Hírek gazdálkodás címkével

A Debreceni Egyetem több professzora és oktatója vehetett át állami kitüntetést a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. A díjazottak a gazdaság-, az orvos-, a műszaki-, a természet- és a bölcsészettudomány, valamint az agrárium elismert szakemberei.

Elfogadta a Debreceni Egyetem 2024. évi működési és üzleti tervét az intézmény Szenátusa. A testület februári ülésén egyebek mellett új egyetemi tulajdonú cég alapításáról, az Öltözködési Kódex módosításáról, angol nyelvű képzések indításáról és együttműködési megállapodások megkötéséről is szavazott.

Aktuális teendőket, az elmúlt időszak jogszabályi változásait és a jövőbeni terveket tekintették át a Debreceni Egyetem többségi tulajdonában lévő vállalkozások vezetői. Az Innovációs Központban tartott találkozón Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a következő időszakban újabb feladatok várnak az egyetemi cégekre, különös tekintettel az innovációs, tudáshasznosítási irányokra.

Az intézmény nemzetközi kapcsolatairól, a BMW és az akkumulátorgyártók érkezéséhez kapcsolódó feladatokról és a Konfuciusz Intézet tevékenységéről is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának decemberi ülésén. A testület címzetes egyetemi tanári cím és Pro Universitate-díj adományozásáról, valamint több szabályzat módosításáról is döntött.

A Kancellária szervezeti felépítéséről, feladatairól, az intézmény működését elősegítő, országosan egyedülálló gazdaságinformatikai fejlesztéseiről kaptak tájékoztatást az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjai a kihelyezett tanácskozáson.

Publikációs díjakat, valamint kiválósági PhD-elismeréseket adott át a Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a DE vezetése negyvenhárom, példaértékű tudományos munkát végző egyetemi szakembernek. Az ösztöndíjakkal a testület célja, hogy publikálásra ösztönözze a kutatókat és tudományos életpályamodellt kínáljon a jövő tudósainak.

A Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma jóváhagyta a Szenátus által elfogadott módosításokat. A napirendi pontokban többek között foglalkoztatási szabályokról, az intézmény organogramjának módosításáról, általános rektorhelyettesi megbízás kiadásáról és új mesterképzési szakok indításáról határozott a testület.

Az általános rektorhelyettes tisztségre kiírt és intézményigazgatói pályázatokat rangsorolt, módosította az SZMSZ-t és az egyetemi kitüntetések, címek adományozásának rendjét is a Debreceni Egyetem Szenátusa. Az áprilisi ülésen az intézményre váró új betegellátási kihívásról és az informatikai fenyegetettségről is szó volt.

Az elmúlt években elért eredményekről, a kihívásokról és a legfontosabb stratégiai feladatokról beszélt a Professzori Klub legutóbbi rendezvényén Kossa György, a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Kiemelte az intézmény gazdasági stabilitását, mely lehetővé teszi a DE számára beruházások és innovációk végrehajtását.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusának integrációjával kapcsolatban tájékozódtak a testület legutóbbi ülésén az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjai. Elfogadták emellett az intézmény nemzetközi szerződéseiről szóló beszámolót és támogatták a gyermekkultúra mesterképzési szak indítását.

A január 30-ai átadás-átvétel nyomán immár a Debreceni Egyetem tulajdonában van a 32 ezer négyzetméteres Tüzér utcai ingatlan. A jövőben Forest Center néven működő komplexumban a bérlő piaci vállalatok mellett az egyetem saját tevékenysége és a térítéses betegellátás kap helyet a tervek szerint.

A testület jóváhagyta a Debreceni Egyetem jövő évi közbeszerzési tervét, az intézmény szervezeti és működési szabályzatát, valamint alapító okiratának és gazdálkodási szabályzatának módosítását a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma.

Professor Emeritus cím adományozásáról és számos szabályzat módosításáról döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa. A testület idei utolsó ülésén szavazott az Oktatási Igazgatóság és a HKSZK átalakításáról, a Klinikai Központ Működési Rendjének módosításáról, új szakok létrehozásáról, valamint egyetemi tulajdonú vállalatok alapításáról is.

