Hírek tudomány címkével

A zeneművészettel, zenetudománnyal és zenepedagógiával foglalkozó kutatók, előadóművészek, tanárok tartottak szakmai eszmecserét és mutatták be legújabb kutatási eredményeiket a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, valamint A Jövő Művészetéért Alapítvány által szervezett zenepedagógiai konferencián. Az eseményen többek között arról is szó volt, mit gondolnak a zenetanárok a művészeti és a zenei nevelés helyzetéről, valamint a szülők zeneoktatásban betöltött szerepéről.

Folytatódik a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának ismeretterjesztő sorozata. A Science Caféban ezúttal Pázmándi Kitti Linda, az Általános Orvostudományi Kar Immunológiai Intézet adjunktusa tart előadást Autoimmunitás, avagy miért fordulhat ellenünk a saját immunrendszerünk címmel.

Negyedik alkalommal volt házigazdája a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenynek. Az ötvenhatodik alkalommal megrendezett rangos megmérettetés fináléjára hazánk minden pontjáról érkeztek diákok, akik személyesen ismerkedhettek a DE TTK által kínált képzési, valamint infrastrukturális lehetőségekkel.

Meghirdette a tudományos életpályát ösztönző elismerések idei pályázatait a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. Ebben az évben is a kuratórium hozza majd meg a végső döntést arról, hogy kik érdemesek a Publikációs Díjra, a Kiválósági PhD Ösztöndíjra, valamint a GTIDEA Professzora címre.

A Debreceni Egyetem dékánjaival és a GTIDEA professzora címet viselő oktatókkal-kutatókkal találkozott a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán a Kenézy Villában. Kossa György kiemelte, hogy az intézmény számára a tudományos utánpótlás képzése kiemelt stratégia feladat és ebben számít a kari vezetők együttműködésére.

Komárnóban és Csíkszeredán rendezett disszeminációs konferencián és workshopon tekintették át az egészségügyi és a pedagógiai ismeretek integrálhatóságának lehetőségeit, a digitális oktatás innovatív megoldásait, trendjeit a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának, valamint partnerintézményeinek szakemberei. A nemzetközi INDEHEP programban elkészült majdnem 400 oldalas e-handbook útmutató lehet arra, hogyan lehet innovatív módon tananyagot fejleszteni az egészségpedagógiában.

A tudományos folyóirat idei első száma önálló blokkban foglalkozik – többek között – a magyar őstörténeti és nyelvtörténeti, jogbölcseleti, valamint társadalomtörténeti kérdésekkel. A kiadványban a tudományos élet hírei mellett filmkultúrával és városépítészettel kapcsolatos írásokat és négy recenziót is olvashatnak az érdeklődők.

Az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjának nyertesei mutatták be tudományos munkáikat, eredményeiket, aktuális kutatásaikat a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Journal Clubjában. Ezúttal Kalmár Ferenc, Martos Renáta, Szőke Szilvia, Tőzsér Dávid és Safwan Mohammed nyertes tanulmányát és kutatási eredményeit ismerhette meg a közönség.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumokról és új terápiás lehetőségekről is szó volt a Fertőző Betegségek Egy Egészség Kontextusban című nemzetközi online konferencián. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar „Egy Egészség” Intézete, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Debreceni Egyetem Metagenomikai Intézete, valamint az Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Magyar Kutatói Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja által rendezett szakmai esemény célja a vita és a tudáscsere elősegítése volt.

Orvosi műszer beszerzésére fordítja a DOTE Gyermeksebészetéért Alapítvány azt az adományt, amely a korábban rendezett gardróbvásárokon gyűlt össze. A jótékony célú 150 ezer forint értékű felajánlást a szervező Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet és a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program (DETEP) képviselői hétfőn adták át a Gyermeksebészeti Pavilonban rendezett házi ünnepségen.

Új kezdeményezés – a felsőoktatást, a kutatást és a tudományos munkát népszerűsítő –, interaktív látogatás-sorozat indult útjára a Debreceni Egyetemen a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) Kiválósági PhD Ösztöndíj nyerteseinek közreműködésével. Elsőként az egri Nemzeti Tudósképző Akadémia és a Dobó István Gimnázium középiskolás diákjai ismerkedhettek meg az ösztöndíjasok tudományos munkájával.

