Hírek állam- és jogtudomány címkével

A környezet büntetőjogi védelméről szóló irányelvek szigorítási lehetőségeit vitatták meg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezett szakmai tanácskozáson. A rendezvényen felszólaló indonéz szakember a probléma globális jellege miatt a közös megoldás kialakítását szorgalmazta.

A szokásokhoz híven fáklyás felvonuláson búcsúzott a várostól a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának csaknem száz végzős hallgatója. A látványos menet tagjai szerda este a Déri térről az egyetem Főépületéig sétáltak.

Az oklevél átvételével zárták tanulmányaikat a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzősei a Főépület Díszudvarán pénteken. A jogász szak nappali és levelező tagozatán ezúttal 28-an, az Európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzési szakon 5 jelölt felelt meg a képesítési követelményeknek.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar a zászlóshajónak tekintett jogászképzés mellett többek között igazságügyi igazgatási alapszakot és jogi asszisztens felsőoktatási szakképzési szakot is kínál, a jogász diplomával rendelkezőknek pedig angol nyelvű európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzést is ajánl. Az itt végzettek a klasszikus jogi pályák mellett gazdasági területeken, illetve európai uniós intézményeknél is el tudnak helyezkedni.

A napokban tartotta díjátadóját és értékelő évzáróját a DEAC Szabadidősport szakosztálya által szervezett Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram (DEDM) a Kazánházban. Az eseményen kiderült, mely szervezeti egységek dolgozói mozogtak a legtöbbet 2023-ban.

A bírói függetlenségről szóló tudományos előadást hallgathattak azok, akik részt vettek a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a közelmúltban tisztújításon átesett Magyar Tudományos Akadémia debreceni szervezetéhez tartozó Jogi Munkabizottság közös rendezvényén.

A gazdasági szakemberek és a jogászok egyre inkább egymásra vannak utalva, a gazdaság nem működhet jól a jogászok segítsége, ismeretei nélkül, ezért ennek a két tudománynak tovább kell közelednie egymáshoz – állapították meg a Debreceni Egyetemen tartott I. JogGazd Esten. A házigazda Ihrig Károly Szakkollégium, valamint a Praetor Szakkollégium és a Pro et Contra Debreceni Joghallgatók Egyesülete által szervezett rendezvényen aktuális gazdasági és jogi témákat vizsgáltak.

Három napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Praetor Szakkollégiuma. A szakollégisták ismertették kutatási eredményeiket, majd a szakkollégiumok jövőjéről vitáztak, végül jubileumi Praetor-bállal zárták a programot.

Miért szükséges a kriptovaluták szabályozása Bosznia-Hercegovinában és miként zajlik a rendőrképzés a Szerb Köztársaságban - egyebek mellett ezekről is szó volt azon a nemzetközi jogász találkozón, amelyet a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán tartottak pénteken. Az angol nyelvű rendezvényen a házigazda intézmény mellett a környező országok néhány egyetemének jogi karai mutatkoztak be.

Több ezren keresték fel szerda délutántól szombat estig a Debreceni Egyetem programhelyszínét a Campus Fesztiválon, ahol bemutatkozott az új intézményi brand, a Középiskolai Egyetemi Előkészítő Program. A 10 faházban 27 egyetemi egység várta az érdeklődőket látványos tudományos kísérletekkel, bemutatókkal, szabadulószobával és Chill Zone-nal.

Érdekes beszélgetéseknek lehetnek hallgatói azok, akik péntek és szombat délután ellátogatnak a Campus Fesztivál Egyetem tér színpadához. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának két munkatársával olyan aktuális témákról fognak beszélgetni, mint az internetes és az iskolai zaklatás, illetve hogy mikor kezdődik a felnőttkor.

Diplomaosztó ünnepséget tartott a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara az intézmény Díszudvarán szerdán. Csaknem 320 végzős vette át oklevelét az eseményen, ahol a kar és a hallgatói önkormányzat elismeréseit is kiosztották.

