Hírek kultúra címkével

Először léptek együtt színpadra a Debreceni Egyetem szeptemberben indult kortárs könnyűzene alapképzésének hallgatói. A tehetséges fiatalok hangos sikert arattak első közös koncertjükön. A húszfős, énekesekből és zenészekből álló együttes magyar és külföldi szerzeményeket játszott a Nagyerdei Víztoronyban.

Rendhagyó művészeti esten mutatták be a Petőfi Sándor lírájában rejlő zeneiséget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (ZK) hallgatói és oktatói. Az eseményen közreműködött a Debreceni Egyetem Művészeti Központja és a DESzínház is.

Négyezerötszáz dokumentumból álló japán nyelvű gyűjteményt adományozott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a Károli Gáspár Református Egyetemnek. A gyűjteménnyel a fővárosi intézmény japán nyelvi képzését támogatja a DEENK.

Jelenlegi és egykori táncosok közreműködésével nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának hetvenéves évfordulóját az oDEon Színházban a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese.

Szellemek, léghajók és illegális magyar bevándorlók címmel Venkovits Balázs, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet igazgatója tart előadást a Science Caféban.

Megtartották alakuló üléseiket a kari Hallgatói Önkormányzatok, a Friedrich-Schiller Egyetemen jártak a TTK hallgatói és szüreti kavalkádot rendeztek a Böszörményi úti campuson, a Kazánházban. Egyebek mellett ezekről lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának új számában.

Games and Language címmel 12 ország részvételével rendezett angol nyelvű kétnapos nemzetközi konferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete. A szakmai tanácskozás az első hazai esemény, amely a humán tudományok felől közelítve ismertette a játéktudomány eddig elért eredményeit.

Megnyitásának harmincadik évfordulóját ünnepli Magyarország legfiatalabb osztrák könyvtára, a Debreceni Ausztria Könyvtár. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a jubileum kapcsán ünnepi tanácskozást szervezett, melyen az osztrák könyvtár állományának színes kínálatára, a bibliotéka mint kulturális csomópont lehetőségeire hívták fel a figyelmet.

A Kutatók Éjszakájáról és a Könnyű?zenész Életutak sorozat első estéjéről is szól egyebek mellett az Egyetemi Élet legújabb száma, amelyből azt is megtudhatjuk, hol vannak Csokonai-emlékhelyek Debrecenben, valamint arra is fény derül, hogyan zajlik a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa.

Milyen volt egykor a színházi élet a cívisvárosban, miként kommunikálnak a fák egymással és hogyan változott a DEAC kosárlabdacsapatának a kerete – címszavak a Debreceni Egyetem újságjának friss számából.

A Tankcsapda zenekar volt az első vendége a Debreceni Egyetem és az oDEon közös interjúsorozatának. A beszélgetésből többek között az is kiderült, hogy a rocksztárrá válás nem vágyálom, hanem kötelesség.

Több mint negyven színvonalas klasszikus zenei koncertet kínál a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hamarosan kezdődő őszi évada. Folytatódik a Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen és a Steinway hangversenysorozat, a Régi Zenei hangversenyek, valamint a Lélekmelengető. A Hang-Játék-Zene Ifjúsági élménykoncertek és a Zene-Matiné alkalmai is különleges pillanatokban gazdag produkciókat kínálnak majd a látogatóknak.

Minden eddiginél többen köszöntötték az új tanévet a Debreceni Egyetem tanévnyitó stadionshow-ján, a hetedik yoUDay-en. 23 ezren buliztak együtt az Európában egyedülálló rendezvényen, ahol többek között Dzsúdló, a Valmar, valamint Korda György és Balázs Klári adott koncertet.

A tervezetthez képest egy héttel korábban kezdődik a Könnyű?zenész életek című beszélgetős programsorozat az oDEon Egyetemi Színházban. Az első vendég Debrecen és az ország egyik legnépszerűbb rockzenekara, a Tankcsapda lesz. Őket háromhetente közkedvelt és gazdag zenei életúttal büszkélkedő zenészlegendák követik majd a sorban.