A publikációs stratégiákról, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár kutatás- és publikációs támogatási tevékenységéről tájékozódtak a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíjával elismert hallgatók. A fiatal kutatók többek között áttekintették a DEENK honlapján elérhető szolgáltatásokat, a hivatkozást segítő szoftvereket, a rangos publikációkkal elnyerhető pályázati lehetőségeket és megismerkedhettek az Open Access módszertanaival is.

A jövő étrendje: genetikai alapú személyre szabott táplálkozás és a fogyasztói elfogadás kihívásai címmel Farkas Noémi Dóra, a Debreceni Egyetem (DE) Gazdaságtudományi Kar (GTK) Marketing és Kereskedelem Intézet tanársegéde tart előadást a Science Caféban.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD-Ösztöndíj nyertesei számára szervezett workshopot pénteken a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). A Szigetben rendezett eseményen a fiatal kutatók a publikálással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információkkal ismerkedtek.

A környezet büntetőjogi védelméről szóló irányelvek szigorítási lehetőségeit vitatták meg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezett szakmai tanácskozáson. A rendezvényen felszólaló indonéz szakember a probléma globális jellege miatt a közös megoldás kialakítását szorgalmazta.

Új kötetekkel gyarapodott a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (DE) Olasz Tanszékének Italianistica Pannonica sorozata. A három, közös olasz-magyar történelmi eseményeket feldolgozó kiadványt csütörtökön a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Könyvtárában ismerhették meg az érdeklődők.

Mentesen is te(l)jes élet címmel Hajdú Péter, a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola hallgatója tart előadást szerdán a Science Caféban. A téma iránt érdeklődőket ezúttal is a Libri Könyvesboltba invitálják a szervezők.

Hétvégén Brüsszelben ülésezett a Consortium on Applied Research and Professional Education - Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium. A CARPE vezető testületének tanácskozásán a Debreceni Egyetemet Csernoch László tudományos rektorhelyettes és Varga Zsolt tudományos igazgató képviselte.

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki az immunológiai, allergológiai hátterű bőrbetegségek célzott kezelésében. A tabletta formában szedhető készítmények a betegség kiváltó okára hatnak, így alkalmazásukkal eredményesebb lehet a terápia. A legújabb kezelési módokat a Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórumon vitatták meg a szakemberek. A pénteken kezdődött kétnapos szakmai rendezvényt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke szervezte.

A Debreceni Egyetem három fiatal kutatója kapta meg az MTA Akadémiai Ifjúsági Díját. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar két szakembere, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar fiatal tudósa Kollár László Pétertől, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárától vehette át az elismerést Budapesten.

A mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeivel, a tudományos munkában, az oktatásban, a szakmai munkában megjelenő szerepével is ismerkedhettek a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által szervezett MI a valóság elnevezésű ismeretterjesztő workshop-sorozaton a DE több szervezeti egységének szakemberei.

Új tanulmányt készített a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár részvételével a data stewardok, vagyis az adatgazdász szakemberek képzésfejlesztésén dolgozó nemzetközi munkacsoport. A szakma kompetenciáinak vizsgálata alapján összeállított anyag lehetőséget adhat egy data steward képzési terv kidolgozásához.

Legfrissebb kutatási eredményeit mutatta be a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának és Gyógyszerésztudományi Karának egy-egy tehetséges PhD-hallgatója az intézmény professzorai előtt. A DE-t fenntartó alapítvány által indított Professzori Teaház idei első rendezvényén Kossa György kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem már a legjobb Közép-Európai Egyetemek közé tartozik.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a történelem, a nukleáris kémia és a filmművészet? Kiderül a Science Café soron következő eseményén, amikor Benedek Máté, a Debreceni Egyetem Kémiai Tudományok Doktori Iskola PhD-hallgatója tart tudományos előadást, több aspektusból is elemezve az Oppenheimer című filmet.

Negyvennyolc hallgató vehette át diplomáját a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) pénteki oklevélátadó ünnepségén. A Főépület Aulájában tartott ceremónián elismerték több dolgozó kiemelkedő teljesítményét, valamint a kar Kiváló Fiatal Oktatóját is díjazták, illetve a TTK Emlékérme kitüntetést szintén kiosztották.