A Debreceni Egyetem nemzetközi szerződéseiről és idei közbeszerzési tervéről is szó volt egyebek mellett az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának legutóbbi ülésén.

A 2023. évi, illetve a 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás követelményeiről, új természettudományi mesterképzési szak indításáról és több szabályzat módosításáról döntött októberi ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa. A tanácskozáson szó volt az Agárkabinet kihelyezett üléséről is, melyet az Országházban tartottak.

A Debreceni Egyetem idei közbeszerzési tervének és működési szabályzatának néhány módosítása, valamint a DE Klinikai Központ működési rendjének változásai is napirendre kerültek a fenntartó alapítvány kuratóriumának legutóbbi ülésén.

Tudományos tanácsadói pályázatokat rangsorolt és doctor honoris causa-cím adományozásáról is döntött a tanév első ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa. A testület szavazott a karok képzési programjának módosításáról, valamint számos együttműködési megállapodás megkötését támogatta.

Ötvenhét taggal létrejött a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének munkáját támogató Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület. A szerdai alakuló ülésen bemutatkoztak a testületet alkotó hazai és nemzetközi szaktekintélyek, akik egyúttal megbízólevelüket is átvették.

A Debreceni Egyetem, az Észak-balatoni Polgári Klub és a Tihanyi Bencés Apátság együttműködésével rendezték meg az I. Tihany Nyári Egyetemet. A résztvevők a gazdaság, az élelmiszerlánc-, az energia- és a vállalatbiztonság témakörében hallhattak előadásokat.

A Debreceni Egyetem új agrárképzéséről és kutatóközpontjáról is szó volt „Az EU klíma- és környezetvédelmi céljaiból adódó kihívások és ezek hatásai a magyar agrárgazdaságra - Európai Zöld Megállapodás” címmel pénteken a Gazdaságtudományi Karon rendezett konferencián.

A modellváltást követő első teljes évi működési és üzleti tervéről döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa. A márciusi ülésen egyetem tanári pályázatokról, Professor Emeritus címek, valamint egyetemi kitüntetések adományozásáról is szavazott a testület.

Tovább folytatódik a Debreceni Egyetem töretlen fejlődése, 2030-ig csaknem 450 milliárd forintot költhetnek az új célokra, ha minden megvalósulhat - hangzott el a Debreceni Egyetem Gazdasági Évindító Partnertalálkozóján, ahol az intézmény vezetői az egyetemmel együttműködő szervezetek, vállalatok képviselőit látták vendégül.

Jelentős infrastrukturális beruházásokra készül a Debreceni Egyetem a következő nyolc évben, több mint 400 milliárd forintot költenének a fejlesztésekre, többek között egy szuperkórházra – ismertette Bács Zoltán kancellár az intézmény, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés és a Debreceni Önkormányzat jövőbeni terveit bemutató sajtótájékoztatón.

Nobel-díjas amerikai tudós – Louis Joseph Ignarro farmakológus, a los angeles-i Kaliforniai Egyetem professzora, aki 1998-ban megosztott orvostudományi Nobel-díjat kapott a nitrogén-monoxid élettani hatásának felfedezéséért –, a Nobel-díj bizottság több tagja, neves külföldi egyetemek professzorai, hazai akadémikusok, egyetemi tanárok, a DE több korábbi rektora és számos nemzetközileg elismert szakember is elfogadta a felkérést a Debreceni Egyetem (DE) további fejlődése érdekében létrehozott Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület tagságára.

A Debreceni Egyetem (DE) és a város között összehangolt közös munka eddigi eredményeiről, a projektelképzelésekről, a Műszaki Karon folyó és a várható fejlesztésekről, továbbá egészségügyi stratégiai kérdésekről, közös feladatokról egyeztetett a DE vezetése és Debrecen polgármestere. A találkozón elhangzott, hogy a város számít és épít az intézmény tudományos, oktatási munkájára.