Un siècle de dialogues címmel nemzetközi szakmai konferenciával folytatódott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Francia Tanszékének centenáriumi programsorozata. Az augusztus 31-szeptember 1-je között rendezett tanácskozásnak az intézmény Főépülete adott otthont.

Valmar, Dzsúdló, Korda György és Balázs Klári – idén is a hazai zenei élet sztárjai lépnek fel a Debreceni Egyetem stadionshow-ján szeptember 13-án, szerdán. Az Európában egyedülálló tanévnyitóra páros VIP-belépőket lehet nyerni a yoUDay Instagram-oldalán.

A Debreceni Egyetem fotósa, Derencsényi István nyerte el Szinkron című képével Az Év Magyar Fotója díjat. Az M. Tóth Ildikó Sajtóközpont munkatársa egy, a hazai vizes világbajnokságon tavaly készített képével érdemelte ki a kimagasló elismerést, melyet a magyar fotográfia napja alkalmából vehetett át.

Idén is aktív szereplője lesz a Debreceni Egyetem a virágkarneválnak. Újdonságként trópusi hangulatú virágszigetet alakítottak ki a Főépület előtti téren, valamint az intézmény és a Debreceni Szakképzési Centrum a BMW IFactory közreműködésével közös karrierszigetet hoz létre a Dósa nádor téren.

Töretlen a sikere évek óta a Debreceni Nyári Egyetem folklór programjának, ahol a hallgatók nemcsak népdalokat és néptáncokat hallanak és látnak, hanem meg is tanulhatják azokat, hétről hétre más tájegységgel ismerkedve. A nyári egyetemisták közül többen arra is vállalkoztak, hogy Petőfi-verset szavaljanak az idén először megrendezett Versek Éjszakáján.

Az elmúlt hetekben harminckét művész irányításával huszonkét egyéni mesterkurzust tartottak a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, melyen tizennégy országból több mint százhatvan hallgató vett részt. Az eseménysorozat keretében köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából Vásáry Tamás zongoraművészt, karmestert, aki idén is elvállalta a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar vezetését.

Egy életút, mely példát mutat, egységbe kovácsol mindenkit, akinek fontos a művészet, a vallás, és aki képes beleérezni abba a mennyei világba, amelyből a zene is fakad - hangozott el Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Debreceni Egyetem díszdoktorának kilencvenedik születésnapja alkalmából, a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája záróhangversenyén a Nagytemplomban. Idén már tizenharmadik alkalommal vezényelte az ünnepelt művész a nyári akadémia zenekarát, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart.

Villásfarkúak, vérszívók és egyéb marhaságok címmel tart interaktív programot a Campus Fesztivál egyetemi színpadán Lenner Ádám természetvédelmi mérnök, akinek Kobold – Goblin nevű Facebook-oldalát harmincezren követik. A Tiszatáj Közalapítvány Szamárhát tanyáján csaknem ötszáz szürkemarhával és száz bivallyal élő szakember a zöld jövő alapjait, sőt a fake news-okat is tisztázza szombaton.

Kimeríthetetlen forrása a magazinnak a Debreceni Egyetem alumni közössége, amelynek életéről, sikereiről, eseményeiről ad újabb ízelítőt a DEja vu nyári lapszáma.

A Tóth Vera Quartet is fellép a Debreceni Egyetem programhelyszínén a Campus Fesztiválon. Az énekesnő és zenekara igazi stíluskavalkádot ígér, a jazz, a szving, a blues és a funky műfajában egyedi hangzású koncertet láthat és hallhat tőlük a közönség péntek este.

Az egyik legismertebb magyar pop zenekar, a Follow the Flow énekese szólóban is sikert sikerre halmoz, legközelebb a Campus Fesztiválon, a Debreceni Egyetem programhelyszínén mutatja be saját dalait. Szakács Gergő az Egyetem Tér színpadán az egyik legjobban várt sztárfellépő.