Hírek ZK címkével

Tóth Vera mesélt sikeres karrierútjáról, élettörténetéről a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című sorozatának legutóbbi estjén az oDEon egyetemi színházban. A népszerű énekesnő pályájának nehézségeiről, a zene iránti feltétel nélküli szeretetről és alázatról, valamint arról is beszélt, hogy minden énekesnek a saját zenei útját kell járnia, hiszen a megalkuvás a legtöbb esetben zsákutcába vezet.

Kiválóan szerepeltek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék hallgatói a Zeneakadémián rendezett Fiatal Karvezetők Országos Versenyén. A ZK diákjai mindketten döntőbe jutottak, majd első és harmadik helyezést értek el az ország legjobbjait felvonultató mezőnyben.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke is csatlakozott a hang világnapja (World Voice Day) rendezvénysorozathoz. A kedd este tartott ünnepi hangversenyen a tanszék hallgatói, oktatói és vendégei mutattak be válogatást Mozart, Bizet és Wagner műveiből a Liszt teremben.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs-Zeneelmélet Karvezetés Tanszékének 50. évfordulója alkalmából hazai és határon túli zenepedagógusok találkoztak a Bárdos Szimpóziumon. Az országosan egyedülálló szakmai esemény két napján bemutató órákon, előadásokon, koncerteken cseréltek tapasztalatokat a résztvevők.

A zeneművészettel, zenetudománnyal és zenepedagógiával foglalkozó kutatók, előadóművészek, tanárok tartottak szakmai eszmecserét és mutatták be legújabb kutatási eredményeiket a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, valamint A Jövő Művészetéért Alapítvány által szervezett zenepedagógiai konferencián. Az eseményen többek között arról is szó volt, mit gondolnak a zenetanárok a művészeti és a zenei nevelés helyzetéről, valamint a szülők zeneoktatásban betöltött szerepéről.

A chicagói Jarvis Opera Hall-ban és a Prairie State College-ban is bemutatták Zombola Péter Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar professzorának Aldegunda című új kamaraoperáját. A főszerepét Vizin Viktória mezzoszoprán énekelte.

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

Egykori oktatójáról, a Csokonai- és Artisjus-díjas Ádám Károlyról nevezett el tantermet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A névadásnak köszönhetően a hallgatók tanulmányaik során a kar képzéseinek több évtizedes szakmai hagyományait is átérezhetik.

Olaszországból érkeznek szólisták és adnak koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A ZK a kölcsönös szakmai tapasztalatcsere érdekében hosszú távú együttműködést tervez a római székhelyű Nemzetközi Zene- és Művészeti Akadémiával.

Kiváló eredményeket értek el az idei Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozón és Versenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói. A DE tehetségei nagyon erős mezőnyben, több kategóriában is az első három között végeztek.

Folytatódik a Könnyű? Zenész ÉLETutak beszélgetéssorozat. A következő alkalommal, március 20-án, szerdán Radics Gigi életútját, zenei pályájának tapasztalatait és személyes történeteit hallhatja majd a közönség.

Kiemelt nívódíjat, rektori különdíjat és az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának különdíját is megkapta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának két hallgatója az országosan egyedülálló XX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen. Az eseményen a DE hallgatói mellett szegedi, győri és miskolci egyetemisták léptek színpadra a Liszt teremben.

Színvonalas könnyűzenei képzés, magasan képzett zenészoktatók, folyamatosan bővülő nemzetközi hallgatói közösség, modern stúdiótechnikai eszközökkel felszerelt koncertterem és kiváló elhelyezkedési lehetőségek várják azokat, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karát választják.

Az egyetemi épületek díszkivilágításáról, a Zöld Börzéről, egy különleges összművészeti rendezvényről, a Debreceni Nagytemplom kalandos történetéről, a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban történő megjelenéséről és a DEAC futballistáinak szerepléséről is lehet olvasni az Egyetemi Élet című lap idei utolsó számában.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar három szakembere vehetett át elismeréseket kreatív alkotói tevékenységének, valamint sajátos, virtuóz előadásmódjának köszönhetően. Az oktatók hazai és nemzetközi megmérettetésen végeztek a legjobbak között.

Félévzáró gálakoncerten léptek közönség elé és mutatták meg tehetségüket a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének hallgatói a Liszt teremben. A hallgatók hazai és külföldi előadóktól adtak elő kortárs és néhány évtizeddel ezelőtt megjelent slágereket.

Az Észak-alföldi régióban működő általános iskolák 4. és 6. évfolyamos diákjainak zenei nevelését vizsgáló tanulmánykötetet mutattak be a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A Zeneművészeti Kar egyetemi tanára által írt tudományos munka öt aspektusból vizsgálta a tanulókat érintő zenei hatások megjelenését.

Egy első és egy harmadik helyezést, valamint két rektori különdíjat is begyűjtöttek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói a XVIII. Országos Klarinétversenyen. Az idei kiírásra hazánk minden pontjáról, így például Miskolcról, Pécsről, Szegedről is érkeztek hallgatók Debrecenbe.

Először léptek együtt színpadra a Debreceni Egyetem szeptemberben indult kortárs könnyűzene alapképzésének hallgatói. A tehetséges fiatalok hangos sikert arattak első közös koncertjükön. A húszfős, énekesekből és zenészekből álló együttes magyar és külföldi szerzeményeket játszott a Nagyerdei Víztoronyban.

A nemzetközileg elismert francia előadóművész, Christian Wirth volt az idei SaxFest vendége. A népszerű szaxofonos mesterkurzust tartott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóinak, majd az egyetemistákkal együtt lépett színpadra.

Rendhagyó művészeti esten mutatták be a Petőfi Sándor lírájában rejlő zeneiséget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (ZK) hallgatói és oktatói. Az eseményen közreműködött a Debreceni Egyetem Művészeti Központja és a DESzínház is.

A Debreceni Egyetem 13 oktatója vette át egyetemi tanári kinevezését a Főépület Aulájában csütörtökön. Az okiratot az intézmény új professzorainak Szilvássy Zoltán rektor adta át.

Tizennyolc együttest megelőzve, kategóriájának győzteseként nyerte meg a paráliai XI. Music and See Nemzetközi Kórusversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Bárdos Lajos Leánykara. Rajtuk kívül a Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék énekegyüttese is kategóriagyőzelmet aratott.

Több mint negyven színvonalas klasszikus zenei koncertet kínál a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hamarosan kezdődő őszi évada. Folytatódik a Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen és a Steinway hangversenysorozat, a Régi Zenei hangversenyek, valamint a Lélekmelengető. A Hang-Játék-Zene Ifjúsági élménykoncertek és a Zene-Matiné alkalmai is különleges pillanatokban gazdag produkciókat kínálnak majd a látogatóknak.

Új professzorokkal gyarapodott a Debreceni Egyetem oktatói gárdája. A kinevezésekről a kulturális és innovációért felelős miniszter javaslata alapján döntött Novák Katalin köztársasági elnök.