Hírek egyetemtörténet címkével

Megjelent a Gerundium egyetemtörténeti folyóirat legfrissebb kiadványa, amelyben ezúttal is a Debreceni Egyetem jogelőd intézményeihez, egykori professzoraihoz kapcsolódó legújabb kutatási eredményeket olvashatják az érdeklődők.

Ezúttal is a Debreceni Egyetem, illetve a hazai felsőoktatás történetével foglalkozik a folyóirat, bemutatja például Bognár Rezső és Kesztyűs Lóránd egykori debreceni egyetemi rektorokat, valamint a Neurológiai Klinika történetét.

Konferenciával, kiállítással és alumni találkozóval készül centenáriumára a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Francia Tanszéke, amely a 2022/23-as tanévben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját.

Megjelent a Gerundium egyetemtörténeti folyóirat legfrissebb kiadványa, amely egyebek mellett bemutatja a Debreceni Egyetem két egykori rektorát, Kettessy Aladárt és Juhász Gézát, de szó esik például a középkorban Bécsben tanult szegény magyar diákok helyzetéről és az egyetem Orvosi Vegytani Intézetéről is, amely tavaly ünnepelte centenáriumát.

Tíz esztendővel ezelőtt, 2012 nyarán jelent meg első alkalommal a Debreceni Egyetem Alumni Központjának magazinja, az intézményben vagy annak jogelődeiben végzett egykori hallgatók életét, sorsát, karrierjét figyelemmel kísérő, elért eredményeikről beszámoló lap, a DEja vu.

A Debreceni Egyetem XX. századi alapításában fontos szerepet játszó gróf Degenfeld-Schomberg József főispán, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka tiszteletére avattak emléktáblát csütörtökön az egyetem Főépületének első emeleti oszlopcsarnokában.

Iskolateremtő tanárára emlékezett a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Kerpely Kálmán akadémikus, volt debreceni gazdasági akadémiai igazgató halálának 82. évfordulója alkalmából koszorúzással tisztelgett a DE MÉK doktori iskolája és szakkollégiuma a Böszörményi úti campuson.

Életutak, életpályák – professzoraink mesélnek címmel indít programsorozatot a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar és a Debreceni közép- és felsőfokú agrárképzésben végzettek baráti köre. A rendezvénysorozatot online közvetítésben is nyomon követhetik az érdeklődők.

A vasfüggöny mögötti gyermekévek sajátosságait és azok hatásait mutatják be a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar szakemberei a hidegháború és a szocializmus gyermeki emlékeivel foglalkozó, szerdán kezdődött nemzetközi konferencián.

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar. A jubileum alkalmából rendezett ünnepség keretében domborművet avattak az intézményalapító Kovács György főigazgató tiszteletére, valamit időkapszulát helyeztek el a kar épülete előtt.

Szabó Gábor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának iskolateremtő egyetemi tanára, a jogelőd Debreceni Orvostudományi Egyetem egykori rektora emlékére állítottak szobrot. Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását a Belgyógyászati Intézet parkjában leplezték le kedden.

Felejthetetlen látvány a Debreceni Egyetem ünnepi alkalmain a talárba öltözött, gerundiumot vivő diákok mögött ugyancsak talárt és rektori, dékáni láncot viselő egyetemi méltóságok bevonulása. A máig használt jelképek története csaknem egyidős az intézménnyel.

Méltó helyre kerülnek a legnevesebb magyar üvegfestő, Róth Miksa alkotásai a Debreceni Egyetem Klinikai Központban. Az 1920-as évekből származó üvegablakok eredetileg egy pincehelyiségben voltak, szeptember 16-án a Reumatológiai Tanszéken avatják újra őket.

Életének 91. évében elhunyt Papp László történész, egyetemtörténész az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egykori osztályvezetője, a jogelőd Kossuth Lajos Tudományegyetem főtitkára, számos díj és kitüntetés birtokosa.

Az egyesület, az egyetemi sport történetéről készül könyvsorozat Sándor Mihály tollából a DEAC centenáriuma alkalmából. A szerző a kezdetekről és érdekes történetekről is mesélt a kötetek apropóján a hirek.unideb.hu portálnak.

A klasszikus botanikától az ökofiziológiai vizsgálatokon át a növényi hatóanyagok kutatásáig a tudományterület megannyi szegmensét lefedi oktatási és tudományos tevékenységével az idén 90 éves fennállását ünneplő Növénytani Tanszék a Debreceni Egyetemen.

Gyertyánsövény, tiszafák, bronzszobrok, kétlépcsős medence, szökőkút, több mint 33 ezer négyzetméteres francia mintájú park – már 85 éve alkot elválaszthatatlan egységet a Debreceni Egyetem Főépületével a város legimpozánsabb tere.

A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi kara száz évvel ezelőtt, 1918-ban alakult meg. Az egyetem első épületét, a klinikatelep felvételi épületét IV. Károly és felesége Zita királyné avatta fel. A centenárium alkalmából felidéztük a jeles napot.

Megújult külsővel, de a már jól ismert rovatokkal jelent meg a Debreceni Egyetem Alumni Magazinjának nyári száma. Berényi Ervin KK-elnök, a Kovács és a Pfau család, valamint az egyetem egyik legfiatalabb tehetsége is bemutatkozik a lapban

Méltó és maradandó emléket állít a Debreceni Egyetem Klebelsberg Kunónak. Az egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert ábrázoló szobor, Juha Richárd alkotása pénteken érkezett végleges helyére, a Főépület előtti térre.

Jövő májustól Tisza István szobra mellett Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert ábrázoló alkotás is díszíti majd a Debreceni Egyetem Főépülete előtti teret. A művet Juha Richárd szobrászművész készíti el.

1932. május 15-én, pünkösd vasárnapján az egyetem Díszudvara adott otthont a négy év alatt elkészült Főépület avatóünnepségének.

A mai napig nagy becsben tartja a Debreceni Egyetem az egykori névadó alapító gróf Tisza István bútorait. A leszármazottak 1944-ben ajánlották fel az intézménynek a hagyatékot.

Megújult külsővel, felújított és újonnan beszerzett bútorokkal várja az ünnepi eseményekre látogatókat a Debreceni Egyetem Főépületének Aulája.

Híres egyetemi professzorok és debreceni diákok neveit őrzi, miközben tanévnyitóknak, tanévzáróknak, doktoravatóknak, diplomaosztóknak és báloknak ad otthont a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvara.