Hírek zöld egyetem címkével

Csaknem hetven madár kapott egyedi azonosítót a Debreceni Egyetem Egyetem téri campusán kedden. Szén-, kék- és fenyvescinegéket, csuszkákat és zöldikéket, valamint csízeket jelöltek meg a szakemberek az idei, immár tizenegyedik alkalommal megrendezett egyetemi madárgyűrűzésen.

Debrecen Környezetvédelmi Programja, a Zöld Kódex társadalmi egyeztetésének fontos állomásaként tartottak kerekasztal-beszélgetést a Kölcsey Központban. A Debreceni Egyetem szakemberei is közreműködtek a környezetvédelmi program készítésében a Zöld Munkacsoport tagjaival együttműködve.

Konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutató Központja. Magyarország biodiverzitásának helyzetéről, a legújabb kutatási eredményekről, a vizes élőhelyek biodiverzitásának védelméről is szó volt a tanácskozáson kedden, a DE Innovációs Központjában. A zöld jövőért munkálkodó egyetemi kutatóközpont eredményeiből az egész Kárpát-medence profitálhat, hiszen a kutatók világszínvonalon tudják az élővilág változásait figyelni.

A biodiverzitás fontosságára hívta fel a figyelmet az idei, immár 13. Zöld Börze a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Főépületében. A Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága által szervezett rendezvényen 12 helyi zöld szervezet is bemutatkozott.

A lítiumion-akkumulátorok biztonságos tárolása, a környezeti és munkahelyi zajok vizsgálata, a felszín alatti vizek kármentesítése, a veszélyeshulladék-égetők biztonsága – többek között ezekről a környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi kérdésekről lesz szó az EHS (Environment, Health, Safety) szimpóziumon a Debreceni Egyetem Műszaki Karán csütörtökön és pénteken.

Battai Sugár Katinka kardvívó fotójával a címlapon jelent meg az Egyetemi Élet friss kiadása. Az újságban olvashatnak egyebek mellett arról a különleges vacsoráról, amivel a külföldi cserediákokat vendégelték meg a Debreceni Egyetemen, illetve azokról a szakmai programokról, melyeken a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék hallgatói és tanárai vettek részt a Noszvaj-síkfőkúti Soó Rezső Kutatóházban.

Továbbra is a térség 40 legkiválóbb felsőoktatási intézménye között szerepel a Debreceni Egyetem a QS World University Rankings Eastern Europe and Central Asia Region rangsorában. Eközben a Green Metric fenntarthatósági listáján nagyot javítva, a 204. helyet szerezte meg az intézmény.

Egyedülálló kialakítású, a legújabb trendekhez igazodó közösségi tereket magába foglaló többfunkciós tanulóközponttal gazdagodott a Debreceni Egyetem. Az ünnepélyes átadáson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter példaértékűnek nevezete az intézmény fejlesztési programját.

Energiatakarékosság, újrahasznosítható eszközök, tudatos fogyasztói magatartás: idén XI. alkalommal rendezte meg október 20-án a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága a Zöld Börzét a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar aulájában.

A Debreceni Egyetem Botanikus Kertje csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a résztvevő intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra, és tegyenek az élővilág változatosságának megőrzéséért.

Az április 22-ei Föld napja alkalmából flashmobot, vagyis villámcsődületet tartottak a Debreceni Egyetem Főépülete előtt az intézmény Oktatási Igazgatóságának munkatársai. Az akcióval a természeti környezet megóvásának fontosságára hívták fel a figyelmet.

ÖkoEstet szervezett a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága, hogy megválaszolják a környezet védelmével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Több mint 150 helyet lépett előre a UI GreenMetric World University Rankings rangsorában a Debreceni Egyetem. Az intézmény a 202. helyen áll az egyetemek fenntarthatóságát vizsgáló nemzetközi ranglistán, melyet az Universitas Indonesia készített.

50 fát ültettek el a Debreceni Egyetem területén november 20-án. Az intézmény a Diákhitel Központ játékán nyerte ezt a lehetőséget, mert a felhívásban a legtöbben a DE-re szavaztak.

Egyetemi hallgatók, középiskolások és tanárok szedték szerdán a szemetet a Dobozi utcán és környékén. A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszéke a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságával közösen idén már 5. alkalommal szervezte meg akcióját a Környezetvédelmi Világnap alkalmából.

Csaknem három milliárd forintból készül el 2019 végére a Debreceni Egyetem modern, többfunkciós tanulóközpontja. Az előkészítő munkálatok már szeptember elején megkezdődtek.

Sok tucat növényfaj virága nyílik nyár elején a Debreceni Egyetem botanikai gyűjteményében. A színpompás növények a rovarok és a madarak számára is hívogatóak, így a látvány mellett többféle énekes hangjában gyönyörködhetnek az arborétum látogatói.

Legyél válogatós! címmel rendezett workshopot pénteken a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája Hajdúböszörményben. Mintegy 70 pedagógus cserélt tapasztalatot az egyre aktuálisabb hulladékgazdálkodás fontosságáról, lehetőségeiről a családokban és az óvodában.

Interaktív feladatok, installációk és különleges állatok is színesítették a környezet- és természetvédelmet, illetve a tudatos fogyasztói magatartást népszerűsítő idei Zöld Börzét.

A színesedő lombok mellett különleges virágzó fajok is páratlan élményt nyújtanak az őszi Botanikus Kertben. A debreceni gyűjtemény igazgatója is részt vesz a szakma európai seregszemléjén Budapesten.

A legszebb magyar egyetemi campust keresi az eduline.hu oktatási szakportál. A címért versenyben van a Debreceni Egyetem is. Aki szereti a városképet meghatározó Egyetem téri Főépületet, szavazzon rá!

Vércse költőládával, szalakóta- és fakúsz odúval bővítették az egyetem Böszörményi úti campusán található Madárbarát Mintakertet. Helyreállították a korábban megrongált táblákat is, így újra megnyithatta kapuit az egyedülálló tanösvény.

Óriás kartonlábnyomokra írták fel a fenntartható környezetük érdekében tervezett vállalásaikat csütörtökön a Debreceni Egyetem pallagi gyakorlóiskolájának diákjai a Fenntarthatósági Témahéten.

Hárs, kőris és juharfákat ültetett szerdán az Állam és Jogtudományi Kar tizenkét tanszéke és egy szakcsoportja a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán.