Hírek ZK címkével

Tíz országból érkezett százötven hallgató és több mint harminc mesteroktató vett részt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a XXIII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, ahol ismét Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezényelte a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjeit. A nyári akadémián Európában egyedülálló módon tizenhét mesterkurzus és több kiegészítő szakmai foglalkozás közül választhattak a hallgatók.

Utcazenével népszerűsítették az igényes hangszeres muzsikát, valamint az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának hangversenyeire hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára érkezett ütőhangszeres fiatalok. A belvárosban tartott, karneváli hangulatot idéző flashmob főként az improvizáción alapult, ezáltal a fiatalok közelebb kerülhettek a közönséghez is.

Nemzetközi szinten is egyedülálló versenyen tehették próbára hangszeres tudásukat tehetséges növendékek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar által rendezett Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóján. Az eseményen huszonhat ifjú zenész pengetett művészi szinten, a mesteroktatók mellett egymástól is tanultak.

Tizenhét mesterkurzussal, csaknem harminc mesteroktatóval várja a tizennégy országból érkező százötven résztvevőt a XXIII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A hagyományoknak megfelelően ismét megalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, melyet ezúttal is Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester vezet.

A Gyógyszerésztudományi Kar nemrég átadott épületéről, a Farewell Dinner-ről, a Zeneművészeti Kar hallgatóinak Éjféli Koncertjéről, a városban élő zsidó közösségről és a Pásti utcai Zsinagóga történetéről, valamint a DEAC labdarúgóinak jó szerepléséről is lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának első nyári számában.

Hatvanhat hallgató vette át oklevelét szombaton a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a Liszt teremben rendezett diplomaosztó ünnepségen. Lakatos Péter dékán méltatta a végzősök, valamint oktatóik kiemelkedő munkáját és koncertekben, szakmai sikerekben bővelkedő tanévnek nevezte a most véget ért időszakot.

Színvonalas koncertet adtak a kortárs könnyűzenei alapképzési szak első évfolyamos hallgatói szerda este a Víztorony kerthelyiségében. A Debreceni Egyetem országosan egyedülálló képzésében részt vevő fiatalok a hatvanas és hetvenes évek slágereiből válogattak, többek között Jimi Hendrix és Gloria Gaynor dalai is felcsendültek.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Éjféli koncertjén tartották meg ezúttal a Könnyűzenei Intézet szabadon választható kurzusán tanuló hallgatók szemeszterzáró gáláját is. Rajtuk kívül színpadra lépett még vasárnap este Aranyosi Péter humorista és a Quest zenekar, valamint a ZK hallgatói is bemutatkoztak a közönségnek. 

A jazz és a világzenei színtér egyik legkiemelkedőbb alakja, Chieli Minucci ad hamarosan koncertet a Djabéval a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében. A klasszis gitáros olyan híres zenészekkel dolgozott korábban együtt, mint Jennifer Lopez, Celine Dion vagy Anastasia.

Húsz mesterkurzus, huszonkét mesteroktató és tizenkilenc hangszeres foglalkozás várja a Debreceni Egyetemen az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára jelentkezőket. A hagyományoknak megfelelőn idén is megalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, melyet Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányít.

Folyamatos telt ház mellett, többezres nézőközönség előtt rendezték meg a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének országosan egyedülálló Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című interjúsorozatát, melynek a Tankcsapda, Wolf Kati és Wolf Péter, a Kowalsky meg a Vega, Király Viktor és Király Linda, Radics Gigi, valamint Tóth Vera voltak a meghívott vendégei. A beszélgetések nem csak az egyetemistáknak mutattak példát, hanem a debreceni közönség számára is sok tanulsággal szolgáltak.

Negyvenöt hangversenyt tartott a most véget ért zenei évadban a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar a Művészeti Menedzsment Iroda szervezésében. A felnőtteknek, gyerekeknek, egyetemi hallgatóknak és a klasszikus zenét szerető debreceni közönségnek egyaránt különleges élményeket kínált az Universitas és a Steinway hangversenysorozat mellett a Konzervatóriumi Esték, a Zene-Matiné, valamint a Hang-Játék-Zene színvonalas repertoárja.

Tóth Vera mesélt sikeres karrierútjáról, élettörténetéről a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című sorozatának legutóbbi estjén az oDEon egyetemi színházban. A népszerű énekesnő pályájának nehézségeiről, a zene iránti feltétel nélküli szeretetről és alázatról, valamint arról is beszélt, hogy minden énekesnek a saját zenei útját kell járnia, hiszen a megalkuvás a legtöbb esetben zsákutcába vezet.

Kiválóan szerepeltek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék hallgatói a Zeneakadémián rendezett Fiatal Karvezetők Országos Versenyén. A ZK diákjai mindketten döntőbe jutottak, majd első és harmadik helyezést értek el az ország legjobbjait felvonultató mezőnyben.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke is csatlakozott a hang világnapja (World Voice Day) rendezvénysorozathoz. A kedd este tartott ünnepi hangversenyen a tanszék hallgatói, oktatói és vendégei mutattak be válogatást Mozart, Bizet és Wagner műveiből a Liszt teremben.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs-Zeneelmélet Karvezetés Tanszékének 50. évfordulója alkalmából hazai és határon túli zenepedagógusok találkoztak a Bárdos Szimpóziumon. Az országosan egyedülálló szakmai esemény két napján bemutató órákon, előadásokon, koncerteken cseréltek tapasztalatokat a résztvevők.

A zeneművészettel, zenetudománnyal és zenepedagógiával foglalkozó kutatók, előadóművészek, tanárok tartottak szakmai eszmecserét és mutatták be legújabb kutatási eredményeiket a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, valamint A Jövő Művészetéért Alapítvány által szervezett zenepedagógiai konferencián. Az eseményen többek között arról is szó volt, mit gondolnak a zenetanárok a művészeti és a zenei nevelés helyzetéről, valamint a szülők zeneoktatásban betöltött szerepéről.

A chicagói Jarvis Opera Hall-ban és a Prairie State College-ban is bemutatták Zombola Péter Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar professzorának Aldegunda című új kamaraoperáját. A főszerepét Vizin Viktória mezzoszoprán énekelte.

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

Egykori oktatójáról, a Csokonai- és Artisjus-díjas Ádám Károlyról nevezett el tantermet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A névadásnak köszönhetően a hallgatók tanulmányaik során a kar képzéseinek több évtizedes szakmai hagyományait is átérezhetik.

Olaszországból érkeznek szólisták és adnak koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A ZK a kölcsönös szakmai tapasztalatcsere érdekében hosszú távú együttműködést tervez a római székhelyű Nemzetközi Zene- és Művészeti Akadémiával.

Kiváló eredményeket értek el az idei Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozón és Versenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói. A DE tehetségei nagyon erős mezőnyben, több kategóriában is az első három között végeztek.

Folytatódik a Könnyű? Zenész ÉLETutak beszélgetéssorozat. A következő alkalommal, március 20-án, szerdán Radics Gigi életútját, zenei pályájának tapasztalatait és személyes történeteit hallhatja majd a közönség.

Kiemelt nívódíjat, rektori különdíjat és az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának különdíját is megkapta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának két hallgatója az országosan egyedülálló XX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen. Az eseményen a DE hallgatói mellett szegedi, győri és miskolci egyetemisták léptek színpadra a Liszt teremben.

Színvonalas könnyűzenei képzés, magasan képzett zenészoktatók, folyamatosan bővülő nemzetközi hallgatói közösség, modern stúdiótechnikai eszközökkel felszerelt koncertterem és kiváló elhelyezkedési lehetőségek várják azokat, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karát választják.