Hírek GYGYK címkével

Gyerekek és közösségek jövőjét építhetik a legnagyobb hozzáértéssel mostantól azok a friss diplomás szakemberek, akik a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán szereztek végzettséget. Az újonnan avatott gyógy- és óvodapedagógusok, csecsemő- és kisgyermeknevelők, valamint szociálpedagógusok a pályán több évtizedet eltöltött egykori hallgatókkal közösen vehették át okleveleiket a kar hétfői ünnepségén.

Oktatói-kutatói csereprogramok, valamint hallgatóik számára elérhető angol nyelvű képzési lehetőségek, rövid nyári programok, egy-két szemeszteres tanulmányok iránt érdeklődött pénteken a Debreceni Egyetemen öt amerikai egyetem küldöttsége. A delegáció három karon tett látogatást.

A mese- és művészetterápiával, a kortárs irodalommal, valamint az asztali szerepjátékokkal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket mutatták be pénteken a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán.

Egyhetes rendezvénysorozattal hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara (DE GYGYK). A vasárnapig tartó események között kutyás futásra és sétára, állatasszisztált testnevelés órára, ismeretterjesztő előadásra és állatos tematikus napra is várják az érdeklődőket már óvodás kortól.

Példaként állítható roma fiatalok életútját tárja elénk az a kötet, amelyet a Lippai Balázs Roma Szakkollégium által szervezett programon mutattak be. A könyv alapját a Kik vagyunk…és miért? címmel jegyzett dokumentumfilm-sorozat képezte, amely a Debreceni Egyetemen működő tudományos műhelyben készül 2012 óta.

Osztrák és lengyel hallgatók, valamint oktatók tanulmányozták a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar munkáját az Erasmus+ BIP program keretében. Az egyhetes szeminárium alatt a hazai gyógy-, óvoda- és szociálpedagógia elméleti és gyakorlati hátterével ismerkedhettek meg a hajdúböszörményi karon, valamint annak partnerintézményeiben.

Szenzoriális színház, állatasszisztált pedagógia, zeneterápia, gyermekszegénység, digitális egyenlőtlenség, tanulási zavarok, sajátos nevelési igény, antropológia – csak néhány téma abból a száz tudományos előadásból, melyet tizennyolc ország szakemberei osztottak meg a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán szervezett IX. Különleges Bánásmód Nemzetközi Interdiszciplináris konferencián.

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

Új, intenzív szakmai továbbképzést indított a régió pedagógusai számára a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógia Kara. A szombati első kurzuson az eltérő fejlődésű gyermekek nevelésével, fejlesztésével kapcsolatos aktuális ismeretekkel frissíthették tudásukat a résztvevők kreditpontokért.

Kiírták a 2024/2025-ös tanév Pannónia Ösztöndíjprogram részképzéseire vonatkozó pályázatokat a Debreceni Egyetemen. Az új mobilitási program segítségével a hallgatók a világ bármely pontján folytathatják tanulmányaikat. A diákok március 5-től, keddtől adhatják be pályázataikat. A jelentkezési határidő március 24. éjfél.

Óvodapedagógus-hallgatók és mentoraik számára szervezett szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. A tanácskozáson a képzés új követelményrendszerét is bemutatták Hajdúböszörményben.

Több új szakkal bővült az idei általános felvételi eljárásban elérhető képzések listája a Debreceni Egyetemen. A felvételi tájékoztató legfrissebb kiegészítésében eddig még meg nem hirdetett mesterszakokat kínál az intézmény, valamint egy újabb alapképzés is elérhetővé vált a felvi.hu-n, így a DE 2024 szeptemberétől összesen tizenhárom új szakkal várja a jelentkezőket.

Korszerű képzési rendszer, gyakorlatorientált oktatás, biztos elhelyezkedés. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara szociál-, óvoda- és gyógypedagógia, csecsemő- és kisgyermeknevelő, továbbá romológia szakon várja leendő hallgatóit.

Műhelykonferencián mutatták be legújabb tudományos eredményeiket a Debreceni Egyetem és a térség szakemberei a mese, valamint a gyermek és ifjúsági irodalom témakörében. Az interdiszciplináris konferenciát a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar szervezte meg Hajdúböszörményben.

Az óvodai nevelő szakma oktatására vonatkozó együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara (DE GYGYK) a térség három szakképzési centrumával. A közös munka révén már a következő tanévtől megkezdődhet az új okleveles technikus képzés, ahonnan egyenes út vezethet a felsőoktatásba.

Az egyéni élethelyzetek figyelmen kívül hagyása, az általánosítás és a sztereotípiák akadályozzák a sikeres integrációt – hangzott el a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Lippai Balázs Roma Szakkollégiumának szakmai konferenciáján. A rendezvényen idén először a kollégium alumni közösségének tagjai is bemutatták, illetve azt, hogyan alakult szakmai karrierjük az elmúlt években.

QR-kódokat követve barangoltak, digitális fotók alapján írtak mesét és saját maguk nyomtatta matricakönyvet készítettek a gyerekek a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája szakmai napján. A modern és digitális eszközök óvodai gyakorlatban történő felhasználását bemutató csütörtöki rendezvényen több mint hetven óvodapedagógus vett részt.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából konferencián mutatták be legújabb kutatási eredményeiket és tudományos munkájukat a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar frissen doktorált, valamint fokozatszerzési eljárást megkezdett oktatói. A rendezvény keretében átadták a Kertész László- és a Gólya Ösztöndíjakat is.

A magyar őstörténet kutatásához a népzenekutatás is hozzájárul, ennek legújabb eredményeiről számol be a Science Café soron következő előadásában Agócs Gergely, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Társadalomtudományi Tanszék főiskolai docense.

Állatok szerepe a Harry Potter regényekben, párbeszéd a tyúkokról, utazás kedvenceinkkel, macskákkal segített olvasóprogramok, kutyák gyerekszerepben – az emberek és állatok kapcsolatát feltáró friss tudományos eredményeket mutatják be a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karán.

Gyógypedagógusok, óvodapedagógusok, romológusok, csecsemő- és kisgyermeknevelők, valamint szociálpedagógusok vették át diplomáikat a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán csütörtökön. A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar azon hallgatói is megkapták okleveleiket, akik a kar beregszászi kihelyezett képzésén tanultak.

Életpályájuk elismeréseként a Debreceni Egyetem 56 egykori hallgatója vette át vas, gyémánt és arany díszoklevelét a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon. A szombati ünnepségen a hajdúböszörményi kar korábbi dékánja és több neves oktatója is jubileumi diplomát kapott.

Kari vezetői megbízásokat adtak át, új szolgáltató és igazgatási egység létrehozásáról, új képzések indításáról is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa júniusi ülésén. A testület több szabályzatot is módosított, illetve új együttműködési megállapodások megkötésére is felhatalmazást adott.

A család oktatásban betöltött szerepét, illetve egymásra gyakorolt hatásait elemezték azon a nemzetközi konferencián, melyet harmadik alkalommal szervezett meg a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara a krakkói II. János Pál Pápa Egyetemmel közösen.

A művészettel nevelés jó gyakorlatait mutatták be azon a szakmai konferencián, melyet második alkalommal szervezett meg a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. A pénteki eseményen hét szakcsoport ismertette tevékenységét, szakmai tapasztalatait.