Az árfigyelő rendszer és a kötelező bolti akciózás jogi szabályozása, valamint az autonóm funkciókkal felszerelt gépjárművekért való felelősség a német jogban – egyebek mellett ilyen kutatási témák kerültek napirendre a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, illetve a DE Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola közös Doktorandusz Konferenciáján. A rendezvényen az ország kilenc jogi doktori iskolájának doktoranduszai és doktorjelöltjei mutatták be eredményeiket.

Évről évre folyamatosan növekszik azok száma, akik a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szeretnének továbbtanulni – derült ki az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kihelyezett kuratóriumi ülésén csütörtökön.

A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonuláson búcsúzott jelképesen a várostól a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar több mint 60 végzős hallgatója csütörtök este.

Folytatódik a Debreceni Egyetem idén 10 éves fennállását ünneplő, 2013-ban indított tudományos ismeretterjesztő sorozata. A Science Café idei első rendezvényén Kiszolgáltatott-e a fogyasztó az internet sötét trükkjeivel szemben? - Internetes átverések, trükkök egy fogyasztóvédő szemével címmel Hajnal Zsolt, az Állam- és Jogtudományi Kar Európa Jogi és Nemzetközi Jogi Tanszék docense tart előadást.

A tudományos és kulturális folyóirat legújabb számában a Debreceni Egyetem munkatársai, hallgatói egyebek mellett a jogállamiságról, a debreceni Nagyerdő mentális egészségre gyakorolt hatásairól, valamint a DE Angol Tanszékének lektorairól szóló írásaikkal jelennek meg.

Átvették oklevelüket a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar végzősei január 20-án, pénteken a Főépület Díszudvarán. A jogász szak nappali és levelező tagozatán ezúttal 52-en feleltek meg a képesítési követelményeknek, az Európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzési szakon 3 jelölt tett sikeres záróvizsgát.

Az osztatlan jogászképzés mellett többek között igazságügyi igazgatási alapszakra, jogi asszisztens felsőoktatási szakképzésre és angol nyelvű European and International Business Law LLM képzésre is lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Az itt végzettek a klasszikus jogi pályák mellett a gazdasági élet legváltozatosabb területein vagy akár az Európai Unió intézményeinél is munkát találhatnak.

Online nyílt napot tart a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara január 18-án, szerdán. Az eseményen nemcsak a képzési kínálatot lehet majd megismerni, hanem többek között bemutatják a kar épületeit, szó esik a hallgatói életről, a végzettek elhelyezkedési esélyeiről, illetve kérdésekre is válaszolnak az illetékesek.

Az ország jogi karral rendelkező felsőoktatási intézményeit érintő országjárás, az Igazságügyi Őszi Szakmai Napok részeként látogatást tett a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán az Igazságügyi Minisztérium delegációja. A kar vezetőivel folytatott megbeszélés középpontjában a fogyasztóvédelem aktuális helyzete és új irányai álltak, de szó esett a minisztérium által folyósított ösztöndíjakról is.

A Debreceni Egyetem adott otthont kedden a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság információszabadsággal kapcsolatos szakmai rendezvényének, amelynek szervezésében közreműködött a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Kancellária GDPR Központja.

Diplomaosztót tartott a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szombaton az intézmény Díszudvarán. Összesen 224 nappalis és levelezős végzős vette át az ünnepségen az oklevelét.

Doktorandusz Konferenciát tartott a Debreceni Egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola. A pénteki rendezvényen az ország jogi doktori iskoláinak doktoranduszai és doktorjelöltjei 9 szekcióban, összesen 73 előadást tartottak.

A tágan értelmezett ellenállóképességről, azaz a rezilienciáról beszéltek a téma szakértői a Debreceni Egyetemen. Elsősorban azt vizsgálták, mik lehetnek azok a praktikus egyéni és társadalmi megoldások, amelyekkel ez a képesség fejleszthető.