuratóriumi elnök a Campus TV évértékelő interjújában.

A Debreceni Egyetem új science parkja, mint a hazai innováció meghatározó tényezője, az Európa Tanács látogatása a Debreceni Egyetemen, az orvoslás jövője a DE-n, bakteriofágok: a „mikro bérgyilkosok", a világ élvonalában az egyetemi életminőség, életmód területén – címszavak 2024-ből. Izgalmas és eseménydús évet zár a Debreceni Egyetem.